Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Banka kredisi borcunu ödeyememe ahlinde haciz ve hapis cezası..? [Hukuk]

basari

Aktif Üye
Konular
193
Reaksiyonlar
4
evt ablamın çocuğu bankadan kredi çekerek araba almıştı 2 sene önce sonra arabayı sattı bankaya borcunu ödeyemedi ödeme tahahütünde bulunmuş ödeyemeyincede banka icraya vermiş borcu 6000 tl civarında icrada mahkemesi olacakmış 24 eylülde borcunu ödemezse hapis olacağı şeklinde bi yazı gelmişti şimdi bu suçun 3 ay hapsi varmış galiba bu 3 ay hapiste yatınca borcu silinirmi bide haciz tehlikesi var galiba ablamla çocuğu aynı evde oturuo evdeki eşyalara haciz gelebilirmi bunuda öğrenmek istiorum hukuktan anlayan arkadaşlardan

bu konuda bildiğimi ifade edeyim; borç hapis yatınca silinmez aksine faiziyle artar. ben yattım borcum silindi şeklinde bir durum söz konusu değil.

Başar ben bildiğim kadarı ile yazayım. Şimdi haciz yazısı geldiğinde kaçıncı haciz bürosunda ise yazı oraya üzerime kayıtlı hiçbir mal varlığı bulunmamaktadır veya mal varlığı var ise şuyum buyum var v.s gibi bir yazı vereceksin oraya o zaman hapis cezasıda olmaz ama haciz yazısı geldikten sonra 10 yada 15 gün (tam emin değilim) içinde bu yazıyı vermeniz gerekli. Ablanın evine hacize gelince; ablan eve gelen oğlu ile ilgili evraklara imza atarak almasın haciz memurları eve gelirse burada kalmıyor desin ama şahıs evde bulunursa haciz olur bilgin olsun

ablamın çocuğunun bankaya borcu 6000 tl rakamı yanlış yazmışım düzeltemiomda burdan yazayım dedim

şimdi ablamın çocuğunun 24 eylülde istanbuldaki icra mahkemesinde bu icralık olayın davası var şimdi bu mahkemeye gitmese ne olur acaba

arkadaşım yanlış bilmiyorsan
haciz edebilmesi için evde zinet eşyası tahvil bono çek senet felan bulunması gerekiyor diye biliyorum yeni yasa ile evdeki tv buzdolabı kanepe gibi kullanımda olan eşyalar haczedilmiyor tabi hepsinden birden fazla yoksa

aynen yukardaki arkadaşın dedigi gibi eve haciz kalktı aynı eşyadan iki tane olmazsa hiç birşey alamazlar...

ama sizin olay biraz farklı ödeme tauhhudunde bulunursanız işler farklı işliyo diye biliyorum...

benim 60 bin lira kredi kartı borcum var 2 yıldır ne gelen var ne giden...

durumum yok iflas ettim ödeme imkanım yok bankalar aramayı kesti artık...

gelen giden icracı vs br durumda yok..

şimdi ablamın çocuğu 24 eylüldeki mahkemede berat etmişti mahkemeye katılamamıştı çalışma konusunda yavaş davranıo borcu 10000 tl miş bu borç boyna faiz binip artarakmı sürecek erenberen arkadaş sen gelen giden yok dion borcu sormaya ama ben cezaevindeyken bankaya taahüt yapıp borcunu ödeyemeyenler geliodu yani bu konuda değişik değişik kararlarmı oluo acaba bide mahkemede ablamın çocuğu berat ettiği halde banka yine bu borcunu isteyebilirmi ve yine mahkemeye müracat edebilirmi banka borcu istemek için

En doğrusu Ablana söyle oğlunun 6 bin tl olan borcu ödemeyi düşünsün
Eğer borç benim deyil ödeyemem diye düşünüyorsa, ozaman hiç sorun etmesin
şimdilik birşey olmaz ama oğlunun gelecegine pranga olur hiç bir resmi iş yapamaz :)

algaNihat;

evt söylüoz kerataya ama oralı olmuo yakında paket olcak o olacak yani

allah yardımcınız olsun ınsallah cok zor bır durum ınsallah atlatırsınız keske elımden gelse yardım edebılsem sıze

okan01;

Hocam , yıl 2015 oldu ! bilginize , "TC kimlik no" sistemine geçildi !!!.
Hep kaçış yollarını arayan insanlar olduk ya !! , bu çok kötü ! , "borçlu olan borcunu ödeyecek kardeşim , öyle yada böyle !.

