Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Belmo akülü sandalyemin bakımı için ne önerirsiniz?

ygunbt

Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,
Garantisi dolan Belmo akülü tekerlekli sandalyem var. Bakıma göndermek istiyorum. Belmo teknik servisine tamir ya da bakım yaptıran var mı, tavsiye eder misiniz ?

ben 2014 yılı kasın ayı ortasında bakım yaptırmıştım belmo BL100 MODEL izmir bornovada kalacak yerimiz olduğu için kendimiz gittik kargo ödemedik motor ve teker rulmanları değişimi vede bakım temizlik 120 lira tutmuştu elektronik veya mekanik kısımda kırılma veya arıza yoksa bakımı siz veya motor ustası yapabilir rulmanlarıda değiştirebilirsiniz

KAYAKÖY arkadaşın dediği gibi, elektronik beyin ve joystick'te bir sorun yoksa, ve yedek parça gerektirecek bir arıza yoksa, ve elbette elinizden bu tür işler geliyorsa kendiniz yapabilirsiniz...

geçen ekim ayında benim akülünün sağ motoru çok ısınmaya başlamıştı...
3 hafta önce gerekli alet edavatı hazır edip tüm sağ motoru söktüm, dişli kutusundaki kirlenmiş (simsiyah katran gibi olmuş) gres yağını tümüyle yeniledim, sargıları temizledim, komütatörü zımparaladım, kömürleri temizleyip yeniden yerine yerleştirdim, özetle motor ve dişli kutusunu komple bakımdan geçirdim...

şimdi, motor ilk alındığı zamanki performansına kavuştu, ve sıfır ısınma var...

aşağıdaki bağlantıda yaptığım çalışma sırasında çektiğim birkaç foto var...

https://drive.google.com/folderview?id=0B71Lh5QtFZcLbjlTN0F0cE9kcjg&usp=sharing

Teşekkür ederim arkadaşlar, cevap için.
katrancalı, benim de aynı motor ve aynı problem var ve de bazen sesli çalışıyor. Bir kez çalışmadı, sandalyeyi ittiklerinde tekrar çalıştı.
İzmir'den çok uzaktayım, bu yüzden kendim açtırıp yaptırmak hep aklımda ama bir türlü cesaret edemiyordum. Eklediğin fotoğraflar eşliğinde kendim yaptırmaya çalışacağım. Olmadı, gönderirim.
(Birisi!) de, bakım yaparken temizleme ve yağlama sipreyi kullanmanın etkili olduğunu söylemişti.

sen eğer kendin yapmaya karar verirsen buradan ya da başka bir mesajlaşma yoluyla (android telin varsa hangouts olabilir mesela) gereken teknik bilgiyi, gerekli aletleri ve malzemeleri vesaire her türlü yardımı yaparım...

istersen elimde kalan gres yağını, üstübeçi, hatta motor temizleme spreyini de kargoyla yollarım (ücretsiz elbette)... sadece kargoyu sen ödersin...

kırık veya elektronik arıza yoksa bakımı kendiniz yapabilirsiniz öncelikle herhangi yedek parçacıdan balata temizleyici alın basınçlı vede pas veya kir çözümünde daha iyidir motor ile şanzıman arasındaki kaplin bölümünü iyice temizleyin şanzıman içini gres ile birlikte yarıya kadar 140 numara dişli yağı ilave edin elinizde küçük bir kompresör ve rulman çektirmesi var ise rulmanları çok uygun fiyata alıp kendiniz değiştirin iki ay önce tanesi 5 liraya almıştım servisler çok fahiş fiyatlar uyguluyor ata arkadaş motor üzerindeki aksamları kesinlikle zımpara veya eye tutmayın deforme yapmayın Sutaş Blower Kompresör GittiGidiyor'da 195830537 linkte vermiş olduğum kompresör ile temizlik yapın balata temizleyici ile 2 veya 3 ayda bir sadece motor ile şanzıman arası temizlerseniz motoru sık sık sökmenize gerek kalmaz

Kendim yapamıyorum, babama yaptıracaktım ama rulman çekici yok. Bir tane bobinajcı abi ile görüştüm ona götüreceğim. O da kömürlerden çekiniyor. Aslında o da oto elektriçi daha iyi anlar dedi, silecek motoruna benzediği için. Ama oto elektrikçi bulamadım. Özelden yazarım Ata, kömürleri de sana danışırım artık. O malzemelerin hepsi elimde var, teşekkür ederim.
kayaköy, bu kompresörün üflemesi iyi mi? Bir de rulman çekici alırsam bundan sonra babama yaptırırım.

