Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bayiden araç alırken nelere dikkat etmeliyim?

ahmedd29

Üye
Konular
48
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar nihayet Bakırköy Osmaniye Polikliniğinden %93 oranlı raporumu aldım.Şimdi sıra arabayı almaya geldi.Hemen hemen hangi aracı alacağıma karar verdim sayılır(Golf).Firmadan aracı alırken nelere dikkat etmem gerekir?Haklarım nelerdir?Şimdiden paylaşımlarınız için teşekkürler.

kendi başımdan geçen biir olaya dayanarak bilgi vermek isterim aldığın rapor %93 dolyaısıyla sen bu raporla H sınıfı ehliyet almış olsan dahi aracını aldıktan sonra tescil için emniyete gittiğinde bu aracı senin adına tescil yapamayız diyecekler traik tescil memurları raporun 90 üzeri sen bu raporla kullanamazsın ancak 1. yada 2,3, akrabaların yakınların kullanır dicekler tabi sen kendin kullanacaksan bunu söylemek istedim bu yüzden eğer sen kullnacaksan raporunu 90 altı yap öyle aracı al git ben bir zat istanbulda bunu yaşadım ordada aynı şey olurmu emin değilim ama yinde gitmeden aracı almadan ara sor derim hayırlı olsun tekrardan.

Ahmedd29 arkadaş, bir soru sormadan evvel sana cevap verebilmemizi kolaylaştıracak bilgileri de vermelisin.
1-H sınıfı ehliyetin varmı?
2-Engel durumun nedir?
önce bunlara cevap yaz bizde size tecrübelerimizi aktaralım.

H sınıfı ehliyetim yok.Süreğen hastalık yazıyor raporda.Tip 1 diyabet,böbrek transplantasyonu,kalp sorunlarıdan aldım raporu.nasıl kendim kullanamıyorum anlamadım.

Hiç sesinizi çıkarmayın gidin aracınızı alın, daha sonra sağlık ocağından B sınıfı için rapor alıp ehliyet alın

sağlık raporunuzda engelilik oranınız % 40 ile % 89 arası olursa aldığınız otomobili sadece siz kullanabilirsiniz...ayrıca raporunuzda h sınıfı ehliyet alabilir yazmalı... bu durumda aracı sizden başkası kullanamaz...
ama oran % 90 ve üstü ise aldığınız aracı siz kullanamazsınız... sizden başka kan bağınız olan 3 kişi veya eşiniz filan kullanabilir...

OptimusPrime
Kişinin uygun ehliyeti varsa oran %90 üzeri de olsa kendisi kullanabilir neden kullanamasın?
Bir arkadaş düşünün böbrek yetmezliği var diyalize girdiği sürece sapa sağlam,fiziksel vs hiç bir kısıtı yok
Ama diyaliz hastası %90 rapor alabiliyor, bu raporla ötv muafiyetli araç da alabiliyor, adamın B sınıfı H sınıfı farketmez ehliyeti de varsa kendi neden kullanamasın ki?

benimde %43 raporum var raporum engelli kimlik kartı işaretli h sınıfı ehlıyet eklettırmem için ne yapmam lazım direk heyete girebilir girdigimde rapor yüzdemın duşme ihtimali varmı veya özel hastaneden alsam sorun olur mu ? tanıdıgınız ankarada h sınıfı ehliyet veren yer varmı engel durumum ortopedik (
  1. sol ayak bılegım donduruldu

[FONT=sans-serif]@emreylcn [/FONT]arkadaşım özel hastanelerin vermiş olduğu raporlar bu gibi konularda geçerli değil maalesef...
devlet hastaneleri veya üniversite hastanelerinden alınması lazım...
hatta bazı şehirlerde üniversite hastanelerinin raporlarını bile kabul etmediklerini duymuştum...
en güzeli devlet hastanesi gitmek...
bu sene otomobil almak için istanbul anadolu vergi dairesi hastane raporunda benden şöyle bir ibare istedi:
h sınıfı ehliyet alabilir. fren ve gazı elden kontrollü, otomotik vitesli, özel tertibatlı araç kullanması uygundur...
bu ibareyi gördükten sonra benim aracın işlemlerini onayladılar...
birde engelli oranın yazılı olacak ve raporunda hastalığı sürekli ibaresi olacak...

bende nacizane birşey ekleyim,sifir diye aldıgınız araba pert,de cıkabılır bunada dikkat edin arkadaşlar,tırlarla gelırken düşen devrılen arac oluyo,bu araclarıda tekrardan burda baayi yapdırıyo kendi ve sıfır diye satıyor, evet sıfır ama öyle sıfır

adam arabayı alıyor ve 8 ay yada bır sene sonra hatasız yazıp satışa cıkarıyor, almak isteyen elınde boya cihazıyla gelıyor, abı tavan boyalı iki kapı değişmiş dyor, olurmu kardeşim sıfır aldım dıyor ama iş iş.den gecmiş oluyor

