Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Banka çalışanıyım. 2004 sigorta girişim var. Tazminatımı alıp emekliliği..?

Aslı*

Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
0
Merhaba Bülent,

%40 engel oranım, 2004 işe giriş tarihim, 4425 prim ödeme gün sayım ve son olarak hizmet sürem de 12 yıl.
Bu durumda ben de 4400 prim ödeme gününü doldurduğum için, çalıştığım kurumdan kıdem tazminatı alabiliyorum yani öyle mi?
Çalıştığım bankada 15 senesini doldurmayana vermiyorlar deniliyordu da, emin olmak istedim.

Ve son olarak bir şey daha soracağım.. işten çıksam ve çalışmasam, 8 sene sonra emekli miyim?

Aslı*

İlk sigortalı olunan tarihten bu yana 15 yıl süre geçmeli ki kıdem tazminatı alarak işten çıkış istenebilsin. Bu konuda engellilere özel bir düzenleme olmadığından, 3600 prim tek başına yeterli değil. Bizim için de 15 yıl geçmiş olma şartı mevcut.

5247 pirim günü ve %40 rapor oranım ile emeklilik şartlarım nedir?

Merhaba.. Yüzde 40 oranım..
Prim gün sayım 5247. Çalışma sürem yaklaşık 15 sene..
Prim gün sayımı tamamladım. Fakat "20 yıl sigortalılık" ne demek anlayamadım. Bugün işten ayrılsam, evde otursam, 5 sene sonra emekli olur muyum?
Alo 170i aradım. 20 yıl çalışmış olmanız gerek dedi. Emekli olmak istiyorsam, 5 sene daha işten ayrılamazmışım. Prim gününün dolması bir şey ifade etmezmiş.
Doğru mu bu?

Aslı*

Evet 20 yılınızı tamamlamanız gerekiyor emeklilik için. Bu şekilde tazminata da hak kazanmış olursunuz.

Tazminata hak kazanmam için 15 sene yeterli..
Emeklilik için sormuştum ben.. 20 yıl sigortalılık ne demek?

15 yıl 3600 günden tazminat hakkı için 08. 09.1999 öncesi sgk lı olmak gerekir alo 170 yanlış telaffuz etmiş 4400 gün doldu ise evde oturup bekleyebilirsiniz

15 senesi dolup istifa edene, şirketim tazminat veriyor. Çok şahit oldum. Onu kastetmiştim. 2004 girişliyim. İçimi rahatlattınız. Aralık'ta basabilirim istifayı.. 15 senem tam dolmuş olacak.. İnşaAllah.

nasıl yani

benim ilk ssk girişim 01.04.2002. ama normal giriş engelli kadrosu değil.
sonra 08.06.2005 tarihin de %40 engelim ile özel sektörde engelli kadrosunda çalışmaya başladım ve vergi indirimi evrağımı aldım.
08.06.2005 tarihinden bu yana sgk günümün toplamı 5300'dür. iş değişikliğinden dolayı 240 günde sandık günüm var.

bu durumda ben şimdi ki çalıştığım iş yerinden ayrılırsan tazminatımı alabiliyor muyum. yoksa hizmet süremi doldurmam mı gerekiyor.

teşekkürler..

Eylül 99 öncesi sgk girişi yoksa tazminat talep edemezsiniz ancak emeklilik tazminat sebebi olur
Aslı*, hanım şirketiniz prensip olarak veriyorsa tamam ama siz talep edemezsiniz

Aslı Hanım merhaba

egelli emekilik cetveline bakrsanız göreceksniz 4400 prim günü 20 hizmet yılı dolması gerekiyor 3. derece engelliler için. Engelli emelili cetvelini incelemeniz taviye ederim. Benimde 3. derecedeydi 20 yıl simd 2. derecee yükseldi 15 yıla indi

Aslı*

Prim gün sayınızı doldurmuş ancak yılınızı tamamlamamışsınız galiba tabi bunu anlamak için ilk sigortalılık tarihine bakmak gerekiyor.

Aslı*

merhaba emekliliğinizi banka sandığınızdan talep edeceksiniz değil mi, acaba bu özel sandıklardan emeklilik talebinde kontrol muayesi istenebiliyor mu emeklilik talebinde bir bilginiz varmı?

celik

merhaba normalde 10 yılı doldurup 3600 prm gnün tamamlamış bir emeklilik dışında kendi isteği ile işten ayrıldığında tzminatını aabiliyor ama emeklilik için hizmet yılını dldurmas şartı var. Ancak Benım kafamı karştran olay şu ki bizlde yaş bklme olayı var mı?

bu arada ben senden 8 gün önce başlamışım :D

2004 girişliyim ama edevlette 1997 gözüküyor. O dönem 7-8 ay staj yapmıştım. Yahu madem staj sayılmıyor. Niye gözüküyor?! :)

Arkadaşlar,
Sigorta başlangıç tarihi 08.09.1999 tarihinden sonra olanların 15 yıl 3600 den tazminat almaları mümkün değil.
Bu konuda en doğru bilgiyi yukarıda Eserin79 arkadaşımız vermiş. O tarihten sonra girişliler için bu şart 25 yıl 4500 gün olmuştur. Bu sürede engellilerin zaten erken emekliliği dolduğundan bu kuralın engelliler için hiç bir avantajı kalmamıştır.
Diğer konu:
Prim gün sayısı dolduktan sonra emeklilik için gereken sigorta süresi çalışmadan evde oturularak beklenebilir. Süre dolduğunda tahsis talebi yapılır.

