Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Beyin kanaması sonucu felç geçirdim. Nasıl emekli olabilirim?

hannibal34

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
İyi günler,

Ben 2004 yılının mayıs ayında beyin kanaması sonucu sağ tarafımdan felç geçirdim. 1994 yılında başlamış sigorta ve 1998 yılından itibaren çalışıyordum .2004 yılına kadar çalışmaktaydım fakat geçirdiğim felçten dolayı çalışmıyordum. 2009 yılında 6 ay bir yerde çalıştım fakat ağır şartlar ve yol yüzünden ayrıldım.

Kısa bir süre önce arkadaşım %67 olan oranın %60 düşürüldüğünü ve benim boyun damarlarımdan sağ taraftakinin normalin yarısı olduğu için malulen emekli olabileceğimi söyledi.

Ben artık hastane ve doktora gitmiyorum, ve Türkiyede engellilere bakış şeklini bildiğimden ve işyerlerinin herhangi bir derece (%) için başvurmadım ve almadım. İlk geçirdiğimde yürüme, konuşma hiçbir şey yapamıyordum. Ancak şimdi yürüyebiliyorum (ama koşamıyorum), sağ elimi kısıtlı (kaba işlerde) biraz kullanabiliyorum.1972 doğumluyum.

Size sormak istediğim, malulen emekli olabilir miyim? eğer olabilirsem bunun için nereye, neler götürmem gerektiği (tam ve açık olarak) gibi konularda yardımcı olabilirseniz sevinirim.

İlginize teşekkür ederim...

Malulen emekli olabilmek için maluliyet cetveli'ne göre malul sayılmak gerek. İlgili cetvelde Hemipleji için şu ibare var:
1- HEMİPLEJİ veya AĞIR HEMİPAREZİLER:
Vasküler, enfeksiyöz, travmatik, tümöral veya benzeri nedenlerle intrakraniyal bir olay sonucu meydana gelen
Durumunuz buna uyuyorsa, malulen emekli olmak için en son çalıştığınız işyerinin bağlı olduğu sigorta müdürlüğüne malulen emeklilik için başvurmanız gerek. Onlar sizi hastaneye sevk ederler. Hastane raporu sgk sağlık kuruluna gönderir, onlar cetvele göre maluliyete karar verise malulen emekli edilirsiniz.

Eğer işgücü kaybınız maluliyeti gerektirecek derecede değil, ama işgücü kaybı cetveli'ne göre %40 ve üzerinde ise, o zaman -çalışırken- defterdarlığa vergi indirimi için başvurup bu hakkı elde ederek, nispeten erken emekli olabilirsiniz
%40-59 arasında bir raporla 3. dereceden vergi indirim hakkı elde edeceğinizi varsayarsak, 06.08.2003 tarihi itibariyle sigortalılık süreniz 9 yıldan fazla idiyse (ilk sigortalı olduğunu tarih +) 16 yıl sigortalılık süresi ve 3760 gün ile; 6 yıldan fazla 9 yıldan az idiyse 17 yıl sigortalılık süresi ve 3920 gün primle emekli olabilirsiniz

Ek bilgi: http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html

Bülent Bey, iyi akşamlar benimkisi yüksek tansiyon nedeniyle ve damarlarımın yarısı normal boyutun yarısı sebebiyle gelmiş bir durumdur.Sağ şah damarım içten yırtılmış ve beyine kan gitmemiştir.İki hafta komada kaldıktan sonra gözlerimi açtığımdan ve bu durum yurt dışında olmuştur.Yurtdışında 1 ay hastanede kaldıktan sonra kardeşim gelerek beni Türkiye ye getirdi ve dışkapı hastanesinde 3 ay, Hacettepede 2 hafta kaldım.
Kusura bakmayın, yazdığınız tanımları bilmediğimden ve açıklamayı unuttuğumdan bu duruma uygun muyum?
Sadece sgk ya gidip başvururken herhangi bir belge,fotoğraf vs. istiyorlar mı?

Teşekkürler..

Tıp dilindeki karşışlıkları bilemiyorum. Türkiye'de kontrole gittiğiniz sürekli doktorunuz varsa, o bilir cetvellerdeki tam karşılığını...

Malulen mi yoksa vergi indirim hakkı elde ederek erken yaşlılık emekliliğinden mi yararlanabileceğinize bağlı başvuru süreci ve şekli. Önce bunu kesinleştirin doktorunuza sorup...
Zaten başvurular da atla-deve değil. Matbu evraklar ve rutin işlemler...

gecmiş olsun kardeşim inşalah sorununa bir cozüm bulursun

hastalıklarımız aynı zamanda başladıhı icin buraya yazmak istedim

bende 26 mayıs 2004 de cerrahpaşada 42 gün yogun bakımda yattım

bende konuşamıyorum yürüyemiyorum kas hastasıyım

allaha emanet ol

KaPtAn 16;

Çok büyük geçmiş olsun, inşalah şifanı bulup en yakın zamanda iyileşirsin...