Cevaplarınız için tekrar teşekkür ederim arkadaşlar.

bence motoru söküp, açıp ne olduğunu görmeden hesap yapma derim...

ben de başta öyle düşünmüştüm, yok buna rulman gerekir, yağ keçesi gerekir (çünkü yağ kaçırmıştı ara ara), yok conta gerekir filan, hiçbirine gerek kalmadı... hatta belki sorun ondadır, gerekir diye aliexpress'ten bir çift kömür siparişi vermiştim (hala gelmedi) ona da gerek kalmadı, çünkü kömürleri ve yaylarını test ettim, hiçbir sorun yoktu... kömürlerin arızalı olması için ya yayın itmesinin azalması ya da kömür tabletinin bir kenarı ya da ucu kırık, ya da çok aşınmış olması gerek... benimkilerde bunların hiçbiri yoktu, motoru toplarken yaylarını biraz gerdirip taktım... tıkır tıkır çalışıyor...
kömürlerden şüphelenmen için akülü giderken arızalı olan motorun olduğu yöne çekmesi lazım, akülün sorunlu olan motorun olduğu tarafa çekmiyorsa kömürlerde sorun yok diyebilrsin...

dişli kutusuna şanzıman yağı koymana hiç gerek yok, sadece gres yetiyor... ince şanzıman yağı tam tersine dişlilere tutunması gereken gresi söküp alır, hem dişli yatağını hem birbirine sürtünen dişlileri koruması gereken gresin işini bozar... bunlara ek olarak yeterince akışkan olunca da sargıların olduğu motor gövdesine sızıntı yapar...

dediğim gibi, önce motoru açın bakın, sonra ne gerekiyorsa yaparsınız...

arkadaşlar aracım 4 defa garantide bir defa paralı olarak tamir gördü ilk üçte kutusundan bile çıkmadan tamir oldu diye geri gönderdiler arıza şanzımanda idi firma el değiştirdiği için müdür beyin talimatı ile şanzımanları değiştirdiler garantisi bitince aynı sorun tekrar etti serviste onlar yaparken yanlarında idim görünüş itibarı ile tamirciler başka bir şey sanıyor tecrübelerimi anlatayım herhangi yedek parçacıda rulman veya kömür bulabilirsiniz sıkıntı olmaz dikkat ederseniz aynı model araçların dişli kutusu aynıdır gres genellikle burç için kullanılır ağır dönüş sistemi için zaten bir müddet sonra gres dişlilerden kutuluyor ve dişli aşınıyor mecbur kalıyorsunuz yenisini almaya motor tamircisine durumu anlattım şanzımannın kesinlikle gres ile randımanlı olamayacağını 140 numara dişli yağı ilave etmemi söyledi herhangi bir benzinciden alabilirsiniz kıvamı çok koyu ve akışkan incacare aracımda özel dişli yağı vardı 8 yıl tek sorun lastik patlaması o araç bana yurt dışından gelmişti üstelik ikinci el beyni bozuldu maalesef bir çoğumuzun durumu malum düşük kalite ve ucuz ürün kullanıyoruz tavsiyem linkini vermiş olduğum kompresörden veya daha iyisini alıp balata spreyi ile en az 2veya 3 ayda bir motor ile şanzıman arsını temizlemek sızan yağlar için 5 numara alyan işinizi görür basınçlı havanın zararı olmaz bilakis kömür tozu veya benzeri tozları dışarı atar
kötü komşunun insanı mal sahibi yaptığı gibi bizim araçlarda bu yaştan sonra tamircilik öğretiyor ben bu tür arızaları arkadaşlarımın yardımıyla çözüyorum

Valla arkadaşlar, bu yazdıklarınızı okuyan eli tutan insan usta olur. :)
Dediğiniz gibi, önce söktüreyim bir inceleyelim. Peki sökerken komürlerde ya da başka bir noktada kırılma riski, hassas bir nokta var mı?

