Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bakıma muhtaç kişi hangi haklardan yararlanabilir?

Evren34

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
MErhaba Melek hanım , şöyle bir konu hakkında değerli fikrinizi alacaktım, benim yiğenim var ve bu çocuk askerden geldi rapor verilmiş ve atipik psikoz yazıyor verilen raporda. Yiğenim geçen yııl babasını kaybetti ve bakıma muhtaç durumda. Bu çocuk için nasıl bir yol izleyebiliriz ? herhangi bir sigortası da yok bildiğim kadarıyla , bilgi verirseniz müteşekkir olurum .

Evren34 yegeninizin aldığı rapor "askerliğe elverişli değildir" kararlı rapor ise engelli haklarında işe yaramaz. kardeşinizin engelli haklarından yararlanması için engelli sağlık kurulu raporu alması gerekir. engelli sağlık kurulu rapor örneği için bakınız:https://www.engelliler.biz/forum/sa...da-yonetmelik-30-mart-2013-a.html#post1276946
eger yegeninizin elindeki rapor bu şekilde değilse Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'den engelli sağlık kurulu raporu çıkartsın.

% 40 ve üstü engelli sağlık kurulu raporu alırsa ve hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL altında olursa 2022 engelli aylıgından yararlanablir. aksi halde aylık alamaz.

% 50 ve üstü agır özürlü engelli sağlık kurulu raporu alırsa, hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL altında olursa ve bir başkasının bakımına muhta durumdaysa evde bakım aylıgından yararlanabilir. bu üç şarttan birinde bile uygun bulunmazsa aylık baglanmaz.

yegeninize 2022 aylığı alırsa 60/c 3 GSS'lı olur ve sağlık güvencesi olur. bu eski yeşl kart gibidir, primini devlet öder.

kardeşinizin yetim aylığı alabilmesi için malul derecede hasta olması lazım. bunun için de maluliyet cetveli'ne göre malul olup olmadığının tespiti gerekir. yegeniniz SGK'ya başvurdugu takdirde sgk işlemleri başlatacaktır. eger maluliyet tespiti sonucunda malul oldugu yönünde ankara olumlu cevap verirse kardeşiniz yetim aylıgı alma hakkına kavuşur. bu durumda da 60/f kapsamında sağlık guvencesi olur (yetim aylıgından dolayı). NOT: yetim aylığı için SGK iletişim hattı olan alo 170'i arayıp bilgi almaya çalışın.

bu verdiğim bilgiler geneldir. hele raporu alsın gerisini birlikte istişare ederiz. eger yetim aylıgı alma hakkı varsa ve yetim aylığı baglanırsa, 2022 aylıgı alamaz mesela.

yegeninizin raporu yoksa kaymakamlıkta bulunan vakfa (SYDV) gidip 2022 aylık başvurusu yapsın. onlar zaten hastaneye rapor için sevk edecektir. bu şekilde rapor için ücret de ödemezsiniz hem.
yetim aylığı için de SGK'ya başvursun.

Teşekkürler bu hafta sgk ya başvurup hastane kontolüne bir götüreyim o zaman yiğenimi, sonuca göre sizi bilgilendiririm . Verdiğiniz bilgiler için çok sağolun.

Üst Alt