Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Banka ve emekli promosyonlarını almak caiz mi?

Konular
13
Reaksiyonlar
1
Bankadan alınan bu promasyonlar haram mı helal mı acaba kafam karışık devlet bankaları ile şahıs bankaları arasındaki fark nedir.kafam karışık faizden toplanan para normal parayıda bozar diyorlar bu doğru ne yapmak lazım acaba

Açlık sınırında yaşıyorsan ve karnını zor doyuruyorsan caizdir

Diyanet ve başkanı bilmem kaç milyonluk zırhlı araçlara binerken,kallavi maaşlar alırken hesabını verebiliyorsa,bizim de 7000 bin tl lik promosyonları almamızda sakınca yok diye düşünüyorum...

Caiz değil Haram ve günahı çok büyük sakın almayin 🙂

devlet kurumları maaş anlaşması yapıyor geçen gazetede okudum.3 yıllığına 40 bin alıyor bir memur .....40 bin........biz sadee bir kereliğine bunu alıyoruz günahı da haramı da konuşuluyor bir susun ya .

kafam karışık faizden toplanan para normal parayıda bozar diyorlar bu doğru ne yapmak lazım acaba

Diyanet almayın, alırsanız da fakire fukaraya verin diyor. Sanki piyango parası, dağıtacaksam neden alayım :)

Direkt faiz işlemi değil; caiz değildir diyemiyoruz ama faizden tamamen de uzak değildir gibi muğlak bi açıklama yaptılar.

Sanırım buradaki kriter senin maaşını alan özel banka o parayı işleyip kendine faizle kar çıkardığı için uzak durun diyorlar. Benim de merak ettiğim sizlere maaşı veren devlet bankası bu parayı kullanarak para kazanmıyor mu?

“Bankaların, kamu veya özel sektörde çalışanlara, çalıştığı kurumlar tarafından maaş'larını kendilerinden almayı tercih etmeleri karşılığında vermiş oldukları promosyonlar, işleyiş bakımından faize tam olarak benzememekle birlikte faiz şüphesinden de tümüyle uzak değildir
Diyanet, emeklilerin faizle çalışan bankalardan maaş promosyonu almasının caiz olmadığını açıkladı.

İnternetten araştırdığım kadarıyla bu sonuçlar çıktı ama şahsi fikrim bankalar bu parayı bizlere hayrına vermiyorlar bizim paramızı kullanıp kar edip bize kar'dan pay veriyorlar ve kar ettikleri şeyde faiz yani anlayacağınız bankaların faizden ettiği kar'dan bizlere pay veriyorlar

Fetva vermek gibi olmasın yanlış anlaşılmasın ama benim maaşımı bir mal gibi düşünecek olursam eğer
Banka bu malın bana teslim günü gelene kadar parayı çalıştırıyor para kazanıyor.
Benim elim kolum bağlı SGK gününden önce maaşı bankaya yatırıyorsa banka kar ediyorsa suç benim mi yani.

O zaman promosyonu da maaşın
Yani benim malımın kirası olarak düşünürüm ben.
Çünkü malımı yani maaşımı kullanıyor banka.
Öyleyse bir zahmet kiramı yani promosyonu alırım ben.
Düşüncem bu.

Ali_Gs

Buna izin veren SGK.
Aslında böyle muğlak bir durumda almazdım promosyonu
gel gelelim akşam pazarında atılmış sebze meyveleri toplayanlar var bu ülkede.
Böyle bir ortamda verdikleri üç kuruş için
bana fetva vermesin diyanet. Önce kendileri tasarruf yapsın bana örnek olsunlar kale alayım onları.

-sungate

hayır ben alınmaz günah diye bir şey söylemedim sadece açıklananlar bunlar dedim şahsım da muallaktayım ancak benimde çalıştığım bakanlık bir kaç gün önceden maaşı gönderiyorsa bankaya bankada bu paradan para kazanıyorsa bana da pay vermesi anormal değil sonuçta benim paramla para kazanıyor ama kazandığı parada faiz işte

Devlet hükümet anlaşmalı tüm bankalara ödenecek maaşı 15 gün önce gönderir
Maaş gününüz gelene kadar bankalar bu parayı kullanır.. Bizlerin almış olduğu promosyona gelince onu Allah bilir görür..

