Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bankada 15 bin TL para olunca 2022 maaşı kesilir mi?

Losdy

Üye
Konular
15
Reaksiyonlar
13
Mrblar benim eşim uzun zamandır işsiz ve bende 2022 aylığı alıyorum, sorum şu
Yaşlı bir kaynanam var 15 bin tl parası var, kendisi inatla banka hesabı açmıyor, sana güveniyorum sen al sende kalsın diyor, e ben o parayı evde tutamam insanlık hali çalınır felan, bankaya yatırsam maaşım kesilir mi, ona göre
Kesin bir cvp verirseniz sevinirim çünkü kaynanama okutacam,

hemen keserler evde bakımda fazla uğraşmazlar ama 2022 de kesilir

Losdy
Soru 46: 2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıklarda muhtaçlık hesaplamaları nasıl yapılmaktadır?
2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıklarda muhtaçlık hesaplamaları haneye giren net maaş, nafaka, yevmiye ve diğer gelirlerin yıllık tutarının aylık ortalaması ile hesaplanır. Bu ortalamanın kişi başına düşen miktarı dikkate alınır. Ayrıca servet ve harcamaları da hesaba katılmaktadır.
emanette olsa o para sızde ve hesaplaması bankaya yatmazsa yukardakı gibi bankaya yatırılırsa aşağıdakı gibi hesaplanır
Soru 56: 2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıklara başvuruda bulunan kişinin hanesine ait banka mevduatları için muhtaçlığın hesaplanması nasıl dikkate alınır?
Hanenin tespit edilen mevduat hesaplarının aylık faiz getirisi iki katı tutar şeklinde dikkate alınır.

Losdy

Faiz oranını bilmiyorum ama 15k icin 175x2 350 lira yazarlar gelirine .

-mka

Teşekkür ederim, almadım zaten, dediğim gibi evde tutamam o parayı, yorumları okuttum ve lütfen kızına ver dedim, benim olmayan bir para için maaşımdan olamazdım, tekrar teşekkür ederim cvp verenlere

2022 maaşında araba gelir olarak hesaplanıyormuş mesela 80 bin lira değerindeki araç nasıl gelir olarak hesaplanır....

POWER_

120.000 lik araba alirsan 120 de 1 i gelirine yazılir .120.000 de 1000 lira .

musty35

BİZİM ARABA 80 bin lira civarı sence başvuru yapayım mı ne dersin şansım var mı evde yaşayan tek kişi benim ....

POWER_
Soru 53: 2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıklara başvuruda bulunan kişinin hanesine ait binek aracı muhtaçlığın hesaplanmasında nasıl dikkate alınır?
2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıklarda başvuruda bulunan kişinin hanesine ait binek aracının kasko bedelinin 120'de biri dikkate alınır. ÖTV indirimi ile alınmış ise indirimli tutarının 120'de biri dikkate alınır.
2022 aylığı gelir hesabında hanenin hem yıllık gelirlerinin aylık ortalaması hesaplanır hem de yıllık harcamalarının aylık ortalaması. Kirada oturuyorsanız hanenin toplam aylık gelirinden emsal kira bedeli düşülür. kalan miktar hanedeki kişi sayısına bölünür. çıkan sonuç sınırı geçmiyorsa gelir uygun. lakin harcamalar da kontrol edilir. sağlık,mutfak,giyim,ulaşım her ne harcama varsa tüm yıllık gideriniz tespit edilir aylık ortalaması hesaplanır. harcamalara sadece emsal kira bedeli dahil edilmez. eger hanenin aylık harcama miktarı aylık gelirden fazla ise aradaki fark gelire eklenir. NOT: emsal kira bedeli hanenin toplam aylık gelirinden düşülür.

arabası olan ve 5yılı dolunca satıp üzerıne ekleme yapıp yeni araba alan 2022 maaşı olan bir üye yazmıstı arabdan dolayı2022 maaşını kesıldıgnı.gerekçe olarak satılan arabadan dolayı elde edılen para ıle yenı araç alınması yani sizin araba alacak paranız var diye o parayı gelir hesabına dahil edikler ve 2022 maaşı kesılık

-mka

yalnız bizim araba engelli arabası değil normal binek araç....

zaten bu araç dıo engellı aracı demıo.misal raporsuz normal aldınız indirimsiz mesajınızdan bunu anlıom o zaman kasko degerının 120 de i işleme dahil edilio
[FONT=Georgia]2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıklarda başvuruda bulunan kişinin hanesine ait binek aracının kasko bedelinin 120'de biri dikkate alınır.[/FONT]