Kardeşim bende herkes borcunu ödesin diyorum. Ya borç yapmayacan yada yapıyorsan ödeyeceksin. Yani ayağını yorganına göre uzatacaksın. Ben arkadaş zorda diye yardımcı olmak istedim sadece.

basari;

Selam Başarı belki geç gördüm ama yazıyı icraya ödeme taahhüdünde bulunulup anşaşma yapıp imza atarsa ve ödenmediğinde 340 . madde taahhüdü ihlalden 3 ay hapis cezası veriliyor borç silinmiyor fakat sabıka yada işlenmiyor

Ben yakın arkadasımın ve benim başımdan gecen olayı anlatayım
benim bir yakın arkadasım 2001 yılında bir şirkete kanarak ustune şirket alıyor
ve adamlar bu şirketin ustune butun bankalardan kredi kartı ve kredi cekiyor
olay 1 sene sonra patlıyor arkadasa mahkeme kagıdı gelıyor ve arkadasım mahkemeye gitmiyor
yaklasık bir sene sonra yolda kimlik kontrolunde goruldugu yerde tutuklama kararı cıkartılmış ve
kelepce takılarak savcılıga cıkartılıyor ve 8 bankaya kredi ve kredi kartı borcundan dolayı 6 ay hapis cezası veriliyor
arkadaş 6 ay yatıktan sonra dısarı cıkıyor ve daha sonra hic bir borcu morcu kalmadı cunku kendı ve ailesinin ustune her hangi bir
mal varlıgı olmadıgından öturu. ve daha önce böyle bir suc işlemediginden öturu bu olay bu sekilde gelişti ve bitti
Gelelim benim olayıma..
2009 YILINDA 2binTL kredi kartı borcum vardı öduyemedım
hic öduyemdim bankadan surekli telefon acıldı mahkemeye vericez borcunuzu vermezseniz diye
dedim sunad calışmıyorum iş arıyorum cok zor durumdayım aradan 1 sene kadar kimse arayıp sormadı
1 sene sonra bir avukat yardımcısı aradı ben garanti bankasının avukatının yardımcısıyı deyıp
borcunuzu 15 gun icinde vermezseniz icra verilceksiniz deyip konuşmamam fırsat vermeden telefonu kapattı
ozmanda vercek durumum yoktu aradan 15 gun gecti ne arayan oldu nede soran
yaklasık 7 ay sonra bir bayan aradı beni
garanti bankasındaki borcunuz bilmemne şirketine satılmıştır dedi borcunuzu nezman öduyebilirsiniz dedi
bende durumumu anlattım tek oldugumu ailemden ayrı oldugumu
şuanda işsiz oldugumu iş aradıgımı belirttim bayan soyledıklerımı yazıp adres istedi ozaman arkadasımda kalıyordum
suanda kalacak yerim olmadıgı icin arkadasımdakalıyorum dedim ve adres vermedim
kadın tamam deyip telefonu kapttı
aradan 6 ay gecti cep telefonuma bir mesaj geldi 2binTL olan borcunuz fayiziyle 7Bin kusur olmuştur diye
en kısa zamnda garanti bankasının borcunuzu şu şirkete devrettigin itibaren borcunuz artık şu şirkete aittir
ödemzseniz icra işlemnlerine şu tarihten itibaren basşlanıcaktır diye
neyse aradan 5 ay daha gecti bana bir mesaj geldi
garanti bankasının borcunuzu devrettigi şu şirket tarfından 7bin KUSUR OLAN BORCUNUZU 15 gun icinde öderseniz
şirketin başlattıgı kanpanya dıgrultusunda sadece ana borcunuz alınacaktır diye
şirkete telefon actım beni arayan bayanı buldum tc numaramı verdim
borcum faizsiz alınacak mış dedim 15 gun icinde ödersem evet dedi
peki toplamda nekadar vercem dedim baktı hesapladı ana borcunuz 2bin tl dedi
şirketin ufak bir indiri daha var eger 15 gun icinde öderseniz toplamda 1800TL öduyceksiniz dedi
kadınla konustum 1 gun sonra iş buldum işyerinde arkadasım vardı durumu anlattım
patronla konustuk patron 2 aylıgımı peşin verdi hemen garanti bankasına gidip tc numaramı ve şirketin ismini vererek
1800TL borcumu kapttım
olaylar bu sekilde gelişti ve bitti

sizin olayınız luxe girdigi icin o parayı faiziyle alırlar
cunku araba icin kredi cekilmiş ve araba alınmış daha sonra araba satılmış ve bankaya para ödenmemiş
buda dolandırıcılıga giriyor ve mahkemde uzun surmez daha önce böyle bir sucu yoksa
hakime ben borcumu öduycem ama şu şartlarda öduyebilirim derse hapis yatmadan
borcunu belirttigi şekilde öderse bir sorun cıkmaz diye umut ediyorum
Not: Mahkemeye kesinlikle gitsin ve ifade versin

