Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bakıcım olan babam emekli oldu, 2022 aylığımız kesildi!?

yidmutlu

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba değerli forum üyeleri,ben 15 yaşındayım ve ÇÖZGER engelli çocuk raporum var kronik hastalığımdan dolayı. Bu sebepten ötürü 2022 aylığına başvurduk babam ile.
Onaylandı ve mart ayından beri 570 TL almaya başladım. Her ayın 5'inde alıyordum bu aylığı.
Bu aylık ile besin ve eğitim ihtiyaçlarım karşılanıyordu ailem tarafından,her şey iyi gidiyordu.

5 şubat tarihinde yani dün ATM'ye gittiğimde sadece 40 TL yattığını, aylığı çektiğimiz kartın da bloke edildiğini gördüm. Şok olduk. Olay şurada başlıyor,benim babam ocak ayında emekli oldu ve ilk maaşını da ocak ayının sonunda aldı. (2000 TL)

Neden böyle olduğuna dair durumu annem ve babam,sosyal yardımlaşmaya giderek sordu.
Babamın emekli maaşından dolayıymış.
Babam kanunen bana bakmakla yükümlü olduğu için ben bu 2022 aylığını alamıyormuşum.

Gerçekten durum böyle mi? Tekrar başvursak acaba kabul edilir mi? Bilgilendirirseniz sevinirim..
Konu hakkında bilgi sahibi olduğunu düşündüğünüz kişileri de etiketleserseniz çok ama çok sevinirim dostlar.

E devlette de böyle gözüküyor: https://hizliresim.com/qhIbUM

Yardımcı olabilecek yok mu..

yidmutlu
18 yaşından küçük oldgunuz için babanzın sigortasından faydalandıgnız için kesilmiş.
siz 2022 yi 18 yaş engellı yaknı die alıodunuz vebabanız emeklı olmasa çalısan olsa bile saglıgından faydalanodunuz.maaşın kesılmemesı gerekıodu ilginç bi durum .vakıfa söyleyın emeklı olmadanda aynı şekıl faydalanıodum tek fark şimdi emeklı oldu kesılmemesı gerekıo deyin.

yidmutlu 18 yaş altı aylığı olarak bilinen engelli yakını aylığında 18 yaş altı çocuğun anne ve babasından biri bile sigortalı ( sigortalı çalışan, emekli vs) olursa engelli yakını aylığı alınamaz/alınıyorsa kesilir. Baban emekli olduğuna göre aylığın kesilmesi kanuna uygun. 18 yaşını tam olarak dolduruncaya kadar 2022 engelli yakını aylığı alamazsınız. Yapabileceğiniz hiçbir şey yok. 18 yaşını tam olarak doldurduğunda kendin 2022 engelli aylığına başavurabilirsin ancak. Baban emekli ilken aylık alamazsınız.

mka verdiğin bilgiler yanlış. Doğrusu yukarıda yazdığım gibidir. Engelli yakını aylığı alan babanın sigorta varken aylık bağlanması ya da aylık alıyorken sigortalı olarak çalışması mümkün değil. Sigortalı çalışan olaydı ya da bir şekilde sigortalı olsaydı bu durum tespit edilir edilmez aylık daha önce kesilirdi. Böyle bir şeye sistem izin vermez. Diyelim ki sistemin gözünden kaçtı ki mümkün değil bu durumda ödenen aylıklar geri istenir. Yersız ödeme konusudur bu çünkü. Ama dediğim gibi sistem tarafından tespit edilirdi. Babası engelli yakını aylığı alıyorken sigortalı değildi demek ki.

Kalem
bundan önce yeşil kartlıydım 15 yaşındayım. Sanırım dediğinize göre ben babamın emekli olmasıyla yeşil kartlı olmak yerine "sosyal güvence" altına alındım ve yeşil kartlı değilim artık. Bundan sonra tekrar yeşil kartlı olmam mümkün değil yani değil mi 18 yaşına gelmeden..

yidmutlu babanın sağlık güvencesinden yararlanırsın. Yeşil karttan yararlanmazsın. Sorun babanın sağlık guvencesınden yararlanman da değil. Babanın emekliolması ve sağlıkguvencesi olması.
engelli yakını aylığı 18 yaş altı engelli çocuğuolan ebeveyne ödenir. Kanun ebeveynin sigortalı olmamasını şart koşar.

Kalem hanim hanemde 4 kisi vardik 3 kisi kaldik.bildirmem gerekirmi yoksa sistemde gorunurmu.vede bole bir durumda geriye dönük odeme cikarmi.cevap verirseniz cok sevinirim

Derbeder_55
ablam 2022 ayligindan bahsediyorsun. bu durumda hanedeki kisi değişikliğini bildirmene gerek yok. geriye donuk odeme de çıkmaz rahat ol.

Kalem abla 18 yaşımdan sonra alabilir miyim? Rahatsız ettim özür dilerim. Biraz bilgisizim bu konuda.

yidmutlu

ne rahatsizligi ablacım:) rahat ol. kafana takılan her soruyu sorabilirsin. ayrıca siteyi de dolaşır haklarını öğrenirsin şimdiden.

18 yasini doldurup 19 yaşından gun aldigin gun t.c. kimliğin ve raporunla gidip kendin başvuracaksın. hanede kisi basına dusen aylık gelir uygun çıkarsa tabi ki engelli ayligi bağlanır. babanın emekli olması vs o durumda seni etkilemez. sadece hane gelirine bakılır.

Kalem
hemşom ben o cevabı şundna doalyı yazdım.arkadas babası emeklı olmadan evvel alıyorken .emeklı olunca saglık sebebıyle kesıldı dedıgı içindi.
peki babası emeklı değilken nıye ve nasıl o maaş baglandı merak ettım

hemşo, babası engelli yakını aylığı alabildiyse demek ki sigortası yoktu.
çünkü engelli yakını aylığı, babası sigortalı oldugunda sistem tarafından feshedilir. nitekim emekli olur olmaz da gereği yapıldı.

Üst Alt