Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bakım maaşı alırken kesildi ve geri ödeme istendi. Ne yapmalıyız?

Hsynhsyn

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba, ablam ÷88 agir engelli.
Babam vefat etti. Annem babamdan kalan emekli maasini aliyor.
Evde 3 kisi yaşıyoruz. Ben sigortalı olarak calisiyorum.
Ablamin ozurlu maasi var.
Anneme baglanan bakim maasini kestiler.
Ve 2017 2. Ay ile 10. Ay arasi alinan maaslari geri istiyorlar.
Bu paraya itiraz dilekcesi yazdirdim. Avukat tutmayi dusunuyorum. Ayni süreci yasayan varmi?
Ayrica ablam babamdan dolayi yetim ayligi da alabilir mi ?

Hsynhsyn
ablanız babanızdan dolayı yetim maaşı alır(bekar ise)
babanız ne zaman vefat etti (başınız sağolsun)ve parayı geri isteme sebepelrı ne.babanızn vefatını kuruma bıldırmeyıp almaya devam ettıgnız için istiyorlarsa yapabilecegınız bişi yok ödemenız gerekıyor.çünkü bildirim yapmakla yüklümlü bakıcı.

Yetim aylığı bağlanır tabide,olsa 2022 engelli maaşı kesilir.
Bakım maaşı neden kesildi

Hsynhsyn
Babanız vefat ettikten sonra anneniz babanıza baktığından dolayı aldığı bakım maaşını almaya devam mı etti ? Geri isteme gerekçesi bu mu ?
Bu arada ilk incelemede ablanızın engelli aylığı da kesilir.
Hanenizde 2022 engelli aylığı için belirlenmiş kişi başı gelir üst limiti aşılıyor çünkü.

Babam 2014 de vefat etti. Ablam bekar zihinsel engelli ilac ile sakinlestiriyoruz. Geri istemelerindeki sebep soyle geciyor. Gecmis tarihli gelir asimindan oturu yersiz odeme yapıldığıni soyluyor kagitta.
Ben evlenirsem maasinntekrsr anneme baglanacagini soyluyorlar. Yani gelir asimi oluyormuş evde benimlr birlikte. 10 aylik alinan parayida 9 bin tl. Istiyorlar. Isin ilgimc tarafi 2017 mart eylul ayi icinde bende issizdim zaten. Eylulde tekrar ise başladım. Bunu vermek zorundamiyiz

@Ufukalp yani devlet ÷88 engelli birine ne halin varsa gor mu diyecek? Tum maaşlarını keserek. O aylik kesilir bu aylik kesilir. Ben bakimin kesilmesinde degilim. Geri istenmesindeyim. Maasi veren onlar alan onlar. Ben yakinda evlenecegim zaten. Annemle ablam yalnız kalacaklar. Ben aradan çıkıyorum yani. Avukat ile gorustum. Hepsini alirim dedj. Ayrıca yetim ayligi da baglatirim dedi. O sebeple sorayim dedim. Incelemeler yapildi zaten. Engelli maasinda bir sorun yok.

Başınız sağolsun, aileden olan babanızın vefatını kuruma bildirdinizmi ve çalışmaya başlayınca bildirdinizmi

Kurumdan kastiniz sgk ise, ise baslar baslamaz firma zaten basladigimi bildirmek zorunda. Bildirmeden beni çalıştıramaz. Vefat'i ben bizzat gidip bildirmedim. Cunku ben bu ayliklari hic almadim. Babam sagken yaptirmis. Annem konunun muhatabi.ben 2017 senesinde haberdar oldum. Kesildigi sene yani. Borc cikarildi vs. Dilekce ile itiraz ettim. Vefat bilgisi zzten bir cok kuruma bildiriliyor. Anneme emekli maasi alabilmek icin sgk a yine bildirildi.

