Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

BİMER'in kayıtları silmesini sağlayamaz mıyız? [Hukuk]

hnr

Üye
Konular
14
Reaksiyonlar
1
merhaba,

daha önce bimere başvuruda bulundum, bu başvuru kayıtları hala sistemde tutuluyor. bimere tekrar başvuru yaparak bu eski kayıtların silinmesini talep ettim. gelen cevap;

BİMER’e yapılan başvurular Devlet Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelik uyarınca mevzuatta öngörülen süreler çerçevesinde muhafaza edilmektedir.
Ayrıca başvuru sorgulamaları yalnızca tarafınızca görülebilmekte olup buna ilişkin gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasında azami hassasiyet gösterildiği hususunda bilgilerinizi rica ederiz.

bimere başvurular hassas konuları içerebilir. hiç bir amaca hizmet etmeden bunların saklanıp silinmemesi kişisel verilerin korunması kanununa aykırıdır. sorgulamaları yalnızca tarafım görebildiğinden bahsediyor, fakat burada çalışan personel istediği gibi bu verilere erişebilir. sistem hacklenebilir, yada e-devlet giriş şifrem çalınabilir. "gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasında azami hassasiyet gösterildiği" hususuna da değinmişler. azami hassasiyeti tüm seçmen veritabanının internette dolaştığında biz gördük. maalesef azami hassasiyet yeterli değil.

6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu

Kişisel verilerin silinmesi, yok edilmesi veya anonim hâle getirilmesi

MADDE 7 – (1) Bu Kanun ve ilgili diğer kanun hükümlerine uygun olarak işlenmiş olmasına rağmen, işlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması hâlinde kişisel veriler resen veya ilgili kişinin talebi üzerine veri sorumlusu tarafından silinir , yok edilir veya anonim hâle getirilir .

bildiğim kadarıyla genel bir kanun özel bir kanunun üzerindedir. bu durumda 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu bu durumu kapsar mı? ve kapsarsa içeriği sildirmek için hak doğurur mu?

BİMER'e yazılan konu nedir

hukuki bir süreçle ilgili bir konuydu, sonuçlandı ve artık kayıtlı kalmasının bir mantığı yok. ben sadece kendi durumum için değil, bimerin genel işleyişindeki bu gizlilik sorununu foruma taşımak istedim. burada bir belirsizlik var, hukuka uygun olan, bu verilerin işlemin tamamlanmasının ardından belirli bir süre sonra silinmesidir.

mahkeme sonuçlandı
ise o da
silinir

erdal71

sonuçlandı, üzerinden yıllar geçti. maalesef silinmiyor.

Silinmez ki Düşünsenize siz bi Üniversitedn mezun oldunuz ve mezun olduktan sonra bilgiler siliniyo siz hic üniversite okumams gbi görünüyor olursunuz o universitede okudugunuzu ispatlayamazsniz da silinirse :) mantıklı mi Hayır bnm fikrimce böyle .. Devlet işler i hukuki isler vs e Devlet te kalır ne olrsa olsun sistem e kaydı giriliyor hnr

silinmesi gereken şeyler vardır, silinmemesi gereken şeyler vardır. tabi ki okul kayıtlarınızın silinmesi normal olmazdı yada devletten kimlik numaranızı silmelerini isteyemezsiniz. fakat bu durum farklı, bahsettiğiniz konularla ilgili değil. bunların silinmesini talep etmek gayet normaldir. bu konuda yasa var.

6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu buradan inceleyebilirsiniz.

