Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bası Yaralarının tedavisi ve korunma yolları..?

..can..

Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
30 Mart 2010 Güncel: arkadaşlar yaraları kurutmayı başardım

Aralık 2009 başında 4. siringomyeli ameliyatımı oldum. ameliyatan sonra yürüyemiyorum. 4. ameliyatta hem boyun hemde bel i açtı doktorum. Mr lara göre yapılan her şey normal ve ii ama artık benim savaşıcak gücüm kalmadı ve fizik tedaviyi erteleyip duruyorum
neyse soruma geciyim: yatakta yatmaktan kalçanım sağ ve sol kısımlarında yüzeysel bası yarası oluştu. ama yüzeysel yaralar.. önce sol tarafta yara oluştu o taraf comfeel yara örtüsü ve izotonik su yardımıyla kuruyo gibi. sağ tarafta kızarıklık vardı doktorum tavsiyesiyle koruma amaçlı o tarafa da comfeel taktım. ama sanki yara oluşuyo gibi.
yatakta havalı yatak kullanıyorum
161.jpg

bu tarz bi yatak acaba yatak seçimim mi yanlış oldu ? ve yatak gece terletiyor. sadece geceleri sağ ve sol tarafa yatıyorum.
yaraların bu kadar çabuk oluşması normal mi? yaraları temizleyip açık mı bırakmam lazım yoksa yaptığım doğru mu acaba? ve hangi tür yatağı önerirsiniz ?

şu anda sol tarafta yüzeysel bi yara var ama kuruyo gibi ... sağ taraf ise kızarık ... bende pozisyonumu değiştiriyorum sırt üstü yatmaya da korkuyorum o taraf ta yara olur diye :( ...

yok gün içinde oturma pozisyonudayım havalı yatak üstünde ... sağ ve sol ayakta hareket var ama yürümeye yetecek kadar değil ... daha havalı minder alamadım o yüzden genelde havalı yatak üstünde oturuyorum ... yara açılan tarafların üstüne sadece geceleri yatıyorum o da korkudan sırt üstü yatarsam o tarafta yara olur diye :(

comfeel yara bandını eczacımızın tavsiyesi üzerine kullanmaya başladım ... sonra sitemizden gelfix sprey i öğrendim ... hemen pazartesi eczane ye sorucam

Yatak yarasını önlemenin bence altın kuralları:
1- Sağlıklı beslenmek. Protein yönünden zengin olması önemli. Haftada bir diz kemiğinden çorba yapmak çok faydalıdır.
2- Özellikle C vitamini takviyesi almak gerek (Solgar 1000 mg'ı öneriririm).
3- En az haftada bir kez banyo yapmak gerekir. Bu mümkün olamıyorsa popo ve genital bölgelerin sabunlu bezle temizlenmesi çok yararlıdır.

Ben yıllardır standart İstikbal yatakta yatıyorum. Ama iki özelliği var:
1- Resimde olduğu üzere yatağın üst kısmında neredeyse yorgan kalınlığında yumuşak bir kısım var. Bu sayede yatağın yüzeyi çok yumuşak
yatak.jpg

2- Özellikle çarşafın buruşmaması, yatak yüzeyinin terletmemesi ve yumuşak olması için bir de alez kullanıyorum. Bu alez sahiden çok işe yarıyor (benimki aşağıdakinden değil, ama bu da güzelmiş: bkz):
sivigecirmez.jpg

Hatta ille de havalı yatak kullanılacaksa, onun üstüne bu alez mutlaka konmalı diye düşünüyorum. Zira terleme gerçekten yara için büyük bir risktir...

Yatak yarası küçücük bir kızarıklık olarak ortaya çıkmaya başlamışsa (bir ıslaklık yoksa henüz):
1- Terlememek, temiz tutmak çok önemli.
2- Comfeel Plus Transparan Yara Örtüsü ile hemen yaranın üstünü korumaya alın:
13.jpeg

3- Kesinlikle üstüne bası yapmayın. Yani üstüne yatmayın, oturmayın, sürtünmeyin.
4- Yatarken çok sık pozisyon değiştirin. Bunu yaptığınız sürece yara olmayan yerlerde yara olması riskini önlemiş olursunuz. "Aman başka yerimde çıkmasın" diyerek varolan yaranın üstüne yatmak akıllıca değil :)

Varolan kızarıklık ıslak hale gelmiş ve yara haline dönüşmüşse:
1- Gelfix Sprey'i çok övüyorlar, bunu kullanın ve yine üstüne Comfeel veya Gelfix yara örtüsü örtün (http://www.engelliler.biz/forum/sag...de-gelfix-sprey-ve-yara-ortusu-kullanimi.html).
sprey.jpg
ped.jpg

2- Kesinlikle ama kesinlikle üstüne bası yapmayın.
3- Bu tür örtüler ilk kullanılmaya başladığında önce "yahu yara daha kötüye gidiyor" hissi verir. Aman telaş etmeyin, bir-iki günde kendine gelir. Sakın (akıntı çoksa ve bu akıntı örtüyü kendisi kusmamışsa) örtüyü almayın...