Vefat ile ilgili bir ibare yok arkadaslar. Sadece geriye yonelim yersiz odeme diyor. 10 ay sure icin. Bu arada bas sagliginiz icin tesekkur ediyorum. Söylediğim gibi bakim maasi kesildi ve 10 aylik kismi geri isteniyor durum bu. Avukat ile gorustum, yasal hakkiniz diyor. Yetim maasini sormamdaki neden de bu. Onu da baglat hakkiniz diyor. Maas ücretlerini vs bilmiyorum. Ben gideceğim tek derdim annemle ablami güvenceye almak. Cunku ablamin her ihtiyacini annem goruyor. Ve ne gerekiyorsa yapmak istiyorum hepsi bu.

Gelir artışı baska neden bulunmuyor.

Hsynhsyn
Ben bakım maaşının kesilme sebebini sordum sadece, çünkü çok karışık bir anlatım vardı mesajınızda. Sanki bakıma muhtaç engelli olanın vefaat eden engelli babanız olduğu anlamı çıkıyordu. Sanırım mesajı düzenlemişsiniz.
2022 maaşı kesilir dedim, çünkü anneniz babanız üzerinden maaş alıyor, siz de sigortalı olarak çalışıyorsunuz.
Oturduğunuz ev kira ise ve çok yüksek bir emsal kira bedeli devreye girmediği sürece gelir kriteri rahatlıkla aşılıyor.
2022 engelli aylığı kişi başı gelir üst limiti 609 TL dir.

Anladim Ufukalp yani ablam engelli ve hic bir hakkindan faydalanamayacak. Bu noktaya variyoruz sanirim. Hepsini kesiyorlarsa, yetim ayligi baglatirim o halde. Ben evden ayriliyorum artik annemle ablam kalacak geriye bu durumda bir soruj kalmaz sanirim

2019 için evde bakım aylığı kişi başı gelir üst limiti bayağı artarak 1.219 TL oldu. Kritere uygun iseniz tekrar başvurun bakım aylığı için. Bağlanırsa borç aylıklardan mahsup edilir.

Ufukalp kiracı olarak ayrilsam suan baglanirmi? Illa evlenmem mi gerek. Dugun yazin cunku

Hsynhsyn
Ayrı bir eve taşınıp ikametinizi de oraya aldırırsanız resmen o haneden çıkmış sayılırsınız, geliriniz hane gelirine katılmaz. Hayır illa evlenmek şart değil.
Siz annenizin aldığı maaş tutarını da belirtin.
Sitede Kalem Hanım var, sosyal yardım konularında uzmandır. Etiketi gördüğünde bir değerlendirme yapacağını düşünüyorum.

Hsynhsyn

ebm maaşını alan annenız oldugu için söyledıgın gibi muhatab annenız.her ne kadar vefat bir çok kruma bildirilsede engellı maaşında hanedekı kişi sayısındakı azalma ve artmayı,gelirlerdeki azalma ve artmayı bildirmekle yükümlü.zaten pek çok kuruma bildiriliyor demenız bir anlam ifade etmez

burda gelirin geçmesıne sebep siz 2017 eylülde işsiz olsanızda o ayın kacında işten ayrıldınız belkıde o ay çalışmıs oldugnuz gün vardır ve o gunlerın sıgortasını işveren yatırdıysaa o ay çalısıyo görnmüş olabilirsiniz kısaca sizin o calıstıgınız 2 ila 10.aylar arası dönemde sınırı geçmişiniz bilginiz olmadıgı içinde bildirm yapmamıssınız kurum bilmedıgınıze bakmaz. avukatın o cezayı engelelyebilecegını sanmıom bence avukata para vermedne evvel kuruma bidaha danısn
gelelım ablanızn durumuna babanızdan kalan emeklı maaşının çok oldugnuı sanmıom. o yuzden ablanız hem ebm hem yetım maaşı alabılır(ben alıyom)annenızde dul maası alır.3 x 1219 : 3657 dedıgım gibi bırakın emeklıyı çok çalısan bile 3657 lira maaş almıo( 3 kişi oldugnuz için bu mıktarı geçmmesnız geçıo ebm maaşı için yoksa dul ve yetım maaı her türlü baglanır) burda sız yazın evelnıp ayrılınca ebm maaşının kesılmememsı için 2 x 1219 : 2438 liradan fazla olmamamsı lazım

Üst Alt