Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bipolar bozukluk hastasıyım. 93 SGK girişim var. Nasıl emekli olabilirim?

denek

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba, benim ssk girişim 1993 en son baktığımda 2560 gibi bir gün sayım vardı.bağkur hizmet sürem 4 yıl 5 ay halen ssk çalışanı olarak ödemelerimi yapıyorum. Bu süre zarfında 12 yıldır bipolar bozukluğum var tedavi görüyorum. Aslında çalışamıyorum sadece ilaç ve tedavi masraflarım için ablamın şirketinde çalışan gösteriliyorum ve ödemelerim yapılıyor. Emeklilik cetvelinde 49 yaşında emekli olmam gerekiyor. Ben şu an 38 yaşındayım. Artık kimseye yük olmak istemediğim için emekli olmak istiyorum ama ne gibi bir yol izlemeliyim bilmiyorum. Emeklilikle ilgili hiç bir şey bilmiyorum, malulen yaşlılık, kademeli bir sürü şey var lütfen benim algılaya bileceğim basit bir dille bana izah ederseniz sevinirim. (algım ilaçlardan dolayı minimum seviyede ) Eğer emeklilik maaşımın düşük olup olmayacağı ile ilgili bilgi verebilirseniz de sevinirim.Site için ve cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

Son 2520 priminiz ssk mı bağkur mu? SSK ise emeklilik için iki seçeneğiniz var:

1- Erken Yaşlılık emekliliği:
Defterdarlıktan elde edeğiniz sakatlık indirim derecesine istinaden (http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html) aşağıdaki tabloda belirtilen şartlarda emekli olacaksınız.
Durumunuzun sakatlık oranı cetveli'ne göre hangi oranda rapor almanıza olanak sağladığını bilemiyorum. Sakatlık oranı cetveli'Ni inceleyebilir veya tedavinizi yürüten doktorunuza bunu sorabilirsiniz.

2008_oncesi.PNG

Not: İlk sigortalı olduğunuz tarihten 18 yaşınızı tamamlamış olduğunuzu ve sigortalılığınız TAM prim ödenerek gerçekleştirilmiş olduğunu varsaydım.

2- Malulen emeklilik:
Eğer durumunuz maluliyet cetveli'nde öngörülen "Hafif işlerde bile çalışmaya olanak vermeyen, tedavi ile düzelmeyen, kronik nitelik kazanmış, ağır seyirli, organik veya organik olmayan psikotik bozukluklar (demans, şizofreni, bipolar affektif bozukluk, frontal lob sendromu, paranoid vb.)" şartlara uyuyorsa, bu durumda hemen malulen emekli olabilirsiniz. Zira 10 yıllık sigortalılık süresi ve 1800 gün prim şartını fazlasıyla karşılıyorsunuz.
Durumunuz uygunsa (bunu da doktorunuz bilecektir), malulen emeklilik için sigorta müdürlüğüne başvuru yapacaksınız, sizi hastaneye sevk edecekler, süre. sonunda maluliyetiniz onaylanınca, emekli edileceksiniz.

Son olarak, psikolojik durumlar işin içine girince, emeklilik hakkı tanınsa da, birkaç yılda bir Kontrol Muayenesi istiyor SGK. Bu şart değil ama, genelde uygulama bu şekilde... Sizden de bu istenebilir. Bu durumda yapmanız gereken eistediğikleri tarihte kontrol muayenesi için sgk'ya gidip, maluliyetinizin devam ettiğini ıspatlamanızdır...