Aklıma gelenler bunlar...

arkadaşlar alezi nerde bulabilirim ve fiatı ne kadardır.

yataş ... idaş ... istikbal ... bellona gibi pek çok firmada var ... bende bi tane aldım ... fiyatı 20 ile 40 Tl. arası değişiyor ...

sol taraftaki yara comfeel yara bandıyla iyiye doğru gidiyor ve kuruyor.. ama sağ taraftaki yara ıslak ve kanlı yaraya dönüştü . ama yüzeysel bi yara ... comfeel bandı günde 2 defa değiştiriyorum (komple beyaz oluyor ) ... yarayı izotonik ile temizleyip etrafını batikon la temizliyorum .... ve tekrar yara comfeel yara örtüsü ile kapatıyorum ... bir hemşire rifampisin ampül önerdi ... doktorum ise rifosin kullanmamı söyledi ... Gelfix Sprey'i ıslak yarada kullanabilir miyim ? acaba comfeel yara örtüsü mü sulandırıyor (gerçi sol tarafa iyi geldi ) ...Sağ tarafa hiç baskı yapmamaya dikkat ediyorum ...:confused: ne biçim yaraymış bu böyle :eek: :eek: hemşirem comfeel yara örtüsü kullamadan gazlı bezle sarmamı söylüyo . eczacımız comfeel yara örtüsü kullanmamı söylüyo ... doktorum rifocin + comfeel kulanmamı söylüyor ... çok fena aklım karıştı :( . daha önce yazılan herşeyi yapmaya çalıyorum . sizce ne yapmalıyım ?

slm arkadasım cook gecmıs olsun sımdı konuya nerden baslıcamı bılmıyorum oncelıkle o.f ların buyuk sorunlarından bırı bası yarası
sımdı havalı yatak secımınde ıyı olmalı tabı ama havalı yatak kulanıyorsun bu yara acmıcak demek deyıl senın elınde olan en buyuk kozun hareketlı olman kardeısm eger hareketlerın kısıtlıysa elınden geldınce aynı pozusyonda durma mesela yuz usdu durmaya calıs sık sık ama bır kere acıldımı
ZORR ELINDEN GELDINCE ONU TEMIZ TUT VE PANSUMAN LARINI AKSATMA BUNUN ICIN COK GUZEL ILACLAR CIKDI DAHA YENI BASLAMIS YARALAR ICIN ISTERSEN BIR PILASTIK CERAHINA BASVUR KARDESIM COK GECMIS OLSUNN

Bası yaraları BUZ DAGI gibidir,buz dagi yukaridan cökmeye baslar ama altan erir..iste yarada icten acilir ve yüzüye kizarikla ortaya cikar.ben 28 Aralik basi ameliyati oldum ve hala oturamiyorum.her yil yara acilir vucudumda o kadar ki artik basi yarasi acilan yerde doku kalmadigindan belimdn alindi..arkadasim cok dikkat et sana rifampisin ampul öneririm kurutur ve iyi bir plastik cerrah bul unutma her plastik cerrah basi yarasindan anlamaya bilir.beslenme cok önemli protein al mesela yumurta günde 3 tane(iyy nefret ederim)o yüzden bu haldeyim:)ve sürekli pozisyon deistir.oturanboga arkadasmzn dediklerini dikkate al..cok gecmis olsun umarim ameliyata gerek kalmadan kurtulursun.

slm can arkadasım babamda bası yarası ilk acıldıgında kapatabildiik 2002 de acılmıstı sonra tekrar acılldı yası ilerlemiş oldugundan ve yüs üstü yataamadıgından ammeliyat uygun görülmedi.yarası bayagi genişti suan ufaldı benim tavsiyem sabah aksam izotonikle temiz panssuman ve gazlı besle yarayı örtün.yüz üstü yatabiliyorsanız yatın.yarayı hava aldırtıktan sonra tekrar kapatın .yukarda aarkadasımız 3 yumurta yazmıs bnce fazla 1 yter yogurduda tavsiye ederim biirda vitamin kullnnın derim .pansuman günde 2 defa mutllaka yapın yara iltihaplı gibiyse 3 defa pansuman yapın günde.allah yardımccınız olsun

Cuma günü cildiye doktoru bi karışım ilaç (Rivanollu su) ve 2 krem verdi ... akşam bu ilaçları kullanmak için comfeel li açtığıdımda yaralar kurumuştu ... şimdi iki tarafta kurudu ve küçülüyo gibi ... Tedaviye comfeel yara örtüsü ve isotonik ile devam ediyorum . doktorun ilaçları şimdilik bi kenarda duruyo ..Amerika dan Roho minder siparişi verdim . modelini araştırıyolar ama büyük ihtimalle ROHO Contour Select Cushion gelicek . inş. yaralar tamamen kapanır ..
Gelfix sprey üretilmiyormuş galiba artık . onu baya araştırdım hiç bir yerde yok ..