şöyle kısaca özetleyeyim şimdilik:

1- önce, motorun olduğu tarafın altına bir destek koyarak tekerleğin yerle temasını kes (bir iki santim havada olsun)...

2- 17mm'lik bir lokma anahtarıyla (cırcır kollu varsa onunla daha kolay olur) tekerleğin en uç somununu sökeceksin... bir somun+bir kesik halka pul+bir de hafif konik pul çıkacak... bu çıkan parçaları mutlaka güvenli bir yere koy, dağınıklık esnasında kaybolursa çok sıkıntı olur...

3- tekerleği dışarı doğru çek... tekerlek çıktığında yere düşen bir metal parçasının sesini duyabilirsin, bu ses motor milinin dönüşünü tekerleğe aktarmak için mili çevreleyen tekerlek yuvası ve mil arasında uzunlamasına duran metal bir pimin (ya da kama diyebiliriz) sesi... az bir ihtimal de olsa yerinden çıkıp düşmeyebilir, o zaman zaten elini mil üzerinde gezdirdiğinde bir çıkıntı olduğunu fark edersin, işte bu o parça... o parça da çok çok önemli, sakın kaybetme...

4- motoru sandalye iskeletine tutturan, diklemesine duran kelepçenin iki alyan cıvatası ve somunu olduğunu göreceksin, somunlar kelepçedeki yerlerinde kısıtlanmış olduğu için onları değil sadece alyan cıvatalarını sökmen yeter... böylece dik kelepçe çıkmış olacak...

5- şimdi dişli kutusunu akülü sandalyenin yatay borusuna bağlayan plakanın üzerinde toplam 9 adet alyan vida göreceksin...bunlardan (tekerlek tarafında olanları, iç tarafta olan üçünü elleme) altısını 5mm kısa alyan anahtarıyla bir iki santim yükselecek kadar gevşet (tamamen söküp yerlerinden çıkarma)... sonra akülünün yatay borusu üzerinde dişli kutusundan tutarak motoru kendine doğru çek... büyük ihtimalle kayarak çıkması gerek, ama yerine sıkışmış ta olabilir, o yüzden kuvvetlice birkaç kez asılman gerekebilir... sonunda mutlaka çıkacak...

böylece motor ve dişli kutusunu akülüdeki yerinden sökmüş oldun...

6- yine 5mm alyan anahtarla bu kez motorla dişli kutusunu birbirine bağlayan 4 adet vidayı sök... bu vidalar torklu sıkıldığı için epey güç gerektirebilir, ama sonunda sökülür...

vidalar sökülünce motor ve dişli kutusunu ayır...

işte o zaman dişli kutusunda motor milinin girdiği yeri kontrol et, bir yağ sızıntısı olmuş mu, ya da halen var mı? orada yağ varsa o zaman yağ keçesi sızdırmış demektir... işte o zaman iş epey çatallaşır, hem yeni rulman ve hem yeni yağ keçesi gerekir, ayrıca dişli kutusundaki tüm dişlileri sökmek gerekir, çünkü milin başının girdiği burgu dişli arkadan çakma yöntemiyle kutuya monte edilmiş, onu sökebilmek için kutudaki bütün dişlileri sökmek gerek...

ama şunu söylemiş olayım, eğer bugüne kadar motorun dişli kutusuyla birleştiği yerden herhangi bir yağ sızıntısı olmamışsa (olursa zaten akülünün durduğu yerde yere damlamış olduğunu görürsün mutlaka) bu konuda endişe etmene gerek yok...

dişli kutusundan yere yağ damlamamış olabilir ama bu motora yağ sızmamış olduğu anlamına gelmez... çünkü bu motor ve dişli kutusunu üreten Çinli firmalar en adi grese yukarıda @KAYAKÖY arkadaşın dediği gibi kalitesiz şanzıman yağı ekliyorlar, bunun sonucunda dişliler yıllarca dönünce şanzıman yağı kararıyor ve gresi sıvılaştırıyor, ve bu yağ o burgu dişlisi üzerinden motor mili yoluyla motor gövdesine geçiyor, ve motoru söktüğünde içi leş gibi siyah, katran benzeri pis bir yağla karşılaşıyorsun... oysa elektrik motoru içinde YAĞ olmamalıdır! hele de sargıların olduğu rotor bölmesinde... benim motorumun el yakacak kadar ısınmasının sebebi sargıların üzerini kaplayan bu pis gres-şanzıman karışımı olan yağdı...

