Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Benim köyüm MARDİN DARA

ceylannur

Üye
Konular
61
Reaksiyonlar
0
Dara resimleri / MARDIN

Nusaybin’e 30 km uzaklıktaki Dara Harabeleri, içinde pek de bilinmeyen bir Mardin’i saklıyor ve hâlâ sırlarını korumaya devam ediyor.

[SIZE=4][FONT=Tahoma]MARDİN DARA' YA [/FONT]

[/SIZE][SIZE=4][FONT=Tahoma]Dara , Mardin'den 30 Km güneydoğuda, Mardin-Nusaybin karayolu üzerindedir. Mezepotamyanın bu ünlü şehri bugün orta büyüklükte bir belde haline gelmiştir.
Tarihimize Dara kalesi olarak geçmiştir. Dara su sarnıçları,tiyatrosu, su değirmeni, baraj(subent'i),mahsarası,köprüsü,kilisesi,çarşısı ,deposu,tophanesi ve 40 metre derinliğindeki yeraltı yerleşimi(sonradan zindan olarak kullanılmış) halen görülebilir. Mezopotamyanın EFES i kabul edilen Dara bir Ahamani olan Darxis tarafından M.Ö.530-570 te parsedia(dinlence) olarak inşaa ettirilmiştir. Şehir miladın ilk asırlarına kadar İranlılar ile Romalılar arasında el değiştirmiştir. 7. Yüzyılda Arapların eline geçen şehir, daha sonraki Yüzyılarda yerel beylikler tarafından yönetilmiş ve 15-16.y.y da Osmanlıların eline geçmiştir. Harabelere ve kalıntılar arasında ara sıra bulunan paralara(daryaka) bakılacak olursa zengin bir şehir olduğu kolaylıkla anlaşılmaktadır. Şehrin kurucusu Daraxis tarafından yaptırılan muteşem yeraltı yerleşim birimi sonradan zindan olarak kullanılmış, bugünde bütün heybeti ile ayakta durmaktadır.Konuşma dili olarak Aramic'e kullanılmış,İnanç olarak'ta adına ataş kuleleri yapılan Ahura Mazda ya inanırlardı.Şehir oyulmuş kent kalıntıları,su sarnıçları,su kanalları, mahsarası hala çok iyi görülmektedir. Şehirin surları ve burçlarını anlatacak olursak 1- Asıl Şehir:Çevresi 4 Km lik surlar çevrilmiştir. Biri kuzeye diğeri güneye açılan iki tane kapısı vardır. Şehri çevreleyen sur, kuzey kapısının doğu ucundan başlayarak Zellace mevkiini takiben çayın üstünden hendek yerini mağaraları içine alarak tophaneye iner, buradan Bertevil Sarayının yanında güneye açılan kapı ile birleşir. Güney kapısının batı ucundan başlayan sur, Mahsara'yı (Eski Mezarlık) içine alırak kesik kayanın üzerinden Hakni mevkiine çıkar. Su sarnıçlarının yanından Yunus ziyaretini ve İç Kale'yi de içine alıp Kale Camiinin doğusunda birleşerek şehri çevreleyen suru oluşturur. Şehir harabeleri içindeki eski kalıntılardan kilise, saray, cami, çarşı, ev, köprü ve su sarnıçları hala mevcudiyetlerini muhafaza etmektedir.
2- İç Kale:Şehrin kuzeyinde elli metre yüksekliğindeki tepenin üst düzlüğünde kurulmuştur. Bugun tepenin üzerinde köylülerin yaptırdığı ve içinde yaşadıkları evler mevcuttur.
[/FONT]
photo-0048.jpg
[/SIZE]

photo-0059.jpgaok

photo-0066.jpg

photo-0090.jpg

photo-0091g.jpg

photo-0095j.jpg

photo-0029.jpg

photo-0044.jpg

[FONT=Tahoma]Dara bu köy hakkında çok şey söylenir ancak görmek lazım ,anlamak lazım derim krallar kralı DARİA(darius,daraxis,dariuyshis...)bu yerleşim birimini özel parsediası(dinlence yeri)olarak seçmesinin altında özel sebebler olmalı...gerek coğrafyası gerek tabii güzellikleri ile sizleri ağırlamaktan büyük onur duyacak insanlarımız,misafir perverliklerini sunma imkanını köyümüzü ziyaretle başlıyacaktır.

