Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bakım aylığı ile geçinmemiz mümkün değil, ne yapacağız?

Baharsln

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Eşim ile 2 yıl önce evlendik. Bir bebegimiz var. Esimin ablasida kas hastası malulen emekli. Hasta hasta calışmıs didinmiş emekli olmus. Maddiyattan dolayı ayri eve cikamadik. Esimin ailesiyle kirada yasiyoruz. 2 bakim ayligi ile yani 2600 tl ile 700 kira 600 faturalar vs 6 bogaz gecinmeye calisiyoruz. Hep hastane islerimiz oldugu icin ablam emekli maasi ile araba aldı kredi ödüyor. Esimin 2022 maasini kisi basina dusen gelirden dolayi kestiler. Ben universite okudum hayallerim cok baskaydi ama esime bu özel insana aşık oldum. Bebegimden dolayi calisamiyorum. Sgk miz yok isimiz yok esim icin 3 yil calisma yeri bulmak istedim emekli olsun malulen diye bulamadim. Sorsan herkes engelli calistiriyor. Bugun bana yarin size. İş maddiyat imkan ilaç erzak barinak akliniza ne gelirse yardimci olun lütfen. Seneye silivri tarafinda kiralik uygun ev bulursam ayri eve cikmak istiyorum. Artik bebegime oda yapmak onu parka götürmek istiyorum. 4 duvar arasinda yokus asagi biyerede gidemiyoruz istanbulun bu mahallesinde. Lütfen umut dolu seyler yazin. Insanoglunun yarın ne olacagi belli degil ancak devlet basta olmak üzere sırtları bogazları saglam umursamiyorlar. Calisan bir insan bile ay sonunu getiremez iken. Engelliye 1300 tl maas hakmi Allah askina vicdani olan konussun!😓😣

Baharsln
giderleri değilde sadece her ne ad adı altında olursa olsun gelırlerınzı yazarmsınız.
anladıgm kadarıyle 2 adet ebm alıyonuz 1385 x2 : 2770 tl baldızınızn emeklı maaşı ne kdar devlet giderlere değil gelire bakıo hesaplamada sadece 2022 de emsal kıra bedelı gelirden düşülüyor.emsal kıra bedelini vakıfdan geln heyet belırlıyor.
6 kişiymişiniz 6 x609 : 3654 sizin haneye gıren gelır 3654 tlyi geçmemeli normalde ama emsal kıra bedelınıde düşmemiz gerekıyor
şimdi siz 2 ebm 2770 + baldızın maaşı : bura toplamı gırın toplamdan emsal kıra bedelini düşün siz kıra 700 deyıksınız ama emsal ne derler bilemıom.civardakı benzer evler kactan gıdıo tahmını emsale 600 deseler tüm toplam gelırden 600 ü çıkarın çıkan sonucu 6 ye bölün sonuç 609 dan az ise 2 ebm nin yanında 2022 de alırsınız

1385 tl 2 ebm var. Ablam malulen emekli 1600 den fazla tahminim net bilmiyorum emekli maasi var. 1385×2+1600 =4370 yapıyor. Biz 5 kişiyiz. Babamda bizimle yasiyor ama kaydı köyde. Oda orada en azindan yazları hareket edebilsinler kalacak biryerleri olsun diye devlet malzeme veriyor ev yaptirmak icin onunla ugrasiyor. Hoş oda olmuyorda. Biz kac kere basvurduk. Kisi basina dusen geliri geciyor diye vermiyorlar zaten. Ancak sunu anlamiyorlar. Biz ayni evde yasiyoruz cunki maddi durumumuz ayri eve el vermedi. Biz evliyiz ablamin malulen emeklisi bizi neden alakadar etsin. Benim bir bebegim var. Ayni evde yasiyorsak ve gecinemiyorsak utanmasi gereken devlet. Ben utaniyorum yazarken. Nerde bunlarda düşünce vicdan. 700 tl kira veriyoruz. Ev sahibi iyi Allahtan diger daireler 1000 veriyor. Ben artik nefret ediyorum bu toplumdan bu zihniyetten. Vicdani körelmiş gözleri görmeyen devletten. Cok sükür zorda olsa yemegimiz pisiyor. Ben sadece bizim icin konusmadim yukarida. Calisan 2 cift ay sonunu getiremiyor. 2200 tl maas ile. Engelli calisamiyor. Ev alamiyor. Gecinemiyor. Disari cikamiyor. Hak mi bu?

-mka ney bunun derdi?
Devlete mı kızıyor,2 bakım maaşı aldığı halde

Zorro
henüz okumadıgım için bilmiyorum.

