Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ben görme engelliyim...

Eshat

Aktif Üye
Konular
141
Reaksiyonlar
0
Ben görme engelliyim

Her şey karanlık bir dünyanın perdeleri arkasında başlar.. Bir zindan gibi karanlığa gömülen bedenler, bir sessizliğin gölgesinde, derin ve ücra bir köşede kendi halinde beklerler kimden bahsediyorum? Kimi anlatıyorum? Diye soracak olursanız işte benim anlatmak istediğim Karanlık dünyaya aydınlık umutlarla bakan görme engelliler…

Görmemek nasıl bir duygudur?

Öncelikle bu soruyla başlamak istiyorum yazıma; güneşe hasret kalmak, aydınlığa susamak, bir ömür karanlığın derinliklerinde kaybolmak, görmediğin hayatı yaşayarak ona göz kırpmaktır. Anlamsız gibi görünen hayata kendince anlam katmak, engelinle en güzel umutlara tebessümle bakmaktır.

Engelsiz olduğu halde mutsuzlukla çalkalanan yürekleri mutlulukla coşturmak, bir deryada sessiz bir gemi olmaktır. Engelsiz yüreğimizle görmeyen gözlerimizden süzülen bir damla yaşa hüzünlenmektir.

Güneşin doğuşuna hasret bir özlemle yaşarken bir gün batımında sanki görüyormuş gibi bakmak, içimizdeki umut ışığının aydınlattığı dünyamıza bir tebessüm ederek bakmaktır.

Ben görme engelliyim; sessiz sanmayın yüreğim elimde tutar, dilimde söyler dinleyin. Ben sizi görmezden gelsem de siz beni görmezden gelmeyin… Ben görmezden geliyorsam istemeyerek bu kabahatimi de hoş görün…

Umutlarla doluyum, bir engelin varlığında yaşıyorum. Hep merak ederim dünya nasıldır. Yeşil nasıl bir renktir. Gökyüzünün karanlığını çok iyi bilirim lakin maviliğini hiç görmedim. Üzülmüyorum sadece yüreğim buruktur benim... Ben sadece bir görme engelliyim.

Engelsiz yüreğimizle görmeyen gözlerimizden süzülen bir damla yaşa hüzünlenmektir

:(:(

Üzülme cadı;

Hayatın gerçekleri her zaman karşımızdadır. Bazen onu görmek istemeyiz. Ama zamanı gelince o bizi mutlaka görecektir. Hayatın baharında yaşadığımız güzelliklerle yaşam güzeldir.

eshat herkesin az yada çok sıkıntısı,hastalığı vb problemi var
ama yaşam devam ediyor
inşallah bu imtihanı kazanırız rabbim hepimizin
sabrını ve gücünü artırsın

Hayatta bakarkör olan insanların varlığını çok iyi biliyorum. Renklerdeki ahengi hissetmeden yaşam sarmalında siyah bir nokta olan kişilerin zaten varlığının bir anlamı yoktur. Hayata sadece kendi penceresinden bakarak etrafındakileri görmezden gelen cehalet engelli insanların bedbahtça davrandıkları gerçeği zaten hayatımızda kâindir. Bakarken göremeyen insanlar için çok fazla söze gerek yoktur.

Elbette hepimizin sıkıntıları, dertleri ve kederleri mevcuttur. Yaşam her zaman sürecek, biz ise bu yaşamın bir parçası olarak her zaman varlığımızı hissettireceğiz. Bazen durgun ve solgun olsak da umut dolu bakışlarımızı muhakkak sergilemek zorundayız.

Hepimiz için zor olan hayat sarmalında bir güzellikte bizim katmamız çok yerinde olacaktır.

Ne hissettiğini ne istediğini çok güzel yazmışsın, özlemlerini anlatmışsın net bir şekilde. Herzaman ki kadar güzel olmuş yazın sevgili Esat yüreğine sağlık...

Gönül gözünüzün ardına kadar açık olduğu belli. Rabbim sizi hep güzelliklerle karşılaştırsın. Dünya cennetin gölgesinin, gölgesinin, gölgesiymiş. Bizim de gördüğümüz bir gölgeden ibaret. Bu güzel gören gönlünüz sebebiyle gözleriniz inşallah bu renklerin asıllarını seyredecek...