-mka

HEEEEEEE...
mesela 80 bin liranın 120 de 1 i ne yapar ?????

musty35

heeee eyvallah....
yok kira değil kendi evimiz peki ustam arabanın kasko değerini nasıl öğreniriz ben 1 ay önce vakıflar genel müdürlüğüne gittim engelli maaşı için adam bana senin üzrine 80 bin liralık araç var olmaz dedi onu baz alarak 80 bin dedim ben....

valla üzerine aaba olup engelli maaşı alan bir dünya adam var biz tek tek ispiylemiyoz diye yani neden bize vermiyorlar maaş anlamadım ki ???

@-mka

HEEEEEEE...
mesela 80 bin liranın 120 de 1 i ne yapar ?????
80 bini 120 ye bölersen öğrenırsın.öncedeb arabası olunca ya da alınan aracın degerınden dolayı kb sınırını geçmeyınce maaş baglanıodu ama artık bagalnmıo baglı olanlarda kesılıo.çünkü sadece bu degerler degıl araçalırken ödedıgnız parada hesaba dahil edilio. yoksa sankı ben araç alınca maaş baglatmıomusum gibi anlama.en çokda engellıye araç gerek

aşagıdakı lınke tıkla açıkan yerdekı 15 nolu mesajdan ıtıbaren oku zaten 20 tane falan mesaj var orda sorunun daha net cevabı var ben burda tam olarak anlatamadım.lınkı mutlaka oku araçla ilgili.
https://www.engelliler.biz/forum/20...-ye-arac-aldik-2022-ayligimiz-kesilir-mi.html

-mka power ın aracı belki 2 yıl önce alınmış bir araç , 2 yıl önce yapmış olduğu harcamayı "" a sen para harcamışsın ben bunu gelire yazayım deyip bugünün tarihinde nasıl yazacaklar . "

Bence herhangibir mal araç olur ev olur beygir olur , dana olur eğer son bir yıl içinde alınmamışsa bunun için ödenen bedeli (harcamayı) gelire yazamazlar , yazmamalılar . sadece niteliğine göre 120 de 1 i yada 240 da 1 i aylık gelir hesabına katılır ; katılmalı.

Size birşey soracağım belki buraya üye olup Mütevelli Heyetinde çalışan olan varsa cevaplar .

SORU: Belediyede 15000 tl rayiç bedeli olan bir tarla (belediyeden rayiç bedeli resmi evrakla alınmış ) bu tarlayı Mütevelli Heyeti " ya ben bunu çok az buldum ,ben bunu hesapta 40000 tl den göreceğim " diyebilir mi ? Başına buyruk padişah gibi davranabilir mi?

ya da tarlanın yıllık rayiç getirisi İlçe Tarım Müdürlüğünden alınmış 5000 TL , yok arkadaş bu çok düşük o tarla 8000 tl getirir yılda gibi başına buyruk kararlar çıkar mı ?

CİMERr üzerinden soru sordum ? Aile ve sosyal politikalar bakanlığına sevk edildi , bekliyorum cevabı ... diğer Cimerr sorularım kısa sürede cevaplanmıştı fakat bu soru zor geldi galiba :))) :)))

Soru aşağıda bilen varsa cevaplayabilir....

İnternet sitenizden alıntılar ;

Soru 96: Ev almak istiyorum 2022 aylığım kesilir mi?
Muhtaçlık değerlendirmesi; hanedeki bireylerin gelir, servet ve harcamaları dikkate alınarak yapılmaktadır. Bu hesaplamada hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık geliri asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden (2021 yılı için 852,53-TL) az olması gerekmektedir. Bu değerlendirmede ikamet edilen konut hesaplamaya dâhil edilmez. İkamet edilen konut haricindeki konutun rayiç bedelinin 240'ta biri ve kira geliri; kira geliri beyan edilmiyorsa rayiç bedelinin 120'de biri aylık gelir olarak hesaplamaya dâhil edilir.

Soru 97: Araba almak istiyorum 2022 aylığım kesilir mi?
Muhtaçlık değerlendirmesi; hanedeki bireylerin gelir, servet ve harcamaları dikkate alınarak yapılmaktadır. Bu hesaplamada hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık geliri asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden (2021 yılı için 852,53-TL) az olması gerekmektedir. Bu değerlendirmede aracın rayiç bedelinin 120'de biri aylık gelir olarak hesaplamaya dâhil edilir. Engelli adına alınan araç ÖTV indirimi ile alınmış ise indirimli tutarının 120'de biri dikkate alınır.

