Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bel fıtığı ve uyku apnesi teşhisleriyle emekli olma ihtimalim var mı?

Ozkan38

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Slm arkadaşlar size birşey danışıcam Allah rızası için yardımcı olursanız sevinirim 3 yıl önce bel fıtığından ameliyat oldum ve birdaha eski düzenim kalmadı ağrılarım geçmedi mejburiyetten acı çeke çeke çalıştım ve bu yıl ocak ayında tekrar aynı fıtığın patlamasından dolayı ameliyat oldum belimin ağrısı geçmedi mejburen ailemi geçindirmek için çalışmak lazım ama ağrılar yüzünden hangi işe girdiysem çıkardılar ve 3 ay önce aynı yerdeki fıtiktan 3 üncü kez ameliyat oldum şuan halen acı çekiyorum ve çalışamıyorum bunun üstüne 1 yıldır uyku sorunlarım vardı ve uyku apnesi tehşisi konuldu. Yani kısacası çalışma imkanım yok malulen emekli olmak istiyorum bu konularda bilgisi olan beni Allah rızası için yönlendirip yol göstericek biri varsa bilgi versin 05321797286

uyku apnesi için %35 veriyorlar ama bel fıtığını bilmiyorum

Ameliyat edilmiş fıtık için 8 puan alırsın yeni yönetmeliğe göre. Uyku apnesi AHİ endeksi 30 un üzerinde ise ağır obsrüktif apne 35 puan. Bu ikisini sağlarsa raporun %40 alabilirsin.

Uyku apnesi testler sonucunda düzeyi belli olur;
Bu testlerden geçtiniz mi? Uyku apnesi teşhisi için en az 2 uyku testine girmeniz gerekir ki ağır teşhis için bu 3 teste çıkabilir.
Eğer bu testler yapıldıktan sonra bu teşhis konduysa sorun yok.
İlk teste normal maskesiz uyku testi.
2. testte CPAP maskesiyle teste tabi tutulursunuz.
3. testte BPAP maskesiyle teste tabi tutulursunuz.
Sonrasında teşhise göre;
Hafif düzey= %5 Orta Düzey=%10 Ağır Düzey=%35 engel oranı verir rapora.
Ben 2 kez teste girdim ve rapora hafif düzey=%5 oran yazıldı.

Bel fıtığına gelince;
1 kez bel fıtığı ameliyatı olmak zaman yetersiz gelir 2.ameliyatı olmak zorunda kalırsınız.
Bir kez bel fıtığı ameliyatı olmak semptomlar devam ediyorsa %10 engel oranı veriyor rapora.
Etmiyorsa %8 veriyor
Ama önemli bir hatırlatma yapmak istiyorum;
2.ameliyatı olduğunuzda yönetmelik gereği +2 puan daha vermesi gerekir ki bana bunu vermemişler.
Ben 2 kez bel fıtığı ameliyatı olduğum ve 2. ameliyatta belime 4 titanyum vida+2 bağlantı parçası monte edildiği halde bana %10 verdiler.
Hatta engelli raporu için kontrollere girdiğimde tomografi çekildim ve hala 2-3 yerde fıtık tespit edildi yine.
Aslında bana %12 oran yazmaları gerekiyordu rapora. Gidip itiraz etmedim süreci uzatmamak için.

Tüm bunların ışığında Uyku apnesi teşhisi en az %5, opere (ameliyat edilmiş) bel fıtığı ise %10 rapora oran verir.
Ama maksimum düzeyde olursa bu kez uyku apnesi %35, bel fıtığı ise %12 verir.

Naçizane fikrim ise %50 altında SGK'ya gitmek risk. SGK oranları düşürürse sonuç hüsran olabiliyor.
00Qp1B.jpg

Mutlu678

1.test herhangi bir maske/cihaz bağlanmadan yapıldı bana.
2.test ise CPAP ile oldu.
3.test yapılmadı. Ama arkadaşıma yapılmıştı. O 3.teste bu kez BPAP ile girdi.

Gelelim neden 3.test yapılmadığına. 2.test muhtemelen dediğin gibi AHİ=30 altında çıktı.
Soruna gelince; Hayır zaten teste cihazla girdiysen öyle bir belirleme yanlış olur.
Ancak şöyle bakmak daha doğru olur;
2.teste giriyorsan zaten bir anlamda en az %5 garanti. Yani sende uyku apnesi var demek ki.
3.teste giriyorsan da bu kez %10 garanti. 3.testte de gerekli AHİ oranı çıkıyorsa o zaman %35 oran çıkıyor.
Yani 3 teste girip engelli raporunda 0(sıfır) oranla çıkmak sanırım olmaz diye düşünüyorum.

