bipohatun
Merhaba, ben 18 yıldır bipolar hastasıyım. Şimdiye kadar 2 kere hastanede yattım (birinde 2 hafta, birinde 3 hafta)
12 yıldır atak geçirmedim ya da çok hafif atlattım. Çünkü hayatıma çok dikkat ediyorum. Antidepresan ilaçlar biz bipolar kişilerde manik atağa yol açıyor. Bu nedenle, şayet antidepresan kullanıyorsanız bu durumu doktorunuzla görüşmenizi tavsiye ederim. Benim doktorum bana depresyonumu azaltabilmek için antidepresan yerine Lamictal vermişti (bir epilepsi ilacı)
Kesinlikle kendi başınıza ilaç değiştirmeyin ve doktordan habersiz ilaç bırakmayın. Öncelikle çok iyi bir doktor bulmalısınız, her doktor bipolar konusunda çok iyi olmayabiliyor. Bu konuda üniversite hastanelerinin psikiyatri hocalarını tavsiye ederim.
Bunun dışında, arkadaşın da dediği gibi kendinize hobiler edinin, kurslara gidin, en önemlisi de spora başlayın. Şayet memnun kalmadığınız kurs olursa değiştirirsiniz, elbette ilginizi çeken bir kurs bulursunuz. Türkiye'de yaşıyorsanız halk eğitim kursları var, ücretsiz veya çok az bir ücret alıyorlar. Benim halk eğitimde gitmediğim kurs kalmamıştı, sakın beceremiyorum, zevk almıyorum diye kendinizi suçlamayın. Maksat kafanızı dağıtmak, kendinizi meşgul etmek.
İleriki yaşlarda bu hastalık hafifleyecek, belki de hiç kalmayacak, bu nedenle bunu bir kader gibi düşünmeyin. Ben her şeye rağmen halime şükrediyorum, çok daha ağır hastalıklarımız olabilirdi.
Yaşam şeklinize dikkat ettiğiniz sürece bipoları daha hafif geçirebilirsiniz, hızlı yaşamdan uzak durun ama kendinizi izole de etmeyin. Sakin, ölçülü bir şekilde hayata karışın.
Ayrıca, bu hastalıkla neler başarılabilir diye sormuşsunuz. İnanın pek çok şey başarılabilir. Bizim normal insanlardan hiçbir farkımız yok. Ben bu yaştan sonra sınava hazırlandım ve Ekpss'ye girdim. İyi bir puan aldım diyebilirim. Belki de (inşallah) yakında memur olabilirim. Pek çok şeyi başarabiliriz, yeter ki çabalayalım ve yaşam şeklimize dikkat edelim.
Kendinize çok iyi bakın, sevgiler.