[/FONT]

dara21.jpg

002%20dara%20s.jpg

wol_error.gif
This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 720x540 and weights 76KB.
006%20mar.dara.JPG

wol_error.gif
This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 720x540 and weights 79KB.
018%20dar.sar.JPG

wol_error.gif
This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 720x540 and weights 83KB.
019%20sar.dara.JPG

wol_error.gif
This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 720x960 and weights 136KB.
020%20Mardin%20Dara.%20harabe.JPG

001%20Dara.s.sarnici.jpg

wol_error.gif
This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 720x540 and weights 78KB.
014%20Dar-Mard.JPG

wol_error.gif
This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 720x540 and weights 85KB.
013%20dara.%20Mar.JPG

wol_error.gif
This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 720x540 and weights 56KB.
009%20M.dara.JPG

çok güzel ve taihi yerler çok beğendim ablacım...

sag ol balım evet tarıhi yonden cok zegın bu sene buyurun gıdelım

dara1.jpg

[SIZE=4]
Dara_oren2.jpg
[/SIZE]

[FONT=Verdana][SIZE=4]DARA ÖREN YERİ[/SIZE][/FONT]

<FONT face=Verdana>[SIZE=4] Mardin’in Güneydoğusunda 30 km.uzaklıkta Oğuz Köyü’ndedir. Burası eski Mezopotamya bölgesinin en ünlü kenti iken bugün küçük bir köy yerleşmesi haline gelmiştir. Yerleşme Büyük İskender’le Dara’nın savaşına da sahne olmuştur. Kent İran Hükümdarı ünlü Darayuvaşi tarafından kurulmuş, çeşitli dönemlerde İranlılarla Romalılar arasında el değiştirmiştir. VII yy.sonlarına doğru Emevilerin daha sonra Abbasilerin XV yy.da Türklerin eline geçmiştir. Kalıntılar arasındaki büyük kesme taşlar ve arasıra bulunan paralara bakılacak olursa Dara’nın geçmişte büyük ve görkemli yapılara ve zengin hazinelere sahip olduğu söylenebilir. [/SIZE]​

20.jpg

Mardin güzel yer 1 sene midyat da kaldım nusaybine gittim ismini şimdi hatırlayamadığım bir köy vardı tepede bir yerde midyat ile nusaybin arasında bir köy beyazsu tarafında fotoğraflargüzeldi

burdan otesı merkez mardin

748pxmardinib0.jpg

440mardin203qe6.jpg

mardinbe9.jpg

mardin01ab9.jpg

phmardinfn6.jpg

x1pphu2k6hcg6rozdgatulqho6.jpg

x1pphu2k6hcg6rozdgatulqwe9.jpg

x1pphu2k6hcg6rozdgatulqkv4.jpg

y1p3vmanoli0k1okmawpp3mli1.jpg

y1p3vmanoli35k7qnkps6sytp3.jpg

y1p3vmanoli3qzh5mke2oebzy4.jpg

eski mardin yane burası mardinin yukarısı eski evlerın bulunduğu bölge tarihi evler...
mardin.jpg

yeni mardin burası da yenişehir dediğimiz mardin bu da aşağda kalıyor
smilie.gif

mardin.jpg

mardin.jpg

Mardin güzel yer 1 sene midyat da kaldım nusaybine gittim ismini şimdi hatırlayamadığım bir köy vardı tepede bir yerde midyat ile nusaybin arasında bir köy beyazsu tarafında fotoğraflargüzeldi

bende hatılayamadım ama cok guzel bır yer gezılecek gorulecek tarı zengını bır yerler

1.jpg

2.jpg

23.jpg

24.jpg

27.jpg

30.jpg

31.jpg

32.jpg

fotoğraflar için gerçekten teşekkürler eski günleri yad ettim sayenizde güzel günlerdi.umarım tekrar bir gün mardini görme fırsatım olur hele midyat gözümde tütüyor

35.jpg

36.jpg

4.jpg

41.jpg

43.jpg

fotoğraflar için gerçekten teşekkürler eski günleri yad ettim sayenizde güzel günlerdi.umarım tekrar bir gün mardini görme fırsatım olur hele midyat gözümde tütüyor

oraları gordunuz gezdınız dıller mesep var ama nasıl kardesce yasam var dosluk sevgı saygı kucuyunu bılen buyunu bılenler özledım ya bende mardını

46.jpg

48.jpg

50.jpg

51.jpg

53.jpg

54.jpg

22.05.2008mardin1.jpg

55.jpg

58.jpg

59.jpg

60.jpg

61.jpg

63.jpg

65.jpg

7.jpg

70.jpg

devamı gelecek inşAllah cc

orda kocaman kocamöan şehirlerde olmayan sevgi ve saygı var ben onu gördüm yüksek yüksek binalar holdingler yok ama içi sıcacık yuvalar gördüm onlarla yaşadım dertleşdim sanırım siz şuanda mardinde yaşamıyorsunuz ama biliyorumki oranın acılı yemeklerini ve demli çaylarını içiyorsunuzdur benim içinde bu akşam demli bir mardin çayı için lütfen

a birde MARDİNLİM mardinlim diye bir türküsü vardı onun bende kaseti vardı o kaset bozuldu o türküyü nerden bulabilirim tam olarak adı neydi

doğunun gerdanlık takmış asil şehri....görmüştüm yeniden görmek çok iyi geldi..teşekkür ederim

bence bir şehri şehir yapan içinde yaşayan insanlarıdır.

içinde zaten etnik kimlikleri farklı birçok kişiye kucak açan koca bir şehir mardin

Memleketiniz gerçekten çok güzelmiş. Özellikle tarihi yerleriyle gezip, görmeye değer. Paylaştığınız için teşekkürler.

Üst Alt