Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bakmakla yükümlülük ve vasi tayini..? [Hukuk]

melik

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Öncelikle bu ilk mesajımda böylesine faydalı bir siteyi hazırlayanlara teşekkür etmek istiyorum.

18 yaşındaki oğlum fenilketonüri hastası. Doğduğu zaman topuğundan kan alınarak hastalık erkenden tanınmadığı için doktor ve hastane ihmali yüzünden şimdi zihinsel özürlü olarak hayatını sürdürüyor.
9 yaşındayken vergi indirimi için müracat ettim ve oğlum ağır özürlü olmasına rağmen % 60 rapor verdiler ve 2 inci dereceden özürlü vergi indirimi yaptılar.
Artık raporların Ankaraya gönderilmeyeceğini duydum ve devlet hastanesinden yeni rapor çıkarttım. Bu rapor % 91 oranında çıktı ve ağır özürlü ibaresi yazıyor.
Oğluma bakmakla yükümlüyüm. Bu rapor ile oğlum adına özürlü aracı almak istiyorum. Ama şu an maddi durumum iyi değil. Şimdi sorularım,

1- Vasi olarak atandığımda bakmakla mükellefiyetim devam edecek mi, yani benim sağlık güvencemden (emekli sandığı ) yararlanmaya devam edecek mi?
2- Maaşıma yansıyan vergi indirimi devam edecek mi yoksa bitecek mi?
3- Vasi ataması kaç yıl oluyor?
4- İhmal yüzünden sağlık bakanlığını dava edebilir miyim? Zaman aşımı oldu ama 18 yaşına geldiğinde dava açabilirsiniz diyenler oldu.
5- Özürlü Sağlık Kurulu raporu 18.06.2009 tarihli. 22 Haziran Pazartesi mahkemeye vasi tayini için başvuru yapacağım. karar aşamasında bu raporu kabul ederlermi yoksa yeniden rapor için hastaneyemi gönderirler?
6- Bu yeni raporu vergi indirimi için maliyeye versem, % 60 oranında önceki rapor var diye reddederler mi?

Saygı ve sevgilerimle.

benimde annem engelli vasilik için başvurduk %91 raporu vardı elimizde yeni ama tekrar hastaneye sevk ettiler.belgeler falan istendi. 2 ayı geçti başvuralı bekliyoruz.
Maaşa yansıyan vergi indirimiyle ilgili olarak ben de bir soru sormak istiyorum :annem babam üzerinden ssk lı anneme babam bakıyor babamın maaşında vergi indirimi olur mu :?
İhmallle ilgili olarakda bizde doktor hastane ihmaliyle karşı karşıya kaldık.annemiz hastane mikrobu kaptı belinden su alınırken bilinci kapandı yoğun bakımda yer olmadığı için özele sevk ettiler .özel hastane mikrop kapmış olduğunu söylediler : devlet hastanesi yalanladı daha sonra özelden de rapor alamadık zaten alsak da geçerli olmuyormuş özel hastane raporu...üniversite hastanesi raporu gerekiyormuş ama şimdi 2 sene oldu süresi 6 ay deniliyor bir şeyler yapabilir miyiz bizim için ne kadar meşagatli olur :?

Evet, oğlunuz maluliyet derecesinde sakat olduğu için sizin bakmakla yükümlü olduğunuz bireyler arasında. Bunun için SGK'na başvurmalısınız ve oğlunuzun maluliyet oranında sakat olduğunu belgelemelisiniz. Aksi halde sizin sosyal güvencesinden yararlanamaz.

Evet, %90 ve üzeri raporla ötv ve mtv muafiyetinden yararlanıp otomobil satın alabilirsiniz yurt içinden.
Çalıştığınız için vergi indirim hakkından yararlanmaya devam edeceksiniz. Hatta, şimdi sakatlık oranı arttığı ve 1. dereceden vergi indirim hakkı elde etme hakkınız doğduğu için, defterdarlığa başvurup, 2. dereceden 1. dereceye dönüşümü sağlayabilirsiniz. Böylece aylık maaşınıza yansıyan vergi indirimi 30 tl kadar artış gösterir.

Vasi ataması ile iligli olarak, sanırım 2 yılda bir -başvurunuz üzerine- mahkeme uzatma kararı veriyor.

Dava açmak için nasıl bir ihmal söz konus, anlamadım?

Elinizdeki raporu mahkeme kabul eder diye düşünüyorum. Sonuçta çok güncel bir rapor. Aynı şey maliye için de geçerli olabilir. Gerçi maliye işi biraz daha şansa bağlı ama, yine de olabilir...

Not: Ola ki raporunuzu kurumlar kabul etmezse, bu durumda elinizdeki raporu aldığınız hastaneye dilekçe ile başvurup, ihtiyaç duyduğunuz ibarelerin ekletilmesini (buna ötv muafiyetli otomobil satın almak için gerekli ibare de dahil) ve haklar sayısınca nüshanın size verilmesini isteyebilirsiniz. Bilgi: http://www.engelliler.biz/forum/sag...ememisler-nasil-ekletebilirim.html#post222160

Kamuda çalışıyorum ve çalıştığım yere maliye tarafından ilk raporun fotokopisi ve vergi indirimi uygulanması hakkında yazı gelmişti. Şahsi dosyamda var. Kurumum o raporları SGK ya göndermiştir herhalde. Benim mi göndermem gerekiyor yoksa kurumum mu gönderecek? Oğlum şu an 18 yaşını 2 ay 18 gün geçmiş durumda. Bu süre içinde 2 defa hastaneye gittim emekli sandığından provizyon açısından sorun çıkmadı. Ama yinede yeni raporu yarın işyerine yazı ile verecem. Cevaplar için teşekkürler.

Vasi atanması için bugün mahkemeye başvurdum. Raporda ağır özürlü yazdığı ve tarih olarak yeni olduğu için Raporu kabul ettiler.

Maliye açısından raporu sizin defterdarlığa ibraz etmeniz gerek... Kurumu sadece sonuç ilgilendirir. Sonuç defterdarlık tarafından kuruma iletilir ve kurum da gerekli şekilde yeniden ayarlama yapar.

Raporun kabul edilmesi iyi olmuş. Dilerim bundan sonrası da böyle sorunsuz olur...

OturanBoga abi oncelikle sunu soylemeliyim oturduguna inanmiyorum sen bir meleksin cok guzel isler yapiyorsun hakkini helal et bize.
Bu vasilik hakkinda bir soruda ben soracagim, bende babami vasi olarak atadim ve bizide yeniden hastaneye gonderdiler Ruh ve sinir hastaliklari hastanesine ordanda olumlu raporu aldik daha once mahkemeden vasilik atamasiyla ilgili yaptigimiz basvuru uzerine kagit gelmisdi ama ruh ve sinir hastanesindeki raporu heyete verdik bize mahkemeden kagit gelecegini soyledilr 2 hafta oldu bizim yapabilecegimiz birsey var mi beklemek disinda.Tesekkurler.

Bekleyeceksiniz.Karar size tebliğ edilecektir.

Üst Alt