Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bipolar bozukluk hastasıyım. 2000'de sigortalı oldum. Emeklilik hakkında..?

heathrow

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,

Bu benim ilk mesajım. Bir konuda desteğinize ihtiyacım var. İnternette araştırdıkça, okudukça kafam karıştı. Ali Tezel'e yazdım, 15 dakikalık görüşme için 1.000 lira istedi. 36 yaşındayım, 1982 doğumluyum. İşe giriş tarihim 26.04.2000. Yaklaşık 4.300 gün ödenmiş prim var. 2002 senesinden beri bipolar bozukluk tanısıyla tedavi görüyorum. Rapor alıp erken emekli olabilir miyim? Emekli olsam ne kadar yaşlılık aylığı bağlanır?

1.) 2000 senesinde bir defa hastaneye psikiyatriste gittim. Tarihi tam olarak hatırlamıyorum. Bu durumda hastalık, çalışma hayatından önce mi başlamış olur, yoksa sonra mı? Fark eder mi?

2.) Yüzde kaç rapor verirler?

3.) Mal mülk edinebilir miyim? Herhangi bir sözleşmeye imza atabilir miyim? Ceza ehliyetim ya da fiili ehliyetim devam eder mi?

4.) Emekli olmasam, engelli kadrosunda çalışmaya devam edebilir miyim?

Teşekkürler, şimdiden. Kusura bakmayın, çok soru sordum.

Not: Yatan primin 1000 gün kadarı asgari ücretten yattı. 3000 gün kadarı ise yüksek prim ödendi.

heathrow
Erken emeklilik için hastalığın önce veya sonra olması fark etmez.

verilen oranlar şu şekilde, en az % 40 almanız gerekir.

A- Beyin Hasarı, Beyin İşlev Bozukluğu ve Bedensel Hastalıklara Bağlı Ruhsal Bozukluklar (organik hallusinozis, organik duygudurum bozukluğu -manik, depresif karışık ve bipolartiplerini içerir-, organik sanrılı bozukluk, organik bunaltı bozukluğu)
1-Tedavi ile işlevselliği tam düzelen 0
2-Tedavi ile işlevselliği kısmen düzelen 40
3-Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen 60

En az % 40 ve üzeri aldığınızda engelli kadrosunda çalışabilirsiniz ve şartlarınızın uygun olduğu engelli haklarından faydalanabilirsiniz.
https://www.engelliler.biz/forum/di...haklar-ve-haklariyla-ilgili-site-rehberi.html

Ayrıca raporu aldıktan sonra da vergi indirimi hakkı için başvurmanız gerekir. 1 Ekim 2008 öncesinde sigorta girişi olup ssk'dan emekli olacakların vergi indirimini alması gerekir. En az % 40 oranla 3. derece alırsanız şu tabloya göre emekli edilirsiniz.

2008_oncesi.PNG

Eğer doğum tarihiniz 8. aydan önce ise bu durumda 18 yıl 4080 gün ile
8. aydan sonra ise 19 yıl 4240 günle emekli edilirsiniz.
(en az 3. derece vergi indirimi almanız zorunlu
% 60 ve üzeri ile daha yüksek alırsanız, bu durumda emekli olacağınız süreler kısalır.
Yukarıdaki tablodan detaylara bakabilirsiniz.)

KKELEBEKK

Cevabınız için teşekkür ederim.

Konuyu açmadan önce forumdaki bir başka konuyu okumuştum. Gördüğüm kadarıyla en yüksek 1700-1800 lira yaşlılık aylığı bağlananlar var. Hem emekli olup hem çalışabilir miyim?

14 Şubat 1982 doğumluyum. Bu durumda Nisan 2018'te emekliliğe hak kazanıyorum. Rapor oranı %40-59 arasında olursa.

Son olarak, daha önce sorduğum bir soru vardı. Haklarım kısıtlanır mı? Vasi atanır mı? Fiil ehliyeti ortadan kalkar mı? Kendi adıma sözleşme düzenleyebilir miyim, mesela?

Şu linkte yazanlar doğru mu?

?z?rl? emeklili?inin ?artlar? nelerdir ile alakal? sosyal g?venlik kurumu uzman kayna??

@heathrow

Hayır, haklarınız kısıtlanmaz. Malulen emekli olsaydınız o zaman bir risk olabilirdi, ama vergi indirimine istinaden erken Yaşlılık emekliliğinde bir sıkıntı çıkmaz.

Ama eğer aldığınız kararla, yaptığınız sözleşmeler bariz şekilde aleyhinize sonuç doğurma riski taşıyorsa, anlamsız borçlanma içeriyorsa, aileniz bu durumda kısıtlanmanızı talep edebilir. Bu da mahkeme kararı, yeniden doktor kontrolü ve heyet raporu ile olur...

Merhaba Bülent Bey. Teşekkürler.

2006 senesinde askerlikten muaf tutulmuştum. Ahmak doktor "organik olmayan psikoz" diye tanı koymuştu ki, benim rahatsızlığım ile alakası yok. Beni, kontrole gittiğim iki sene boyunca toplamda bir saat bile görmemiş bir hekim bana bu tanıyı koyuyor. Tanı koymak o kadar kolay mı? Peki heyet önüne çıktığımda %40 değil de (mesela) %65 engelli rapor yazma riski var mıdır? Ya da bana hangi tanıyı koyacaklar?

