Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bakım aylığını eşim alıyor. Eşimden ayrılıyorum, annemin almasını istyorum..?

cengizkaraaslan

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
2 katlı ewde oturuyoruz, annem ve babam alt katta bense eşimle üst kattayım ewlerimiz ayrı, bakım aylığını annemin almasını istyorum çünkü bana bakıcak olan annem olucak,babamın gelir kriterleri bakım aylığı krterlerini geçiyor.emekli ve ek iş yapıyor mecburiyetten annem benim yanıma bi üst kata taşıncak, yani benim ewimde hanede yani,sadece annem ve ben olucaz, bakım aylığını anneme dewrederken bakcı değişikliğinde yani, alt katta ikameti olan babamında geliri hesaplanırmı yksa sadece ben ve annemin gelir bilgilerimi istenir.

Anladığım kadarıyla şu an evde bakım aylığı alıyorsunuz. Bakıcınız da eşinizmiş. Fakat artık boşanma durumunda oldugunuz için eşiniz sizle kalmıyormuş. Bu anladıklarım doğru mu teyit eder misiniz?

Eğer doğru anladıysam öncelikli sorun şu: Bakım hizmetinde aksama var.

Biliyorsunuz bakım ücreti bakıcıya 7 gün 24 saat bakım hizmeti karşılığında ödeniyor. Eşiniz de şu an bakım hizmetini vermiyor. Bu durumu en kısa sürede İl Müdürlüğüne bildirmekle sorumlusunuz. Boşanma durumunun oldugunu eşinizin sizinle kalmadıgını söyleyin. Bu durumda bakım aylığı durdurulur.
İl müdürlüğüne gittiğinizde aynı zamanda bakıcı değişikliği talebinde bulunursunuz ve annenizi önerirsiniz.

Fakat şöyle bir sorun da var. Evde bakım aylıklarında gelir kriterleri için Kanun değişikliği yapıldı ve hane bazlı gelir hesaplaması esas alındı. Lakin Kanun değişikliğine uygun olarak yönetmelik değişikliği yapılmadı. sadece bu konuyla ilgili genel mdüürlüğün yayınladığı genelge var ve bu Genelge'yi okumayan il müdürlükleri bile var.
yeni yönetmeliğin yayınlanmaması yüzünden gelir hesaplaması konusunda net bir tutum ne biz izleyebiliyoruz ne de il müdürlükleri.
Ama şunu bilin. Kanun değişikliğine göre evde bakım aylığı gelir hesaplaması için hane içinde ikamet eden ve yaşadığı tespit edilenlerin geliri dikkate alınır.
1. Eşinizle halen resmi boşanma gerçekleşmemişse ve eşiniz ayrı hanede yaşıyorsa bu durumda gelir hesabına katılmaz. Fakat TMK hükümlerini dikkate aldıgımızda resmi boşanma gerçekleşmediği için ve eşler de birbirine bakmakla yükümlü sayıldığı için haneye dahil ederler mi etmezler mi bu konuda il müdürlükleri nasıl tavır alır bilemiyorum. Dahil etseler temel kanuna uygun oldugundan yasal işlem sayılır. ( bu konunun netlik kazanması için yeni yönetmeliğin yayınlanması şart)
2. Annneniz başka hanede ikamet ediyor. Anneniz sizle ikamet etmeye başladıgında yani ikamet adresini size aldırdıgında evet hane gelirine o da dahil edilir. Lakin burda da aynı yukarıda bahsettiğim durum var. Anneniz resmen evli oldugu için hiç geliri yok denemez. Çünkü eşler birbirine bakmakla yükümlüdür. ayrı hanede olsa bile bu böyledir. O yüzden anneniz için eşinden dolayı bir gelir tespit edebilirler TMK hükümlerine göre. ki bu da yasal bir işlem olur. (ama bu konunun da netlik kazanması için yeni yönetmeliğin yayınlanması şart)
Eğer sadece hanede yaşayanlar gelire dahil edilecek deniliyorsa ki Kanun değişikliği böyle söyluyor. Bu durumda sadece anneniz gelir hesabına (size ikametini aldırırsa) dahil edilir.
size tavsiyem:
öncelikle eşinizin artık hanede kalmadıgını ve bakım hizmetini vermediğini ve bakıcı değişikliği talebinizi en kısa sürede il müdürlüğüne bildirmeniz. aksi takdirde bakım hizmeti verilmediğinden yasal işlem yapılır.
eğer lüzum olursa annenizin de size ikametini aldıracagını ve sizle yaşayacagını söyleyebilirsiniz. Onlarla bu konuyu istişare edin lütfen ve sonuçları muhakkak buradan paylaşın.
her halükarda şu aşamada evde bakım aylıgınız durdurulacak. Bakıcı değişikliği olsun ya da olmasın. Çünkü bakıcınız bakım hizmeti vermiyor şu an.
bakıcı değişikliği talebinde de aylıgınız durdurulacak.
en kısa sürede il müdürlüğüne gidin ve gel,işmeleri buradan paylaşın ona göre devam ederiz durum değerlendirmesi yaparız.

bakımda aksama yok eşimde yanımda şuan fakat bazı ailevi meseleler diyelim çok özele inmeye gerek yokta, sorum şuydu sadece, ben annemi yanıma alıcam birlikte yaşıcaz bakım aylığını onun almasını istyorum. düşüncem bu. sorum şu bakıcı değişikliğinde annem benim ve eşimin geliri istenilecek buraya kadar tmm. merak ettiğimbabamın gelir bilgileride istenilir mi.babamın evi ayrı benimle birlikte değil.

Anneniz size ikametinizi aldırırsa babanızın da geliri dahil edilir mi sorunuza yukarıda cevap vermiştim dikkatli okursanız.
Eşiniz yanınızdaysa eşiniz varken anneninizi bakıcı olarak kabul edip etmemeleri heyetin kanatine baglı. onlar da niçin bakıcı değişikliği yapmak istenildiğini öğrenmek isteyeceklerdir ve bakım hizmetinin aksatılmadan verilip verilmediğini de tespit etmeye çalışacaklardır.

sorunuzun net cevabı yeni yönetmeliğin yayınlanmasına baglı. TMK hukumlerini esas alırlarsa elbette babanızın gelirinden anneniz için d egelir hesaplarlar. bunu yapmayabilirler de. bunu il müdürlüğüne başvurarak ögreneceksiniz.
bakıcı değişikliği talebinizden sonra aylık durdurulacak ve durumunuz yeniden incelenecektir zaten.

Üst Alt