Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bağlanmayan evde bakım maaşı için itiraz hakkımız var mı?

Ya.rc

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
86 yaşında alzeihmer hastası ve % 92 engelli raporu bulunan hastamız var. Evde bakım aylığı almak için başvurduk. Hasta ile birlikte dönüşümlü olarak 4 kızı kalıyor. Fakat sadece 2sinin ikameti babasıyla aynı evde. İkisinin de bir geliri yok. Hastanın 1000 tl maaşı var ve bulunduğu ev kendine ait değil. Bundan bir ay önce bulnuduğumuz semtin yaşlı ve engelli koordinasyon merkezindeki kişiler eve geldiler baktılar ve sonra bize 1 ay içinde size döneceğiz dediler. Dönmediler ve biz de merkeze gittik. Bilgisayardan kayıta bakmak istediler, kayıt bulnumadı sonra, eve gelen kişiler; kayıt yapmadıklarını, hastanın yanında kalan kızların eşinin mal varlığını ve diğer 4 kızın eşlerinin ve çocuklarının gelirlerini söyleyerek aylık bağlanmadığını, damadın yaşlıyı bakma yükümünün bulunduğunu söylerek dosyayı kaydetmediklerini ifade ettiler. Kanunen damadın kayınpedere bakma yükümlülüğü, orada bulunan kişilerin bu aylığı keyfi olarak vermeme durumu ve görevlilerin aynı evde kalmayan damadın ve torunun aylığını sorma ve bizim karara itiraz hakkımız var mıdır? Teşekkürler.

siz niçin engelli ve yaşlı koordinasyon merkezi aracılıgıyla başvurdunuz ki? Direkt aile ve sosyal politikalar il müdürlüğüne başvurun.
bir de yorgunum galiba okudum ama kafam karıştı. Siz sorularıma cevap verir misiniz?
1. bakıma muhtaç hasta ile aynı hanede kimler kalıyor,hanede toplam kaç kişiler? Hasta ile aynı hanede ikametgah adresi olanları yazınız lütfen. ikametgahı başka yerde olup yatılı kalanları yazmayınız.
2. hasta ile hanede ikametgahı olanların tüm gelirleri ne kadar?
4. size aylığın reddedildiğini soyleyenler engelli ve yaşlı koordinasyon merkezinde çalışanlar mı? Evinize gelenler yoksa aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğünden mi geldiler? Hangisi?

NOT: evde bakım aylığında dönüşümlü bakma diye bir şey olamaz. Bakıcı kim olacaksa bakım ucreti ona ödenir.

1. Hanede ikametgahı olan 3 kişi var; Hasta ve iki kızı.( ikisi de evli. Eve gelenler kızların ailesinin gelirini de hesaba katıyorlar hatta mal varlığını.)
2. Kızların geliri yok hastanın geliri var o da 1000 tl.
3-Engelli ve yaşlı kordinasyon merkezinde çalışanlar geldi, ve aylığın reddedildiğini onlar söyledi. Eve geldiklerinde bizi istanbuldan yönlendirdiler dediler.

Maaşı alacak kişi olarak bir kişi kayıtlı zaten.

Öğrendiğime göre bahçelievler sosyal hizmetler müdürlüğüne gitmişler zaten.

Eve, Aile ve sosyal politikalar il müdürlüğünden bakım hizmetleri degerlendirme heyeti geldi mi?

evde kalan iki kızın ikamet adresi ordaysa ikisinin de mi ailelerini gelire dahil ettiler yani.
sadece bakıcı olmak isteyen kızının ailesini gelir hesabına eklemediler mi? İKisinin de mi eklediler?

Bakanlıktandan değil silivri yaşlı engelli koordinasyon merkezinden geldiler.

İki kızında ikameti orada ama aylığı alacak olanın eşini dahil ettiler galiba. Ama diğer kızında çocuğnun ve eşinin maaşını sordular, ettiler mi bilmiyorum.

4 kızsınız eşleriniz para verir bakarsınız diye de eklediler.

çok açık konuşayım bu işten huylandım. Lütfen en kısa sürede aile ve sosyal politikalar il müdürlüğüne bizzat gidip başvuru yapın.
kızlardan hangisi bakıcı olacaksa onun ailesinin geliri dikkate alınır. ve mal varlıgı gelir getirmiyorsa dikkate alınmaz. ayrıca ne demek 4 çocugu var onlar baksınmış!
evde bakım aylığı baglanma şartlarnı düzenleyen bir mevzuat var ortada. o ne diyorsa o. bu işe guvenmedim ben. hatta diyebilirim ki ortada bir red de yoktur. içim rahat değil yani. siz gidin bizzat il müdürlüğüne başvurunuzu yapın.
gelişmelerden de beni haberdar edin lütfen.

eve bakım hizmetleri degerlendirme heyeti gelmemiş, incelemesi yapılmamış il müdürlüğü niye reddetsin? il müdürlüğü bakım hizmetleri degerlendirme heyetinin rapordaki kanaatine gore red ya da onay yapar.

yine de sorayım bakıcı olacak kızın hanesinde kaç kişi var ve gelirleri ne kadar?
hanedeki diğer kızın hanesi gelire dahil edilemez.

