Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Başka ilden vergi indirimi için başvuruda bulunabilir miyim?

Konular
22
Reaksiyonlar
0
merhaba. istanbulda vergi indirimi için başvurdum. heyet doktorlarına sordum %39 yazacağız dediler. ben de heyete iş resmiyete girmesin diye bunu onaylatmadım. ihtiyacım olan %40 sonuçta.
şimdi başka bir ilden müracaat için neler yapmalıyım?
buradaki işi bırakıp sanırım orada bir işe girmeliyim. ikametimide orada mı göstermem gerekiyor, yoksa başka ilde akrabalarım var onların yanında kalıp sadece orada çalışıyor olsam o ilden vergi indirimi için başvurabilir miyim?

bir de istanbuldan tekrar başvurabilir miyim başka bir hastaneye? defterdarlık neden sevk edilen hastenede heyete girmedin der mi?
mesela arkadaşlar yazmış. şişli etfal hastanesi daha iyi yüzde veriyor hem de işleri çabuk hallediyor diye. açıkçası orayı da düşünüyorum.

sorunumla ilgilenirseniz sevinirim.

abdullah_yucel,

Pardon, sizin gerçekten bir engeliniz mi var yoksa vergi indiriminden yararlanıp erken emekli olma çabasındamısınız? şişli eftal ayrı, diyarbakır devlet hastanesi ayrı, edirne devlet hastanesi ayrı rapor ver(e)mez. Hastalığın tespitinde gerekli olan yasa ve yönetmelikleri her birim aynı doğrultuda uygulamak zorundadır.

engelim var. sağ kol ve el felci. %39 dediler. ayrıca mide ameliyatı geçirdim. yönetmelikte o yüzdeden sayılmıyormuş. sitede bir çok yazıyı okudum. istanbulda ki hastanelerin daha zor yüzde verdiği ortada. kraldan çok kralcı bir zihniyetleri var gibi. bu sistem yanlış. bir çok arkadaş gördüm ki bir bacağı yok ama %40 altında derece alıyor. kendi durumumu bırakıp onlar için daha çok üzülüyorum açıkçası. bu saçma sapan yönetmelik ve kurallar değişmeli. acaba o doktorlar en çok kullandıkları elleri felç olsaydı kendilerine %39 veripte napalım kitapta neyse o diyip bunu sineye çekebilirlermiydi?

O zaman, rapor alın %40'ın altına gelirse itiraz edin ve yeniden muayene ve rapor talebinde bulunun. İşyerinizin bağlı bulunduğu il dışına sevketmedik-lerinden - istisnai durumlar hariç- başka bir ilden rapor almanız gerekirse akrabalarınızın buluğunduğu ilden deneyebilirsiniz. Yine olmadı, yine itiraz edin. Hakem hastaneye sevkinizi isteyin.

Çalıştığınız işyerinin bağlı olduğu defterdarlığa başvurmalısınız. Hangi şehirde çalışıyor görünüyorsanız orada başvuracaksınız. İkametgah açısından bir şart yok diye biliyorum.

Raporun hangi yolla alınacağına dair Gelirler İdaresi Başkanlığı'nın açıklaması şöyledir (bkz)
Özürlü vatandaşlar diğer kuruluşların (Sağlık İl Müdürlüğünce özürlü kimlik kartı almak için veya SSK. tarafından işe girişlerde) sevki sonucu aldıkları raporlarla (rapor aslı veya noter onaylı) ve gerekli diğer belgelerle birlikte ilgili Müdürlüklere [Sakatlık İndirimi için] başvurabileceklerdir.
Yani illa da bir sevk şartı arıyorlar, ama bu sevk edenin Defterdarlık olması şartı yok.

heyet raporu için ilgili bölümlerin hepsini dolaştım ama son karar bölümü boş onu onaylatmadım. acaba şöyle yapsam olur mu? şimdi gidip deftardarlığa o hastaneden heyet raporu almadım başka hastaneye gitmek istiyorum desem böyle bir şeyi kabul ederler mi? bir de merak ettiğim bunu hastanede ki doktorlara sormayı unuttum gerçi, hep yüzdelerden bahsederken buna şu kadar yüzde verirler diye başka şahıslardan bahsediyorlardı. buna verirler şuna vermezler diye. artık bu hastaneler yüzde olarak belirtemiyorlar mı raporları? maliye mi karar verecek?

Sanmam kabul edeceklerini. Tanıdık birileri varsa belki...

Evet, artık oranları hastane belirlemiyor. Hastane sadece teşhisi-bulguları yazıyor, oranı Maliye sağlık kurulu belirliyor.

Sağlık Bakanlığı ve Sgk'nun birlikte tespit ettiği il dahilindeki (yoksa en yakın il) hastaneye gidilmesi zorunludur. Artık hastaneler bulguları yazıyor, Maliye 'de o bulgulara göre oran tespiti yapıyor.

dediğiniz gibi artık maliye veriyorsa yüzdeyi hastane hastane gezmenin bir manası kalmıyor. çünkü bendeki bulgular ortada değişmez. eğer maliye %40'ın altında verirse oranı. onları mahkemeye versem sizce kazanma ihtimali nedir davayı? çünkü kişi işini eliyle görür eğer eli kolu sakatlandıysa ona hakkı verilmeli. göz, bacak vs... sorunları da tabi ki aynı şekilde çok önemli.

Nihai kararı Maliye verecek olsa da, sağlık kurulu konuyla ilgili yönetmelikle/cetvelle bağlıdır: Mevzuat Bilgi Sistemi
Eğer yönetmeliğe aykırılık iddianız varsa, itiraz hakkınızı da kullanın, gerekirse hukuki süreç de başlatın.

aslında doktorlarda, maliyede suçu kitaba cetvele atacaktır. orada öyle yazıyor diye. ama bir çok haksız oran var onda. mesela doktor örnek verirken dedi ki kişinin dizden aşağı bacağı kesikse %34 bel hizasından kesikse %40. sonuçta kişinin ayağı gitmiş. ona en az %40 verilmeli. resmen devlet kimse emekli olmasın diye bu saçma kuralları koymuş. ben diyorum ki maliye ve doktorlar biz kitaba uyduk diyip işin içinden sıyrılacaklardır. bu kitabın yanlışlığı üzere kimi veya hangi kurumu mahkemeye vermek gerek? birde merak ettiğim bu heyet raporlarına ankara maliye sağlık kurulu mu karar veriyor yoksa istanbul da da o iş oluyor mu?

Üst Alt