Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bakıcının işe girmesi ve bakıcı olarak devam etme durumu..?

memocan

Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
0
Kalem abla iyi akşamlar diliyorum. İki sorum olacaktı.

birincisi eşim ablamın bakıcısı ücretli öğretmenliğe başvurdu.ücretli öğretmenlik yaparsa bir sıkıntı olur mu? bakıcı olmaya devam edecek bunu söylersek bu durumu kabul ederler mi?bakıcı olarak başka kimse yok annem var ama o da yaşlı.

ikinci olarak annemi bakıcı yapmak istedik işe girip bakıcı olarak kabul edilmezse diye annem yaşlı diye bakıcı olamaz gibi bir durum var mıdır?

cevapların için şimdiden teşekkür ederim.

@memocan ablacım ben iki şık için de görüşlerimi yazayım, kararı siz verin.

1) eşin ücretli öğretmenlik yapmaya başlarsa ortalama aylık geliri hane gelirine dahil edilir. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL'yi geçerse evde bakım aylığı gelir kriterlerine uymadıgından dolayı kesilir. aksi durumda sınırı geçmiyorsanız gelir sorun olmaz.

eşin, ablanın bakıcısıymış. bakıcı onayı verilirken çalışmıyordu. çalışmaya başlarsa bakım raporunun yenilenmesi gerekir. bu durumda heyet kararı gerekir yeniden.

siz eşinin çalışmaya başladığını en geç 1 ay içinde bildirmekle yükümlüsünüz. aksi takdirde hakkınızda hukuki işlem yapılır.
siz bildirimi yaptıktan sonra heyet hanenize gelir ve tekrar inceleme yapar. hem gelir açısından hem de bakıcının çalışırken de bakım hizmeti verip veremeyeceğini tespit etmek açısından.

hanede ablana bakabilecek başka bakıcı yoksa/bakmayı reddediyor ya da bakacak durumda değilse, eşin haftanın 7 gunu 24 saatlik bakım hizmetini gerçekleştirmeyi taahhüt ederse, bakım hizmetelri değerlendirme heyeti de onaylarsa eşin çalışırken de bakıcı olabilir.
yeter ki hane geliri sırnıı geçmesin. heyet eşinin bakım hizmetini aksatmadan yapacağına ikna olsun.

zaten annen yaşlıymış. eger o bakabilecek durumda değilse, gelir sınırını da aşmazsanız eşinin çalışırken de bakıcı olmasına heyet olumsuz bakmaz( tabi bu benim görüşüm).

2) annen yaşlıymış. bakıcı olmak için 18 yaş üstü olması dışında yaş sınırı yoktur. yaşlılar da bakıcı olabilir. yeter ki bakım hizmetini aksatmadan verebilecek durumda olsun.

eger annen bakım hizmetini verebilirse il müdürlüğüne bakıcı talebinde bulunursunuz.

bakıcı değişikliğinde evde bakım aylığı kesin olarak durdurulur.
heyet, hanenize gelip tekrar bakım raporu hazırlar ve il müdürlüğünün onayına sunar. il müdürlüğü de heyetin kararına göre işlem yapar.

il müdürlüğü yeni bakıcıyı onaylayınca da, onay tarihini takip eden 1 aylık bakım hizmetinin ücreti sonraki ay ödenir.

yani bu tercihi yaptıgınızda 2-3 ay evde bakım aylığı alamayabilirsiniz.

şimdi karar senin ablası:) hangi seçenek uygunsa ona göre hareket edersiniz.

Kalem

yeniden heyet raporu ne oluyor abla ? ayrıca çalışırken bakacağını söylemesi yeterli değil mi? gidip konuşup söylersek tamam demezler mi? diyelim ki eşim çalışmaya başladı ve bu durumu bildirdik heyet eve geldi durumu kontrol etmeye neye göre karar verecekler çalışırken bakacağına?