Yasadan kanundan bilgim yok sizde haklısınız da bn sadece fikrim i söyledim yani silinmez gibi dedim sahsi fikrim saygılar..

bimer dediğiniz şey aslında, bilgi edinme ve dilekçe hakkına ilişkin bir yapı.
siz ilgili kuruma dilekçe yazmak yerine, internet üzerinden bimere başvurursunuz, onlar da başvurunuzu ilgili kuruma iletir.

yani siz bimere başvurduğunuzda, ilgili kuruma dilekçe vermiş gibi olursunuz.

ilgili kuruma dilekçe verdikten sonra, dava açsanız ve dava sonuçlansa; kuruma gidip "ben size dilekçe vermiştim ama şimdi dava sonuçlandı hadi benim dilekçemle ilgili tüm kayıtları silin, silmezseniz belki bunlar başkasının eline geçer vs" diyebilir misiniz?

belki, bimere başvuru yaparken bir memura da iftira attınız ve o memur sizden şikayetçi olacak, iftira suçunda zamanaşımı 8 sene yani o memur 8 sene sonra bile sizden şikayetçi olabilir. bu durumda devlet kayıtları silerse, iftiraya uğrayan memur ne yapacak, tek delil vardı o da karartılmış.

ya da işini yapmayan bir memur var, bu konuyla ilgili onlarca şikayet gelmiş, memur hakkında idari soruşturma yapılacak ama bir bakmışsınız, şikayet eden adamlar tüm kayıtları sildirmiş. işini yapmayan memura dair bir tane bile şikayet kaydı yok.

çok istisnai özel bir durum yoksa, kayıtların silinmemesi normal. istisnai bir durum varsa da bu durumun, kayıt silmeyi gerektirip gerektirmediğine, bilgisayarın başında oturan memur değil, mahkemeler karar verir, kayıtların gerçekten silinmesi gerektiğine inanıyorsanız kayıtların silinmesi için dava açabilirsiniz ancak yukarıda yazdıklarınız dışında özel bir gerekçeniz yoksa muhtemelen davanız reddedilir, gereksiz yere dava masrafı ve vekalet ücreti ödemek zorunda kalırsınız.

Konu hakkındaki düşüncelerinize katılmıyorum. Vermiş olduğunuz ilk örnekte, bir dilekçeyle açılacak dava, artık kendi içerisinde yeterli kanıtı taşır. Bahse konu olan dilekçede bu dava dosyasının içine eklenir. Bu dilekçenin bimer veritabanından kaldırması dava dosyasını etkilemez. İlgili kişi iftiraya uğradığını düşünüyorsa artık muhatabı bimer değil ilgili mahkemedir. İtiraz etmesi veya karşı dava açması için dilediğinde tüm dava dosyalarına erişebilir.

Günümüzde uyap ağından bile veri silinebiliyorken, bimerden silinmemesinin benim açımdan mantıklı bir tarafı yok. İkinci örneğiniz için konuşmak gerekirse, ilgili başvurunun çözüme ulaşmadan yok edilmesi söz konusu değil zaten. Dava açma konusuna gelirsek, elbette oradaki memur önüne konan yönetmeliğe göre hareket etmek zorundadır, buradaki eleştirimiz memura değil sistemedir.

Konuyu buraya taşımamın nedeni 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu bu durumu nasıl ele alıyor, belki aramızda hukukçu arkadaşlar varsa bu konuyu yorumlayabilir, bir hak söz konusuysa dava açılabilir ve konuyu hakimler değerlendirir. Vatandaşların dava açma hakkı vardır, sonuçta buradaki amaç mahkemeyi keyfi bir şekilde meşgul etmek değil bir meselenin yetkili kişilerce çözüme bağlanmasının talebidir. Dava açmak bir masraf doğuracak diye haklarımızdan vazgeçemeyiz. Davanın sonucunu öngörebilmek için 6698 Sayılı kanunu konu dahilinde yorumlamak gerekir.

Düşüncelerinizi ilettiğiniz için teşekkür ederim. Benim bu konudaki isteğim keyfi değildir. Veri işleme ilkeleri vardır, veri işleyen bu ilkelere uymak zorundadır. En azından durum şu şekilde olabilir; çözüme kavuşmuş ve artık geçerliliğini ve önemini yitirmiş başvurular için bir kaldırılma süresi belirlenmelidir, yada en azından bu başvurular sistemden kaldırılıp arşivlenmeli ve bu şekilde muhafaza edilerek yetkisiz erişim engellenmelidir.

