Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bipolar affektif hastasıyım. Nasıl emekli olabilirim?

boybom

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
ben yaklaşık oniki senedir psikolojik rahatsızlığım var 1999 dan beri çeşitli tanılar konuldu bu süre zarfında genel olarak bi polar afeftik tanısı konuldu askerlik muafım oradada bipolar afeftik tanısı konuldusene 2004 te kısacası ara ara iyleşmeler olsada hep bu hastalıkla boğuşmayla geçti 2006 da babam benim üstüme bir bakkal açtı ve 6 senedir çalıştırıyoruz genelde babam bakıyo ben ara ara ruh halim çok değişti için genelde o bakıyo ben malülen emeklilik için başvurdum bağkur il müdürlüğüne fakat reddedildi ifadede gereken malüllük derecesi olsada hastalığın işe başlamdan öncede olduğu için reddedildiği belirtilmiş sizce bu ne kadar doğru benim bu sadece askerlik muaf durumuda bi polar teşhisi vardı sizce ne yapmalıyım benim emekli olma şansım yokmu bana düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim saygılar

bu konuda bende bilgi almak istiyorum Arkadaslar!tşkler..

Ömür,
İlk işe başladığınızda malul sayılacak derecede engeliniz var ise evet malulen emekli olamazsınız. Begeleye biliyorsanız dükkanı açmadan evvel elinizde %59 ve aşağısında rapor var ise kuruma itiraz edebilirsiniz.Ben iş başladığımda engelim maluliyet derecesi olan % 60 ın altında idi diyerekten itiraz edin. Belgeleyemiyor iseniz 5510 sayılı kanun 28 maddesinde faydalanarak emekli olmak için prim ve yıl şartını tamamlamaya çalışın şu tablo işinizi görür umarım.

bagkur.PNG

Ömür bey, "Evet, bu rahatsızlığım ilk sigortalı olduğumda kısmen vardı ama, o zaman durumum maluliyeti gerektirecek düzeyde değildi. Rahatsızlığım zaman içinde ilerledi ve malul duruma geldim. Bu nedenle 5510 sayılı yasanın maluliyeti düzenleyen ilgili maddeleri uyarınca malulen emekliliğimin gerçekleştirilmesini arz ve talep ederim" gibi bir dilekçeyle sigorta müdürlüğüne itiraz edin.

Eğer yine reddedilirse, bu sefer o red kararına karşı şu örnekte olduğu gibi dava açmaktan başka yol kalmıyor: http://www.engelliler.biz/forum/aku...timus-2-2-322-akulu-sandalye.html#post1057724

Ömür bey;
Bipolar affektif bozukluk ''Psikotik bozukluktur'' ve maluliyeti gerektirir ancak psikozlar içinde genellikle bipolar affektifte(REMİSYON-yani iyileşme dönemi daha fazla olduğu değerlendirildiğinden) maluliyette problemler yaşayabilirsiniz,bunun için daha önce bu tanı ile ilgili elinizde devlet hastaneleri,özel hastane,özel dr.muayene tedavi durum bildirir raporu,özürlü sağlık kurulu raporu,askeri hastanenin ''askerliğe elverişli değildir''vs.raporlarınız mevcutsa size gelen red kararından sonra tekrar SGK.'ya malüliyet için başvurun ancak sevk edildiğiniz hastaneye bahsettiğim tüm raporlarınızla giderseniz size ruhsal muayene yapacak dr.lar saydığım bütün raporları kendilerine bizzat verirseniz LEHİNİZE KARAR VERECEKLERDİR.Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi için ÖNEMLİ OLAN GEÇMİŞE DAİR TIBBİ TEŞHİS VE RAPORLARDIR,BUNU UNUTMAYINIZ LÜTFEN.Ama yetkili hastane psikiyatri dr.ları sizin REMİSYONDA olduğunuzu tespit ederlerse SGK.Sağlık kurulu yine RED verir,size en büyük tavsiyem maluliyet için tekrar başvurmadan önce size yakın bir bölgede Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi varsa öncelikli olarak o hastaneye müracaat ederek durum bildirir raporu almanız ve malüliyet için sevk edildiğinizde bu durum bildirir raporunuzu da psikiyatristlere vermek olsun,merak etmeyin illaki malül olursunuz ama biraz uğraşacaksınız

Üst Alt