valla gülüyorum bu konulara bütün çalışanlar devlet ve özel sektör maaş promasyonu alacak onlara bir şey yok gariban emekli açlık sınırının altında alan hatta fidre ve zekat bile geçen emekli aldığı para caiz mi değil mi he bu düşüncede olanlar varsa da onlar katılım bankalarından alsın nasılsa onların ki faiz değil kar payı :)

bankalar her ne olursa olsun kazaniyorlar paranin emniyetini koruyarak kredi verdikleri icin
mesela isini buyutecek biri parasi yetmiyor
kanuni faiziyle kredi cekerek isini buyutuyor yada isini goruyor
bankadan faizli kredi almayarak kim kime borc para verir
kanuni faize faiz statusu konulacakda bizi idare eden hukumete olsun gunahi:eek:

kanuni faiz paranin degeri duserken faiz degil riskleri satin almadir bence
gunah olan tefeci faizzi olmalikki cok cok yuksek faizden verir
yasadigimiz dunyada zamanda faiz konusunu aklimizla bulmaliyiz

aksi halde bu guvensiz piyasada hic kimse borc para bulamaz yatirim yapamaz

De-Kont
ustelik bu mersedesler tuyu bitmedik yetim hakki
vatandaslarin alin terlerinden alinan vergilerdir bize fetva veren din ululari tarafindan

diyaneti hacıyı hocayı bir kenara bırakın
promosyonu aldınız kalbiniz ferahmı o zaman helal
bi düşünün kimsenin malını çalmadınız hakkınızdan fazlasını istemediniz yasal olarak size ne verildiyse onu alıyorsunuz bakın yasal diyorum eğer yasal olmasaydı devlet zaten bir dur derdi bana göre yasal olan bir şey de helaldir.
faizden toplanan parayla ödeme yapılıyor diyenler acaba aldıkları bayram primlerinin nerden geldiğini biliyormu (muhtemelen büyük çoğunluğu alkol /sigara milli piyango vergileriyle)ee o zaman sizin kafaya göre bunlar da haram
dediğim gibi diyaneti hacıyı hocayı bir kenara bırakın kalbiniz ferahsa alın değilse almayın bu kadar basit
siz sordukça kafanız karışır

quik

birde genelevlerden toplanan vergilerle memur maaşları ödeniyor buda biraz çelişkili helal ve haram karışmış durumda sırf bu yüzden memur olmadım.Düşün imamsın kerhaneden aldığın vergiden maaş alıyorsun.GENELEVLERİN vergi dışı tutulması lazım

Biri diyelim haksız yere maliyeden yada bilmem nerden ceza yedi,sonrada haram zıkkım olsun bu para dedi,e bu cezalarla maaşlar ödeniyor,ne olacak şimdi !

Üstteki video linkinde diyor ki,promosyonu sadaka dağıtacaksınız,sadaka alan, o parayla sadakayı verene yemek ısmarlarsa yine haram olmuyormuş,para mülk (yani el değiştitirse ) sıkıntı yokmuş !

10 ay önce 400 liradan gram altın aldınız koydunuz yastığın altına bugün 1000 tl bozdurdunuz yediniz,sıkıntı yok mu ? bu altın neye göre yükseldi ?

Geçen seneden kalma elinizde 5 liralık ürün var,bu malın şu an size maliyeti 15 tl,geçen seneden kalan eldeki ürünü %15 karla 5.75 tl ye satıyormusunuz bu gün bu şartlarda ?

Katılım bankalarındakine faiz değil kar payı diyorlar !

Sonra Deist olan insanlara gençlere laf söylüyorlar..

Herkesin Dini inancına,ahlak görüşüne saygım var,ama yaratan bizlere akıl vermiş,muhakeme yeteneği vermiş !

Kimse bankaya silahla gidip bana 7000 tl promosyon ver diyip zorla almıyor.

Son düzenleme:
[SIZE=3]Dostlar genelevi, mersedes makam araçlarını, şunu, bunu bir kenara bırakın. Ortada bu kadar açık seçik ve net bir fetva varken lütfen ortalığı bulandırmayın. Diyanet kısaca diyor ki bu parayı ihtiyacı olmayanın alması caiz değildir. İnançlı olan herkes kendini tartacak, ölçecek, biçecek ve diyanet kurumunun fetvasından hareketle ++ bu paraya ihtiyacım var++ diyorsa alacak, ++ihtiyacım yok ++ diyorsa almayacak. Mesele bu kadar basit. Sağı, solu, öteyi, beriyi karıştırıp kurcalayarak kafaları karıştırmak, kendince bir yorum yapmak doğru değil. Alıyorsan al,güle güle harca, afiyetle ye.
Parayı cebine koymayacak olanın parayı alıp başkalarına vermesine gelince.. Bu konu geçen sene TV.de tartışıldı. İsmi lazım değil, bilinen ve makbul bir hoca efendi ++bu parayı bankalara bırakmayın, alın ve ihtiyacı olana verin++ dedi. Bu da bu kadar basit. İstiyorsan alma ve bankaya bırak. Herkesin kendi tercihi.
Dolayısıyla bu işin tartışılacak bir tarafı yok.
Selametle.
NOT:Tefsir kitapları okuyun. Okuduğunuz zaman göreceksiniz ki bu tür şüpheli işler için ++BUNLARIN ETRAFINDA DOLANMAYIN, ŞÜPHELİ İŞLEMLERİN YANINDAN GEÇMEYİN++ der. [/SIZE]

