Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bipolar bozukluğu olan engelli araç indiriminden yararlanabilir mi?

nazlı14

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
%45 sürekli ruhsal duygusal engelim var.engelli araç indiriminden yararlanabilir miyim?
İlginiz için teşekkürler :)

nazlı14

Hayır maalesef... En az %90 veya üzeri raporunuz olmalıdır.

hozgul

ötv indiriminden bahsediyoruz ve yasayı tekrardan okuyun nasıl inidirim alınıyor ve verılıyor

essaygin

Neden bahsettiğimi bilerek yazdım. Yasa'dan da haberim elbette var. Bana yukarıya derc ettiğiniz yasanın neresinde % 45 psiko-sosyal engellinin ÖTV'den istisna olacağını gösterir misiniz?

haksızlığın NİRVANA sı olmuş bu kanun. YAZIKLAR OLSUN YAZIKLAR OLSUN. YAZIKLAR OLSUN

hozgul

öncelik h ehliyeti % 90 olmalıdır dedıgınız tamamen otv odememek ama %40 üzeri kademeli otv ındırımı verılıyor . ayrıca engellı raporunda ayrımcılık yoktur. kanun da bu rapor sureklilik olarak verildiyse ister görme engellı veya psıkolojık engellı olsun sonucta engelli başlığı altındaysa her şekilde kanunun verdiği faydalardan yararlanır. bir cok ınsan % 42 ıle otv ındırımlı araç alıyor bır kalp kırızı gecıren insan 65 oranla indirimden faydalanabiliyor . onun için lütfen bilinçli konuşalım

essaygin

Lütfen insanları yalan yanlış bilgilendirmeyin. Kanun ve yasalar açık;

%90 üzeri engelli veya ortopedik engelli (yüzdesi önemli değil) olmsı gerekiyor. Aksi durumda ÖTV indirirminden yararlanılmıyor.

ozi82

Cevremde % 62 engelle ve 44 engelle otv indiriminden kademeli olarak yararlanan ve araç alan kişiler var onun için lütfen doğru bilgilendirelim.

Hareket ettirici özel tertibat (otomatik vites dahil) düzeltmesi olmayan herhangi biri %90'nın altında raporla ÖTV istisnasından yararlanamaz. Yararlanmışsa usulsüzlük vardır.

öncelikle satılan arabalar otomatik vitesli bunu belırteyım , ben 52 oranlıyım ve otomobıl satıcısı benden h ehliyetine sahip olmamı malıyenın yazısını ıstıyorlar. 120.000 tl lik arabayı bana 85 bine geliyor. Otv vergi indirim hakkımız olduğundan dolayı bunu yasadısı ve usulsuz olarak algılamayın ben gene vergi ödüyorum ama kademeli ötv uygulanıyor bu yasada var

essaygin

H sınıfı ehliyet diye birşey yıllardır yok. ARtık B engelli ehliyet sahibi olmak zorundasınve onu da baştan almak zorundasın.

Eğer öyle bir engelli ehliyeti almak istiyorsan da ortopedik sorunun olması lazım. kademeli ötv indirimi diye birşey yok.

essaygin

Bilgi kirliği yaratıyorsunuz. Zaten çok başlık var ve birçok arkadaşın kafası karışık, yapmayın böyle şeyler.

Ozi82 arkadaşın belirttiği gibi, kademeli ÖTV indirimi yok ve hiç olmadı. Siz Gelir Vergisi teşviki ile karıştırıyor olabilirsiniz. Onda 40-60 ve 80 gibi kademeler var.

Ama araç ÖTV indiriminde kural basit: Ya %90 üzeri rapor ya da oran ne olursa olsun ortopedik engel ve kısıt kodlarını içeren yeni b sınıfı ehliyet. (Eski H sınıfı ehliyetler 2020'ye kadar geçerli bildiğim kadarıyla.)

Otomatik vites ile ilgili şöyle bir durum var: Sol kol ve sol ayak/bacak engelli arkadaşlar için otomatik vites özel tertibat sayılıyordu. 2-3 yıldan beri diğer engeli olan ben ve benim gibi arkadaşların mücadelesi ile sağ kol/sağ bacak içinde eğer ehliyet sağlık kurulu bu şekilde karar verirse özel tertibat sayılabiliyor. (Her vergi dairesi uygulamıyor, bireysel özelge talep ederek ilerliyoruz.) Ama burada kesin sağ kolunda sıkıntı olan arkadaş otomatik vitesi alır diyemiyoruz. Özelgede vergi dairesi, engelli oranı, engelli durumu, çalışabileceği işlere kadar her şeyi inceliyor. Örneğin benim sağ kol engelli oranım %40 ama aynı benim gibi, oranı %15 olan arkadaşıma otomatik vitesi tertibat olarak kabul etmedi vergi dairesi mesela.