2 ebm 2770 yapar 2600 deil ayrıca 1 hanede 2 ağır (tam bağımlı)raporu olan varsa bunlar 2 değil +1 ile 3 kişi sayılır gelrı hesabı yapılırken unutmayın bazı memurlar bılmıyor 5 kişiyik deyiksin bu drumda siz 6 kişi olarak hesaplanmaya girersiniz
Babamda bizimle yasiyor ama kaydı köyde
babanızın kaydı sizde olmadıgı için hesaplamaya dahil etmezler
ablamin malulen emeklisi bizi neden alakadar etsin.
alakadar eder çünkü hesaplamada her türlü gelir dahil ediliyor ablanzın ıkametı sizde oldugu müddetçede o nun aldıgı maaş ve tüm gelirleri gelir hesabına dahil edilir.
700 tl kira veriyoruz.
ebm de heç bişi gelirden düşmez mıktarı ne kadar olursa olsun kira sadece 2022 maaşı hesaplamasında gelirden düşer
Calisan 2 cift ay sonunu getiremiyor. 2200 tl maas ile. Engelli calisamiyor.
hem çalışamıyor hem 2200 maaşı var nasıl oluyor ne maaşı bu 2200 tl

-mka ney bunun derdi?
Devlete mı kızıyor,2 bakım maaşı aldığı halde

Devlete kızıyor haklıda 2600 TL ile geçinmek mümkün mü bu yüzden mecbur 2 aile bir yaşamak zorunda kalıyor engelliliğin üstüne geçim sıkıntısının getirdiği dertlerle uğraşıyoruz bakanlığın kirada oturan engellilere evde bakım maaşının yanı sıra kira desteğide vermesi lazım mesela aynı gelire sahip 2 aile 2 Side aynı maaşı alıyor ama birinin evi var diğerinin yok kirada oturanın geçinmesi mümkün mü adalet değil bu ?

Dalgamı geçiyorsunuz 2 bakım maaşı
1384×2=2768 TL ile nasıl geçim olmaz.ayrica aplasinin emekli aylığıda var.
Öyle değil mi bitmeyenumut2

Zorro

anlamıyorsun ablası bunları hastaneye rahat gitsin diye araba almış askeri ücretin 2020 tl olduğu ülkede 2770 tl 2 kişi veya 3 kişi veya 4 kişi geçinir
2020 tl ile hem geçinip hem çocuk okutan var 2770 tl ile 6 kişi geçinemez tabiki hemde 5'i yetişkin ama çekirdek aile çok rahat geçinir hastane için araç alımı yanlış belediyenizden hasta nakil aracı talep edebilirsiniz artık çoğu belediye bunu sağlıyor

Son düzenleme:
Hic biriniz anlamiyorsunuz degil mi? Özellikle sen Zorro isimli insanoglu. Engelli dışarı cıkamıyor. Herhangi bir aktivitesi yok. Balkondan etrafi seyretmeye bi ömür mecburlar. Nerde sizin vicdanınız. Devleti degil kalbinizi dinleyin biraz. Devletin cölünü çiçeklendirmek yerine kuru topragi kaziyorsunuz be. Yaziklar olsun size. 10 aylik bebegim var. Parkta babasiyla oynayan cocuklari görüp görüp tek basima agladim ben sessiz sessiz köşelerde. Esimin canı sıkılmasın diye hep gülümsedim. Ablam düştü o kas olmayan tutmayan bacakları yüzünden. Defalarca aradık şuan araç yok suan arac yok. Devlet diyorsunuz ya. Alin size devlet. Onlara bisey olsa benim cigerim yanar devletin degil. Mecbur kaldik arac aldik kredisiyle ablamin. Tekerlekli sandalye diyorlar. Biz bilmiyormuyuz sandalyeye oturtmayi. Ama kas olmayan bir engelli sandalyeye alisirsa birdaha yürüyemez. Ben esimi koluma alip hala yürüyebiliyorum bunu neden yapayim bize. 1385×2= 2770 tl mi yapti sana. 700 kira cik. 600 faturalar cik. Bebegimin masrafini cik. Arabanin tekerini benzinini cik. Ha simdi siz tekerinede kup bulursunuz. Masraflardan teker alamadik hala arttırıpta para gücümz buna yetti. Et yemesi gerek ulan kas hastasinin. Biz eti ayda 1 defa maas yatinca yedirebiliyoruz. Vicdanim sızlıyor be. Ablam bana gecen yil bir soru sordu. Hala gozlerim dolup dolup akar. "Pazar nasil biryer kalabalik mi dedi" Irenc biryer abla dedim herkes birbirine vura vura yürüyor dedim üzülmesin diye. Kıymetini bil bahar ben o kalabalik arasina girmeyeli 25 oldu dedi. Canim aciyor canim. Engelli hangi paradan arttirip ev alacak. Lan benim esyam yok be. Bebegimin besigini spotcudan aldim be. Hangi devlet hangi adalet. Çalışan kisi bir isten cikar digerine girer. Daha yuksek kazanir. Engelli olmayan birinin aldigi maas cocukta varsa 2200. 2 kisi calissa 4400. Engellinin hakki 1385 tl mi? Rahat rahat cevap verenlere sesleniyorum. Kardes! Sen yarin bir engelli olarak acarsan sabaha gözlerini ancak o zaman anlarsin beni. Benim hayallerim vardi. Ben herseyi biraktimda geldim esime. Pisman degilim ama üzgünüm. Vatanımda suriyeliye verilen degerin yarisi verilmiyor engelliye. Ev alamaz disari cikamaz gezemez özgürce kosamaz oglunu parka götüremez. Ne konusuyorsunuz duymuyorum. Benim vicdanim sizin beyninizi anlamayacak kadar rahatsiz.

