Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bankacılık işlemlerinde imza atamamak ve üzerime kayıtlı hat olmaması!?

Nescafe

Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
0
Sn OturanBoğa

22 yıl önce trafik kazası nedeniyle C4-C5 kırıkla omurilik felçli oldum. Kollarımı hareket ettirebiliyorum ancak ellerimi kullanamıyorum. Kalem tutup yazı yazamıyor, imza atamıyorum. Bu yazıyı da laptopun tuşlarına parmağımı kol gücüyle bastırarak yazıyorum.10 yılı aşkın süredit bu şekilde bilgisayar kullanıyorum.
Primlerimi tamamlayarak 2012 yılında Bağ Kur' dan malulen emekli oldum.2012'den 2022 yılına kadar mali yükümlülüklerimi vekaletle babam yürütüyordu. Babam geçen yıl vefat etti. Bu yılın Mart ayında maaş için banka değişikliği yaptım. Hesabı vekalet ile açtılar, maaş kartını yolladılar, ancak üzerime kayıtlı telefon hattı olmadığı ve yazıp imza atamadığım gerekçesiyle kartın şifresini ve internetten banka hesabımı kullanma izni vermiyorlar. Vekaletsiz işlem yapmak istiyorum. Bu konuda ne yapmam gerekir yardımcı olur musunuz? Cevap için teşekkür ederim.

@Nescafe

Kalemi elinize bağlamayı denediniz mi? Bu da mümkün olamazsa bir notere gidip parmak ize ile işlem yapmak için beyan hazırlatabilirsiniz.

HMK 206 çok açık. İkinci ve üçüncü fıkraya bakınız:

İmza atamayanların durumu

MADDE 206- (1) Okuma ve yazma bilmediği için imza atamayanların mühür veya bir alet ya da parmak izi kullanmak suretiyle yapacakları hukuki işlemleri içeren belgelerin senet niteliğini taşıyabilmesi, noterler tarafından düzenleme biçiminde oluşturulmasına bağlıdır.

(2) (Ek:22/7/2020-7251/21 md.)(18) Okuma ve yazma bildiği hâlde imza atamayanların mühür veya bir alet ya da parmak izi kullanmak suretiyle yapacakları hukuki işlemleri içeren belgelerin senet niteliğini taşıyabilmesi, noterler tarafından onaylanmasına veya düzenlenmesine bağlıdır.

(3) İmza atamayan kimselerin, cüzdanla iş yapmayı usul edinmiş kuruluşlarla olan işlemlerde kullanacakları mühür, kazınmış imza, işaret veya parmak izinin, işlemin başlangıcında hesap defterine veya cüzdanına basılmış olması veya önceden noterde bir örneği saklanmak üzere onanmış bulunması yeterli olup, her işlemde ayrıca onamaya bağlı değildir.

(4) Yukarıda belirtilen hükümler dairesinde noterlerce onaylanacak veya düzenlenecek olan senetler için ilgilisinden harç, vergi ve değerli kâğıt bedeli alınmaz.

Üst Alt