Bir konu daha var. Sizin başka bir konudaki yazdıklarınıza denk geldim. Ruhsal rahatsızlıklarda %40 bile olsa rapor, ehliyete el konulabilir, yazmışsınız. Bu konudaki son gelişmeler nedir? Saolun. OturanBoğa

heathrow

Vergi indirimi ile emeklilikte ne yazarsa yazsın, daha doğrusu oran ne olursa olsun fark etmez. Yeter ki "tedaviye rağmen çalışmaya olanak vermeyen" ibaresi olmasın.

Ehliyet açısından da vergi indirim raporlarında değerlendirme yapmamaları çok çok çok muhtemeldir. %1 risk vardır diyebilirim. Heyetin sürücü yönetmeliği'Ne göre sürücü olamayacağınıza dair değerlendirmesi olması lazım. Ama %40 gibi bir oranda bu olmaz.

OturanBoğa KKELEBEKK

Teşekkür ederim Bülent Bey. Size de teşekkür ederim Kısmet Hanım. Allah razı olsun.

Peki ne kadar yaşlılık aylığı bağlanacağı hesaplaması nasıl yapılır?

Peki, engelli kadrosuna geçmek için ne yapmak gerekir? İşyerinde herkes ruhsal sıkıntım olduğunu biliyor, o açıdan sıkıntı yok. Ne gibi dezavantajları olabilir? Teşekkürler
KKELEBEKK

Not: Maaşım artar mı?

heathrow

Herhangi bir zararı olmaz size veya işverene, maaşınızda % 40 ile 3. derece olursa 30 TL civarı bir artış olur ama bu işveren tarafından karşılanmıyor, vergi diliminden düşünüyor. Bu nedenle bir dezavantajı yok.

Rapor için Gelir İdaresi'ne başvurmam gerekiyormuş. Onlar beni tam teşekküllü bir hastaneye sevk ediyorlarmış. Hastane seçme hakkım varmış. Heyet beni görecekmiş ve birkaç branşa daha görünecekmişim. Peki belgeleri ben mi toplayıp heyete sunacağım? Epikriz raporu, ilaç raporları vs. Teşekkürler

Ben bu hastalıktan dolayı malulen kontrollü emekli oldum ve 815 TL maaş bağlandı 4 ay önce

@Bipolevent

Bilgilendirme için teşekkürler. Vergi indirimi ile erken yaşlılık aylığı 1.400 lira civarı maaş bağlanıyor bana da. İki ay sonra emekliliğe hak kazanıyorum ama şu anda emekli olmayı düşünmüyorum.

@OturanBoğa
Çalıştığım iş yeri beni işten çıkarana kadar devam etmeyi düşünüyorum. Sonrasında iş bulamazsam emeklilik düşünüyorum. Engelli kadrosuna geçmek bir avantaj imiş. En son engelliler işten çıkarılırmış, bu doğru mu? Ancak engelli bir arkadaş dedi ki "emekliliği gelen engelliyi işveren işten çıkarmak için baskı uygulayabilir" bu doğru mu?

Bu hastaliklarla %40 engelli raporu alabilir miyim?

-Bipolar Bozukluk
-Aritmi (ritm bozuklugu)
-Guatr (yavas calismasi)
-insulin direnci

Bir de:

Bipolar bozukluk nedeniyle vasi atanir mi?

Bende Aynı durumdayım
Bipolar bozukluk(2 yıldır ilaç raporum var)
Unipolar depresyon
Haşimato trodi
Aritmi

Rapor için başvurmayı düşünüyorum.hangi belgeler gerekiyor.

heathrow mrb geçmiş olsun yönetmenlikte şöyle yer alıyor ala biliceğin oranlar kesin sonuç için yetkili bir devlet hastanesine baş vurmalısınız engelli raporu için

Manik nöbet, bipolar duygudurum bozukluğu,
yineleyici depresyon, kronik depresyon
1-Tedavi ile işlevselliği tam düzelen % 0
2-Tedavi ile işlevselliği kısmen düzelen % 40
3-Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen % 70
Aritmi%10
Guatr %10 en az.

Lmctl ilaç raporlarınız ve vesikalık fotoğraf ve kimliğinizle ile yetkili bir devlet hastanesine bu tedavi olduğunuz hastanede olur.

umut2135 üniversite hastanesinde tedavim devam etmekte ilaç raporlarımda bu hastane doktoruna ait peki sgk dan bir belge almamıza ihtiyaç varmı

Rapor alan kisinin durumu agir ise, vasi ataniyormus. Degilse, kismen duzeliyorsa, yasal temsilci ataniyormus. (Sanirim)

Lmctl ötv den yararlanamazsınız
Vergi indirimi içinde bir yerde sgk çalışan olmanız yeterli olacaktır sgk ile bir işiniz yok bu aşamada önceliğiniz engelli raporuna sahip olmanız gerek 1 aşamada.

umut2135 ilk hedef ekpss ye kazanıp atanabilmek tabiki yıllardır rapor almayı neden düşünemedimki hakkımızı talep etmemiz kadar doğal birşeyde yok heathrow ilk kez sizden duydum yasal temsilci atamasını

Üst Alt