-mka power ın aracı belki 2 yıl önce alınmış bir araç , 2 yıl önce yapmış olduğu harcamayı "" a sen para harcamışsın ben bunu gelire yazayım deyip bugünün tarihinde nasıl yazacaklar . "
Bence herhangibir mal araç olur ev olur beygir olur , dana olur eğer son bir yıl içinde alınmamışsa bunun için ödenen bedeli (harcamayı) gelire yazamazlar , yazmamalılar . sadece niteliğine göre 120 de 1 i yada 240 da 1 i aylık gelir hesabına katılır ; katılmalı.
Size birşey soracağım belki buraya üye olup Mütevelli Heyetinde çalışan olan varsa cevaplar .
SORU: Belediyede 15000 tl rayiç bedeli olan bir tarla (belediyeden rayiç bedeli resmi evrakla alınmış ) bu tarlayı Mütevelli Heyeti " ya ben bunu çok az buldum ,ben bunu hesapta 40000 tl den göreceğim " diyebilir mi ? Başına buyruk padişah gibi davranabilir mi?
ya da tarlanın yıllık rayiç getirisi İlçe Tarım Müdürlüğünden alınmış 5000 TL , yok arkadaş bu çok düşük o tarla 8000 tl getirir yılda gibi başına buyruk kararlar çıkar mı ?
CİMERr üzerinden soru sordum ? Aile ve sosyal politikalar bakanlığına sevk edildi , bekliyorum cevabı ... diğer Cimerr sorularım kısa sürede cevaplanmıştı fakat bu soru zor geldi galiba
))
))
Soru aşağıda bilen varsa cevaplayabilir....
İnternet sitenizden alıntılar ;
Soru 96: Ev almak istiyorum 2022 aylığım kesilir mi?
Muhtaçlık değerlendirmesi; hanedeki bireylerin gelir, servet ve harcamaları dikkate alınarak yapılmaktadır. Bu hesaplamada hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık geliri asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden (2021 yılı için 852,53-TL) az olması gerekmektedir. Bu değerlendirmede ikamet edilen konut hesaplamaya dâhil edilmez. İkamet edilen konut haricindeki konutun rayiç bedelinin 240'ta biri ve kira geliri; kira geliri beyan edilmiyorsa rayiç bedelinin 120'de biri aylık gelir olarak hesaplamaya dâhil edilir.
Soru 97: Araba almak istiyorum 2022 aylığım kesilir mi?
Muhtaçlık değerlendirmesi; hanedeki bireylerin gelir, servet ve harcamaları dikkate alınarak yapılmaktadır. Bu hesaplamada hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık geliri asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden (2021 yılı için 852,53-TL) az olması gerekmektedir. Bu değerlendirmede aracın rayiç bedelinin 120'de biri aylık gelir olarak hesaplamaya dâhil edilir. Engelli adına alınan araç ÖTV indirimi ile alınmış ise indirimli tutarının 120'de biri dikkate alınır.
Buradaki açıklamaya göre hesabını yap kişi başı gelir 852,53 TL yi geçmezse sorun yok anlamı çıkıyor.
FAKAT Yönetmelikte d)Harcamalar , hanenin gelir seviyesinin bir göstergesi olarak dikkate alınır.
e)Hanenin tespit/beyan edilen harcamalarının bu fıkranın a bendine göre tespit edilen gelir tutarından fazla alması durumunda harcama ve gelir arasındaki fark gelire eklenir.
ÖTV indirimli araç alımında yada ev alma durumunda bunların bedeli engelli değil yakını tarafından karşılansa bile fatura ruhsat ev tapusu engelli üzerine olduğunda 2022 maaşı yönetmeliğe göre sıkıntıya girmiş oluyor.
Eğer hane kişi başına gelir uygun düşerse ÖTV indirimli araç alınabilir mi ?
Ayrıca diğer sorum ; yönetmelikte Taşınır taşınmazların tespit edilen rayiç bedellerine ilişkin değerlendirmeyi Mütevelli Heyeti yapar. yazıyor.
Mütevelli Heyeti başka bir devlet kurumunun (tapu kadastro , belediye , tarım ilçe müdürlüğü ) verdiği rayiç değeri kabul etmeme yükseltme yada düşürme gibi karar almaya yetkinmidir ? Keyfi davranabilir mi ? ki olmamalıdır. Örneğin belediye tarla rayiç bedeli 20000 tl yazmış vermiş , mütevelli heyeti 30000 den değerledireceğiz diyebilir mi ? Mütevelli Heyetinin kurallarını yönetmeliğini nereden bulabilirim.