Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bilinci yerinde olmayan kişinin adına alınan aracın satışı ve yeni araç alımı!?

rekanyu55

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Herkese merhaba,

Bizim durum sizinkinden biraz daha farklı ve kalkışmadan önce gerekli bilgileri edinmek adına yazıyorum.

Annemin %90 engelli raporu var, kendisi yatalak ve konuşamıyor bilinci de yerinde değil vasisi kardeşim. Engelli raporuyla 2014 yılında araç almıştık. Yılın dolması ve aracın sorunları nedeniyle bu aracı satıp yeni bir araç almak istiyoruz. Araçta herhangi bir ekstra tertibat yok.

Nasıl bir yol izlememiz gerekir? Bilinci yerinde olmadığı için mahkemeye kararı olması gerekir diyenler var, direkt noterden satışını yapabilirsiniz diyenler var, aracı mahkeme kararıyla satsanız da parasını alamazsınız diyenler var...

Nedir bunun yolu yordamı, mahkeme kararıyla mı satış yapılması lazım vasi tayin edildiği için, daha önce bunu yaşayan oldu mu?

Satış için mahkeme onayı lazım.ayrıca satıştan sonraki parayıda evet devlet kendisi vermiş gibi kafana göre kullanmayı yasakliyor.her yaptığın hareketten sosyal hizmetleri bildirmeniz gerekiyor.insanın elini kolunu bağlıyolar anlayacağınız.bir nevi ipotekli gibi mal kullanıyoruz.açıklamalarıda engellinin hakkını korumak.(öyleleride maalesef var ülkemde).kurunun yanında yaşta yanıyor bu durumda.

kutup yıldızı

Peki siz yaşadınız mı bu süreci, nereye başvurmamız gerek nasıl bir yol izlememiz gerek mahkeminin izin vermeme gibi bir durumu var mı ve ne kadar sürer bu sürecin sonuçlanması?

Evet sulh hukuk yada aile mahkemesinden satış izni için dava açmanız gerekiyor.hakimin insiyatifine kalmış.hayır diyen hakimde olabiliyormuş.o yüzden dava açarkenki verilen dilekçeyi güzel ikna edici yazmanız lazım.o yüzden dilekçe yazanlardan bu konuda fikir alın.ben araç hasta için küçük geliyor.biraz daha rahat edebilmesi için araç değişikliği yapmak istiyorum diye ekleme yapmıştım.o zaman 2 ayda sonuçlanmıştı.şuan pandemiden herşey alt üst olduğu için ne kadar sürede sonuçlanır bilmiyorum.ha birde 2022 maaş alıyorsa yeni araçalındıkdan sonra onuda kesiyolar bilginiz olsun.

kutup yıldızı

Peki aracın değerini kim belirliyor, örneğin vasisi olan kardeşim kendisi almak istiyor arabayı nasıl oluyor bu ?

Limit 300 birazda geçiyor.onu devlet belirliyor.öyle biliyorum.

rekanyu55
Arabayı satıp yenisini almak için mahkemeye müracat ettiğinde hakim soracak, neden satıp yenisini almak istiyorsun diye, bu soruya verecek cevabın varsa müracat et, biz annenizi hastaneye götürüp getirmek için arabayı yenileyeceğiz diyeceksin muhtemelen, işte böyle söyleyince hakimden okkalı bir azar ve red yiyeceksin, bu arabayla götüremiyormusun diyor, sıfır arabayla götürünce ne değişecek diyor, 1990 model arabayla hastasını götürüp getirenler var diyecek, bunları nerden biliyorsun diye soracaksın, yakınım felçli annesi üzerine 2012 yılında araba almıştı, 2017 den beri satmak için mücdele ediyor ama izin çıkmıyor, elinizdeki arabaya sahip çıkın derim ben ...

rekanyu55
İzin çıktıktan sonra,aracı engelli durumundan düşüttürüyorsunuz trafikten.normal araç statüsüne geçiyor.sonra kime isterseniz satabiliyorsunuz.Ben öyle yaptım.

Üst Alt