Teşekkür ediyorum Emel;
Güzelliklerin yüreğimizde olması, yürekten sunulması çok daha önemlidir. Görmeyen insanların dünyasında ışık olabilmek onları anlayamasak da anlamaya çalışmak gerekmektedir. Yaşamda engelli olmanın zorluğunu ve her engelin ayrı bir meşakkatinin olduğunu her halde bizler kadar iyi anlayan olamaz.

Sağolasın Kral;
Her engellinin ayrı sorunları vardır. Ama bu engelimizle bir yaşam mücadelesinde var olabilmek bizim hayata tutunabilmemiz adına çok önemlidir. Gönül gözü normal gözlerden iyi görmektedir. Yeter ki kapanmasın ve körelmesin…

Teşekkür ediyorum Sevgi;
Öncelikle güzel dileklerinizin sizin hayatınızda daha fazlasıyla yer bularak, hayatınızda anlamlı gördüğünüz her şeyin hayatınızda var olmasını diliyorum.

Hayatta değerli bulduğumuz güzellikleri değersizlere feda etmeden yaşamak hayatımızın bir gereksinimi olarak kalıtsallaşmalıdır. Gönlümüzdeki güzelliklerin varlığıyla sadece kendimizi değil karşımızdaki kişileri de mutlu ederek sevgiyle başladığımız hayat yolunda sevgiyle ilerlemek gerekmektedir.

Çok anlamlı güzel bir yazı olmuş. Yüreğine sağlık sevgili eshat.

Ya arkadaşlar ben de görme engelliyim şu gönül gözünü bana anlatırmısınız nasıl bir şey ?

Teşekkür ediyorum Prenses;
Anlamlı olan güzellikler var olan değerli yüreklerde her zaman mevcuttur.

Murat Güven Arkadaşım;
Evet, bazı arkadaşlarımız gönül gözünden bahsetmişlerdir. Bu mevhum ve manevi bir durumun insanları yönlendirmek şeklidir. Yani insanların gönüllerinden hissederek olayı beyinlerinde canlandırmalarıdır diye düşünüyorum. Bu tanımım sadece benim kişisel tavsifim olup; her görme engelli veya her insan gönül gözüyle görecek diye bir esas yoktur.
Bu konuda benim kişisel düşüncem bu veçhededir. Teşekkürler…

yakma cigerimi adamım bende işitme engelliyim... keyf çatmaya çalışıyorum.. moralimizi bozmanın anlamı yok.. hatta kendin söylemişsin. sağlam olan mutluluk nedir bilmedigi halde engelliler onlardan daha mutlu .. benim gibi yap hayatı "ti"ye al...

Peki görme engelli arkadaşlar nasıl yazıp okuyorlar. işin teknigi nedir benden güzel yazıyorsunuz valla noktalı vürgüllü :)

aman ne komik

görme enegllisi demek tamamen görememek demek değil zaten

Her engel gurubunda olduğu gibi görme engellilerde de belli oranda görme kaybı vardır. Tamamen görmeyen insanların burada yazı yazma olanakları da mevcuttur. Fakat ben kısmen görme engelliyim. Şunu söyleyebilirim ki; Hiç görmeyen fakat kendisini geliştiren bir insan benim yazdığım yazının aynısını çok rahat yazabilir. Bunun örneği olan arkadaşlarım vardır.

(Engelsiz olduğu halde mutsuzlukla çalkalanan yürekleri mutlulukla coşturmak, bir deryada sessiz bir gemi olmaktır.)Yazınzı beğeniyle okudum özellikle bu cümle çok hoşuma gitti elinize yüreğinize sağlık.

Teşekkür ediyorum Dark_angel ve ıslık

Engellilerin hepsinin kendi yaşamlarında sıkıntıları mevcuttur. Hayatını zorlu bir süreçte yaşan insanlar olarak duygularımızı olağan haliyle sunabilmek güzeldir.

içinde fırtınalar estiren binlerce duygudan,düşünceden belki de minicik bi kısmını, büyükce anlamlar yükleyerek anlatmışsın.. umutlarının,gülen yüzünün hiç solmaması dileğimle Eshat..:)

bi de Muzaffer arkadaşımıza cevap vermek istiyorum sorduğu konuda.. görme yetisi tamamen olmayan bireyler için telefonlarda ve bilgisayarlarda kullandıkları 'JAWS' programı var.. internetten falan daha detaylı araştırabilirsin merak edersen..

