Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bakıcı değişikliğini bildirmediğimiz için bizden geriye dönük ödeme istiyorlar!?

ebru nehir

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
merhabalar ben yeni üye oldum şimdiden tesk ederim sizlere benm sorunum biz kardeşim için bakım maaşı alıyorduk bakıcı ablam olarak görünüyodu ama 2 sene önce evlendi ve 2 senedr kardeşime ben bakıyorum bunu bildirmediğimiz için bize geriye dönük ödeme çıkardılar ama henüz netleşmedi acaba bu tutar ne kadar olur ve ödemek zorundamıyız taksitlendirme yapılabilirmi lütfen yardmcı olun..

evlendiği tarih itibari ile geriye dönük parayı isterler. faizinide isterlermi onu bilmiyorum

bunun için yapılabilcek bişey yokmu itiraz edemezmiyiz sonuçta kardeşime ben baktım maaşı ablam değil ben aldm ve bu miktar ne kadar çkar acaba

bakıcı degiştirin ve kuruma bu süreçte hastanın bakımını siz yaptıgınızı anlatın dolayısıyla bakımında bir aksaklık olmadıgını belirtin, bakıcı olmayan evden ayrılan ablanıza ödenmiş bi 2 yıllık ücret var o parayı sizden alırlar ama yeniden yeni bakıcı olan kişiye aktarılmasının gerektigini belirten bir dilekçe yazın kurum bu durumu kabul eder parayı öderse iyi ama ödemezse siz neticede hastanın bakımını yapmışsınız bu süreçte 2 yıllık ücreti hak etmişsiniz, burda2 şey önemli abla gidince siz gelir kriterini aştınızmı? eger aştıysanız parayı kuzu kuzu ödersiniz ve geri talep edemezsiniz ama gelir kriterinde de degişiklik olmadıysa bu yollları izleyerek parayı geri hak ettiginiz için 2 yıllık size ödenmesini isteyin önce dilekçe ile deneyin kabul görülmezse hukuki süreç başlatabilirsiniz

Evde bakım aylıkları 7 gün 24 saat bakım hizmeti karşılığında bakıcıya ödenen aylıktır. 2 sene önce bakıcı evlenmiş haneden ayrılmış ve bakım hizmeti vermemiş. Yasal olarak yersiz ödeme konusudur bu ve ödenen maaşların tamamı yasal faiziyle tahsil edilir.
İl müdürlüğü size borç çıkarttığında taksitlendirme için dilekçe verebilirsiniz. Ayrıca siz madem kardeşinize bakıyorsunuz evde bakım aylığı için tekrar başvurun ve bakıcı siz olun.
Sizin 2 sene kardeşinize bakıyor olmanız bakım aylığı için bir önemi yok yasal olarak. çünkü o aylık bakıcı olan ablanıza ödeniyordu ve il müdürlüğü bakıcı olarak onu onaylamıştı. O yüzden yasal olarak siz bakıyordunuz diye size geri ödeme yapılmaz.
Siz başvurursunuz, Heyet de olumlu kanaat bildirir, İl müdürlüğü de bakıcı olarak sizi onaylar ve onayınızı takip eden bir aylık bakım hizmetinizin karşılığı sonraki ay ödenmeye başlar.
yani özetle bakıcı olan ablanızın yerine bakmanızın yasak karşılığı ve dayanağı yok. O yüzden hukuki süreç işe yaramaz.
ancak tekrar başvurursunuz. Aylık alırken taksitlendirme istersiniz.

