Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Barış Manço Ekvator çizgisinde- Suyun akarken dönüşü

Sema

Aktif Üye
Konular
75
Reaksiyonlar
1
Bir klasik :) 7'den 77'ye programında Barış Manço ekvator çizgisi üzerinde bir köye gider. (Kenya)
Ekvator çizgisinin bulunduğu noktada bir deney yaparlar.

Gerçekten inanılmaz. hele de tam ekvator üzerinde hareketsiz kalması :eek:

Ben bunu cocukken izlemistim hatta lavaboda deneyini yaptim, eminim bir cok insan bu deneyi yapmistir, o gunlerde barajlarda su sikintisi vardi bu programdan sonra istanbulda baya bir su sikintisi yasamistik.

Youtube yüzünden video görünmüyor.

Ne yazık ki bu videodaki olay bir şehir efsanesinden başka bir şey değil.

Dünyanın dönüşünün suyun dönüş yönüne etki etmesine coriolis etkisi denilir. Bu etki hortumlar gibi büyük olaylarda etkilidir. Ancak bir kase suda yok denilebilecek kadar az bir etkidir.

Lavabodan veya bir kaptan akan suyun yönünü etkileyen şey kabın, su giderinin şekli ve suya verdiğiniz ilk harekettir. Nitekim videoya dikkat edilirse, zenci parmağıyla suyu hafifce yönlendiriyor.

Her iki yarım kürede de su her iki yönde boşalabilir.

Youtube yüzünden video görünmüyor.

Youtube'da sorun yok. :) Bence sizin internet ayarlarınızda sorun var. :) :)

Hı hıı internet ayarlarım yüzünden :) Anlayan birisinin ilgilenmesi lazım.

Dns dengirdiğim için youtube açılmış kapanmış haberimiz olmuyor lakin bugun youtube engelini kaldırmış mahkeme.su bizim giderlerde saat yönünde dönerek akıyor, defalarca denedim :)

Sizin giderlerde bunu test edemezsiniz. :)

Giderin yönü, borunun ağzı vs. hepsi suyun yönünü etkiler. Örneğin kullandığınız gider borusu spiraldir, su o spirale uyarak dönmeye zorlanır.

Bunun için gideri son derece kısa ve düzgün bir huni benzeri bir kap kullanmanız lazım.... Şimdi ben de denedim, suya ilk hareketi hangi yönde verirsem o yönde boşalıyor.

Zaten koriolis etkisi bir kaptaki suyun dönme yönünü belirleyecek kadar güçlü olsaydı, havaya attığımız bir topun da yere düşene kadar dönmeye başlaması gerekirdi. :)

Bahsi geçen etki doğrudur, ancak bu o kadar küçük bir kuvvettir ki bir kap içindeki su gibi küçük miktarlar üstünde kayda değer etki yapamaz. Ancak hortumlar, bulut hareketleri, büyük girdaplar gibi doğa olaylarında etkili olur.

Deneysel çalışmalar, dönerek girdap oluşturan bir suyun rotasyon hızının dünyanın dönüşünden kaynaklanan hızın 30.000 kat üstünde olduğunu göstermiş. Yani akla gelebilecek her şey suyun dönüş yönünü dünyanın dönüşünden daha fazla etkileyebilir.

Son olarak; iddiaya göre kuzey yarım kürede suyun saat yönünde değil, saat yönünün tersinde hareket etmesi gerekirdi. :) Çünkü bu etkiyi yaratan dünyanın dönüşüdür. Dünyanın dönüşü en fazla ekvatorda, en az kutuplardadır. Dolayısıyla ekvatordan kuzey kutbuna doğru uzatılan bir sopanın alt ucu hızla doğuya doğru giderken, üst ucu daha yavaş hızla gidecektir. Bu da sopa üstünde SAAT YÖNÜNÜN TERSİ bir ivme kazandırır.

Not: Bir kap içindeki suyun boşalışında dönüş etkisini görebilmek için suyun en az 3-4 gün hareketsiz bekletilmesi ve dünyanın dönüşünün yeterli ivmeyi vermesi gerekir.

Detaylı bilgi için:
- Coriolis effect - Wikipedia, the free encyclopedia
- snopes.com: Coriolis Force Effect on Drains

Burada görüp bende elimdeki cihazın internet ayarlarıyla biraz uğraşınca dns değiştirip youtube açtım. Başardım diye seviniyordumki youtube bir kaç saat sonra açılmış kendime çok kızdım..

Suçlu çocuklar gibi mola paspasında youtube açılsın diye beklemişim...

Dert etmeyin... Youtube, twitter, mwitter ülkemizde ne zaman kapanacağı belli olmaz. :)

Önümüzde 2 seçim daha var. Yine her an kapanabilir. :)

Haklısınız, her an herşey değişikliğe uğrayabilir.

Bir şehir efsanesi olarak, bugün logarlarda test ettik suyun akarken dönüşünü :) :)

Benimde bu son yağmurlarda çatının gizli deresi dolmuş, aşağı yukarı 3-4 ton suyu 70 lik pimaştan büyük bir gürültüyle (coriolis etkisi )mi ne ise boşaldı.

Bunda negibi bir durum gözettiniz, kasenin içindeki su kabın şekline uymsağlıyor biraz kareli gidiyor ve zamanla suyun surtüşmesi kasedeki suyun hareketsizlihini sağlıyor su azaldıkca hareketegeciyor , boşuna Ata sözümúzde su akar çatlağını, yolunu, bulur

Üst Alt