Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bakıcı maasını 2022 hesabından çıkarmak..?

Konular
88
Reaksiyonlar
0
bakıcı olan kişi engelli ile aynı evde yaşamıyor ama bakım görevini kusursuz yapıyor ki konumuz bu değil.
şimdi 2022 maaşı gelir hesabı yapılırken bakıcı ayrı adreste bu durumda bakım maaşı 2022 gelir hesabına katılırmı:confused:

gelelim dananın kuyruğunun koptuğu yere:)
2828 sayılı yasanın ek 7. maddesinde beni çok rahatsız eden bir değişiklik yapılmıştı 2014 şubat ayında.

ilgili kısmı kopyalayayım önce:

"[FONT=arial]Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilere, resmî veya özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti ya da sosyal yardım yapılmak suretiyle evde bakımına destek verilmesi sağlanır.
..."
ve aynı maddede deniliyor ki:
"...[/FONT]
[FONT=arial]Bakıma ihtiyacı olan engellinin evde bakımına destek için ise (10.000) gösterge rakamı ile memur aylık katsayısının çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar aylık sosyal yardım yapılır."
[/FONT]
[FONT=arial]
[/FONT]
bu değişikliğe göre evde bakım aylıkları yasada açık açık sosyal yardım kapsamına alındı. istihdam kapsamında değerlendirilmedi. eger istihdam kapsamında degerlendirilmiş olsaydı annene bakım hizmeti karşılığı ödenen para onun geliri sayılacaktı ve ustelik mecburen sigorta kapsamına alınacaktı.
biliyorsunuz evde bakım aylıklarının sigorta kapsamına alınması konuşuluyordu bir ara ve hatta bu yönde çalışmalar bile yapılmıştı. fakat bu değişikliği görünce bakıcıların sigortalı yapılmayacagını, evde bakımın istihdam kapsamında degerlendirilmeyeeğini de görmüş oldum.
çok ustaca olayı bu şekilde kapattılar yani. (ilerde düzenleme yaparlar mı bilemem bunu zaman gösterir)
neyse senin soruna gelelim. evde bakım aylığı istihdam kapsamında degerlendirilmediği ve sosyal yardım kapsamında degerlendirildiği için yasada, evde bakım aylığı bakıma muhtaç engellinin gelir hesabına katılır. bakıcı başka adreste olsa bile.
çünkü bu para devletin mantıgına göre engelliye yapılan bir yardımdır.
ama yine de bu konuyu uygulamada nasıl degerlendireceklerini ben de merak ediyorum:)
2022 aylığı gelir hesabını yaparken "bakıcı başka adreste yaşıyor, evde bakım aylığı da bakıcıya ödeniyor dolayısıyla bu aylık onun geliri" diye bir yorum yaparlarsa da memurlar, vallahi gülerim:)
komik çünkü hakikaten.
bakıcıya ödeme yapılıyor. bakıcı 7 gun 24 saat verdiği bakım hizmeti karşılığı bu aylığı alıyor ama bu emek sayılmıyor ve istihdam kapsamında sayılmıyor, sigortası yapılamıyor bile:)
neyse sinirli yazınca düzgün ve anlaşılır yazmakta sorun yaşıyorum konuyu kapatıp özetleyim tekrardan:
aslında devlet diyor ki ilgili yasada:
" engelliye evde bakım hizmeti alması için bir yardım yapıyorum. bu yardımın kime ödeneceğine, hangi şartlarda ödeneceğine ben karışırım"
bu yüzden bakım aylığını engelliye yapılan yardım olarak göreceklerinden 2022 aylığı gelir hesabına bakıcı başka evde de olsa dahil ederler. ilgili yasaya göre durum böyle.
ama yine de siz vakfa sorun bakalım nasıl yapacaklar?:)
dedim ya burası dananın kuyrugunun koptugu yer.

