Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Başkasının üzerine olan araca özel tertibat takılır mı?

Manisalı Mustafa

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Herkese iyi günler dilerim. Benim üzerime babam 2 buçuk yıl önce sıfır araba aldı. Şimdi ben ehliyet aldım kendimin kullanacağı bir araç almak istiyorum ama bir tane araç üzerime olduğu için başka üzerime araç anlamıyorum diye biliyorum doğru mu? Diğer sorum babamın üzerine bir araç alsak 2.el bu araca özel tertibat taksak ruhsata işleyebilir miyiz? Nasıl yapabiliriz bana yardımcı olun. Teşekkürler

Üzerine başka araç ta alabilirsin.
Başkasının üzerine olan araca proje ile özel tertibat ta taktırabilirsin.

@Manisalı Mustafa

Engellinin mülk edinmesine ilişkin sınır mı koyulmuş...

Ya siz yanlış anladınız ya da soru sorduğunuz memur maalesef güzel ülkemin bir çok memuru gibi işini çok iyi yapamıyor ve yanlış bilgilendiriyor olabilir.

Belki engellinin adına tescilli ve aynı anda vergi muafiyetinden yararlanan araç birden fazla olmayabilir. Bu anlaşılabilir ancak vergilerini herhangi bir vatandaş gibi ödediğiniz takdirde mesela kendinize ait 789 adet araç satın alıp her gün farklı birini kullanabilirsiniz. Bu sizin maddi imkanlarınız ve tercihinizle ilgili bir durum vergi dairesindeki memurun insiyatifiyle değil.

SiyahPelerinliAdam

Babamın üzerine aldığım aracı ruhsata özel tertibatı nasıl işletebilirim. Kabul ederler mi? Sen engelli değilsin neden yapıyorsun edemezler mi? Çok teşekkür ederim cevabınız için sağolun

Manisalı Mustafa

Gider bi maline mühendisine proje çizdirir tse ye onaylatır sonra Tuvturk muayene istasyonunda muayenesini yaptırıp ruhsata işletirsin. Ancak sorun şu ki yasal olarak aracı ilgili tertibatla kullanabilmen için engelli olmak şart :) Güzel ülkem o aracı engelli olmayan birinin kullanmasına müsade etmiyo...

SiyahPelerinliAdam

Yani ruhsata tertibatı işlettikten sonra da babam yada başkası kullanamıcak arabayı sadece ben kullanacağım öyle mi ? :) ah benim güzel ülkem :) peki ileride aracı normale çevirirken bi sıkıntı olmuyor demi.

Aslında tertibatlı aracı normal ehliyetli birinin kullanabileceğine ilişkin saçma sapan bir tespitin TSE tarafından yapıldığını söyleyenler var ancak bu konu çok netlik kazanmış ve mevzuatta yazan durumu karşılayan bir uygulama değil...

Bu ülkede herkesin birbirinden kaşe-imza-onay için para alma çabası yapılan işin gerekliliği ve faydasından önde geliyor maalesef. Bu yüzden yapılan bir çok onay yada tespit sadece haraç almaktan başka anlam taşımıyor.

Aracı normale çevirirken de aynı işlemi tekrarlıyorsunuz. Yine saçma bir şekilde gidip bir makine mühendisine demontaj projesi çizdiriyorsunuz ve TSE den onaylanıyor. Ardından araç tekrar muayeneye giriyor ve ruhsat "tertibatsız" normal araç olarak tekrar çıkartılıyor.

Tam bir bürokrasi ülkesiyiz.

Diğer ülkelerde bu tür işlemlerin ne kadar insan odaklı ve meselenin amacını saptırmadan basitçe yapıldığını görmeye ihtiyacımız var. Bu ülkede kurumların vatandaşa, vatandaşın kurumlara böylesine güvensiz baktığı ve kuralları istismar edenlerin çok daha ciddi caydırıcı cezalar almadığı sürece bir şeylerin düzelmesi çok zor.

Manisalı Mustafa

Herhangi bir araba alıp donanımı ruhsata işletebilirsiniz. Beraberinde TSE'ye gidip gerekli evrağı aldığınızda aracınızı babanız dahil 3. dereceye kadar yakınlarınız kullanabilir.

Üst Alt