Neticede kurum bu yaptırımda haklı onu bilmenizi isterim ama siz bakıcılıgı aksatmadan yaptıgınızı ve hatta parayı ablanızın degil sizin çektiginizi ablanızla birlikte kurum yada mahkeme önünde ıspatlarsanız, kurum yada mahkeme gerekli araştırmaları yapar ve magduriyetiniz ibitirebilir ama bu süreç biraz sancılı ve iyi izahlarla olacaktır.

tesk edrim arkadaşlar anladığıma gre sanırım bz bu parayı ödicez ama inş taksitlendrme olr ve tekrardan maaş bağlanır ve maaşla brlikte ödemeyi yaparım çünkü aksi olrsa ödme şansm çok zor peki ödenecek miktar nasl hesaplanır bunun hakknda bilginiz varmı acaba :(

aşkın gözyaşları sizin dediğinizi yaparsa zaten bakıcının bakım hizmeti vermediğini ispatlar.
bakın bakım aylığı İL müdürlüğünün onayından sonra bakıcıya ödenen aylıktır. il müdürlüğü bakıcı olarak ablasını onaylamış. ablası da 2 sene bakım hizmetini yapmamış. kardeşi yapmış. burada parayı alması ya da almaması önemli değil. önemli olan bakım hizmeti vermemiş. bu durumda annesi kardeşi bakmış diye bir şey yok. yersiz ödeme konusudur bu.
il müdürlüğü kardeşine onay mı verdi?
Bakım hizmetleri degerlendirme heyeti gelip bakım raporu hazırlayıp kardeşinin bakım hizmeti vermesi konusunda kanaat mı bildirdi?
Bütün bunlar ablası için yapıldı. İL müdürlüğü bakım hizmeti onayını ablası için verdi. 7 gün 24 saat bakım hizmeti karşılığında ablaya aylık ödendi.
abla 2 sene önce evlenmiş bakım hizmeti vermemiş. bu durumda yersiz ödeme gündeme gelir.
kardeşinin bakması ablasının bakması bir şey ifade etmez. bakım aylığı engelliye verilse mantıgın doğu ama bakım aylığı bakıcıya ödenir.
o yüzden hukuki olarak bir şey yapamaz arkadaşımız. çünkü mevzuat belli.

Ebru, sana tavsiyem hemen git bakıcı olarak evde bakım aylığı için başvur.
Ödeme için kolaylık yapmalarını, taksitlendirme yapmalarını isteyin.
Bakıcı olacakken sana imzalattırılacak olan taahhütnameyi de çok dikkatli oku ablası. orada tüm bunlar yani sorumlulukların yazar.
ablan da okusaydı imza atarken, sizi zor durumda bırakmazdı boyle.

Ben sizin herşeyden önce net keskin yönlendirme yapmanızı dogru bulmuyorum neticede mevzuatlar sabit olasada ortada yapılmış bi bakım hizmeti var ayrıca bu durum bi çok yolla ıspatlanabilir, abla zaten parayı çekmemiş buda ıspatlanabilir evet para abladan alınabilir ama bakım işlemi ıspatlanırsa kardeşe bakım parayı geriye dönük anlamda ödenebilir, hukuki süreçte kişi iyi bir izahla hakkını savunup bi şekilde oluşan maddi zararı geri ödeme olarak tahsil edebilir ve bu konumda hukuki sürecin hiç br zararı olmaz faydası olması kuvvetle muhtemel, alamazsınız kazanamazsınız ödeyin ugraşmayın mantıgını dogru bulmuyorum afedersiniz ama kurum yada hakim taş degil neticede iyi bir izah itirazla çok şey degişebilir tabi karar soruyu soran kişiye kalmış bn bilgilerimi ve düşüncemi paylaştım ve bu sitede görüyorum ki parayı alan alamayan herkesin paylaşımlarını okuyorum esnek durumlar var böylesi bir durumdada kurum bu esnekligi sergileyebilir direkt net olarak kestirip atmak cevap açısından dogru degil.

saol abla sanrm öyle olucak mahkemeye başwrsam onun içinde belli mktar gidicek sanırım sonucun ne olucağıda belli olmaz byle drumlar oldğunu bilseydik zaten kesnlikle değişiklik için başvururduk ben zaten başvrdum mayıs yada haziran sonunda eve gelebilirler denildi dilekçemide verdm abla peki ne kadar bi ödeme çkar aylık 700 tl yatıyordu bze

kafam çk karıştı benm ya bnm durumumda kimse yokmu acaba sonucu bildirse keşke bu durumda napcamı bilemedm