Sen bugun kalkip kendine pantolon tsört ayakkabi yada bu ay bunu alicam diyip begendigini alabiliyorsan sükret. 2 evde bakim ayligi alipta sikayet mi ediyor diyene sesleniyorm. Beni ilgilendiren maas esimin maasi. Ablamin maasi benim hakkim mi? Istediklerinden fedakarlik yapip kiraya veriyor. Esimin maasi faturalar vs. Ulan maastan aylik 100 lira koyuyoruz biz cebimize. Olurda tsort pantolon aliriz diye. Baktik ay sonu gelmiyor para bitti onuda cikariyoruz. Dilerim. 2 yetiskin 1 bebek 1385 tl ile gecinmek zorunda kalmazsiniz. Sizden empati kurmanizi istemiyorum. Yada beni anlamanizi. Sadece duvarimdan cikin cevap yazmayin. Devleti gidin baska biryerde koruyun. Burasi sizin beyninizde olup bitenleri anlatabileceginiz bir sayfa degil.

Baharsln
Hayırdır siz kime saydırıyorsunuz inanın ben de anlamadım.
Devlet ikinize de ayrı ayrı olmak üzere 2 adet evde bakım aylığı vermiş, ne yapması gerekiyordu başka ?
Bir evin ihtiyaçlarını saymışsınız da onların tamamı her evin standart ihtiyaçları.
Siz engelli olmayana para mı yağıyor sanıyorsunuz ?
Fabrikalarda en ağır şartlarda bütün gün ter döküp asgari ücretle kirada ve çocuk büyüten nice insanlar gördüm.
Kaldı ki devlet size yapılabilecek en üst düzeyde yardımı sağlamış.
Ayrıca lanlı lunlu üslubunuz da hiç hoş değil.

Ufukalp

Benim ailemde beni öyle büyüttü. Çalışıp didinip.. Üslup benim hatam olsun bana kalsın. Düzeltmek size düşmez. Benimle dik dik konusmak yerine yazdigim konuyu yorum yapmak icin degil anlamak icin okursaniz kime saydirdigimi anlarsiniz. Keske yorulsaydi ter dökseydide calisabilseydi. Engelli diye masraflari yokmu saniyorsunuz ben anlamiyorum sizin bu mantiginizi be. Sen bu devirde 2770 tl maas ile gecinebilen bir 5 kisilik aile gördün mü? Hadi diyelim ki gördün gecinmek zorunda bırakan böyle darlıkta bırakan yine kim? Devletin her üyesinin lüks icinde yaşaması icin biz her yil zam görüyoruz be. 100 tl ile 1 poset dolmadan eve gidiyorsam eger bu kimin suçu. Dogal gaz elektrik su hepsine her yil zam geliyor nerdeyse. Bu kimin sucu? Alin teriyle calisan fabrika calisani aileler görmüş kirada. Bu onlarin tercihimi? Mecbur kalmadilar mi? Yasam standartlari sorgulamak yerine gelmis benim kime saydirdigimi anlamaya calisiyorsun. Devlet en üst seviyede yapmis iyiligini bak bak. Bu yüzden mi? Gecim kaygisi yasiyoruz. Ayri eve cikamiyor ay sonunu dahi getiremiyoruz. Olurda bebegine bez alacak para olmazsa cebinde esine mahcup gözlerle borca yazdiralim mi diye sorarsan yine konusalim bu konuyu. Simdi zihniyetini topla ve git...

