Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Başbakanlık Bursu 2022 maaşına engel mi?

gökhan_

Üye
Konular
14
Reaksiyonlar
0
Merhabalar. Ben Gökhan. 24 yaşındayım, son sınıf üniversite öğrencisiyim. 2011 den bu yana 2022 maaşı alıyordum ancak eylül ayında çekemedim. Diğer sağlık Güvence tespiti ile kesildi yazıyor. Vakfı aradım:"Sigortalı işe mi girdin" dediler "Sigortalı staj yaptım" dedim. Emekli olurken hiçbir faydasını göremediğim staj sigortam yüzünden 2022 maaşım kesilmiş. Neyse Ankarada ailemin yanından Konya ya okuluma döndüm ve kaymakamlığa/vakfa gittim. Adres güncellemesi ve Gelir testi istedi. Gelir testine gidince 25 yaşından küçük öğrenci olduğum için ailemin yaptırması gerektiğini söylediler
Ailem Ankaradaki kaymakamlığa gidince, ailemin yanında ikamet ediyor gözükmem gerektiği için gelir testi yapmamışlar.
Babam beni Ankaradaki evimize kayıt ettirmeye gittiğinde ise 18 yaşından büyük olduğum için kendimin gelmem gerektiğini söylemişler.
Anlamadım gitti..
Konya da son senem ve öğrenci evinde kalıyorum. Şimdi diyelim ki ailemin yanına taşıdım ikametimi, gelir testini yaptırdım (ki bu da sıkıntı babamın emekli maaşı 1150 tl civarında evde 2 öğrenci şehir dışında okuyor ama kim umursar ki? 4 kişilik aile olduğumuz için 255TL yi geçiyor kişi başı)
Ne yapmam lazım.
İkametimi ailemin yanına taşıyıp daha sonra gelir testi yaptırıp daha sonra 2022 maaşına mı başvurayım Ankara da?
Heyet gelir ve beni evde bulamazsa (ki bu yüksek ihtimal) o zaman ne olacak?

"12) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) 2022 sayılı Kanun gereğince bağlanan aylıklar hariç olmak kaydıyla, 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun Ek 7 nci maddesi gereğince yapılan evde bakım ödemeleri dahil, sürekli ve düzenli olarak alınan şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım, burs, harçlık gibi nakdî olarak verilmekte olan sosyal yardımların aylık ortalaması,

Yönetmelikte geçen yukarıdaki maddeye göre bursta dahil ediliyor. 25 yaşına kadar başka bir ikamette olsanız dahi ailenizin nafaka yükümlülüğü devam ettiği için yine gelirleri dahil edilir. Buna göre başka adreste olsanız dahi adnks sisteminde ikamet adresi neredeyse o adres dikkate alınır. Adresteki herkesin geliri dahil edilir, bunun yanı süre anne-babanızın geliri de dikkate alınır.

Sizin durumunuz için şöyle birşey de söz konusu
' 25 yaşını tamamlamadığınız için gelir testi yaptıramazsınız ayrı olarak. gelir testinde g1 gorunuyorsunuzdur. bu durumda da 2022 aylıgına başvursasanız bile aylık baglanmaz.
mecburen gelir testi yaptırmak zorunda kalacaksınız bu şekilde de ikametinizi ailenizin yanına aldırmak zorundasınız. 2022 yönetmeliğindeki açık var ama gelir testi yönetmeliğinde bu konuda açık yok.'

Evde bulamadıklarında keserler maaşı.

Bugün e-devletten gelir testi sonucuma baktığım zaman G1 gözüküyor. Bu 2022 maaşına tekrar başvuramayacağım anlamına mı geliyor?

evet, Gökhan, g1 görünüyorsan 2022 aylığına başvursan bile 2022 aylığı başvurusunun alınmayacağı anlamına geliyor.
bu durumda gelir testi yaptırman gerekiyor. Gelir testi için de ailenin yanında ikamet ediyor olman gerekiyor. (25 yaşını tamamlamadığın için gelir testin ailenin yanında yapılabilir çünkü)
gelir testine göre g0 çıkarsan 2022 aylığı için başvurabilirsin. ama g1 çıkarsan gelirine göre prim ödemek zorunda kalırsın ve 2022 aylığı alamazsın.

Gökhan şöyle de yapabilirsin. şimdi gelir testini yaptır. 25 yaşını tam olarak doldurduktan sonra ayrı haneye çıkıp tekrar gelir testi yaptır. 25 yaşını doldurunca tek başına gelir testi yaptırabilirsin çünkü. böyle durumda g0 çıkarsa 2022 aylıgına da başvurursun.
ama şu durumda g1 iken 2022 aylığı baglanmaz sana. üstelik gelir testi yaptırmak zorundasın. yoksa borçlu çıkarsın. en kısa sürede ikametini ailenin yanına aldırıp gelir testini yaptır.

Bilgilendirme için çok teşekkür ederim Kalem abla. Kanun ile uygulama neden uyumlu olmuyor ben onu anlamıyorum. Babamın maaşı 1200 TL evet kişi başı gelir 295 TL yi geçiyorr, Ancak ailem şehir dışında ve farklı şehirlerde 2 çocuk okutuyor. Devlet yurdu da çıkmadı kardeşime özel yurt ücreti 4000 tl, 1500 tl onun harcı. Hadi tamam bana devlet yurdu çıktı, %10 a girdiğim için cüzi bir harç ödüyorum neyse de. Buyurun gelin 1200 TL ile hem ev geçindirin, hem de iki çocuk okutun.

ablacım 2022 mevzuatı ile GSS mevzuatı birbiriyle uyuşmuyor. G1 olduğun için 2022 aylığına başvuramıyorsun. g1 olunca gelir testi yaptırmak zorundasın. Bunun içinde yapacaklarını yukarıda anlattım.
ablacım seni anlıyorum ben. öğretmenim ve 3000 civarı gelirim var. 2 tane de çocuğum üniversitede okuyor. biri Erzurum'da biri yanımda İstanbul'da. buna ragmen zorlanıyorum. 1200 lira nedir ki? bu parayla yaşanamz ya 2 universiteli çocukla...
hakikaten okuyan ögrenciler vs dikkate alınması lazım. ama mevzuat öyle yapılmış ki muhtaçlık sınırı haneye göre belirlenmiş ve muhtaçlık sınırı de düşük.
1200 lira geliri varsa babanın 4 kişilik bir hanede 2022 aylığı alması imkansız.
o yüzden başka çare bulmaya çalış. Burs başvurularını takip et. burs bulmaya çalış.

Bilgilendirme için çok teşekkür ederim Melek abla. Tek motivasyon kaynağım haziran ayında mezun oluyor olmam. Umarım kolay iş bulurum da 2022 maaşına başvurmama gerek kalmaz. İnşallah durumu benim gibi olanlar da bu kadar uğraşmak ve böyle prosedürler ile muhatap olmak zorunda kalmazlar.

Üst Alt