Öncelikle sorularımı cevapladığınız için teşekkür ederim.
2560 gün ssk dan prim günüm var ayrıca 4 yıl 5 ay bağkur var büyük bir ihtimalle bu ikisini önce birleştirmek için uğraşmalıyım. 1974 doğumluyum 1993 te sigorta başlangıcım oldu, benim büyük bir ihtimalle en fazla 3.derece rapor alabilme ihtimalim var malum konu psikiyatrik bir rahatsızlık olunca ispatı ve mücadelesi farklı oluyor. İş hayatımı imkansız hale getiren bir rahatsızlık ama bu kişiden kişiye değiştiği için bazı dr ların insafına kalmış durumdayım.
Size bir kaç sorum daha olacak bağkur 4 yıl 5 ayın gün sayısı nasıldır.
Sizce erken emeklilik mi yoksa malulen emeklilik mi maaş konusunda daha avantajlı
hastalığım bipolar bozukluk, psikotik kronik bir rahatsızlık ömür boyu kullanmak zorunda olduğum ilaç yan etkileri, hastalığımın sebep olduğu kronik uyku bozukluğu dikkat bozukluğu mevcut bu şartlarda işe gidemiyorum.Her ay zaten düzenli kontrollerim var hastanede sgk nın beni yıllık kontrolden geçirmesi pek sorun olmazmış gibi geliyor.
Peki siz benim yerimde olsanın ne yapardınız 10 yıl daha prim ödeyip (primleri ailem ödüyor ve bu arada çalışmadığım için parasızım)normal yaşı bekleyip mi emekli olurdunuz? yoksa vergi indiriminden yararlanıp erken emekli mi? veya malulen emeklilik mi ?
Bu arada esansiyel tromer (nedeni bilinmeyen el titremesi ), hipotroid v.b. rahatsızlıklarımda gelişti bu hastalığımın sonucu bunların rapor oranımda etkisi olur mu bunlarıda belirtmelimiyim yoksa konu sadece bir hastalıktan alınması gereken bir rapor oranı mı ?
Gerçekten çok teşekkür ederim cevaplarınız için çünkü bu konuları herkese soramıyorsunuz.

En erken ne zaman emekli olabiliyorsanız olun. Bu her şeyden daha önemli ve avantajlı...

4 yıl 5 ay 1590 gün prim demektir.

Rapor alırken varolan bütün rahatsızlıklarınızı belirtin mutlaka. Sakatlık oranı cetveli'ne göre işgücü kaybına neden olan rahatsızlıklar tek tek bulunur ve sonra bu oranlar Balthazard formülü ile toplanır, toplam işgücü kaybı oranı bulunur.

Çok teşekkür ederim cevaplarınız için. Bu site gerçekten çok başarılı olmuş bütün emeği geçenlere teşekkürler. :)

en kısa zamanda işlemlere başlıyacağım bir umut doğdu içime yaşama dair. :)

günlerini birleştirmek bir günlük iş merak etme dilekçeni ver aynı gün toparlarsın

Gelişmelerden haberimiz olsun lütfen bu rahatsızlıktan emekli edebiliyorlar mı çok merak ediyorum.çünkü benim de aynı sorunum var.....

Çalışıyor gösterildiğim şirketin mali müşaviriylede görüştüm. 5510 sayılı yasayı açıp inceledi. Yasaya göre Sgk dan başvuru formu aldım pazartesi doldurup vereceğim. Bipolar bozukluktan emekli olmuş emekli sandığından bir kişi duydum bende bu yüzden cesaretimi topladım. Emekli olan kişiye sorular soramadım bilirsiniz ki konu psikolojik bir rahatsızlık olduğu için kişiler durumlarını gizliyebiliyorlar. Bu arada 15 gündür tekrar bir iş hayatını denedim, ama anladım ki bu imkansız 15 günde 3 kilo verdim uyku düzenim olmadığı ve yemek düzenim olmadığı için benim durumumda önemli sinir krizlerim başladı bile kendimi biraz daha zorlarsam soluğu acilde alıyorum. Sgk da form alırken hastalıklarımla ilgili epikriz ve raporlarınızı teshislerinizi ekleyin dediler. Elimde fazla bir epikriz yok sadece 1 kere yaklaşık 2,5 ay hastanede psikiyatri bölümünde yatışım var. Bunu ekliyeceğim. Hastalığım süresinde çok fazla acillerde gece kayıtlarım tutuldu, çogunda imza attım tedaviyi dışarıdan devam edeceğim yatmak istemiyorum diye hatta bir keresinde benim imzam bile yetmedi annemden imza istediler. Hastaneler bu kayıtları tutuyormudur ve bunları istesem, temin etsem bunlar işime yarar mı ? Hastalıklarımın çogu psikolojik kökenli olduğu için bunları ispat etmek (esansiyel tromer, migren ) gerçekten güç olacak. Şansın drlara kalmış gibi inanın benim için çok önemli artık daha fazla gücüm kalmadı. Birilerine para olarak bağlı olmak hayatı çok etkiliyor. Gelişmelerden haberdar edeceğim tabi ki çünkü benim durumumda olanların genel olarak neler çektiğini biliyorum. Başarabilirsem başkalarına da tavsiye ederim.