şunları yazmışsınız:

"Ben sizin herşeyden önce net keskin yönlendirme yapmanızı dogru bulmuyorum neticede mevzuatlar sabit olasada ortada yapılmış bi bakım hizmeti var ayrıca bu durum bi çok yolla ıspatlanabilir, abla zaten parayı çekmemiş buda ıspatlanabilir evet para abladan alınabilir ama bakım işlemi ıspatlanırsa kardeşe bakım parayı geriye dönük anlamda ödenebilir,"

siz evde bakım aylığı hakkında bilginiz olsa bunları yazmazsınız.
İl müdürlüğü bakım hizmetini kim adına onaylamışsa yani kimi bakıcı olarak onaylamışsa bakım hizmetini o verir ve karşılığında para alır. onun yerine bakım hizmetini başkasının vermesi bakım hizmeti verildiği anlamına gelmez.
siz olması gereken hakkında fikir yürütuyorsunuz. keşke durum sizin dediğiniz gibi olsa ama değil maalesef. eger bakım parası engelliye verilse kim bakarsa baksın sorun değil. ama bakım parası bakıcıya veriliyor.
verilen para bakıcıya bakım hizmeti verdiği sürece veriliyor. bakım hizmeti vermediği an kesilir.
Örnekle anlatayım:
ablası evlendi. bunu il müdürlüğüne bildirdi. bakıcı değişikliği istendi. il müdürlüğü aylığı keser.
çünkü bakıcı bakım hizmetini bırakacak ve başkası olacak. dolayısıyla bakıcı bakım hizmetini bırakınca aylık kesilir.
yeni bakıcı için eve heyet gelir. tekrar bakım raporu ve verilecek bakım hizmeti vs hazırlanır. bakıcı için kanaat bildirilir. il müdürlüğü yeni bakıcıyı onaylar.
yeni bakıcı onay tarihinden sonraki 1 ay bakım hizmeti karşılığını sonraki ay alır.
yani bakım aylığı kesildikten sonra bu bakıcı il müdürlüğü onaylayana kadar 5 ay baksa bile o bakım hizmetinin karşılığıı alamaz. çünkü bakıcı olarak onay almamıştır daha.
onay aldıktan sonraki bakım hizmetlerinin karşılığını alabilir.

Konuyu ikili polimik haline getirmeyelim rica ederim ben yorumlarımı düşüncelerimi yazdım sizde yazdınız herkeste bilgileri doğrultusunda yazabilir ve hukuki süreç kararını soruyu soran üye verecektir benim bilgilerim yorumum konuya bu daha yazmaya devam etmek benim açımdan doğru olmayacaktır, soruyu soran arkadaşa kolaylıklar diliyorum, ayrıca son olarak ben kesinlikle parayı geri alırsınız demedim kesinlikle kurum mahkeme size geri öder demedim benim cevabım belli iyi izah iyi anlatım doğru yerlere doğru itiraz olursa "ödenebilir"..

tesk ederm ikinizede verdiğiniz bilgilerden dolayı artık zaman gstericek ne olucağını

Ebru, yasal olarak ablanın bakım hizmeti vermediği tarihten itibaren ödenen aylıkların tamamı faiziyle birlikte geri istenir. BU konuda hukuken yapılacak bir şey yok.
ama il müdürlüğü ile görüşüp lehinize inisiyatif kullanmaları için çabalayın.
eğer durumunu yoksa bunu özellikle belirtin. nasıl ne derece inisiyatif kullanırlar blmiorum ama şansınızı zorlayın.
yeniden başvurmuşsunuz. bakıcı sen olacaksın herhalde. bakıcılığın onaylandıktan sonra 1 ay bakım hizmetinin karşılığını sonraki ay almaya başlayacaksın. bu baktıklarının karşılığı ödenmeyecek sana. Çünkü bu bir iş sözleşmesi gibi düşün. onayı alacaksın, 1 ay bakım hizmeti vereceksin bunun ücretini sonraki ay almaya başlayaccaksın. olay bu ablacım.