Son olarak otomatik vites ile ilgili sol ayak/bacak dışındaki tüm engelli arkadaşlar eğer araçlarına otomatik vites dışında ek tertibat yaptırmadılarsa MTV borcu çıkarıyor vergi dairesi. Şimdi ben onun hukuk mücadelesini veriyorum.

Belirttiğim gibi, zaten ortalık karışık, lütfen sizde bulandırmayın.

ilk basta şu yasayı okuyun benım durumuma uygun 52 oranlıyım

a) Sakatlık Dereceleri

Sakatlık derecesi % 90'ın üzerinde olanlar için başka bir şart aranmaksızın, altında olanlar için ise "H" sınıfı sürücü belgesini haiz olunması ve araçta sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması şartıyla istisna uygulanacaktır. Sakatlık derecesi % 90'ın altında olanlarda, bu şartları haiz olmak koşuluyla sakatlık derecesinin önemi bulunmamaktadır.

c) Otomatik Vitesli Araçlarda İstisna Uygulaması

Otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemektedir. Buna göre otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat sayılacak ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar, bu araçları ilk iktisabında istisnadan yararlanabilecektir.

Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır. Bu durumda sakatlık derecesi % 90'ın altında olup, sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engelliler için verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine, aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine aracın otomatik vitesli olduğuna dair "uygunluk belgesi" nin aslı veya noter onaylı örneği eklenecektir.

kaynak Malul ve Engellilerin Araç Alımında ÖTV İstisnası Uygulamasının Şartları ile İstisnadan Yararlanılan Araçların Satışında Vergi Uygulanması. | Gelir İdaresi Başkanlığı

şimdi birli kirliliği yapmadığımı ögrenmiş oldunuz

essaygin

Sizde ciddi anlamda bir sıkıntı var sanırım?

Yukarıda arkadaşlar yazmışlar ben 1 paragraf yazdım, bu belirttiğiniz kanun maddesinden bizim söylediklerimizin farkı nedir?

Ayrıca bu belirttiğiniz maddenin neresinde kademeli ÖTV istisnası yazıyor?

Doğru bilgiyi veren bizler, şimdi bilgi kirliğimi yaratmış olduk?

Gerçekten bazen hiç yardım edesim bile gelmiyor.

bahsedilen % 90 üstü engel ve techizat deniliyor , bende idda ediyorum ki çünkü çevremde 3- 4 kişi ötv indirimli araç aldı bunlardan en düşük engel oranı olan 45 tı . sizler iddaa ediyorsunuz ki 90 üstü olmalı , otomabil satıcısının dediği abi siz otv muhafıyetınden bu kadar yararlanabiliyorsunuz , şayet % 90 ustu olsaydı hiç vermeyecektiniz dediği demek ki böyle bir durum uygulanabılıyor. çunkü baktığım markaların hepsi ( opel- honda - ford ) aynı şekilde bahsetti. bunu usulsüzlük diyorsunuz , yok böyle bir şey bilgi kirliliği diyorsunuz evet haklısınız benım bilgi kirliliğim 2020 yılında h ehliyet geçerliymiş yeni ehliyetlerde ise b kodları var mıs ben bunu sizden ögrendim . bana dedikleri sey sadece otomatik vites verilebilir başkası mumkun değil size belirtmek istediğim şey % 90 şartının her zaman geçerli olmadıgı . %93 engelli lupus ve bobrek hastanında ötv siz arac alabiliyor . onumuzdeki sene ÖTV indirimli arac alacam uygulanan herşeyi adım adım buraya yazacam.

essaygin

90 üstü engel veya ortopedik engelli tertibatlı araç. Yukarıda herkes böyle yazmış. Bence siz bu başlığı baştan aşağı bir daha okuyun.

Otomatik vites ile ilgili de kanunda olmayan ama Vergi Dairesi ÖTV birimi sirkülerinde olan istisnaları sizinle paylaştık.

Lütfen aynı süreçlerden geçip, sanki siz söylemişsiniz gibi, bunları bunları dediler,bunlar doğru falan diye burada paylaşmayın. Dediğim gibi, boşuna bilmeyen insanları yanıltıyorsunuz.

StratoS

kardeşim elinden gelen bi şey varsa yapmak veya anlatmak lazım sen anlat alan alır almayan almaz

ahmedas

Yanlış bilgi aktarana karşı çıkmazsanız bu forum hiçbir işe yaramaz. Yani sadece doğruları anlatmakta yeterli değildir.

"Sen anlat, alan alır, almayan almaz" anlayışı yüzünden ülkecek büyük sıkıntılardan geçtik ve hala geçiyoruz...

Üst Alt