şimdilik yazacaklarım bu kadar, sen bu aşamaya kadar gelince duruma göre bakarız...

iyi geceler...

Tekrar merhaba arkadaşlar,
Motoru, evde söküp temizlettim; gerçekten zor değilmiş.
Ben fotoğraf ya da video çekemiyorum. Birisi video ya da fotoğraflarla anlatsa bir çok kişi için daha kolay olur.
Benim tekerlerde biraz boşluk var, bu normal bir durum mu ?

boşluk derken tam anlatırmısız ön veya arka tekerlek arka tekerlek kamını tam yerleştirdinizmi

Şöyle anlatayım:
Sandalye kapalıyken itip çekince yarım santim kadar ileri geri hareket ediyor.
Kamayı, nasıl yanlış yerleştirme olsun ki?
Yanlış olsa teker girer mi ki?

yok, yarım santim kabul edilebilir (ya da mühendislikte kullanılan deyimle, "ihmal edilebillir, görmezden gelinebilir") bir boşluk durumu...

boşluk kesinlikle kamayla ilgili bir durum değil... aklıma gelen olası iki sebep var...

1- akülüler satın alınıp ilk kullanılmaya başlandığı zamanlarında dişliler ve tüm yürür aksam sıfır olduğu için en çok 1-2mm boşluk payı olması normal sayılabilir... kullanımın sıklığına, yapılan mesafelere, sürücünün kullanım sertliğine, sıklıkla tercih edilen güzergahın engebeli/parke/asfalt/yokuş aşağı/yokuş yukarı gibi olması durumuna vesaire bağlı olarak dişliler yıpranır, bu yıpranma gözle görülemez ama söz konusu boşluk durumunu yaratabilir...

2- dişli kutularının üzerinde motor ve dişli bağlantısını ayırıp-birleştiren park freni denilen, çeyrek tur sağa-sola çevrilen çubuklar var, o çubukların sert şekilde bükülmeleri yüzünden olabilir... bunu kolayca anlayabilirsin, akülü dururken çubuğu açıp kapat (yani, motorla dişli kutusu birbirine bağlansın), bu durumdayken sandalyeyi birkaç santim it, tak! diye sert bir ses çıkartarak boşluk kayboluyorsa söylediğim sebebtir... dert edilecek bir durum değil, çünkü benim akülünün de sağ dişli kutusunun çubuğu aynı durumda... bundan sonraki kullanımlarında o çubuğa abanmamak akıllıca olur :D

ilk saydığım sebebten emin olmak içinse, akülü dururken park freni çubuğunu aç-kapa yap ve yine motorla dişli kutusu birbirine bağla, bu durumdayken boşluğu alacak kadar sandalyeyi birkaç santim it, boşluğun yok olması gerekir, yine biraz itince yine boşluk varsa sorunun kaynağı ilk sebebtir...

iyi geceler...

not: bir ara burada yazdığım motor bakımı hakkında bol resimli bir rehber hazırlamayı düşünüyorum... çünkü çoğu kişi kolayca kendisinin yapabileceği şeyi sırf "hasta motor ameliyat masasında kalır" korkusuyla göze alamıyor :D

Öncelikle, unutmadan şunu söylemek istiyorum:
Motor gövdesini yarım tur döndürüp bağlamışım, bunun sonucu motor ters dönüyordu. DC motor gövdesinde mıknatıs olduğu için, söküldüğü konumda takılması gerek.
Motoru sökmeden önce başından sonuna kadar bir çizgi çizin ya da bant yapıştırın; tekrar birleştirirken bu hizaya dikkat edin.
Benim motorda dişli ve rotor birbirinden ayrılmıyor. Resimdeki gibi, fren elektrik motorunun başında ve dişli ile beraber açıp kapatıyor.

