Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Beni mesaiye zorluyorlar! Ne yapmalıyım?

rivotril

Üye
Konular
28
Reaksiyonlar
0
Merhabalar benim %70 raporum var isim vermek istemiyorum bir restorana engelli olarak girdim bir ara paraya ihtiyacım oldu bende restoran müdürüne söyledim yasak dedi bunun üzerine merkezleri var istanbulda aradım dedim ben mesaiye kalmak istiyorum insan kaynakları idi dedi ki bizim merkezin engellilere mesai izin vermiyor dedi bende tamam dedim mesela bugün saat 19:00 da çıkmam gerekiyordu ben çıkıyorum dedim hayır çıkamazsın dedi

bende restoran müdürünü aradım sen boşver onları çık dedi bende öyle yaptım restoran müdürü ile sıkıntı yok ama o olmadığı zaman hep böyle yapıyorlar atıyorum yarım saat daha dur veya bir saat daha dur saatinde çıkamıyorum bunaldım artık işi de seviyorum ama çok bunaltıyorlar ben ne yapayım şikayet etsem o olmadığı zaman ızdırap olacaklar bikiyorum bana yardımcı olur musunuz ne gibi haklarım var bilmek istiyorum...

yılmazince73 bu durumu müdürle konuşun oda çalıştığınız şubedeki bir yetkiliyle konuşsun mesai kalamayacağınızı uzlaşarak çözmeye çalışın derim.

Beni işten çıkartmazlar değil mi böyle yaptım diye ama ben merkezin mesaiye bırakmıyorlar sözüne güvenerek hareket ettim

rivotril kimse mesai kalmadı diye işten çıkartılmaz
Böyle bir riske giremezler kaldi elinizde raporlarınız var
Bir sıkıntı olur ise şikayette bulunursunuz.

gıda üzerine hangi şirket bu fasd food üzerine mi

Farkında mısınız bilmiyorum. Geçen seneden bu yana mesailere kısıtlama getirildi. Kamu olsun, özel sektör olsun farketmez, çalışanın fazla mesai yapması istenmiyor. Bunun tek bir sebebi var o da şu; Geçen sene bir vatandaş işten kendi isteğiyle ayrıldı. Akabinde tazminat talep etti. Şirket de kendin çıkıyorsun neden vereyim dedi. Sonra bu vatandaş iş mahkemesine azami mesai sürelerine dikkat edilmediği gerekçesiyle haklı fesih ve tazminat talebinde bulundu. Sonuç mu? Tabii ki mahkeme tazminat ödenmesine hükmetti.

4857 sayılı İş kanunu açık...
Kural 1: Bir kişi kesinlikle mesai yapmaya zorlanamaz. Mesai gönüllülük esaslıdır. İşe başlarken Fazla Mesai yapılacağını kabul eden Fazla Mesai Formunu imzaladıysanız gönüllü olmuşsunuz demektir.
Kural 2: Üç sektör hariç (Turizm-Sağlık ve Güvenlik) günde 11 saatten fazla çalışma yaptırılamaz. 4 saate kadar olan çalışmalarda 15 dk, 7,5 saate kadar 30 dk, 7,5 saatin üzerindeki çalışmalarda ise 1 saat minimum mola kullandırılır. Mola süreleri çalışma süresinden sayılmaz.
Kural 3: Yıllık 270 saatten, haftalık 45 saatten fazla çalışma yaptırılamaz.

Sonuç; şikayette bulunursanız sizi işten çıkaracaklarını sanmam. Ama şahit bulursanız böyle bir durumda yukarıdaki şartlarınız uygunsa tazminat alırsınız. Dava kısa sürmez bilginiz olsun.
Engelli işçiyi işten çıkarmak işverenin pek işine gelmez. Çünkü pozitif ayrımcılık yapılması gereken bir kişisiniz ve mevzuat işverene emrediyor; Özel sektör işyeriysen %3, Kamu İşyeri isen %4 Eski Hükümlü veya Engelli Birey çalıştıracaksın!Mevzuat net. Uzatmaya lüzum yok.

ne yazık k özel sektörde böyle karektersiz halden anlamayan öküz çok fazla benimde başıma neler geldi zamanında.... :( :( :(

rivotril

KORKAK OLMA!! Çıkarırsa çıkarsın %70 engelli vucudun kapasitesinin 3de 1ni kullanmak demek bu durumda fazla mesai saçma oluyor İşten felan çıkaramazlar seni çıkarırlarsada paşa paşa tazminat öderler oda yeni işini bulurken yeterli olur sana Aynısı benim başıma geldi "müdürüme kalmıyorum !!" dedim ertesi gün hepsi kuzu olmuştu..

