Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bazen öfkemi kontrol edemiyorum! EKPSS için neler yapmam lazım?

reset1907

Yeni Üye
Konular
10
Reaksiyonlar
0
Merhaba. Bazı insanların (işitme) engelli olduğumdan dolayı ne kadar sahtekar ne kadar ırkçı olduğunu gören, bilen kardeşinizden biriyim. Mesela işitme engelli olduğumuzdan dolayı insanların konuşmalarını hal ve hareketlerinden, yerine ve zamanına göre tahmin edebiliyoruz ve bu yönde yeteneğimiz gelişiyor. Bu yüzden insanların sahte gülümsemelerini sahte tavırlarını tahmin etme konusundaki yeteneğimizin normale oranla daha yüksek olduğu şüphesiz.

Bazen işitme sorunum yüzünden insanlarla kötü tartışmalar yaşıyorum. Bazen öfkemi kontrol edemiyorum. Elime geçen ne varsa ve buna sebep olan ne varsa öfke yüzünden istemsizce kırabiliyorum. Mesela damda 1 tane oda var o da benim odam. Odamda düşük seste bir şeyi izlemeye çalışıyorum, konuşmaları anlayamama rağmen mümkün olduğu kadar sesi kısık tutuyorum, ailem ne zaman kapının yanından geçerse "sesi kıs" diyor. Bunun "sesi kapat" denmesinden bir farkı yok. Rahatsız olan tek bir komşu bile yok Zaten işitme cihazı taktığımda sesi dışarıya gidecek yükseklikte açmadığımı görüyorum. Kaç defa durumu aileme anlatıyorum ama olmuyor beni anlamıyorlar. Sürekli sesi doğru düzgün vermeyen işitme cihazıyla, kulaklıklarla geçinmekten sıkılıyorum. Bu olay yaşanan olaylardan sadece biri.

Mesela Devlet Hastanesi'nde geçici olarak TYP üzerinden işe girmiştim. Asıl hayatın gerçeğini bu Devlet Hastanesi'nde gördüm. Milletin ne kadar torpilci olduğunu, kendilerini ve karşılarındakini tanımadan yargıladıklarına ve kötülediklerine burada şahit oldum. Bir gün odalarında çalıştığım ve hizmetlerini yaptığım 2 kişi, oturuş tarzımdan dolayı işitme cihazı üzerinden duymayacağımı sanıp gizlice dedikodu yapıp benimle alay ettiler. Ses açıkça kafamın içinden geçti durumun şokunu atlatmaya çalışıp yaptıklarının ayıp olduğunu söylediğimde şaşırmış gibi yapıp öyle bir şey konuşmadıklarını, üstüne de benim yanlış duyduğumu söyleyip durdular. Bu yüzden burada da öfkelendim. Keşke bunların sesini ve görüntülerini kaydetme imkanımız olsaydı... Mesela bir arkadaşla oda konusunda şakalaşıyoruz. Kapıdan çıktığımda arkamdan "s.. lan" diyor ve bunu da duyuyorum. Yanına gidip neden böyle bir şeyi söylediğini soruyorum, o da herkes gibi yanlış anladığımı, hiçbir şey söylemediğini söyledi. Burda da bunun yüzünden öfkelenmiştim.

Kısacası durum bundan ibaret. EKPSS üzerinden atandığımda böyle insanları göreceğimden hiç şüphem yok. EKPSS olduğundan ve böyle bir işe ihtiyacım olduğundan dolayı daha sakin ve daha sabırlı olabileceğimi düşünüyorum. Fakat yine de bu öfkelenme durumundan uzak durmak için yapabileceğim bir şeyin olup olmadığını merak ediyorum. Mesela insanların beni işitme engelim üzerinden vurmaması için neler yapmalıyım, sağlık raporunda bir değişiklik yapabilme veya bir ibare ekleyebilme şansımız var mı bununla ilgili?

@reset1907

Güzel kardeşim, seni çok iyi anlıyorum. Maalesef böyle insanlar her yerde var. Bu tip insanlar için senin engelli veya engelsiz olman farketmez, herkese böyle davranıyorlar, onların karakteri böyle, sana has bir durum değil yani.

Ben de eskiden senin gibiydim, böyle insanların davranışlarını dert ediyordum. Kaç tane işe girdim çıktım, her çalıştığım iş yerinde bunun gibi birkaç insan vardı ve böyle abuk subuk davranıyorlardı, insanın yüzüne gülüp arkasından kuyusunu kazmaya çalışıyorlardı. Ve bunların hiçbirisi benim engelimi bilmiyorlardı, yani onlara göre engelli engelsiz farketmez, karakteri böyle. Ve inan sen ne yaparsan yap böyle insanların karakterini değiştiremezsin. O nedenle insanları olduğu gibi kabul etmeyi öğrenmelisin, kendi ruh sağlığın açısından yapmalısın bunu. Böyle insanlarla arana bir mesafe koy, ne çok yakın ne de çok uzak ol.

Sağlık raporumda değişiklik yapılması veya ibare konulması mümkün mü diye sormuşsun. Bunun pek mümkün olduğunu sanmıyorum ama şöyle bir şey yapabilirsin, işe başladığında "benim işitme engelim var ama ben işitme cihazı kullanıyorum ve bu cihazla her şeyi iyi bir şekilde duyuyorum, sizden hiçbir farkım yok, siz nasıl duyuyorsunuz ben de aynı şekilde duyuyorum" gibi bir şey söylersin, onlar da ayağını denk alır. Ha bunun dışında arkanızdan konuşabilirler mi, evet konuşabilirler, çünkü bu hayatta herkes herkesin arkasından konuşabiliyor, böyle şeyleri hiç ama hiç dert etmemek lazım.
İnşallah memur olursanız kıymetini bilin, ona buna üzülüp kendinizi sıkmayın, memurluğunuzun tadını çıkarın. İyi günler, kendinize iyi bakın.

Üst Alt