224076199_2_644x461_skuter-inwalidzki-silnik-450w-przekladnia-tech-g-motor-nowy-dodaj-zdjecia.jpg

elemanları tam yerleştirince bir sorun yok benim araçta aynı yarım santim sapma normal motor freninde sorun yoksa kafana takma

Bugün tekerleği tekrar söktürdüm, o boşluk tekerleğin uzerindeki kama yuvasından kaynaklanıyor gibi. Motor mili hiç oynamıyor.
Üstelik tekerleği ilk sökerken zorlanmıştık. Biraz gres yağı sürmüştük ve çok rahat sökülüp takılıyor.

Temizlik yaptıktan sonra sandalyemin ayarları değişti sanki (hız ayarları) . Tekerlekli sandalyelerde, fabrika ayarlarına dönme (reset) gibi bir yöntem var mı arkadaşlar ?

geç cevap verdim kusura bakmayın inşallah sorunlarınız düzelmiştir araca reset yapılailiyor beyin sıfırlama veya program atılıyor fakat çok uzmanlık gerektiren bir şey benim araca serviste yapılmıştı şarz soketinin yerine özel bir kablo ile bağlantı kurulup yapılıyor özel bir program ve uzmanlık gerekiyor

KAYAKÖY
hollanda dan gelen winner marka 3 teker scooterim var.
hız ayarı en sondayken motor freni tutmaz olmuştu tamire verdim, aldığımda fren yapılmıştı ama bu seferde yumuşak duruş değilde, kazıklama diye tabir edilen sert duruş yapıyordu. tekrar verdim. köürleri değiştirelim dedi, 3 aylık kömür olmasına rağmen ısrar edince peki dedim, hızı yavaşladığı için VK jel aküleride şok edelim dedi, olur dedim. yaptı verdi. yola çıktım, hafif bir yokuşta motor çalışmasına rağmen hareket etmiyordu, tekrar götürdüm.yayları tam basmıyor, zayıf kalıyor dedi, scooteri bıraktık yeni kömür getirmesi için. ve sonunda aldık aracımızı.
şimdi nasıl dersen ?
düz yolda gidiyor,
tekrar son hız ayarında motor freni yok.
aküler yeni şarjlı olduğu % 5 rampa da 10 metre giderken çekiş akü sıfıra iniyor,sigorta atıyor, 3. metrede yolda kalıyor.

üfff be yazarken bile ruhum sıkıldı :)
şu anda tamirci ne yapacağını bilmiyor :)
kömürleri değişti, farkeden birşey yok.

yelpaze umarım sorun en kısa zamanda çözülür motorun kafasında bir adet manyetik fren bulunur motora güç verince firen açılır motor sargı mili boşta kalır kömürleri değiştirmeniz boşuna motor hareket halindeyken sürekli fren halinde hareket ediyorsunuz kablolar ısınıyor rampa çıkarken haliyle biraz daha zorlanıyor sakın sigortaları güçlendirmeyin sigorta atmazsa araç yanar tamirci arkadaşa söyleyin sorun motor kafasındaki frende çok hassas ayar yapılması lazım

yelpaze

motor frenini büyük ihtimalle yanlış tamir ettiler, yani, atıyorum, sorun sargıdaysa yanlış sargı taktılar ya da yanlış kalınlıktaki/incelikteki telle sardılar, veya manyetik freni komple değiştirdiler ama yanlış bir frenle, vesaire... frendeki sorunun ne olduğunu bilmeden söylemek kafadan atmak olur ama "tamirin yanlış yapıldığı" kabak gibi ortada...

kömür konusunda büyük ihtimalle haklıydın, normal koşullardaki kullanımda akülü sandalye kömürlerinin değiştirmesini gerektirecek çok az ihtimal var, zaten tecrübeli bir tamirci hemen "kömürleri değiştirelim" demez, "önce kömürleri kontrol edelim gerekirse değiştiririz" der... çünkü kömürlerle ilgili topu topu birkaç olasılık var, 1- ya kömürün komütatöre temas eden ucu bir sebeple yıpranır ya da kırılır, 2- kömürü komütatöre iten yay gevşer ve kömür ark yaparak komütatörün yüzeyinde iz bırakır ve sonucunda iletkenlik bozulur, 3- kömürün yayı fazla baskı yapar ve hem kömürün uç kısmı zedelenir, hem de yine ark yapar...