SGK kendi hasdanelerine gönderiyor elinizdeki rapor veya epikriz varsa ilaç raporlanınızı bir fotogobisi sizin elinizde mutlaka olsun hasdaneye gidince sizi takip edecek hekime sunarsanız yarar sağlar 13 yıl dilekolay inşallah sizin daha önce yatarak tedavi gördügünüz hasdane olur.....

Keşmiş olsun.....

30 nisan da sgk ya başvuru yaptım. Hastaneye sevk edeceklermiş hangi hastaneyi istediğimi sordular,isteğimi dikkate alırlar mı? Ne zaman cevap gelir bilginiz varmı ? Bir de kurula çalışmadığımı sadece çalışıyor gösterildiğimi ödemeleri ailemin yaptığını söylemenin sakıncası var mı? Bir de bundan sonraki işlemlerde fotoğraf gerekli mi ?

İstediğiniz hastaneyi sorduklarına göre, bence sevkinizi o hastaneye yapmaları muhtemel. Ama zaten sevk kağıdını hemen elinize tutuşturmadılar mı?

Hastaneden süreç tamamlandıktan sonra 1 ayda olumlu-olumsuz sonuç çıkar genellikle.

Kurul bence çalışıpğ çalışmadığınızı sormaz zaten. Sorarlarsa "çalışmıyorum" deyin geçin. Detaylı sormazlar zaten. Onların işi değil bu soruları sormak...

Rapor için fotoğraf isterler. Benden istemişlerdir.

Sevk kağıdını eve postalayacaklarını söylediler. Henüz gelmedi. (30 nisanda sgk ya başvurdum.)
Bir sorum daha olacak genelde ilaç raporlarımı verdim sgk ya ama kurul içinde eczaneden şimdiye kadar aldığım ilaçların dökümünü isteyeyim mi, Bipolar haricindeki rahatsızlıklarım için raporlarım yok.

sizin yapacagınız ilaç raporları , tetkik , tahlil ,test varsa yanınızda bulundurun. tek başına ilaç bir şey ifade etmez ilaç raporlu ise olur.

Evet, yanınızda olsun tabii. Hastane sürecinde yararı olur, zararı olmaz.

denek; Öncelikle çok geçmiş olsun.. OturanBoğa'nın sunduğu 2. madde olan Malulen Emeklilikte ; Tüm Rahatsızlıklarınızı bildirseniz de ; Rahatsızklık Derecesinin En yüksek olduğu Tek Rahatsızlığınızdan dolayı ; Çalışma Gücünüzün 2/3 'ü ( yani % 60 ını ) kaybederseniz ; ancak Malulen Emekli Edilirsiniz .. Sizi SGK Malulen Emeklilik için Bir hastaneye sevk ediyor ; oradaki Poliklinikleri gezdikten sonra Heyete Çıkıyorsunuz.. Heyette Sizin Sadece En Yüksek Dereceli Rahatsızlığınızın Tanısı yazar, Yüzde Olarak yazmaz. Ve Rapor sizin elinize verilmez; direk SGK Bölge Sağlık Kurullarına iletilir ( Sizin İlinizin Bağlı Bulunduğu ) .. Oradan sizin Durumunuz incelenir .. Malulen Emekli olup olmadğınıza karar verilir ve size kendi SGK Müdürlüğünüzden yazı gelir ( Hastane işlemleriniz bitti ise ; ortalama 1 ila 2 ay içerisinde sonucunuz gelir ) ...
Yani ; Malulen Emeklilik Başvurularında; bütün rahatsızlıklarınızın değerlendirildiği Balthazard Formülü uygulanmıyor ,Hastalık derecenizin en yüksek olanı yani Bipolar Bozukluk ( Psikiyatrik Rahatsızlığınız ) hastalığınız değerlendirilecektir.

denek; Bütün Rahatsızlıklarının belirtilip ; değerlendirildiği yani Balthazard Formülü' nün Uygulandığı durum; OturanBoğanın; yukarıda ifade ettiği 1. madde olan Erken Yaşlılık Emekliliğidir , bilginiz olsun... Hakkınızda Hayırlısı Neyse O Olsun... ALLAH ŞİFA VERSİN