09.09.1999 ile 2008 Mayıs arası başlangıcınız ise 7.000 gün, 2008 Mayıs sonrası başlangıcınız ise 7.200 gün prim ödeyerek kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz. Bu da yaklaşık bir fiil 20 yıl çalışmayı gerektirmektedir.

***Neri***

o zaman sana da bu cevabı ben vereyim. ;) yaş bekleme yok. prim günü + hizmet yılı

celik yaşı beklemiyoruz onu biliyorum da kafama takılan soru şu benim sigorta baslangıcım 2001 ama 2005 yılına kadar işlemedi ve bu yıl itibarı ile başladı
emelilik cetvelin bakarken 2001 yılını mı baz alacağım yoksa 2005 mi ?

***Neri***
İşlemedi derken neyi kast ediyorsunuz, hiç prim yatmamışsa sigorta başlangıcı da yoktur.
2001 den bir gün dahi uzun vadeli sigorta kollarına tam prim yatmışsa o tarih sigorta başlangıç tarihi olarak esas alınır.

şöyle ki 2001 yılında stajyerken sgk başlatıldı ama yatan prim yok yani sigorta baslangıcım sistemde 2001 olarak görünüyor ve 2005 yılına kadar hiç çalışmadım2005 yılından itibaren ful sigortam calıstı

***Neri***...sigorta var ve başlamış olarak gözüküyorsa prim de yatmıştır,yatmasa yıl da gözükmez benim bildiğim...2001 sistem de gözüküyor ise o baz alınır dediğim gibi yatmayan primin yılı da gözükmez sistem de..

***Neri***
Staj sigortası sadece iş kazası ve meslek hastalıklarını kapsayan bir genel sağlık sigortasıdır. Yaşlılık, malullük ve ölüm sigortalarını kapsayan uzun vadeli sigorta kollarına prim yatmaz.
O yüzden de staj başlangıcı sigorta süresinden de sayılmaz, emeklilik şartlarının belirlenmesinde başlangıç da sayılmaz.
deathless
Uzun vadeli sigorta kollarına prim yatmasa dahi staj sigortası başlangıç olarak görünür, ama emeklilik hesabında hiç bir etkisi yoktur.

Bende bir soru sayım arkadaşlar ,

01.05.2003 işe giriş tarihim ve halen çalışmaktayım şuanda 16 yıl 2 ayım doldu, bu çalıştığım 3. işim son iki işyerim banka şaundada bankada çalışıyorum 6 yılı geçti, aynı işyerinde mi 15 yıl doldurmam gerek tazminatımı alıp ayrılmam için. yardımcı olursanız çok sevinirim,

ayrıca 2. derece %60 engelliyim ve vergi inidirmden de faydalanıyorum,

mdursun
O kuralda aynı işyeri şartı yok ama siz emeklilik şartlarınız oluşmadan 15 yılla tazminat alıp ayrılamazsınız.
Bu sadece sigorta başlangıcı 08.09.1999 tarihinden önce olanlar için geçerli bir kuraldır.

Merhaba,
Aslı Hanım'ın aşağıdaki sorusuna tam olarak net bir yanıt verilememiş sanırım. Herkes farklı yorumlarda bulunmuş.
Ufukalp Bey'in yorumuna istinaden bir çıkarımda bulunacak olursak; 5247 gün primi, %40 engeli bulunan ve 2004 yılında işe başlayan Aslı Hanım normal şartlarda 2024 yılında emekli olabilir. Ancak dilerse bugün işten ayrılır ve kalan 5 yılını çalışmadan bekleyebilir ve 2024 yılında emeklilik talep edebilir değil mi? Teyit edebilir misiniz?
Aslı*

zekito
Evet söylediğiniz şekilde prim gün sayısı dolduğu için işten ayrılıp, evde sigorta süresinin dolması beklenebilir, süre dolunca SGK'ya emeklilik başvurusu yapılabilir.
Aslı* Hanım'ın ilk mesajında tazminatımı alıp ayrılabilir miyim şeklinde soru olduğundan ona tazminat konusuna olumsuz yorum yaptım. Çünkü işveren iyi niyet göstergesi olarak ödeyebilir tabi ama bu durumda yasal olarak tazminat hak edilmiyor.

Çok teşekkür ederim arkadaşlar. Aralık ayında karar vereceğim ayrılıp ayrılmamaya bakalım. Hakkımızda hayırlısı olsun..

Üst Alt