Ben yönetmelikteki UYKU APNESİ ve UYKU BOZUKLUKLARI başlığını komple buraya yazayım.
Uzun çizgilerin sağında parantez içinde yazan rakamlar engelli raporuna vereceği oranı belirtmektedir.

UYKU İLE İLİŞKİLİ BOZUKLUKLAR*
1-Hafif 5
2-Orta 10
3-Ağır 35

NOT: *Bu başlık; uykuyu başlatma ve sürdürme ya da uyuyamama, uykuyla indüklenen solunum yetmezliği de dahil olmak üzere, aşırı uyuma bozukluğu, uyku-uyanıklık döngüsü bozuklukları ve uyku, uyku evreleri bozuklukları ile parasomnileri kapsar. Dikkat, konsantrasyon, diğer bilişsel yetilerin bozuklukları, depresyon, irritabilite gibi mental ve davranışsal faktörler; kardiyovasküler sistem, sistemik ve pulmoner hipertansiyon kardiyomegali, konjestif kalp yetmezliği veya aritmiler, polistemi gibi hematopoetik sistem
bozuklukları ilgili bölümlerde ele alınır, bu başlık altında ayrıca puanlanmaz.

Uyku Bozuklukları- Uluslarası Uyku Bozuklukları Sınıflaması

1. İnsomniler (Uyarlanmış insomni, psikofizyolojik insomni, paradoksal insomni, idiyopatik insomni, mental bozukluğa bağlı insomni, yetersiz uyku hijyenine bağlı insomni, çocukluk çağının davranışsal insomnisi) ___________________________10

2. Uykuda solunum bozuklukları (Santral uyku apne sendromları, obstruktif uyku apne sendromları, Uykuda hipoventilasyon ve hipoksemik sendromlar). Bu grup hastalıkların tanısı için polisomnografi tetkiki yapılmalıdır. ___________________35

3. Hipersomniler (Narkolepsi sendromları, rekürren hipersomniler, idiyopatik hipersomniler). Bu grup hastalıkların tanısı için polisomnografi tetkiki yapılmalıdır. __________________________________________________________________ 35

4. Sirkadiyen uyku-uyanıklık ritm bozuklukları (Geçikmiş uyku fazı sendromu, erken uyku fazı sendromu, düzensiz uyku-uyanıklık ritmi, serbest ritm bozukluğu, jet-lag, vardiyalı çalışmaya bağlı ritm bozukluğu) ________________________________________ 10

5. Parasomniler (Konfüzyonel uyanma, uykuda yürüme, gece terörü, uyku paralizisi, kâbus bozukluğu, uykuda dissosiyatif bozukluk, enürezis, inleme, patlayan baş sendromu, hipnagojik veya hipnopompik hallüsinasyon, uykuda yeme-içme sendromu) __________________________________________________________10

REM uykusu davranış bozukluğu. Bu hastalığın tanısı için polisomnografi tetkiki

yapılmalıdır. _________________________________________________________35

6. Uykuda hareket bozuklukları (Huzursuz bacak sendromu, uykuda periyodik hareket bozukluğu, uyku ile ilişkili bacak krampları, bruksizm, uykuda ritmik hareket bozukluğu) __________________________________________________________10

Mutlu678 bende uyku apnesinden rapor aldım. Mayıs 2019 ilk yatış yapıldı. Ahi değerim 81 çıktı. Ağustosta heyete girdim apne için 35 puan alıp diğer rahatsızlıklarım ile toplam %69 rapor aldım ve vergi indirimi için başvurdum. Eylül sonunda 2.yatış yapıldı cihaz ve tedavi için. Önce cpap denendi, sonuç olumsuz olunca aynı gece bpap denendi. Sonuç olarak Ekim ayından beri bpap cihazı aldım ve kullanıyorum. Sonuç olarak 2 yatış yapılıyor. Bazı merkezlerde cpap tolere edemeyen hastaları 3.yatışa bpap için çağırabiliyorlar.

atilla3500
Merhaba, yeni yönetmelikte ahı 30 üzeri olursa %35 nerede yazıyor? Delinin biri bir taş atıyor herkes inanıyor. Ben 4 hastaneden 15 ahi ile %35 aldım. Sonuncusunu 15 gün önce aldım. Bu apne puanlama işini çözdüm ben, eğer göğüs hastalıkları puan veriyorsa kafasına göre veriyor. Sadece oksijen saturasyonuna bakıyor. Bu hastalık sadece solunuma vurmuyor, beyine vuruyor, kalbe vuruyor. Evet cetvelde 5,10 ve 35 yazıyor. Bu puanlar uyku bozukluğuna veriliyor. Bizdeki uyku apne sendromu yani bir kaç hastalığın birleşmesinden oluşmaktadır. Bu apne olayıyla ilgili çok yazdım ama artık bende koyverdim.

