Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bina girişlerine rampa yapılmasının yasal dayanağı nedir?

1/7/2005'te kabul edilen 5378 sayılı ÖZÜRLÜLER KANUNU'nda der ki:

Geçici Madde 2- Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmî yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde özürlülerin erişebilirliğine uygun duruma getirilir.

Yani kamu binaları söz konusu sadece..

Bildiğim kadarıyla apartman girişlerinde yapılacak değişiklik- rampa- için de mülk sahiplerinin çoğunluğunun onay vermesi gerekiyor.

empatizan;

Bunun çoğunluk kararı gerektirmesi doğru değil aslında. Eğer talep üzerine yaptırılmassa ayrımcılık suçlaması mümkün olabilir mi? Hukukçu arkadaşlar bilgi verebilirler belki.

Bu konuda sadece engelliler için yapılacak bi değişiklikte değil binadaki tüm değişikliklerde apartmandaki mülk sahiplerinin çoğunluğunun onayı gerekiyor ,Tabi bunulada iş bitmiyor, belediyedende gerekli izinler alınmak zorunda..almazsanız ne olur ? herhangi bi şikayette cezai işleme maruz kalırsınız...

Bunu binadaki bir değişiklikten çok, engellinin binada yaşayabilmesi için gereklilik şeklinde düşünmek daha doğru olmaz mı? Bunun tek şartı, yapılan işin bedelinin kullanan tarafından ödenmesi olmalı. Uygunluğu da imar müdürlüğü tarafından denetlenmeli, apartman yönetimi tarafından değil. Sair şartların istenmesi bana pek doğru gelmiyor.
Bunun için belediyeye de bir danışmak doğru olur.
Ayrıca çoğunluk kararı ile kat malikleri her istediklerini yaptırmak ya da yaptırmamak hakkına sahip olmazlar gibi geliyor bana. Örneğin toplanıp da -bir oy eksik şekilde- bir dairenin kapısının iptal edilip de önüne duvar örülmesine karar verebilirler mi?

Tabii ki alınan kararlar mantık lı olmak zorunda ..Engellinin binada yaşayabilmesi için yapılacak değişiklikler konusundada binada hiç kimsenin problem çıkarmayacağını düşünüyorum belediye de dahil...

Ben inşaat sektöründeyim, yeni yaptığımız binaların girişlerinde rampa projelere çiziliyor ve uygulanıyor.Fakat eksiklik var, bina girişinde rampa denen şey asansör, asansörü koydunuz binaya girdiniz, fakat sonrası, binada asansör yok.Neden yok 12.50 yüksekliği geçmeyen binalarda asansör mecburi değil.Bu binalarda özürlü birey ancak giriş dairelerde oturabilir.En mantıklısı binaya düz ayak girip, binada asansör bulunması.

mac72;

senin düşündüğün gibi olmuyor malesef kardeş.
yönetimden bazıları ne gerk var diyormuş yönetici öyle dedi.
bende yaşadığım ildeki valilik belediye ve basına durumu aktardım.
her şeyden çönce zihniyetlerin değişmesi lazım.bugün bun a karşı çıkanlar yarın kendi başlarına böyle bir durum gelirse o zamanda aynı itirazı yapabiklecekler mi?önemli olan budur bence

Son kanuna göre, engelli kişi rampanın yapılması için apartman yönetiminden talepte bulunur. Yönetim buna yanaşmassa kişi kendi imkanı ile bunu yaptırır. Bunun için apartman genel kurulunun karar alması gerekmez. Bu kaldırmayada apartman yönetimimin yetkisi yoktur. Kaldırılarsa savcılığa suç duyurusunda bulunursunuz.