[FONT=tahoma]Konuyla ilgili olarak 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin 7 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği ile değişik (7.2.1.) bölümünde yapılan açıklamalara göre, yukarıda sözü edilen araçların sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malul ve engelliler tarafından ilk iktisabında ÖTV istisnası uygulanması için, bu kişilerin araçları kullanması şartı[/FONT][SIZE=2][FONT=times new roman]aranılmamakta ve özel tertibat yaptırılmasına da gerek bulunmamaktadır[/FONT][FONT=tahoma][FONT=times new roman].[/FONT][/FONT][/SIZE][FONT=tahoma] İstisna uygulamasında, aracın ilk iktisabını yapacak olan kişinin sakatlık derecesinin % 90 veya daha fazla olduğuna dair yetkili sağlık kuruluşlarından alınacak sağlık kurulu raporu aslı veya noter onaylı örneğini, araçların ilk iktisabının yapılacağı motorlu araç ticareti yapanlar tarafından vergi dairesine verilecek 2A numaralı ÖTV beyannamesine eklenmesi yeterlidir.

[/FONT]
[FONT=tahoma]a) Sakatlık Dereceleri[/FONT][FONT=tahoma][SIZE=4]Sakatlık derecesi % 90'ın üzerinde olanlar için başka bir şart aranmaksızın[/SIZE], altında olanlar için ise "H" sınıfı sürücü belgesini haiz olunması ve araçta sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibatyaptırılması şartıyla[SIZE=3] istisna uygulanacaktır.[/SIZE] Sakatlık derecesi % 90'ın altında olanlarda, bu şartları haiz olmak koşuluyla sakatlık derecesinin önemi bulunmamaktadır.
[/FONT]
[FONT=tahoma]
[/FONT]
@OptimusPrime
arkadaşım mevzuat açık arkadaşın o aracı kullanmasının önünde engel yok sizin okuduğunuz ve olmaz zannetiğiniz pragraf sadece araçların tip nolarını açıklayan paragraftır bir dikkatsizliğinize geldi sanırım

@ahmedd29 arkadaşım polikliniklerden aldığınız rapor geçerli değildir . kanunda belirtilen devlet hastanelerinin engelli saglık kurullarından alacağınız % 90 veya üzeri raporla araç alabilirsiniz ve b sınıfı ehliyetinizle bu aracı sürebilirsiniz . yakın arkadaşım üstelik maliyeci ve bu şekilde araç kullanıyor

Son düzenleme:
OptimusPrime
Verdiğiniz linkteki konuyla ilgili paragraf şu[SIZE=3] [SIZE=2][FONT=verdana]şekilde;[/FONT][/SIZE][/SIZE]

[SIZE=2][FONT=verdana]Konuyla ilgili olarak 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin 7 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği ile değişik (7.2.1.) bölümünde yapılan açıklamalara göre, yukarıda sözü edilen araçların sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malul ve engelliler tarafından ilk iktisabında ÖTV istisnası uygulanması için, bu kişilerin araçları kullanması şartı aranılmamakta ve özel tertibat yaptırılmasına da gerek bulunmamaktadır. İstisna uygulamasında, aracın ilk iktisabını yapacak olan kişinin sakatlık derecesinin % 90 veya daha fazla olduğuna dair yetkili sağlık kuruluşlarından alınacak sağlık kurulu raporu aslı veya noter onaylı örneğini, araçların ilk iktisabının yapılacağı motorlu araç ticareti yapanlar tarafından vergi dairesine verilecek 2A numaralı ÖTV beyannamesine eklenmesi yeterlidir.

ÖTV muafiyeti için %90 ve üzeri raporu olanların aracı kullanması şartı aranmamaktadır diyor, kullanamazlar değil.
Örnek verdiğim diyaliz hastası biri ötv muafiyetli değil de normal bir araç alıp B sınıfı ehliyetiyle kullansa kim karışabilir? Birisi çıkıp da arkadaş senin böbrekler yetersiz araç kullanamazsın diyebilir mi?
Ya da ehliyet alma şartlarında böbrekler sağlam olacak diye bir kural var mı?
[/FONT][/SIZE]

[FONT=sans-serif]17 Nisan 2015 tarihinde karayolları trafik yönetmeliği değişmiş... ben bunu atlamışım... yanlış bilgilendirme için özür dilerim ahmet bey....[/FONT][FONT=sans-serif]% 90 ve üzeri raporu olan kişi adına yurt içinden alınan aracı herkes kullanabilir. Bu konuda "3. derece yakınlar" vb. hiç bir kısıtlama kalmamış...[/FONT]

Arkadaş,adamlar genelge yazıyorlar çözene kadar başka başka genelgeler çıkarmaları gerekiyor.Bu kadar basit bir şeyi bile çetrefilli hale getiriyorlar,farklı farklı uygulamalar görülüyor.

Üst Alt