NOT: HUkuken ne yapılabilir? Evde bakım aylığı mevzuatının değiştirilmesi için baskı uygulanabilir. Yoksa bu haliyle mahkemeler mevcut mevzuata bakar ona göre hükmeder.

evet abla eğer byle bşey oldğunu blsem daha önceden başvururdum zaten ama yaşıcağımız varmş demekki napalm inş dediğiniz gbi yardımcı olurlar maaşın tekrar bağlanmamsındanda korkuyorum çnkü bi çok araştrma yaptm yormları okudum bi çk engelliye maaş bağlamamışlar özrü ağır olmalarına rağmen eğer bağlanmazsa çok zr olr bnm için :(

rapor ve bakıma mutaçlık kriterleri açısından sorun olmaz. zaten evde bakım aylığı alınıyormuş. tek sorun gelir kriterleri. kişi başına düşen aylık gelir 510,45 lirayı geçmiorsa aylık baglanır rahat ol ablam.
bakıcı olarak da bakım hizmetini verme şartlarının uygun olup olmadığı degerlendirilir. 18 yaş üstü isen , aynı hanede bu bakımı verecek durumdaysan bu da tamamdır. üzme kendini.
Borç içinse maddi durumunuz kötüyse bunları anlatmaya çalış. sonuçta sosyal bir kurum orası ve dilerim inisiyatif kullanırlar.

NOT: Bakıcılığın onaylanırken sana taahhütnama imzalatılır. orayı dikkatle oku imzalamadan önce. orada sorumlulukların yazılıdır. o sorumlulukları kabul ettiğine dair imza attırılır. durum değişiklikleri olduğunda kuruma bildirmen gereken sorumluluklar orada yazar. ve sen imza atarak onları kabul etmiş sayılırsın. ablan da taahhütname imzalamıştır. O yüzden hukuken sonuç alınamaz.

inş abla ya bn 24 yaşndayım zaten yaş açısından srn olmaz heralde bbm emekli bde ek işte çalışıyo abla o açdanda srn olmaz umarım

okucam abla bndan snra zaten saol ya

bakıcı olarak sen uygunsundur sorun olmaz.
Bakmakla yükümlü bireylerin tüm gelirlerini topla bakmakla yükümlü kişi sayısına böl. Eğer 510,45 liranın altında çıkıyorsa gelir uygun demektir.
bakmakla yükümlü olunan bireyler kimlerdir? şuradan bak:http://www.engelliler.biz/forum/evd...-olabilir-kimler-gelir-hesabina-dahildir.html

diyelim ki 4 kişisiniz. Bu 4 kişinin tüm aylık gelirlerini topla dörde böl. çıkan sayı 510,45 lira altındaysa gelir uygun demektir.

anladm abla bakarım tesk ederm peki geri ödeme nasl hesaplanıyo neye gre ne kadar para alnıyo acaba bnuda sylerseniz mutlu olurum

birde krada oturuyoruz bu gelir hsaplanırken kira gelirden düşürülürmü ablam

eger aylığın tamamı yersiz ödeme konusu ise bu durumda ödenen aylıkların tamamı faiziyle tahsil edilir.
ablan bakım hizmetini hangi tarihte bırakmış ve yapmamışsa o tarihten aylık kesildiği tarihe kadar ödenen aylıkların tamamı alınır.
evde bakım aylığında giderler hiçbir şekilde gelire dahil edilmez ablam. sadece gelirler dikkate alınır. borç,kira, taksit ödemesi vs hiçbir gider gelirden düşülmez.