Biz de sizin gibi düşündük ve yarın tekrar görüşmek için silivri engelli kordinasyona çağırdılar, bir şeyler yapmaya çalışalım dediler. Bu mevzuata nereden ulaşabailirim, gidip konuşacak olursam neleri söylemem gerekir merak ediyorum. Ayrıca eşlerin kaynataya bakma yükümlülüğü var mı? Bakma yükümlülüğünün olduğunu söylediler.

hayır okoordinasyon merkezine hiç gitmiyorsunuz, gitmeyin.
Doğruca aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne gidin.
bakıcı ve özürlünün kimlik fotokopisi yanınızda olsun ve raporunu da alın. ve diğer belgeleri hazırlamakla ugraşmadan doğrudan gidin. onlarla ön görüşme yapın önce. durumu anlayın bir önce.
şurayı da incelersiniz:http://www.engelliler.biz/forum/evd...racaatinda-istenilecek-belgeler-ve-surec.html

Bakıcı kim olacaksa onla gidin.
bakıcı olarak nerdiğiniz kızın hanesinde kaç kişi var ve eşi de dahil gelirleri ne kadar?

Bakıcı olacak kızın eşinin geliri 900-950. Kızın ikametgahı babasının yanında olduğundan evde tek kişi oalrak gözüküyor.

peki evde ikamet eden diğer kızın hane durumu nasıl? Kaç kişi yaşıyorlar ve gelirleri ne kadar?

3 kişi yaşıyorlar fakat onların gelire tabii olan mülkleri var sanırsam onlar olmaz.

babannenin yanında ikamet edip hanesinde geliri olmayan bir bakıcı olacak akraba lazım var mı oyle biri?
bakıcı olacak kızı evli olduğu için hanesiyle birlikte gelire dahil edilir o uygun değil. 900 maaş alıyormuş eşi. bu durumda gelir sınırını aşıyor.

Şimdi kafama tam oalrak parçalar oturdu, öbür türklü başka birisini bulup bakıcı gibi gösterip parayı da almak pek uygun kaçmayacaktır. Neyse size çok teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için.

yarc bence dur. demin alo 183'u aradım onlar da işin içinden çıkamadılar:) ben de zorlandım baya ve verdiğim bilgilerden emin değilim.
siz yarın il müdürlüğüne gidin bana anlattıklarınızı anlatın. ve başvurunuzu tekrar yapın

benim mantığım o yapılan hesabı almadı. Mevzuat şöyle der:http://www.engelliler.biz/forum/evd...-olabilir-kimler-gelir-hesabina-dahildir.html
bunu da dikkatle inceleyin.
Eger babaanne birinci bolumde geğerlendirilirse hanede sadece 3 kişi sayılacak 2 kız ve babanne.
eger durum 2. bolumde degerlendirilirse bunda da bakıcı kızının hanesi ve babannne sadece hesaba dahil olacak.

Selam Bilqileriniz İçin Tşkrler... Babam Baqkurdan Emekli Annem Baqkurundan Yararlanıyor Ama Babam bizden Ayrı Yaşamakda Ama Resmi Olarak Babam Aynı Ewde İkametqah Etmekde Ben İse Siqortalı Askeri Ücretde Çalışmakdayım 2 Kız Kardeşim Var Biri Okumakda Diqeri Anneme Bakmakda Anneme ewde Bakım Raporu İçin İşlemlere Başladım Sizce Herhanqi Bir sorun Olurmu Ne Yapmalıyım İlqiniz İçin Tşkrler...

Extreme,

Evde bakım aylığı için şu 3 şarta uygun olunduğunda bağlanır. bu 3 şarttan birinde bile uygun olunmasın, evde bakım aylığı baglanmaz:
1. % 50 ve üstü "ağır özürlü" ibareli özürlü sağlık kurulu raporu. Raporda oranın en az elli ve "ağır özürlü" kısmının "evet" olarak işaretlenmesi zorunludur. biri olmasın rapor uygun bulunmaz evde bakım aylığı bağlanmaz.
2. kişi başına düşen aylık gelir 510,45 liraya eşit ya da üstünde olmamalıdır. bu gelir hesabınıza babanız da dahil edilir. Bu durumda 5 kişinin toplam geliri 2552,25 altında çıkarsa gelir açısından uygun sayılırsınız.
3. Bakım Hizmetleri Değerlendirme Heyetinin bakıma muhtaç olduğu yönünde olumlu kanaat bildirmesi şarttır. Eğer bakıma muhtaç kabul edilmezse aylık baglanmaz.
Bunun için şurayı dikkatle inceleyiniz:Engelli bakıma muhtaçlık kriterleri!
verdiğim linkin NOT kısmında yazanları dikkatle okuyunuz. Eğer A,B,C,D bentlerinden en az birinde tam bağımlı ya da en az ikisinde kısmen bagımlı oldugu yönünde heyet olumlu kanaat bildirirse evde bakım aylığı baglanır. O yüzden linki bunu bilerek inceleyip bir ön fikir edinmeye çalışın.

bu saydığım 3 kriterde sorun yoksa, bakım hizmetleri değerlendirme heyeti olumlu kanaat kullanacaktır.
heyet olumlu kanaat kullandığında evde bakım aylığı bağlanır. aksi durumda bağlanmaz.

Üst Alt