sanırım sen "kömürler 3 aylık" deyince tamirci kömürleri takan elemanın kömür yaylarını düzgün ayarlamadığını düşündü ve komple bir çözüm olarak (belki de ayarlama işiyle uğraşmak istemediği için) kömürleri değiştirelim dedi...

gelelim en son ama en önemli konuya, yani son hızdayken motor freninin fonksiyon dışı kalmasına... ne yazık ki bu sorunun sebebi büyük ihtimalle elektronik beyindir... akülü sandalye beyinleri temelde bir pulse modulated signal üreten ve yöneten aygıttır, joystiğin sağa-sola, öne-arkaya az ve çok itilmesi hareketlerinden gelen sinyallerle motorların akülerden enerji almasını, bu enerjinin seviyesini vesaire ayarlar... on-off düğmesi açıkken, yani aküler motorlara enerji verme durumundayken joystik tam merkezde serbest bırakıldığında akülerin motorlara enerji vermesini keserken aynı anda o enerjiyi farklı bir yoldan elektromanyetik frenlere iletir, frenlerin sargısı güçlü bir manyetik alan üreterek milin en uç kısmına monte edilmiş özel fren (ince bir somuna benzeyen) bağlantısını fren mekanizması içine hapsederek kilitler ve bu şekilde akülü sandalye epeyce güvenli bir şekilde stop eder...

büyük ihtimalle senin sandalyendeki elektronik beyin hızı sona getirdiğinde ve bir durma anında (yukarıda anlattığım) akülerin motorlara enerji vermesini kesmeyi başarıyor ama aynı anda o enerjiyi farklı bir yoldan elektromanyetik frenlere iletemiyor demektir...

bu da epeyce masraflı bir elektronik beyin tamiri ya da komple değişimi demektir...

benim fikrimi soracak olursan beyni komple değiştirmek daha mantıklı...

iyi hafta sonları dilerim...

[FONT='inherit']Merhaba arkadaşlar.[/FONT]
[FONT='inherit']Bir süredir sandalyem kendiliğinden duruyor. Genelde hızlı giderken oluyor. Mesela 3. kademede giderken küt diye duruyor. Tamamen kapanıyor, tekrar açıyorum çok yavaş gitmek zorunda kalıyorum. Bu bazen düz yolda oluyor bazen de bozuk bir noktadan geçerken. Bazen 2. kademede giderken de oluyor.[/FONT]
[FONT='inherit']Bilgisi olan var mı, neden olabilir?[/FONT]

Aküler bir senelik. İlk akülerimi üç sene kullandım böyle birşey yaşamadım.
Bu başlığı açtığım zaman kömürleri piyasadan aldığım kömürlerle yenilemiştim.
Yaklaşık 5 ay önce metrobüsle kaza yaptım ve sağ arka tekerlekğim koptu. İett de eski bir jant takıp verdi.
Bazen de tam kalkışta duruyor. Galiba kazadan 2-3 ay sonra başladı bu durum.
Bunlarla ilgili olabilir mi?

Olabilir takılan mil kama ve jant yamuk olabilir zamanla daha çok arıza yapar ve dengeli sürüş olamadığı için aşırı enerji kaybı yaşanır

Merhaba arkadaşlar, yisinizdir umarım.

Bir süreden sonra motoru komple değiştirmek gerekir mi sizce ? Yada redüktörü, rulmanları değiştirip bakımını yapsak yeterli olur mu?

Ben sandalyeyi alalı 5 sene oluyor yaklaşık. Iki kere bakım yaptık kendimiz. Sadece kömürleri ve yağı değiştik ve temizliğini yaptık.

Sandalyem tekrar problem çıkartmaya başladı. Sargı kısmında yağ lekeleri var. Yokuş çıkarken gürültülü çalışıyor. İlk kalkışlarda sağ motor freni sanki geç bırakıyor ya da redüktörden kaynaklı bir durum mu bilemiyorum. İlk kalkışta küt diye bir ses geliyor.