Ben de görme engelli bir kişi olarak çoğu zaman insanların bana karşı davranışlarına anlam verememişimdir. Engelim yüzünden yapamayacağım şeyleri bekleyen benden isteyen insanlar yapabileceğim şeylerde beni arka plana attılar ilginçtir bu. Engelli olmak böyle bir şey sanırım. Yürüyemezsin koşmanı isterler göremezsin görmeni isterler. Mantık olarak bunu algılayamayan insanları anlayamadım. Anlayamıyorum ve de anlayamayacağım da sanırım:D ama görmek güzel olmalı insanları, alabildiğince uzakları, kuşları, böcekleri… gönül gözü denilen şeyle hissetmek farklıdır ama görmek çok daha farklıdır sanırım:)

Kör bir adam gece vakti elinde fener,omzunda testi ile yürürken boşbogaz biri yaklaştı ve,
'Ey şaşkın' dedi,"Geceyle gündüzün farkı varmı senin nazarında?Elindeki fenerin sana ne yararı olabilir?"
Kör adam güldü,
'Bu feneri benim gibi körler için değil senin gibi sersemler için taşıyorum.Ta ki gelip bana çarpmayasın,testimi kırmayasın.'

İlimde İbn-i Sina'dan daha üstün olsa da cahili cahilden daha çok kimse bilemez.
Ey göz aydınlığıyla övünen sersem!
Göremeyenleri ayıplama,çünkü onlar kendi işlerini görenlerden daha iyi yaparlar.

Görmeyen gözlerde olsa yüreklerdeki güzelliği hiç bir zaman için köreltmez ve yoketmez. Her engel türünün her zoruluğuyla sürdürdüğümüz yaşamımızı en idael boyutlara getirerek umutlarımızın zirvesinde olmak için çaba göstermeliyiz. Çaba emek olmadan bir yerlere gelmez zaten olmaz...

Bu konuda her zaman için kendimizi en iyi şekilde yönlendirerek çıkmış oluduğumuz hayat yolunda güzelliklerle buluşmayı umut edebilkmek gerekiyor.

Sevgili Eshat sen engelli ama engelleri kendine engel olarak görmemeye çalışan,insanları,hayatı seven bir kişilik olarak pozitif paylaşımlarınla yüreğimizdeki umut ışığını canlı tutmaya faydası olan bir dostsun ...Engellerimiz,zorluklarımız çok çok farklı ama hepimizi ortak noktada buluşturan yaşama karşı engellerimizi aşarak kendimiz ve sevdiklerimiz için mutlu bir yaşam sürdürme çabasıdır.Hepimize bu zorlu yolda mutlu,umutlu bir yaşam dilerim...

Eshat yüreğinden geçenleri çok iyi dillendirmişsin.ama okuduğumda yazını acayip hasrete bağladın beni be arkadaşım.

aslında ben de yapılamayanlara karşı hasreti dillendirmektense yapılabileceklerlr umudun dillendirilmesinden yanayım.
seni de hep umudu yeşerik muhteşem biri olarak tanıdım.

Görmesini bilmeden yada bakıp görmez ortalarda dolaşan o kadar çok insan varken dostum Eshat az görüyorsunda bu kadar güzel ifade ediyorsun kendini :) net görsen elinden bir uçan bir de kaçan kurtulacakmış,bizim buralarda öyle derler zeki ve ne anlatmak istediğini bilen insanlara, sen birtanesin..

Çıktık bir yola ağır aksak yaradanımız utandırmasın önemli olan o..:)

Rast gele dostum..

Gören gözden çok gören yürek önemlidir. Gönlümüzdeki güzellikleri göstermeden ve gönüllerdeki güzellikleri hissetmeden zaten görmenin de çok bir anlam ifade etmediği alenidir.

Görmeden yaşamak bazı özlemleri içinde barındırsa da hayata bağlanmak, hayat mücadelesinde bar olmak adına hiç bir şey kaybettirmez. Bunun için bizim her zaman kendimizi bulunduğumuz durumdan dolayı psikolojik olarak geri planda hissetmeden yaşamaktır. Hayat felsefemiz daima bir adım ileriyi göstererek hayatın içinde olabilmeliyiz.

Hayata gülümseyen gözlerle bakmak gerekiyor. İster az gör, ister çok gör hatta hiç görmesen de bile... Hayatın fehvası bizim mutluluğumuzun deryası olmalıdır.

eshat çok güzel yazı olmuş... emeğine sağlık

arkasdaslar merhaba bende %52 görme engelliyim olsun sahlik olsun bunada sükür %100 de yüz olsane olur insanin kalp gözü acik olmasi gerek

Üst Alt