Buradaki açıklamaya göre hesabını yap kişi başı gelir 852,53 TL yi geçmezse sorun yok anlamı çıkıyor.

FAKAT Yönetmelikte “d)Harcamalar , hanenin gelir seviyesinin bir göstergesi olarak dikkate alınır. … …
e)Hanenin tespit/beyan edilen harcamalarının bu fıkranın a bendine göre tespit edilen gelir tutarından fazla alması durumunda harcama ve gelir arasındaki fark gelire eklenir. “

ÖTV indirimli araç alımında yada ev alma durumunda bunların bedeli engelli değil yakını tarafından karşılansa bile fatura ruhsat ev tapusu engelli üzerine olduğunda 2022 maaşı yönetmeliğe göre sıkıntıya girmiş oluyor.

Eğer hane kişi başına gelir uygun düşerse ÖTV indirimli araç alınabilir mi ?

Ayrıca diğer sorum ; yönetmelikte “Taşınır taşınmazların tespit edilen rayiç bedellerine ilişkin değerlendirmeyi Mütevelli Heyeti yapar. “ yazıyor.
Mütevelli Heyeti başka bir devlet kurumunun (tapu kadastro , belediye , tarım ilçe müdürlüğü ) verdiği rayiç değeri kabul etmeme yükseltme yada düşürme gibi karar almaya yetkinmidir ? Keyfi davranabilir mi ? ki olmamalıdır. Örneğin belediye tarla rayiç bedeli 20000 tl yazmış vermiş , mütevelli heyeti 30000 den değerledireceğiz diyebilir mi ? Mütevelli Heyetinin kurallarını yönetmeliğini nereden bulabilirim.

@-mka power ın aracı belki 2 yıl önce alınmış bir araç , 2 yıl önce yapmış olduğu harcamayı "" a sen para harcamışsın ben bunu gelire yazayım deyip bugünün tarihinde nasıl yazacaklar . "
haklısın power aracı önceden aldıysa bahsettıgın gibi olmalı.bende mesajdan sonra eklıcektım benzer bişiler unuttum sonra :D
önceden alınmışlara bişi demiolar sanırm orda hatalı yazmış olabılırım.
Bence herhangibir mal araç olur ev olur beygir olur , dana olur eğer son bir yıl içinde alınmamışsa bunun için ödenen bedeli (harcamayı) gelire yazamazlar , yazmamalılar . sadece niteliğine göre 120 de 1 i yada 240 da 1 i aylık gelir hesabına katılır ; katılmalı.
bende aynı düşüncedeyim.hatta son 1 yıl değil başvuru öncesı alınmıs olduk kerri isterse 1 ay önce alınmıs olsun

Size birşey soracağım belki buraya üye olup Mütevelli Heyetinde çalışan olan varsa cevaplar .

SORU: Belediyede 15000 tl rayiç bedeli olan bir tarla (belediyeden rayiç bedeli resmi evrakla alınmış ) bu tarlayı Mütevelli Heyeti " ya ben bunu çok az buldum ,ben bunu hesapta 40000 tl den göreceğim " diyebilir mi ? Başına buyruk padişah gibi davranabilir mi?

ya da tarlanın yıllık rayiç getirisi İlçe Tarım Müdürlüğünden alınmış 5000 TL , yok arkadaş bu çok düşük o tarla 8000 tl getirir yılda gibi başına buyruk kararlar çıkar mı ?
heyet sadece emsal kıra bedelıne karışmaya yetkılı emsal kira bedelini belırler.diğerlerine karısamazlar çünkü diğer yerden alınan bilgiler resmı bilgidir devlette resmıyet gecerlı ama bazen şüphelı durm hıssederlerse yeniden belge isteyebilirler

Vallahi Bırak tarlayı arabayı. Ben pandemi yardımı aldım diye bana maaş bağlamadilar.Ancak yıl değişince bağladılar.

musty35 eve giren gelir ne kadardı sizin vede 3 kisiydiniz sanirim .yani ayliginin kesilme sebebi olan aylık eve giren geliriniz tam olarak ne kadardı .bilgi verirsen cok sevinirim.birde eviniz kiramiydi

Ev kira değil baba emekli 3 kisiyi kurtarmıyor yani.

Üst Alt