[FONT=Times New Roman][/FONT]Herkese merhaba uzun zamandır bir şeyler yazmak istedim ama hastalığımın bende yaşattığı ruh nedeniyle yazmak için başına geçemedim. Size yaşadığım süreci aktarmak istiyorum ki benim gibi bu hastalıkları yaşayanlara yol göstersin diye ,

ilk önce 2012 de malulen emeklilik için ssk ya başvurdum ki bunun hata olduğunu tüm işlemler bitip kurul sonucunun eve gelmesiyle öğrendim sıkıcı, uzun ve zorlayıcı bir süreçti.
Erenköy ruh hastanesinde kurula girdim resmen beni bir dövmedikleri kaldı. Daha sonra öğrendim ki malulen emeklilik benim için zormuş. Ama yılmadım tekrar araştırıp bu sefer direk kontrollerimi yaptırdığım hastaneye yani Marmara üniversitesi hastanesine başvurdum 2013 mayısında.
hem hipotroid hem de manik depresiflik için troid % 10 , manikten % 40 oran aldım eylül ayında gelen rapor sonucumu defterdarlığa gönderdim F oran ile vergi indirimine hak kazandım
ve 4 ay beklediğim belgemi alıp 20 Ocak 2014 te emekliliğe başvurdum.

Şu anda sonuçları heyecanla bekliyorum 1 ay sürer dediler

maasımı bilemiyorum buda beni korkutuyor umarım iyi bir maas gelir.
Askari ücretin biraz üstünde ödedim son dönemlerde 1992 ssk başlangıcım var bağkurda var yaklaşık 4300 gün olmuş bağkur ve ssk çakışan günlerim olmuş ve başkalarını hizmetini bana yazmışlar . Gelince bunuda sizinle paylaşacağım.

Bu arada engeli indirimi olan iski, telekom, turkcell, ttnet ve ücretsiz toplu taşımayı kullanmaya başladım bile bunların hepsi güvenimi, hayata tutunmamı artırdı part time işe bile girdim çok az ücret alıyorum ama önemli değil bir yardım kuruluşu ve işe yaradığımı hissediyorum

Sadece kafama takılan bazı şeyler kaldı o da raporum sürekli değil galiba her yıl tekrar çıkartmalıyım ama vergi indirimim sürekliymiş bunu defterdarlıktan söylediler, ssk da her kafadan bir ses çıkıyor eğer bilgilendirirseniz sevinirim nereye ne zaman başvuru yapmalıyım tekrar.

Geç yazabildiğim için tekrar özür diliyorum. Şimdiye kadar bana verdiğiniz tüm bilgiler için teşekkür ederim. Bu sitede emeği geçen herkese de teşekkür ederim.[FONT=Times New Roman][/FONT]

Vergi indirim hakkı SÜREKLİ ise, genelde SGK buna uyar ve o da kontrol muayenesi koymaksızın SÜREKLİ olarak emekliliği onaylar. Ama bu konuda kimse net konuşamaz. Bekleyip göreceğiz. Dilerim kontrol muayenesi istenmeksizin emeklilik onaylanır...

Selam rapor oranınız kaç ilk raporunuz öyle anladım doğrumu ayrıca vergi indirimi F olarak yazmışsınız açılımı nedir vergi indirim belgenizde süreklimi yazıyor

Birol bey merhaba, evet ilk raporum oran% 46 yazarken bir hata oldu F yazmisim yanlıs oldu öyle birsey yok hastaneden süreli rapor verdiler defterdarlıga gelen belgeyi anlamadım onlara sordum süresiz vergi indirimi almıssınız dediler ...

Denek arkadasim sureci burda paylasirmisin ozellikle kontrol koydumu koymadami sgk cunku bende senin durumundayim bbenimde saglik raporum sureli maliye suresiz onayladi bende atipik psikoz rahatsizim

Aslında bilmiyorum gercekten sgk kontrol koyup koymadıgını sgk da durumumu anlıcak insan bulma şansı cok az beni hep malulen emeklilige basvurdugumu zannettiler derdimi anlatmam bile zor oldu umarım emeklilik sonucumda bilgi gelir su anda bildigim hastaneden sürekli, vergi indirimindede süresiz indirimim var.

Üst Alt