Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Beyin kanaması geçirdim. 92 sigorta girişi ile malulen emekli olabilir miyim?
arkadaşlar 10 haziran 2015 te işyerinde sabah beyin kanaması geçirdim. 4 gün yoğun bakımın ardından serviste 12 gün sonunda taburcu ettiler.30 gün rapor verdiler. sol tarafım kısmi felç oldu. mesleğim elektronik. rapor süresi bitince çalışmaya başladım. işte her türlü sıkıntı çıktı. eski performansım tamamen kaybolmuş. bu gün işten çıkarıldım. doğal olarak hatalar yapıyordum. 1992 başlangıçlı sigortam var. malulen emekliliğe başvursam devletin bana arkasını dönme olasılığı nedir.
Sigorta girişiniz eski çok fazla bir ara yoksa priminizin de erken emeklilik için yeterli olacağını düşünüyorum.
Malulen emeklilik erken emeklilikten çok daha zordur. Malulen değil de vergi indirimi ile erken emeklilik sizin için daha uygun olabilir. Prim gün sayınızı da belirtirseniz daha net açıklama yapabiliriz.
prim gün sayım maalesef 2068 gün. daha önceleri ihlas holdingde 5 yıl aralıklı çalışmam var sigorta yapılmadı. ayrıca 1989 da stajyer olarak işe başladım. ayrıca belçikada 1 yıl sigortam var. bu durumdan bir çıkış yolu ne olur. gerçekten zor durumdayım. hiç bir şey bilmiyorum. cevaplar için teşekkür ederim
Durumunuz maluliyet cetveli'ne göre malul sayılmayı gerektireck düzeyde olmalı. Ben olsam, "maluliyetimin tespiti" talebiyle sigprta müdürlüğüne başvurur ve hastaneye sevk alırdım. Süreç sonunda sgk size ya red kararını bildirir ya da malul durumda olduğunuz tespit edildi. Sigortalılığınıza son verip malulen emekliliğe başvurabilirsiniz" der. Siz de işten ayrılır bu sefer malulen emeklilik için dilekçe verirsiniz. 1 ayda da malulen emekliliğiniz onanır.
İş kazası sayılan hal ve durumlar 5510 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinde belirtilmiş olup (Bkz. İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları Kapsamı Sağlanan Yardımlar Tarafların Sorumluluk Halleri), bu belirtilen hal ve durumlar kapsamına girse dahi (örneğin işyerinde veya işverence yürütülmekte olan iş sırasında meydana gelse dahi), beyin kanaması ve kalp krizi şu anki Sosyal Güvenlik Kurumu uygulamalarında iş kazası sayılmamaktadır. Bunu tek istisnası, eğer beyin kanaması veya kalp krizi ile işyerindeki çalışma şartları veya yapılan iş arasında illiyet bağı kurulursa, yani sigortalının yaptığı iş veya çalışma şartlarının beyin kanaması veya kalp krizine sebep olduğu anlaşılırsa, olay iş kazası sayılmaktadır.
Konuyla ilgili açıklama, Kurum tarafından çıkarılan 2011/50 sayılı Genelgede; dışarıdan bir etki veya herhangi bir olayla ilgili olmaksızın işyerinde geçirdiği bir kalp krizi veya başka bir hastalık nedeniyle vefat eden sigortalının ölümünün iş kazası olarak kabulüne imkân bulunmamaktadır. şeklinde yapılmıştır.
Öte yandan Kurum uygulaması bu şekilde olmakla birlikte, beyin kanaması ve kalp krizini iş kazası olarak sayan mahkemeler bulunduğu gibi, Yargıtayın da bu yönde kararları vardır.
kaynak İş ve Sosyal Güvenlik - Mevzuat Bilgi Kültür Platformu Soru - Cevap
verdiğiniz cevaplar için teşekkür ediyorum. şu ana kadar arkadaşların yardımı ile ayakta kaldım. Sanırım yaşam bu konuda çok acımasız. duyduğuma göre ölüye bile sağlam raporu verecek düzeyde bir heyet varmış. hiç bir ümidim kalmadı. Rabbim yaşamımı bir şekilde sonlandırır ümidi üzerimde daha çok yoğun. devletimiz bizi yük olarak görüyorsa bu dünyada işimiz bitmiştir. yaşam suresi boyunca ayakta kalmanın bir yolu mutlaka vardır. onur ve şerefimi koruyacak şekilde devam edicem. çok teşekkür ederim.
1992 ilk işe giriş tarihi ile ne zaman emekli olurum
1992 ilk işe giriş
toplam 2730 gün
%45 engelli
vergi indirimi için 10 ay önce başvuru yapıldı halen bekliyorum
vergi indirimi onaylanırsa toplam kaç günde emekli olucam
teşekkür ederim