----------

Teşekkür ederim Bülent Bey ilginize, ben yanlızca oturduğum yer ile sgk arasında 26 km olduğundan sormuştum.Sizde iyi bilirsiniz ki en ufak bir şey eksik olduğunda bugün git yarın gel pozisyonuna düşürüldüğümüzden mesafe ve milletimizin duyarsızlığına sinirlendiğimden yazmıştım.
Tekrar ilgi ve alakanıza teşekkür ederim iyi çalışmalar...

SGK ya malulen emekli olmak için başvuru yaptığınızda gerekli olan evraklar;
- Askerliğinizi yaptığınıza dair belge(Askerlik şubesinden alabilirsiniz)
- Kimlik fotokopisi
- Varsa ehliyet (Sürücü Belgesi)
- İlk çalışmaya başladığınız işyerine vermiş olduğunuz sağlık raporu
- Hastalığınız hakkında hastahane raporu/Epikriz

Bende 2 gün önce başvurdum oradan biliyorum.İyi günler.

Malulen emeklilik için başvuru sonucunda bilgi...

Merhaba,
Ben 11.12.2009 tarihinde malulen emeklilik için başvurdum.
2010 yılının şubat ayında beni numune hastanesine sevk ettiler ve 18.02.2010 tarihinde sağlık kuruluna %84 ile girdim
15.03.2010 da sgk dan bir mektup geldi. Ama mektupta sgk nın genel sağlık sigortası genel müd.ne yazılmış, raporların tarih-no su ve bilgi için yine tarih-no bulunan bir yazı geldi.Herhangi bir başka bilgi yok
yani emekli oldum mu olmadım mı, bir yere gitmem gerektiği vb gibi bir şey belirtilmemiş.
Ne yapmam gerekiyor?

Bilgi verirseniz sevinirim, teşekkürler...

İyi günler,
reşit, arayıp soracam da elde verilmeyen bilgilerle mi soracağım?
Neyse cevap geldi kabul edilmemiş. Benim küfrettiğim şey, bunlar hastaneye , oradan kurula gönderiyorlar!! Kuruldan %84 engelli olduğum raporu çıkıyor ve sgk nın sağlık kuruluna gönderiliyor. Benim anlayamadığım madem sağlık kurulundaki insanlar kanunun üsttünde görebiliyorsa o zaman kanunların, oraya buraya göndermenin ne manası var diye sorarım.
Şu anda çok sinirliyim kusura bakmayın ama yazıktır bize...Bi de sgk utanmadan yazı gönderiyor kabul edilmedi ama istersem tarafsız sağlık üst kuruluna dilekçe
Ulan demek ki sağlık kurulunuzda tarafsız değil TARAFLI, tarafsız üst kurul denen de ne kadar TARAFSIZ TARAFLI bunu çok merak ettiğimden dilekçe yazıp gönderdim. Ben artık tescillendi bence, bu ülkeninde insanlarıda en yakışır şekliyle yönetilmeye müstahak.
Kusura bakmayın, çünkü sağ taraftan felç geçirmiş, hastaneye gimek güç hastanede beklemek güç ve hastane kurulunda dünyayı yaratmış edasıyla aşağılayan dr müsvettelerine kızdığımdan.....
Teşekkürler

İtiraz hakkınızı kullanmakla iyi etmişsiniz. Malulen emeklilik için maluliyet cetveli geçerlidir. Bu cetvele göre malul durumda iseniz, er ya da geç malulen emeklilik hakkınızı kazanırsınız.
Evet, illallah dedirttirirler adama ama, işte, burası böyle bir yer, ceberrut bürokratik cumhuriyet!

ben damar tıkanması sonucu kısmi felç geçirdim damar açıldıktan sonra hareket kısıtlılığım kalmadı bu rahatsızlığı yaşadığımda beyinde başka bir damarımda baloncuk yani anevrizma tespit adildi mesleğim şöförlük şuanda sadece sağ tarafımda sızı şeklinde ağrı ve aşırı bir sinirlilik hali var benim durumumda olan bir kişinin erken emekli olabilme ihtimali var mı

ben damar tıkanması sonucu kısmi felç geçirdim damar açıldıktan sonra hareket kısıtlılığım kalmadı bu rahatsızlığı yaşadığımda beyinde başka bir damarımda baloncuk yani anevrizma tespit adildi mesleğim şöförlük şuanda sadece sağ tarafımda sızı şeklinde ağrı ve aşırı bir sinirlilik hali var benim durumumda olan bir kişinin erken emekli olabilme ihtimali var mı
arkadaşım geçirilen hastalık değilde kalan hasarlardan dolayı rapor verilmektedir eğer geçirdiğiniz rahatsızlıktan sonra tedavi olmuşsanız oran vermezler ama damar hastalığınız varsa belli bir oran alabilirsiniz belki oda kaç olur bilemem

Üst Alt