birde genelevlerden toplanan vergilerle memur maaşları ödeniyor buda biraz çelişkili helal ve haram karışmış durumda sırf bu yüzden memur olmadım.Düşün imamsın kerhaneden aldığın vergiden maaş alıyorsun.GENELEVLERİN vergi dışı tutulması lazım
gerçekten mi ................

alifatih1958

Bahsedilen "makbul" hoca efendi,büyük ihtimal alfabenin ilk harfiyle başlayan TV kanalındaki muhterem,TV den aldığı yüzbinlerce lira parayı alırken hiç düşünüyor mu acaba,ben bu işi allah rızası için yapmalıyım,aldığım para çok çok yüksek diyebilimiş mi ? Yoksa çatır çatır yemiş mi bu paraları ? Bu hoca efendinin her dediğine inanıp uygulayacakmıyız !

Diyanet toki konutlarını satabilmek için devlet bankalarından faizle alınan kredinin de caiz olduğunu söylemişti !

Yaratan bana akıl ve muhakeme yeteneği vermişse,yapılanı olanı biteni bir kenara bırakıp öncelikle kendime haksızlık edemem,Fetvalarla milletin aklını bulandırıp kendileri şatafatlı hayatlar yaşayanları sorgulamazsa-m-k,bugün 6-7 milyon muhtaç insan varsa yarın 60-70 milyon muhtaç insan olur bu ülkede !

20 sene önce 1 milyon aileye yardım yaparken bugün 6 milyon aileye yardım yaptık diye gururla anlatanlar var başımızda...
Bu nasıl gördüğüne bağlı, kimi ne göre devlet 5 milyon muhtaç insan daha yaratmış,başkasına göre devletimize bak be ne büyük ne yüce,6 milyon insana yardım etmiş.

De-Kont

eğer ki emekli promosyonu haram diyen var ise ben onların yerine alır yerim.
bu kadar akılsızlık olmaz.
seninde ağzına sağlık çok güzel yazmışsın doğruları...

Peki 230 dolar emekli maaşı vermek caizmi 30 sene çalışmış birisine

Arkadaşlar Arkadaşlar Promosyon Haram Olduna İnanan Arkakdaşlar Lütfen Promosyon Almasınlar Hatta Alıp Bana Versinler Makpule Gecer. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))

Herkes bir şef söylemiş ama sözün özü promosyon faizdir. Ve haliyle haramdır. Almaz isen senin için daha hayırlıdır. Mutlaka daha fazlasını Allah sana geri verir.

Diyanetin diyeceğini (fetvaları) kafaya takanların aklından şüphe ederim. Madem bu kadar takılıyorsunuz faize haram olduğunu diyanetin faizlerden kazandığı 2 milyon tl yediği ne peki helalmiymiş. Bu duruma göre en büyük haram yiyici diyanettir desek yanlış olmaz. Sigaradan, içkiden, piyangodan (yasal kumardan) ve bir çok durumlardan eşek yükü ile kazandığı vergileri saymıyorum bile. Din ve benzeri türevleri fakirleri uyutma sanatıdır. Fakirleri şükretmeye, açlığa, sefalete, boyun eğmeye, cahilliğe mahkum eden bir kuruluştur. Bkz. Dünyadaki tüm müslüman ülkeleri. Son zamanlarda diyanet iyice saçmalamaya başlamasının kanıtı olarak fetvalarından biri " fiyatları belirleyen Allahtır " diyecek kadar sapıtmış, aklını yitirmiş bomboş bir yapı bana göre. Benzer fetvaları sürüsüne bereket var açın internete bakın. Ve hala inan, söylediklerini kafaya takan kesimin olması ise ayrı komedi. Ne diyeyim iyi uykular !

Alman

Gurbetçi kardeş diyanetin yaptıklarıyla ilgili sözlerine katılıyorum, zaten at gözlüğü takmayan herkes görür.

Lakin bindikleri araba, harcadıkları para vs bu başka birini bağlamaz. Nasıl ki suç bireyindir, i̇şlediği günah da o kişiyi bağlar.

Yani diyanetten biri faizle araba alıyorsa ben neden almayayım kardeşim mantığı yanlıştır. Hata örnek olamaz.

Üst Alt