Son düzenleme:
ben kesinlikle silinemez demedim zaten. silinecekse buna memur değil, mahkemeler karar verir dedim.
gerekçelerinize güveniyorsanız, mahkemeden bimer kayıtlarının silinmesini tabi ki isteyebilirsiniz.

Merhabalar sonuç aldınız mı? Kayıtlar silindi mi?

Gulsen1

hayırdır sende pişman olup yazdıklarını mı sildirmek istiyorsun:rolleyes:

Arkadaşlar, zaten devletler resmi kayıt adı altında vatandaşlarının tüm kayıtlarını tutar. Diyelimki devlete yansımış basit bir olay veya konu, siz vefat edene kadar kayıtlarda kalır. Yada basit suç nieliği taşıyan konular ( ceza almasanızda ) sicil olarak kalır, peki sicil nasıl silinir,80 yıl sonra kendiliğinden silinir yada mahkeme kararı alındığı zaman.

Son düzenleme:
Mevzuatta belirtilen süre boyunca muhafaza ediliyormuş bu süre ne kadar bilginiz var mı? Sonuçlanmış sonuçta

Arşivlerin belirli süre bekleyip sonra imhası gerçekleşir bununda zamanı vardır.

KVKK kapsamında verilerin anonimleştirilmesi zorunludur. Bu kapsamda yapılacak başvuru sonucunda yazılarda bilgilerde silinmesi gerekir fakat bu kanunu çıkaran da devlettir. Muhtemelen kanun detaylarında bunu engelleyen maddeler vardır. Hukukçu değilim detayıda bilmiyorum fakat biz vatandaş olarak devletten hizmet almaya devam ettiğimiz için bu tip verilerimizi devlet kurumları saklayabilir. Aynı şekilde bir bankanın müşterisi olduğumuzda verilerimizin silinmemesi gibi ancak hizmet alımını durdurduğumuzda ve KVKK kapsamında başvuru yaptığımızda verilerimiz silinebilir. Bu şekilde eyyorladım.

Merkez Arşivine devredilecek malzemenin, merkez teşkilatı birim arşivinde saklama/devir süresi 15 yıldır.

yazı hukuk ile ilgili olduğunda ,
Mükellefler elinde bulunan arşivlik malzeme birim arşivlerinde 1-5 yıl süre ile; arşiv malzemesi ise, kurum arşivlerinde 10-14 yıl süre ile saklanır. (Yani bimer de bu bilgi 1 ile 5 yıl arası kalır sonrası kurum arşivine taşınır orada da 10 ile 14 yıl sonra imha edilir.)

gizli kabul edilmiş ve halen bu özelliklerini koruyan arşiv malzemesi Genel Müdürlüğe geçtikten sonra da gizli kalır. Bu çeşit arşiv malzemesinin gizliliklerinin kaldırılması, mükelleflerin görüşü alındıktan sonra ( dilekçe ile başvuran kişi ) Genel Müdürlüğün teklifi üzerine komisyonca kararlaştırılır. sonra imha edilir

Cok teşekkür ederim arkadaşlar e devlet üzerinde kapanan dava dosyaları bile siliniyor cimer içişinde geçerli olur diye düşünmüştüm

Dava dosyaları kapandıktan sonra ilgili kuruma dilekçe verilerek e-Devlet üzerinden kapanan dosyalar silinir.
DüşünürBilir Devlet ve Özel kurum arşivleri farklıdır. Cimerin şikayetlerde önem sırasına göre sonuçlanan şikayetler silinebilir.

Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum gerçekten belli bir süre sonra silinecekse o süreyi beklemeyi tercih ederim 5 yıl? 10 yıl? Başlığı acan üye cevap verseydi

Benim dört sene önce yazdıklarım az önce baktım cimer sisteminde kayıtlı duruyor dava dosyaları takipsizlik olduğunda yada sonuçlandığında kapanır ve uyap vatandaş portalından kapalı dava dosyalarımdan ulaşabilirsiniz.
Bimer zaten kalktı.

