essaygin
Bilgi kirliği yaratıyorsunuz. Zaten çok başlık var ve birçok arkadaşın kafası karışık, yapmayın böyle şeyler.
Ozi82 arkadaşın belirttiği gibi, kademeli ÖTV indirimi yok ve hiç olmadı. Siz Gelir Vergisi teşviki ile karıştırıyor olabilirsiniz. Onda 40-60 ve 80 gibi kademeler var.
Ama araç ÖTV indiriminde kural basit: Ya %90 üzeri rapor ya da oran ne olursa olsun ortopedik engel ve kısıt kodlarını içeren yeni b sınıfı ehliyet. (Eski H sınıfı ehliyetler 2020'ye kadar geçerli bildiğim kadarıyla.)
Otomatik vites ile ilgili şöyle bir durum var: Sol kol ve sol ayak/bacak engelli arkadaşlar için otomatik vites özel tertibat sayılıyordu. 2-3 yıldan beri diğer engeli olan ben ve benim gibi arkadaşların mücadelesi ile sağ kol/sağ bacak içinde eğer ehliyet sağlık kurulu bu şekilde karar verirse özel tertibat sayılabiliyor. (Her vergi dairesi uygulamıyor, bireysel özelge talep ederek ilerliyoruz.) Ama burada kesin sağ kolunda sıkıntı olan arkadaş otomatik vitesi alır diyemiyoruz. Özelgede vergi dairesi, engelli oranı, engelli durumu, çalışabileceği işlere kadar her şeyi inceliyor. Örneğin benim sağ kol engelli oranım %40 ama aynı benim gibi, oranı %15 olan arkadaşıma otomatik vitesi tertibat olarak kabul etmedi vergi dairesi mesela.
Son olarak otomatik vites ile ilgili sol ayak/bacak dışındaki tüm engelli arkadaşlar eğer araçlarına otomatik vites dışında ek tertibat yaptırmadılarsa MTV borcu çıkarıyor vergi dairesi. Şimdi ben onun hukuk mücadelesini veriyorum.
Belirttiğim gibi, zaten ortalık karışık, lütfen sizde bulandırmayın.