@Barda5
mahkemede berat etti bizim yeğen ama borcu duruomuş hala evt taahhüdü ihlalin cezası 3 ay onu biliom

@SARUHAN;
saruhan arkadaş ablamın çocuğunu banka aramış geçenlerde onlarda taksit yap falan demiş indirimli ödemeden bahsetmişler iş arıom bulunca ödücem dedi oda bakalım nolcak ilerde

ben bir şahısa 3 ay içinde kapatacağım sözü ve kendi el yazısı ve kefili ile birlikte doldurduğu senetlere güvenerek 5 ayrı bankadan bir aracı şahıs vasıtası ile 75.000 tl 36 ay vadeli 90.000TL toplam geri ödemeli kredi çektim nakit olarak bu şahısa verdim 5 kuruş dahi kazanç sağlamadan şu an şahıs borcunu kabul ediyor fakat ödeyecek durumda değilim diyor ilk bankadan haciz mektubu geldi bende senetlerden bir tanesinin fotokopisini çekerek hiç vakit kaybetmeden olayı da anlatan bir yazı ve altınada ödeyecek durumum olmadığını üzerime kayıtlı herhangi bir malım olmadığını,evdeki beyaz eşyaların listesini içeren bir yazı yazarak icra dairesine iadeli taahhütlü geri yolladım.Aradan 1-2 gün geçti ilgili banka avukata vermiş avukat aradı ödeyin borcunuzu yoksa icralık olacaksınız faizleri ile birlikte dedi bende icra dairesine yazı ilettiğimi söyledim bizi bağlamaz falan gibisinden ukalaca konuştu ödeyemiyeceğim dedim başkası adına çektim dedim siz bilirsiniz dedi...bir daha da aramadı..şu an diğer bankalar da icraya vermek üzereler aynı şekilde onlara da iadeli taahhütlü geri dönüş yapacağım.Zaten emekliyim asgari ücret alıyorum bu kadar yüksek meblağı kendim harcamadığım halde zaten ödeyebilecek durumum yok lakin x bankasına yatan emekli maaşımı aldığım bankadan da bu şahıs için çekmiş olduğum 20.000TL ye farkında olmadan kitap gibi sözleşme metninde muvafakatname vermişim ve imza atmışım bu yüzden banka maaşımı başka kuruma aktarmamam için bloke koydu ve çatır çatır her ay krediyi mecburen ödüyorum..Tabi benim durumum biraz farklı ben kendim için değil başkasına kredi notu düşük olduğu için çektim lakin krediyi ben çektiğim için bütün işlemler benim üzerimden yapılıyor şu an savcılığa şikayette bulunacağım bakalım neler olacak neler bitecek bilmiyorum umarım sadece 20.000 tl ile yırtabilirim kendime harcamadığım kuruşuna dahi dokunmadığım bir kredi için şu an çok zorluklar çekiyorum.Savcılığa şikayetten sonra alacak davasıda açacağım bu şahısa ve şahitlerimde var bu krediyi bu şahısa çekip verdiğime dair senetlerde var...

Nostradamus , sizin durumunuz farklı,sizi tenzih ederek söylüyorum.
Arkadaşlar, birçoğu borcu ödemeden nasıl yırtar,yasalardaki açıklar neler, gibi işin kurnazlığına yönelik yorumlar yapmış.
Peki bu ödenmeyen borç bizden alınmış olsaydı,alacaklı biz olsaydık ne diyecektiniz?
Borç borçtur ve bütün imkanlar kullanılarak ödeme yoluna gidilmelidir.
Durum yoksa ayak yorgana göre uzatılmalıdır. Başlığa konu olan vatandaş araç almış,aç kaldığından değil yani.
Herkes bir açık arayıp borçtan yırtma yoluna gidince toplumumuzda güven denen şey kalmamakta,karşılıksız çek senetler havada uçuşmakta,kaba kuvvetle çek senet tahsili yapan çeteler türemekte,alacaklı vatandaş da çaresizlik içinde yüzde vererek bu çetelere yönelmektedir.
Empati yapalım biraz lütfen.