Peki nereye ne şekilde bir dilekçe verebiliriz? Kayıtların silinmesi için bir bilginiz var mı?

Gulsen1

merhaba, konuyla ilgili herhangi bir bildirim gelmediği için yazılanları geç farkettim. ilk mesajda belirttiğim gibi, bu konuda kuruma yine bimer üzerinden ilettiğim silme talebine aşağıdaki yanıt gelmiştir.

BİMER’e yapılan başvurular Devlet Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelik uyarınca mevzuatta öngörülen süreler çerçevesinde muhafaza edilmektedir.

Ayrıca başvuru sorgulamaları yalnızca tarafınızca görülebilmekte olup buna ilişkin gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasında azami hassasiyet gösterildiği hususunda bilgilerinizi rica ederiz.

bunun dışında herhangi bir adım atmadım;

fakat bu basit bir bilgilendirmedir. kesin bir yargı içermez. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile kendinize ait verilerin silinmesini, değiştirilmesini, kimlerle ne şekilde paylaşıldığının tarafınıza bildirilmesini, arşivlenmiş, yedeklenmiş olsa dahi tüm kopyalarının geri getirilemeyecek şekilde silinmesini talep etme hakkınız vardır. talebiniz yasa çerçevesinde ve uygun olması durumunda, isteğinizin yerine getirilmesi zorunludur. bu kanunda, istisnai durumlar içerisinde, bimer kayıtları silinemez şeklinde belirtilmemişse, bimer de bu kanuna uymak ve verilerinizi silmek zorundadır. ayrıca cevapta geçen Devlet Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelik, Kişisel Verilerin Korunması Kanununun kapsamı altındadır, hükümleri bu kanunun aksi şeklinde işletilemez. günümüzde dijitalleşme ile veri saklamanın kolaylaşması nedeniyle artık attığımız adım bile kayıt edilir hale gelmiş durumda. bazı arkadaşlar bu durumları normalleştirebilir ya da altında manalar aramaya çalışabilir. bu arkadaşlar şunu hatırlamalıdır, henüz yakın bir geçmişte, kamumun her kademesine erişen bazı örgüt mensupları, buralarda istedikleri gibi at koşturmuş, insanların gizli verilerini ele geçirip fişlemiş, ifşa etmiştir. yine yakın bir geçmişte milyonlarca kişinin tüm adres ve kimlik bilgileri internete sızdırılmıştır. devlet bu verileri korumak zorundadır. ama örnekler bu korumanın yeterli olmadığını kanıtlıyor. bu bağlamda her ne sebeple olursa olsun, kendi verileriniz üzerinde işlem yapma hakkına sahipsiniz. bunun için bir sebep göstermek zorunda değilsiniz ve bu hak kısıtlanamaz.

yapılması gereken ilgili kuruma dilekçe ile başvurmak ve ilgili kanunu gerekçe gösterip isteğinizi sunmaktır. isteğiniz yerine getirilmediği taktirde mahkemeye gitme hakkınız vardır.

fakat, ilgili kanun bazı istisnai durumlar içeriyor, bunu göz ardı etmemek gerekir. şu an vaktim yok. ilerleyen zamanlarda kanunu detaylı inceleyip, konuyu detaylandırabilirim. fakat bunun için tam tarih veremem. kendiniz kanunu inceleyebilirsiniz;

https://www.kvkk.gov.tr/
https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.6698.pdf
https://www.kvkk.gov.tr/SharedFolderServer/CMSFiles/7d5b0a2f-e0ea-41e0-bf0b-bc9e43dfb57a.pdf
https://www.kvkk.gov.tr/yayinlar/Kİ...MESİ VEYA ANONİM HALE GETİRİLMESİ REHBERİ.pdf
https://kvkk.gov.tr/yayinlar/KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASINA İLİŞKİN BAŞVURU VE ŞİKÂYET HAKKI.pdf

Üst Alt