@yesilsy

@ yesilsy Arkadaşlar öncelikle bilgileriniz için teşekkür ederim benim uyku apnesi raporumda ahi 26.4 supin ahi60 ve rem ahi 45 çıktı bu rapora göre yüzde kaç verirler bilgisi olan cevaplayabilirmi rica etsem şimididen teşekkürler

Son düzenleme:
Uyku testi sonuç kısmında tam olarak ne yazıyor.

@yesilsy

@ yesilsy kardeşim tanı ve sonuç yazılmamış doktorun söylediği obstrüktüf apne olduğu

Son düzenleme:
Mehmettt68
Altta cetvelde 2 yazan kısıma göre 35 almanız lazım. Gögüs hastaliklarinın oran verdiği hastaneye gitmeyin. Yoksa oran alamazsınız, norolojinin verdiği hastaneye gidin.

Uyku Bozuklukları- Uluslarası Uyku Bozuklukları Sınıflaması

1. İnsomniler (Uyarlanmış insomni, psikofizyolojik insomni, paradoksal insomni, idiyopatik insomni, mental bozukluğa bağlı insomni, yetersiz uyku hijyenine bağlı insomni, çocukluk çağının davranışsal insomnisi) ___________________________10

2. Uykuda solunum bozuklukları (Santral uyku apne sendromları, obstruktif uyku apne sendromları, Uykuda hipoventilasyon ve hipoksemik sendromlar). Bu grup hastalıkların tanısı için polisomnografi tetkiki yapılmalıdır. ___________________35

yesilsy yönetmelikte uyku apnesi osas için 35 puan yazıyor. Başlık kısmında da 5-10-35 hafif orta ağır diye belirtiyor. Bu kısma kadar herşey doğru. Kargaşa bundan sonra başlıyor. Osas sendromu uyku apnesininde kendi içinde sınıflaması var. Osas tanı kriteri diye ararsanız nette görürsünüz, burda ahi değeri 5 ten küçük ise basit horlama, ahi 5-15 arasına hafif osas, ahi 15-30 arasına orta osas, ahi 30 dan büyük ise ağır osas tanısı konuyor. Hekimler normalde bu ahi değerine osas İ sınıflıyorlar. Bu değerlere göre de hafif orta ağır diye sınıflayıp yönetmelikte bulunan 5,10,35 puanını veriyorlar. Bunun dışında da absürt puanlamalar, ağır osasa puan vermemeleri bir sürü şaçmalıklarda olmuyor değil.

Yani doktorun vicdanına kalmış bizim iş hepiniz sağolun hepinize geçmiş olsun

atilla3500

Doğru değil işte.. benim anlatmak istediğimi yine anlamamışsınız.. 5-10-15 yazan yer uyku hastalıkları (uykuya dalamama, uykuda zıplama, uyku terörü vb.. ) bu hastalıklarda bu puanlamalar yapılıyor, bizdeki uyku apnesi sendromu, sendrom nedir? birkaç hastalığın bir araya gelmesidir. Ben 15 ahi ile 4 hastaneden %35 aldım, Bir kaç arkadaşım 11 ve 13 ahi ile %35 aldı. Göğüs hastalıklarına gidiliyorsa sadece okjijen saturasyonuna baktığı için düşük puanlar veriyorlar.. Ben 4 hastanede nöroloji blöümünden aldım %35'i
bu hastalıkla mücadele edenlerin hakkını araması lazım.. 5. hastanede göğüs hastalıklarından %10 aldım ki doktor %35 vereceğini söylediği halde, bende itiraz ettim, başka hastanede göğüs hastalıkları %5 vermeye çalıştı, bende heyet başkanına ulaştım ve anlattım durumu, bana hak verdi ve %35 aldım.. şuan hakem hastanede heyete gireceğim.

Heyette normalde göğüs hastalıkları uzmanı olmaz, nöroloji yada bazen dahiliye astım için sevk ederse görüş bildiriyor sadece,
Oda hastalığın tanımını ve rapordaki ahiyi ve cihazı yazar oranda yorum var mı bilmiyorum? Olacağını sanmıyorum. Raporda ağır yada hafif yazar...
Buraya olur olmaz herkes bir bilgi yazıyor. İnsanları tedirgin etmekten başka birşey değil.
Lütfen yaşadığınız tecrübeleri yazınız.

Üst Alt