@memocan heyet kararı derken bakım hizmetleri değerlendirme heyetinin bakım hizmetinin esaslarını belirlediği vs bakım raporunu kasediyorum ablası. engelli sağlık kurulu raporuyla alakası yoktur:)

bakım raporunda heyet görüşünü açıklar ve il müdürlüğü de ona göre evde bakım aylığını baglar. eşinin çalışırken de bakıcı olabileceğine heyetin görüş bildirmesi ve olumlu kanaat bildirmesi gerekir.

sanırım 1. şıkta kararlısın eger eşin çalışmaya başlayınca hane geliri sınırı geçmiyorsa daha çalışmaya başlamadan önce ya da çalışmaya başlar başlamaz aynı gün il müdürlüğüne gidip durumu anlatın. eşinin çalışmaya başlayacağını/başladığını, ayda ortalama xx geliri olacağını/olduğunu, bu gelen gelirle hanede kişi başına düşen aylık gelirin sınırı geçmeyeceğini/geçmediğini, eşinin haftanın 7 gunu 24 saatlik bakım hizmetini bu şartlarda bile aksatmadan yerine getireceğini beyan ve taahhüt edersiniz. bu şekilde verilen beyan olursa aylık durmaya bile gerek duymazlar.

hanenize heyet gelir, incelemede bulunur. kanaati olumlu ise de evde bakım aylığı aynen devam eder. bir sorun çıkacagını da sanmam.

gelir hesabını yaptınız di mi? sınırı geçmeyeceğinizden emin misiniz?

kalem hanım burada demek istediginiz raporun yenilenmesi gerekir dediginiz hastaneden alınan rapor mu yoksa maaşı veren kurumdan gelen heyetin incelemesimi neyi kastediyorsunuz bakıcısı değişirken hastaneden aldıgı raporu yenilemekmi gerekiyor tam anlayamadım o kısmı

@kunta yukarıda yazdım ya:) heyet raporundan kastım hastaneden aldığınız engelli sağlık kurulu raporu değil:)

benim anlatımımda hayır yok ki siz de haklısınız:) aceleden yazacağım diye anlamların hepsini katlediyorum galiba:)

durun yardımıma mülga yönetmelik yetişsin:) (nOT: mülga yönetmeliğin kanun'a aykırı olmayan hükümleri yeni yönetmelik yayınlanana kadar yürürlüktedir)

"Tanımlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;
...
d) (Değişik:RG-23/10/2007-26679) Bakım Raporu: Bakım hizmetleri değerlendirme heyetinin; özürlüye ait veya bakmakla yükümlü olunan(Kalem not: bu kısım mülga/ hane geliri esas alınıyor artık kanun'a göre.) kişi sayısına göre özürlüye düşen ortalama aylık geliri belirlediği; özürlünün ve ailesinin sağlık ve psiko-sosyal durumunu tahlil ettiği; özürlünün bakıma muhtaçlığını, ihtiyaç duyduğu bakım hizmetlerini ve özürlüye verilecek bakım hizmet modellerini tespit ettiği ve genel çerçevesi Genel Müdürlükçe belirlenen raporu,"

alt kısmı okumamışım özür tamam şimdi anladım teşekürler

Kalem abla bakıcı değişikliğine karar kıldık şimdi annemi yapacaz ama annem 70 yaşında ablama bakabilir ama heyet yok bakamazsın diyebilir mi?

ayrıca bakıcı değişikliğinde heyet eve illaki gelecek mi? gelmeden eski ile yeni bakıcıyı il müdürlüğüne heyete götürsek eve gelmelerine gerek kalmadan olmaz mı?

memocan olmaz öyle ablası.
bakıcı değişikliği talebinizden sonra evde bakım aylığı durdurulur. daha sonra hanenize bakım hizmetleri değerlendirme heyeti gelir. heyet de durumunuzu yeniden değerlendirir. il müdürlüğü de heyetin kanaatine göre evde bakım aylığını onaylar/onaylamaz.

annenin yaşı önemli değil. önemli olan haftanın 7 gunu 24 saatlik bakım hizmetini aksatmadan verebilmesi. bunu yapabiliyorsa heyet onay verir. aksi durumda vermez.

not: evde bakım aylığı alıyorken eşin çalışmaya başlarsa bunu en geç 1 ay içinde evde bakım aylığı aldığınız il müdürlüğüne bildirmekle yükümlü. aksi takdirde hakkında hukuki işlem yapılır.

Kalem abla şimdi bakıcı değişikliği olması için dilekçe verdik diyelim aylık duracak mi dilekçe verdiğimiz gün heyet yeni bakıcı için geldi onayladı durdurulan aylıkları geriye dönük verecekler mi ?