Sadece redüktör ve rulmanları değiştirsem bulabileceğim bildiginiz yer var mı?

Benim motorlar, Motion Tech 450W 5300 devir. Piyasada 450W 4600 devirli motor bulabildim.

Bir firmaya sormuştum, Motion Tech motoru 10 yıl kullanabilirsiniz dedi.

Kararsız kaldım, kople motor aksanını değiştirsem mi yoksa redüktör, rulman değiştirsem yeterli olur mu sizce?

(...) Sargı kısmında yağ lekeleri var. (...)

benim önceki sandalyemin (bu başlıkta ilk iletilerde bahsettiğim) sorunları da bu "yağ lekeleri" işaretiyle başlamıştı... başlangıçta "yaw dişli kutusu epeyce yağ dolu, bir iki damla yağ sızdı diye bir şey olmaz!" diye düşünmüştüm :) evet, düşüncem kısmen doğruydu, dişli kutusunu dolduran yağa oranla bir iki damlalık sızıntı hiçbir şeydi... ancak bu sızıntının biriktiği yer, yani motor içi ve motor içinin aksamı YAĞ BULUNMAMASI/YAĞSIZ/TEMİZ olması gereken bir yerdi ama bu gereklilik o zaman hiç aklıma gelmedi... ben yağ sızıntısını iplemeden sandalyemi kullanmaya devam ettim bir süre, ama bir raslantı eseri bir gün elim sağ motora değdi ve neredeyse el yakacak sıcaklıkta olduğunu fark ettim, herhangi bir elektrik motorunda bir sorun yoksa bu derece sıcak olamazdı, zaten sağ motorun bu aşırı sıcaklığını kıyaslamak için sol motoru da hemen elimle yokladım, ve neredeyse soğuk denebilecek kadar ılıktı (ağzımla motorun gövdesine ılınsın diye hohlasam ancak bu kadar ılınırdı)...
sol motor da aynı gerilimde, aynı akımda, aynı yolu, aynı ağırlığı, aynı sürede taşımış, çalışmıştı... ama sağ motor 80-90°C sıcaklığa ulaşmışken sol motor neredeyse ortam sıcaklığıyla aynıydı... bu da sağ motorun kesinlikle olması gerektiği gibi çalışmadığını ve bozulma sürecine girdiğini gösteriyordu...

işte 2015 kasımının sonlarında havaların kötüleşmesini ve bu yüzden dışarı çıkma fırsatlarımın daha az olduğu durumunu da fırsat bilerek akülü sandalyem beni yolda bırakmasın diye bir onarım planı yaptım... başlangıçta, motor gövdesini ve dişli kutusunu ayırıp üstünkörü bir temizlik yapar hallederim diye düşündüm ama evdeki hesap çarşıya uymadı ve motor gövdesi ve iç aksamını en küçük parçasına kadar sökmek zorunda kaldım...

isteyen ayrıntıları bu başlığa yazdığım ilk iletilerde okuyabilir...

işte 2015 kasım sonlarında yaptığım ve sonu başarıyla biten bu onarımın ömrü yaklaşık 1 yıl sürdü... bu kez sanırım vidaları kuvvetli sıktığım ve gres yağını inceltmediğim için dışarıya yağ sızıntısı veya lekesi olmadı ama kademeli olarak motor ısınması olayı yine başladı... problemin başlangıcında motor verimsizliği işareti vardı ve ben sebebi akülerin 2 yaşına basmasına bağladım ve 2016 aralık ayında 40ah'lik yeni bir çift akü aldım... ancak daha mart ayına geldiğimizde aküler sanki 2 yıl kullanılmış gibi güçsüzleşti...

velhasılı kelam, ben kendi sorunumu eski akülü sandalyemi kömürlüğe terk edip yeni bir akülü sandalye (Otto Bock B400) alarak çözdüm, sana da en azından komple motor aksamını yenisiyle değiştirmeni öneririm... yeni motor çifti ve montajı (programlayıcıyla beynin ve kumandanın yeniden ayarlanması vesaire) ücretine dikkat et derim, eğer yeni sandalyeye yakınsa yeni sandalye al konuyu kapat derim...

bol şans...

Üst Alt