Ufuk bey size tabiki katılıyorum işin kurnazlığında olan ödeyebilecek halde olup bankaları dolandırıp kolay yoldan para elde etmeye,elde edipte nasılsa bir şey olmaz diyip ödememe peşinde olan art niyetli veya elde ettiği parayı döndüremeyip kulak arkası yapanlarda var elbet fakat benim anlatmak istediğim şahıs bankaya geliyor kredi kullanmaya banka bu şahısı araştırıyor kullanabileceği miktarı belirliyor hatta üzerine dahi çıkıyor buraya kadar her şey normal fakat bankalar şahıs ödeyemeyeceği noktaya gelince günü geçince fahiş faizler masraflar bindirmeye başlıyor şahısın zaten başına iş gelmiş ödeyemez noktaya varmışken banka kolaylık sağlaması gerekirken misal krediyi dondurmak yerine veya bir süreliğine ertelemek yerine günlük faizler dosya masrafları icrasıydı avukatıydı derken ana paranın 4-5 katına çıkartıyor meblahı..Bu durumda şahıs belki ileride ödeyebilecek iken bu sefer nasılsa artık ipin ucu kaçtı diyerek hiç ödememe yolunu seçmek zorunda kalıyor neden çünkü sistem buna itiyor bankalarında işine geliyor sigortadan alıyor veya varlık şirketlerine devrediyor yani banka zaten hr türlü kendini kurtarıyor olan bu şahısa oluyor..Benim anlatmak istediğim bu..Yetmezmiş gibi deli gibi boy boy reklamlarla insanları kredi çekmeye zorluyorlar buda yetmiyor kişi yeterki benden kredi çeksin bir şekilde ödetirim mantığı ile başka bankada kredisi varken diğer bir bankadan da kredi kullanmasına sistem izin veriyor bu açığıda bilen bazı çakallar da bankacı tanıdıkları ile birlikte aracılık yapıyor şahısın misli misli kredi kullanmasını sağlıyor benim başımdan geçen olay gibi tabi bu arada bu aracı şahıs bu sayede cebinede hatırı sayılır bir meblahı da indiriyor tüm bunlar sistemin açıkları devletin açıkları..Devlet bile bile vatandaşını borç batağına saplıyor sonrada çeşitli kanunlarla sözde korumaya çalışıyor lakin borçlu şahıs ödemese dahi yaşamı boyunca bu yükü sırtında taşıyor...Krediyi çekenin hiç mi suçu yok diyeceksiniz tabiki var en büyük suç onda bile bile lades yapıyor..misal ben iyi niyetimin kurbanı oldum şimdi ceremesini çekiyorum..hiç harcamadığım parayı tuttum bir başkasına verdim..şimdi uğraşıp duruyorum şahısı savcılığa vereceğim ardından icra davası açacağım tabi sonuçları ne olur bilemiyorum.....

nostradamus arkadaş başkasının adına çektiysen krediyi nasıl olurda senden isterler bu işte bi yanlışlık olmalı artı o şahsı savcılığa şikayet edip icra davası açacağını söylüyosun kendin demişsin adamın ödücek durumun yok die icraya versen bile ne alcan ki o kişiden olsa olsa o kişi hapis yatar yine alacağını alamazsın sen