şimdi de evde bakım aylığı açısından bakalım duruma:
bakıcı adres değiştirecek. bakıı adres değiştirirse ve bakıma muhtaç engelli de yanında olmazsa bu durumun yeniden heyet kararıyle degerlendirilmesi gerekecek. buyuk ihtimalle şartlar değiştiğinden heyet yeniden bakım raporu hazırlamak zorunda kalacagından aylık kesilir.
çünkü yönetmeliğe göre evde bakım hizmetinin bakıma muhtaç engelli ile aynı hanede verilmesi esastır. bakıcı hane dışında olursa bu konuda heyetin kararı gereklidir ve bu şartlara göre yeniden bakım raporunun hazırlanması gerekir.
kısacası siz bakıcı eger ayrı haneye taşınırsa bunu il müdürlüğüne en kısa surede bildirmek zorundasınız. gerekli bilgileri onlar size soyler zaten.
[FONT=arial]
[/FONT]

Son düzenleme:
ozaman herkez adresine geliri olmayan konu komşu dakraba doldursun. madem devlet türlü oyunlar oynuyor kanun böyle diyor diyorsa. bizde eve insan dolduralık memurun bunlar burdamı değilmi deme hakkı yok adrese dayalı nüfus siteminde bu böyle kardeşim. kanununen bunlar burda. eme memur gelipte şimdi nerdeler gezmeye gitti markete gitti hastaneye gitti .
bunu yapın arkadaşlar. hiç kimse size devlette olsa bişey yapamaz. kayıtları burdamı burda iş bitmiştir hiç bir hak idda edemezler. madem kendileri ali cengiz oyunu oynuyor bizde oynarız. ya 2022 ni kaldıracaklar yada ben o maaşı alırım alacağımda burda beni takip edin arkadaşlar

iş inada bindi diyorsun yani:)

anneni evden asla çıkarma evde bakım aylıgı ile ugraşırsın. ayrıca 2022 aylığı gelir sorununu çözmez. dolayısıyla hanene başka birilerini bul ablası:) ve lütfen geliri olmasın.

ve Mustafa ilgili Yönetmelik, 4. Madde'de haneyi şu şekilde tanımlar:

"[FONT=Calibri]ç) [/FONT](Değişik:RG-25/3/2014-28952) Hane: Şehir dışında öğrenim gören çocuklar dâhil olmak üzere, aralarında akrabalık bağı bulunsun ya da bulunmasın adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre aynı konut ya da aynı konut bölümüne kaydedilmiş kişi veya kişilerden sosyal inceleme raporu ile birlikte yaşadığı tespit olunanları,"

madde 4'e bkz:http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Asp...vzuatIliski=0&sourceXmlSearch=65 yaşınısosyal

ikametini hanene aldırdığın kişilerin yapılacak sosyal incelemede sizle birlikte yaşamadığı tespit edilirse haneden saymayabilirler bu ayrıntıya dikkat et. birlikte yaşıyor gorunmek zorundasınız. sosyal incelemede ayrı hanede yaşadığı tespit edilirse ve bunu sosyal inceleme raporunda belirtirlerse o kişiler haneye dahil edilmez.

Son düzenleme:
apla ben bulurum iş inada bindi o parayı devletten almaya devam edecem. ben kanunaları biliyorum işimi halederim bir şekilde internet sayesinde ve bu siteler sayesinde yardımlaşarak. ama ya evinde interneti olmayan kanunları bilmeyen çevresi olmayan insanşlar ne yapacak kurumlarda çalışan özellikle gaziantepte insanlar bu maaşı almasın diye uğraşıyorlar. geçen bir msj ımda da söyledim sürekli raporum olduğu halde git yeni rapor al getir diyor tabi agzının payını verdim edepsizin tamam senin raporunu kabul ederiz dedi madem yeni rapor lazım neden kabul ettin bilgisiz olsan 15 gün raporla uğraştıracak rapor almak zaten işkence.

Üst Alt