01.07.2005 tarihinde kabul edilen Özürlüler Kanunu

[FONT=Arial][SIZE=3]Yapılarda Proje Tadili Yapılması (madde 19): [/SIZE][/FONT][SIZE=3][FONT=Arial]Engellilerin yaşamında zorunluluk getirmesi durumunda, oturdukları binada proje tadilatı yapılabilecektir. Diğer kat malikleri buna itiraz edemez ve engelleyemezler. Bu yasa maddesi ile engelliler sahip oldukları apartman dairesine giriş ve çıkışlarda karşılaştıkları fiziki engellerin kaldırılması için tadilat yaptırabileceklerdir. Apartman yönetimi yalnızca teknik ve güvenlik gibi konularda sorun yaşanıyorsa itiraz hakkına sahiptir.[/FONT][/SIZE]

Bu konuyla ilgili haberi yolluyorum, kaynak sessizliğin sesi dergisi ;

Sağolasın iyilik.. Benim gözümden kaçmış.. :eek:

Maddenin orijinali şöyle:
Madde 19- 23.6.1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 42 nci maddesinin birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

Özürlülerin yaşamı için zorunluluk göstermesi hâlinde, proje tadili kat maliklerinin en geç üç ay içerisinde yapacağı toplantıda görüşülerek sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karara bağlanır. Toplantının bu süre içerisinde yapılamaması veya tadilat talebinin çoğunlukla kabul edilmemesi durumunda; ilgili kat malikinin talebi üzerine bina güvenliğinin tehlikeye sokulmadığını bildirir komisyon raporuna istinaden ilgili mercilerden alınacak tasdikli proje değişikliği veya krokiye göre inşaat, onarım ve tesis yapılır. İlgili merciler, tasdikli proje değişikliği veya kroki taleplerini en geç altı ay içinde sonuçlandırır. Komisyonun teşkili, çalışma usulü ile özürlünün kullanımından sonraki süreç ile ilgili usul ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından müştereken hazırlanacak yönetmelikle belirlenir.
atoksal, sanırım bu madde yeterli..

Kaldırımlar yollar normal bir insan için bile çok tehlikeli ki kaldı bizim için berbat.Özellikle istanbul bir engelli için sanki korku tüneli.Bazen diyorum ki ,hadi bize özen göstermiyorlar kendilerine bari göstersinler ama bakıyorum tökezleyen düşen yollarda yüzlerce insan var.diyelim ki kaldırıma rampa yapmış fakat bu rampa yoldan 10 cm yukarda bunun manası nedir? anlayamıyorum.Keşke hepimizin güven içinde ilerlediği rahat konforlu yollar olsa da biz de engellerimizi biraz olsa aşsak,ama netekim yolu böyle yapanların kafasında engel çok .Bizi kimse yeterince düşünmeyecek.

Bu konudan hepimizde müzdaribiz tabi bunun genel olarak zihinlerde değişmesi lazim çünkü vicdanli ve empati yapabilen bir insan kendini masil özgür hissediyorsa bi mekanda bi evde harhangi bir yerde girip çıkarken sıkıntı çekmiyorsa bizim gibi engellilerinde bu hakka sahip olduğunu düşünmek bilmek zorunda. Bu günlerde havalar sogudu ve evde bütün gün canim sıkıldığı için 1 saatde olsa dışarı çıkmak zorundayim ve ben istanbulda bi semtte oturuyorum evime yakin bi tane kahvehane var bütün arkadaşlarım orada takılıyor benim için vakit geçirebileceğim sosyallesebilecegim tek yer ama ve lakin girişte 2 merdiven var ve ben oraya gittiğim de kapının önünde donar vaziyette oturuyorum herkez yanımdan gelip geçiyor içeri girip dışarı çıkıyor ama 1 tanesi bile sen burda üşüyorsun sana bi rampa yapalim içerde otur yada kaldirip içeri alalim diyen yok biz niye bu kadar düşüncesiz olduk niye bu kadar bencilleştik oraya hergün gelen demirciye söylememe rağmen yapmıyor beni hiç takmıyor açıkçası ailemizin haricinde kimsenin umrunda değiliz beni bu hastalikta en çok üzen bu tür şeyler oluyor allah hepimizin yardımcısı olsun olsun ki kimseye muhtaç olmayalim !

Üst Alt