Benzer bir durumu bende yaşadım ama benim durumum biraz farklı.. Bundan yaklaşık 5 yıl önce kamu personeli olarak atandım.. Göreve atandığımda ödemek zorunda olduğum herhangi bir borcum yoktu işim de yoktu.. Hatta eski iş yerime dava açmış ve açmş olduğum davayı kazanmış tazminatımı almayı bekliyordum.. Kamu görevine atandıktan sonra ailemin teşvik i ve dürtüklemesi ile bir kredi çektim.. Kamu personeli olduğum için de banka imza karşılığı onayladı benim kredimi. Tam 40,000 tl aylık 950 tl taksit ödeyecektim tam 27 ay hiç bir sorun yaşamadan ödedim kredimi hatta yeri geldi iki taksit birden yatırdığım oldu çünkü param vardı o yüzden aksatmıyordum üstelik bu parayı alma amacımız tadilat gerektiren büyüklerden kalma bir evi onarıp kiraya vermekti. Bu sayede hem bir gayrimenkul sahibi olacaktım hem de param değerlenmiş olacaktı.. Ticari mantıkla düşündük yaani. Ancak yapmayı düşündüğümüz iş olmadı belediye bize çok yüksek bir maliyet çıkardı diğer mirascıların itirazı nedeniyle de gidip inşaata başlayamadık ancak para duruyordu.. Ne yapalım ne edelim derken aileme bu krediyi kapalım dedim onlar da hayır bir araba alalım dediler.. Böyle ce borc bitnde arabayı satar sermaye yaaprsın diye fişeklediler. Bende madem araba alacağız 0 faizli kampanya dan 0 km alallım ikinci elle uğraşmayaım dedim.. Onlar da tamam dediler gittik aldık arabayı.. Tam 2 yıl bindik bu arabayı. Yalnız bir arkadaşımınki ortaklık teklifi geldi o ara exta bir iş yapacaktım ve sermaye ye ihtiycım vardı arabayı satalım dedim. Arabayı satmaktaki maksadım ise yapacağımız işte ortaklık sözleşmesi için teminat kullanmak içindi. Zaten ortaklar olarak kamu ihalesine gireceğimizden alacağımız para garantiydi ve galeri ile konuşup bütün ortaklara 0km araç alacak ödemelerini de sözleşme gelirimizle yapacaktık.. Yani arabasız kalmak bir yana ikinci el olan aracımı satıp 0km bir jeep sahibi olacaktım.. Bunu aileme kabul ettiremedim ve ihale ye dahil olamadım dolayısıyla. Bana ortaklık teklif eden arkadaşlarımın bindikleri arabaları görünce için gitti ama iş işten geçmişti.. Bu olaylar olurken tabii benim de bankaya ödemelerim düzenli olarak devam ediyordu. Nedense o dönemde bir değişiklik olduğu ve kurum başka bir banka ile maaş anlaşması imzalayarak maaşlarımızı başka bir bankaya transfer etti.. Maaş anlaşması değişikliğinden dolayı da yeni banka bize çok cazip bir kredi seçeneği sundu. Faiz oranı 0 a yakın dı ve üstelik taksit oranları düşecek ve vade kısalacaktı.. Çünkü düzenli yapıyordum ödemelerimi ve bana kkb puanı düzgün olan bir kefil lazımdı sadece.. Bunu da yapmadılar tabii daha sonra ben de kendi çözümümü üretmek adına senetle gayrimenkul almaya karar verdim amacım para biriktirmek, Borctan kurtulmak ve bağımsızlığımı ilan etmekti. Bunun için de "firma" nın teslim taahütnamesi ne güvenerek satın alma sözleşmesini imzaladım. Bu arada taksi,tlerimi düzenli öderken banka dan ihbar geldi borcunuz 2800 tl olmuştur diye bende mecbur sattım arayı diğer bankalardaki kredilerimi kapatım Kalan borcu da yapılandırdım.. Şu amnda taksitleri ödüorum ama elimde para kalmıyor bakalım ne yaapcağız SONUMUZ hayrolsun lakin işim var devlet memuru olduğumdan işsizlik korkum yok hatta amirlerim bana seni malulen emekli edelim borçlarında kurtul diyorlar bakalım ne yaapcağız nasip kısmet her şey

basari

Kardeş Kredileri ben çektim şahısa teslim ödemediği içinde bankalar beni muhatap sayıyor durum bundan ibaret.Ayrıca savcılığa verip dava açmam daki maksat hem alabileceğim kadar almaya çalışmak hemde bankalarla mahkemelik olduğum vakit elimde benimde belgeler olsun istiyorum

Nostradamus Krediyi kendi adınıza çektiğiniz için malesef ödemek zorundasınız.
Banka kendi alacaklısıyla ilgilenir siz kendi alacaklınızla ilgileneceksiniz.
Bankayı 3. şahıs ilgilendirmiyor. Banka sizinle iş yaptı.

Arkadaşa verdiğiniz borca gelince,
Dava açarsınız elinizde eğer senetler belgeler varsa davanız da olumlu sonuçlanır.
Karşı taraf borcu öder mi bilemem ama eğer ödemezse ve çalışıyorsa maaşına haciz gelir
Yalnız senetlerin zaman aşımı var.
Yılını doldurmadan dava açmalısınız yoksa senedi yenilemeniz gerekiyor malesef

imza tarihinden geçerlimi
tarih

bende senetleri ödeyemedim de ondan soruyorum

Üst Alt