@memocan
bakıcı değişikliği talebinizden sonra aylık durdurulacak.
aylığın durdurulduğu tarihten onaylandığı tarihe kadar alamadığınız aylıklar ödenmeyecek size

il müdürlüğünün onay tarihinden sonraki bakım hizmetlerinin ücreti ödenecek.

il müdürlüğü onaylayacak, onay tarihinden sonraki 1 aylık bakım hizmetinin ücreti de sonraki ay ödenecek. bu şekilde devam edecek.

Kalem;

kalem abla bundan önceki adres değişikliğinden dolayı kesilmişti 5 aylık bir süre sonra tekrar bağlanmış almadığımız aylıklar geriye dönük ödenmişti ama.

@memocan adres değişikliğinde bakım hizmetinde aksama olmamamışsa ve aylık kesmeyi gerektirecek durumlar olmamışsa elbette geriye dönük ödeme yapılır.

ama buradaki aynı şey değil. bakıcı değişikliğinden bahsediyoruz. evde bakım aylığı, ödeme esasları bellidir. haftanın 7 gunu 24 saatlik bakım hizmeti karşılığında bakıcıya aylık olarak ödenir. e bakıcı değişikliği söz konusu. bu durumda aylık kesilir. yeni bakıcı onaylanınca onay tarihini takip eden bir aylık bakım hizmetinin ücreti sonraki ay ödenmeye başlar.

evde bakım aylığı engelliye değil bakıcıya veriliyor. bakıcının bakım hizmetine (haftanın 7 gunu 24 saat bakım hizmeti) karşılık veriliyor. ama bu bakıcının onayını da il müdürlüğü veriyor. senin onayın değil il müdürlüğünün onayı önemli. sen bakıcını seçiyorsun, il müdürlüğüne öneriyorsun, il müdürlüğü heyet gönderiyor, heyet bakıcıyı degerlendiriyor ve heyetin olumlu kanatine göre de il müdürlüğü bakıcıya onay veriyor. "tamam sen bakıcı olabilirsin, haftanın 7 gunu 24 saatlik bakım hizmeti karşılıgında sana her ay şu kadar ücret ödenecek" diyor.

şimdi sen bakıcı değişikliği istiyorsun. bu bakıcı gitsin, şu bakıcı olsun diyorsun. il müdürlüğü de önerdiğin bakıcıyı degerlendirecek ve karar verecek. ama önceki bakıcı hizmetten çekildiği için de ücret ödemeyecek. olay bu.

ha evde bakım aylığı sana verilse, "kimi bakıcı seçersen seç, parayı ona kendin verirsin" dense haklısın. parayı alırsın, yeni bakıcıya ödemeyi yaparsın hemen. ama oyle bir şey yok.

bunu bilmeyen insanlar bu konuda o kadar çok hata yapıyor ki. mesela bakıcısı annesi. anne çalışmaya başlıyor, ablası bakıyor. il müdürlüğünün onayladığı bakıcı kim? anne peki engelliye kim bakıyor? ablası il müdürlüğünün haberi var mı? yok. bu aylık kesme sebebidir biliyor musun?

il müdürlükleri bu olaya bir iş gibi bakıyor. ücretli çalışan gibi. bakıcı değişikliği işten çıkmaya benziyor.

özetle, bakıcılar, sigortasız çalışan statüsünde ablası:)

Kalem;

abla çok acil bakıcı değişikliği dilekçesi verdikten sonra heyet ne zaman gelir ve ne zaman aylık bağlanır ?

Öncelikle gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederim benim ablam %99 engelli yegenim %81 engelli şizofren yegenim ablamın kocası vefat etti ablam babamın maaşını alıyor aynı zamanda benim eşimde iş veren olarak bagkurlu bende ablamlara bakım parası için müracaat ettim haneye ziyarete geldiler yeni bakım sözleşmelerini imzaladık aynı zamanda evdede bizim çocuklarımızda var 3 tane hesside Ögrenci yani evde toplam 7 kişiyiz benim sorum şu ben sigortalı olarak çalışmaya başlarsam evde bakım maaşı almamda sıkıntı olurmu ayrıca ablamla yeğenimin ikisininde resmi olarak vasisiyim bu konuda bana yardımcı olursanız mutlu olurum

Üst Alt