Her yıl başında çalışan elemanlardan gerekli hallerde mesaiye kalabileceklerine dair muvafakat alınmak zorundadır. SGK müfettişleri bu evrağı mutlaka isterler. Aklınızda bulunsun.

selamlar
maalesef durum bu şekilde arkadaş haklı
ister istemez insan korkıyor bu durumda müdürle konuş derim bende

vetbat

Zorunluluk olması yapılıyor olduğu anlamına gelmiyor tabii ki, birçok firma özlük evrakları ve insan kaynakları dokümantasyon yönetiminde bir hayli vasat olduğu için bu evrakları mumla ararsınız. Hoş, denetim olmadığı için herhangi bir sorun da yaşanmıyor dolayısıyla. Çünkü; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri (saha operasyon kısmında çalışanların neredeyse tamamı) Tehlike Sınıfları Tebliği'ne binaen "Çok Tehlikeli" sınıfta yer alan işyerlerini İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında denetliyor.

Keza ona bakarsanız Görev Tanımı da zorunlu. Hangi firmada Görev Tanımı dokümantasyonu tutuluyor? Çalışıyorsanız mesela sizin var mı bu şekilde bir evrakınız? İş mahkemelerinde ilk istenen belgeler arasındadır oysa ki...

Gitaristanbul

Haklısınız şikayet olmadan gelmezler. Eski işyerimde iken özlük dosyası yaptırmıştım matbabaya ve iç kısmına liste halinde olması gereken evrakları yazdırmıştım. Konuya hakim olmayan birisi bile o listeye göre evrak eksiklerini belirleyebilsin diye. Ben kamuda olduğum için o sorunlardan kurtuldum çok şükür.

Arkadaşlar bir kaç kez yine dedi bende korkamadım ve kalmıyorum dedim ben engelliyim 8 saati zor dolduruyorum dedim hiç bir şey diyemediler korkak olmamak lazımmış sesini çıkardığında susuyorlar

mehmet-41 umut2135

Merhaba benimde şöyle bir sorunum başlayacak gibi :
24 yıldır çalıştığım işyerindeki bölümüm kapanacak benide benzer işi yaptığım başka bölüme geçirecekler fakat yeni bölümde yeni sisteme geçiyorlar 2 vardiya ya geçiyorlar daha sonrada 3 vardiyaya geçecekler.

2 vardiyaya geçtikleri için 08:00 - 16:00 arası çalışma olacak ve cumarteside gelmek gerekicek işlerin yoğunluğu sebebiyle fazla mesai yapıp pazarda geliyorlar. ben ise cumartesi pazar evde kalmayı ve dinlenmeyi seviyorum fazla mesai yapmak istemiyorum hem ayağımın dinlenmesi açısından hemde ailemle vakit geçirmek açısından fazla mesai yapmıyordum 8:30 - 17:30 çalışıyoruz yarım saat paydosumuz var 5 gün çalışıyoruz cumartesi pazar evdeydim

şimdi oluşacak bu durum benim hiç hoşuma gitmeyecek sizce ne yapabilirim cumartesi pazar gitmemek için acaba bana eski çalışma saati üzerinden imkan sağlarlarmı ? bende 5 günden fazla çalışmak bana zor geliyor engelliğim yüzünden zorlanıyorum dinlenmem lazım diyebilirmiyim ? bu arada gerçekten haftada 5 günü geçtikten sonra iki hafta üst üste 6 gün çalıştığımda bacağım ağırmaya başlıyor . emekliyim çalışmaya devam etmek zorundayım 2 çocuğum var . yasal olarak bi dayanağım varmı beni fazla gün çalıştıramazsınız diye ? görüşlerinizi bekliyorum.

Son düzenleme:
Mehmetyilmaz iş yerinin personel müdürüyle görüş belki
Senin durumunla ilgili bir istisna yapa bilirler mesala sürekli aynı vardiyada kalman için normal olarak zaten engelliler için zorunlu mesai bırakamazlar.

sleeping beauty normal bireylere bile istem dışı mesai zorunlu değil ancak özel sektör acımasızdır
Biraz yasa falan pek takmıyorlar ama engelli bir birey daha riskli diyelim o yüzden mesai konusunda biraz daha ılımlı olabiliyorlar ama yasalar engelliye fazla mesai konusunda
Yasaktır çalışamaz diyor haftalık çalışma saatir 45 saattir.

Üst Alt