anladm ablacım ya herşey bzm aleyhimize malesef sana çok tesk ederim bilgi sahibi oldum sayende Allahım herkesin yardımcısı olsun hayırlı günler diliyorum size Allaha emanet olun

ablacım geliriniz sınırı mı aşıyor? sorun mu var?

ablacım sınırı ne kadar aşıyor? Eğer azsa ilk defa bu duruma sevineceğim:) Çünkü eğer bir maaştan düşükse aylığın tamamı borç olarak alınamaz. Bu yönde borç tahsil etmelerini soylersiniz kuruma. Yani bakıcının bakım hizmeti vermemesini değil de gelir fazlasından dolayı borç tahsil etsinler. boylece bu şekilde olursa borç daha az olur. inisiyatifi bu yönde lehinize kullansınlar yani..
Buyuk ihtimalle ablan evlenip ayrılınca kişi sayısı azalınca gelir kriteri de değişti. kişi sayısı azaldı ve bu yuzden gelir sınırı aştı. diyelim ki yüz lira aştı. bu durumda ona göre hesap yapılması gerekir. karışık biraz bu iş ama en azından size 2 senede ödenen maaşların hepsini almak yerine bir kısmını alırlar( Sınırı geçen oran kadarını faiziyle tahsil ederelr yani).
Bu da 2 senedeki aylıkların tamamnı almaktan daha az olur.

siz de daha sonra haneye bir kişi daha dahil ederek evde bakım aylığına başvurursunuz.

Şu başlıkta bu borç tahsiliyle ilgili yazdıklarımı oku. ilgili genelgeyi oku. Orada yesiz ödemenin nasıl olacagını anlatmıştım:http://www.engelliler.biz/forum/evd...elir-hesabina-dahil-edilmesi.html#post1412980

eger sınırı bir aylık maaştan az geçiyorsa yani bir kat aylıktan az ise gelir fazlanız, borç daha az olur. bu durumda borcu bu şekilde tahsil etsin kurum söyleyin de.

hmm iş braz daha karışık olmaya başladı abla ya :) kafam baya karıştı benm .. peki geliri aştğımızı nasl ispat ederiz bz

okudum abla bzm 500 tl falan aşıyo sanırım :(

ispatlık bir şey yok ablam. evde bakım aylığı için başvurdunuz. geliriniz de tekrar incelenecek. zaten haneden ablan evlenip ayrılmış. bundan dolayı gelirnizi buna gore de değerlendirecekler.
haneden bir kişi ayrıldığında bunu bildirecektiniz. üstelik bu ayrılan da bakıcı. bakıcı bakım hizmeti vermediği için aylık kesilecekti. ama bunu yapmamışsınız.
üstelik gelir sınırını da aşmışsınız. keşke ablan bunları size söyleseydi.
neyse...
gelirinizi ben hesaplayım şimdi. evde kaç kişisiniz;kimler? hepsinin toplam gelirini bana yaz. sınırı 500 lira geçmemeniz lazım çünkü.büyük ihtimalle yanlış hesap yaptın.

ablamda ozamnlar yaşı fazla byük değildi abla kmsede bilgi vermemiş sanrm cahillik yani anlıcan araştrmadanda öğrenemiyoki insan yksa bu duruma düşmezdik ya :( saolsun ablacım annem yok evde babam kardeşim ben varız babam emekli 1050 tl maaş alıo bu değişebiliyo ama hastane ve ilaç kesimi yapılabiliyo bazı aylarda yani bde ek iş yapıo çk gderimiz oldu çnkü ablamın evliliği falan yetmiyo yani brçlar derken neyse uzatmıyım ek iştende 1300 tl alıyo tahminen ama oda değişiyo çnkü 3 ayda br prim mi ne alıo abla drum bdr şimdiden tesk ederm ya

maalesef ablam. geliriniz aşıyor. evde bakım aylığı da bağlanmaz bu durumda.
borç yazısı gelince buradan gelişmeleri bildir...

off abla ya peki tesk ederm ben yne haber veririm sze saolun :(

Üst Alt