Bundan 15-20 yıl sonra emekli olacak kişiler, bugünkü asgari emekli maaşına rahmet okutacak kadar düşük bir emeklilik maaşı alacaklar.
Devlet, kendi üstündeki bu beceriksizliği ve yükü ortadan kaldırmak, ayrıca yeni bir sıcak para kaynağı yaratmak için böyle kurnazca bir yol buldu.
Biz bu filmi daha önce seyrettik. Tasarrufu Teşfik Fonu ve Konut edindirme fonu adı altında yıllarca maaşlarımızdan para kestiler. Yıllar sonra geriye sakada gibi bir para iadesi yaptılar. Yıllarca kesilen Konut edindirme fonundan alacağım iade 100TL'nin altında... devlete bağışladım, gidip almıyorum.
Otomatik BES bunun yeniden çevriminden ibaret. Şimdi allayıp pulluyorlar ama ileride ne getireceği meçhul. Türkiye'de hiç bir şeyin garantisi yok. Kişisel fikrim, her ay bir miktar döviz veya altın alıp bunu vadeli olarak yatırmak BES'in getireceğinden hem daha fazla, hem de daha pratiktir.
BES gibi bir şeyi sadece "benim iradem çok zayıf, para biriktiremiyorum, elimdekini harcarım" diyenlere önerebilirim. Bizim BES'imiz şu kadar kazandırdı, bu kadar kazandırdı diyenlerin hepsi matematik oyunları ve algı yaratmadan başka bir şey değildir. Hiç bir BES kendi yapacağınız yatırımlardan fazla kazandırmaz. Her şeyden önce, yatırdığınız her kuruştan komisyon alınmaktadır.
Devlet ilk kez girenlere bir miktar katkı ve avantaj sağlayacak. Yani size elma şekeri verecek. Şekeri yiyip yememek herkesin kendi bileceği şey.