Zorro

Kardeşim senin dışarıya çıkıp alışveriş yaptığın yok herhalde bebekli bir ailenin o paraya geçinmesi mümkün değil bak savunduğun devlet ne yapıyor bizim bakım maaşımız yılda %10 civarı zam alır peki hiç baktınmı doğalgaz elektrik su ne kadar zamlanıyor doğalgaz ın sırf 2019 ocaktan bu yana aldığı zam %53 yiyecek maddelerinin aldığı zamlar %200 leri buluyor yani engelli hep ekside diyorsunuz asgari ücretle geçinenler var bunlarda geçinemiyor ya çocukları sigortasız çalışıyor resmi maaş gözükmüyor yada anne babanın emekli maaşlarından yardım alarak geçiniyorlar bende eniştemle aynı evde yaşıyorum yani adamın bana bakma gibi bir sorumluluğu yok neden kazancını çocuğunun geleceğine harcamak varken bana harcasın ki aynı şekilde bu arkadaşımızın ablasıda bakma sorumluluğu yok o maaş devleti ilgilendirmez bu işlerde sadece maaşı alan kişinin gelirine bakılması lazım birde devlet bakıcıyı devletin işçisi gibi görüyor ama hem asgari ücretin altında işçi çalıştıramazsınız diyor hemde bakıcıya 1385 TL maaş ödüyor ayrıca biz böyle ailemizin yanında yaşamak istemesek devlet bizi bakım evine yerleştirmek zorunda orayada 2 maaş ödemek zorunda 2770 TL bakım merkezine gelince 2770 TL ailesi nasılsa engelliyi sokağa atmaz diye 1385 TL adaletmi bu biraz gözünüzü açın bizim bile sonda fiyatlarını 10 yıldır kontrol etmemişler düzeltmeleri 10 ay sürdü bin TL gene engelliye patladı hiç mi gözünüz görmüyor aklınız çalışmıyor...

Baharsln
Cevap yazmaya değecek bir şey olsa inanın yazardım da, sizi üslubunuzla başbaşa bırakmak en iyisi.
Tam gaz devam saydırmaya, kolay gelsin.

Kusura bakmayın sayın arkadaşım ama plansızca haraket edip sonucunu siyasallaştırmak istemişsiniz
şu konuda haklısınız engelli bireye o maaş az tamam haklısın ama bakım maaşı engelli bireyin aile üstündeki külfiyetini azaltmak içindir ailesini geçindirsin diye değil
evde 2 engelli birey 3 normal birey allah uzun ömür versin birde çocuğunuz oldu çocuk nasibi ile gelirmiş ona lafımız yok

Ama sevgili kardeşim okumuş insansın 5 kişi yaşıyor sıkıntı çekerken çocuk erken olmadımı bekleyebilirdin hadi oldu diyelim sayın ablanız araç alırken kişi başı durumunuzu hesaplamadınız mı
okumuş bir insanın bu planlamayı yapması lazımdı kimsenin sizi anlamadığı yok bende %82 engelli bireyim %96 engelli diyaliz hastası annem var 850 tl kusur prim ödüyorum isteğe bağlı emekli olayım yarın kimseye muhtaç kalmayayım diye annemin maaşı ve 1 kiramla 2800 gelirim var abimin eşi vefaat etti 3 yeğenim var bekar abim var yanıma taşınsınlar abim ve yegenim işi bıraksın bize baksınlar oldumu sizce
çocuk olduğu için şu an için taşınmanız zor 1 engelli bir çocuğa bakamassınız ama kimseye kızmayın biiraz kendinize kızın

Yaa sen erken olup olmadigini sorgulayamazsin. Hastalik hakkinda zerre bilginiz olsaydi zaten sorgulamazdin sormazdin. Bir cumleniz dogru evet. Bakim ayligi bakan kisinindir ve gecinmek icin degildir. Peki siz o beyninizi sorgulayip demiyor musunuz hic? Ne yani engelli evlenmesin mi. Bakan kisiye bu kadar maas verilecekse ne yapsin engelli? Ben bebegimede bakarim esimede. Ulan ne yapabilirim diye yardim istedim. Hepiniz akil veriyorsunuz be. Yaziklar olsun size. Zamani gelince dara düştügünüzde diyin ki? Keske zamaninda akil vermek yerine yardim edecek seyler arasaydik. Insanlik ölmüş insan kalmis bedende.

Baharsln

haklısın erkenini geçini ben bilemem ama planlama eksiğin var denince zoruna gitti ise günlük yaşıyorsun demektir

atalarımız boşa dememiş

Bir işe girişen kimse, o işin güçlüklerini, sıkıntılarını ve masraflarını göze almalıdır. Çünkü bu işin durumunu, sorumluluğunu kendi isteğiyle kabul etmiştir.

ikinci çocuğunuzu dünyaya getirmeden geleceğini planlamanızı temenni ederim mevlam rızgını verir mantığı ile gitmessiniz inşALLAH

en ufak yazılan şeye lan lun sana ne diye yazacaksanız konuyu açmak hatasını yapan sizssiniz

arabaya binme lüx yaşıyorsun daha ne istiyorsun 2 bakım maaşı senin gibi milyonlar var bu ülkede

Üst Alt