Paylasımınız için tesekkürler.daha öncede koyun postunun bası yaralarının acılmasını önlediğini duymus ve kullanmıştım(ama normal koyun postuydu) ve Gata da yattgm dönemde hemşire kullanmami söyledi..havalı yatak,roho minder kullanmama ragmen her sene yaralar açılıyor,tabi acılmasında benimde katkım yüksek..tekrar paylasım icin cok tesekkür..deneyelim bakalım bu koyun postunuda.

Bası yarası konusunda çok muzdarip birisi olarak yazılanları okurken bile içimi bir acı kaplıyor ,yaralar yüzünden iki kere operasyon geçirdim :( ne kadar dikat etsem yine de yara oluşumunu engellememek mümkün olmuyor
ben genelde yüz üstü yatıyorum hata şimdi bunları bile yüz üstü yazıyorum : )bende yara oluşumu kızarıklık ve deri altında sertlik şeklinde oluyor eger erken farkedersem dr verdiği FUCİDİNE adlı bir merhemi oluşan sertliğin üzerine çokaz sürerek çok yumuşak bir pozusyonda masaj yaparak uyguluyorum ,tabiki bu esnada hiç bir şekilde temel ihtiyaçlarımı girdemek dışında oturmuyorum,
yazdığım bu merhemi sadece açılmamış bası yaraları için kulanıyorum zaten .

hayat52;

yukardaki markalardan birisini satıyorum.
90*200 istersen sadece 1 adet olucaktı. teşhir ürünü idi. eger satılmamışsa 20 tl den verebilirim. 5 tl kargo sana ait olur.

senin ihtiyacın olan şey ALEZ degil daha kalın olan UYKU PEDI dır.

vucuttaki kemik çıkıntılarının olduğu bölgelerde sürekli basıya bağlı olarak yatak yaraları oluşabilir.deri kanlanması az olduğundan oluşan yaranın iyileşmesi de geç ve zahmetli olur.bunu önlemek için sürekli yatan bir hastanın en fazla 2 saatte bir döndürülmesi ve deri bakımının iyi yapılması gerekmektedir.havalı yatak kullanımı da faydalıdır.

otururken popodaki kemik boşta kalacak şekilde ortası delik bi yastık yaptırmanız da faydalı olur.

arkadaşlar yaraları kurutmayı başardım ... Bülent beyin dediklerini harfiyen yerine getirdim :)) ...
cilt doktoru rivanol lü bi karışım yazdı ... yüzeysel yaralar için doktorunuza danışın . o karışım da çok iyi geldi . artık yeni yaralar oluşmaması için havalı yatakta sık sık pozisyon değiştiriyorum gün içinde de tempur minder kullanıyorum .. inş. yaralar tekrarlamaz :( ... yardımlarınız için çok tşkler ... ilaç adı vermek yanlış ise mesajım silinebilir ... ama yüzeysel yaralar için doktorunuza rivanol lü karışımı danışın derim ...

Helaaal! :)

Biraz daha detaylı yazar mısın neler yaptığını? Ne bilim, bir günü nasıl geçirdiğini yazabilir misin mesela...

yaralar yüzeyseldi ama sağ ve sol tarafta bir yarım portakal büyüklüğündeydi ... bir cildiye doktoruna danıştım ve bana rivanollü bi karışım ve 2 krem verdi ... günde 2 defa pansuman yaptım . tabi yaraların kurumasında havalı yatağın ve tempur minderin de etkisi oldu . Amerikadan bi akrabama roho minder siparişi vermiştimama geç kalmışım :))) .. çünkü ben söyledikten 1 gün sonra Türkiye ye yola çıktı ... tempur minder aldım ve memnunum roho gelene kadar onu kullanıcam .. ama bülent bey sizin dediklerinizi harfiyen yerine getirmeye çalıştım ... bu günlerde sabahtan akşama kadar tempur minder de oturuyorum ve rahatım ( roho gelince daha ii olucak herhalde ) :))
ama yaraları yüzeysel olan arkadaşlara rivanollü karışımı öneririm bana yara örtülerinden daha iyi geldi tabi ki bi cilt doktoruna danışılmalı ...

GElfix pad ihtiyacınız varsa biraz gönderebilirim
Yatak yarası olanlara tavsiyem açık yarayı kazıyarak rivanollu suyla iyice temizlemek rifosin ampul sıkıp furocın pomad kapatmanızı tavsiye ederim

valla son durum ii şu anda ... yaralar kuru . rifosinli suyla öbür kremleri bırakıp bi kaç gündür sadece bepanten plus kullanmaya başaldım ... ne zor kuruyan bi yaraymış bu böylee :)) ...

pedler .. yara örtüleri pek iyi gelmedi bana . cildim çok hassas belki ondan ... rivanollu su ile temizleyip pomad krem sürüp gazlı bezle kapattım

Üst Alt