Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bipolar bozukluk rahatsılığım var. Çok uyuyorum! Ne önerirsiniz?

umut777

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar.

Bende uzun süredir bipolar bozukluk rahatsızlığı var. Kullandığım ilaçların yan etkisinden kaynaklı olduğunu düşündüğüm uyku sorunum var. Bazen 10 saat 11 saat uyuyorum. Bu da hayatımı düzensizleştiriyor.
Kullandığım ilaçlar depakin 500 mg sabah akşam, keday (ketiapin) 150 mg, dideral 50 mg, duruma göre cipralex 5 mg.
Bu hastalığı yaşayan arkadaşlar sizde de uyku problemi var mı? Ya da bunu nasıl kontrol ediyorsunuz? Ya da önerebileceğiniz başka ilaç var mı?
Ben fazla ilaç da kullanmak da istemiyorum. Tek ilaçla atağa girmeden idare edebilen var mı?

tek ilaç kullanıyorum 4 senedir atak geçirmedim, ilacımı değiştirttim şikayetlerimden dolayı, yine tek ilaç kullanıyorum bazen intihar fikirleri geliyor ama idare ediyorum

umut777 Umut kardeşim rixper 4mg kullanıyorum şu an, daha önce rexapin 20 mg ile başlayıp 10mg'a kadar düşmüşlerdi. Hastalığım öntanı bipolar dedilerdi ama sonra kayıtlarda atipik psikoz olarak geçtiğini gördüm. Rexapin kilo yaptı ve depresif bir ruh hali vardı, şu anki ilaç kilo yapmıyor fakat intihar düşünceleri geliyor bazen ama atlatabiliyorum, en azından etmedim şimdiye kadar. Rixper mizacı baskıladığı için oluyomuş intihar düşünceleri. Psikologla iki saat görüştüm çok iyi geldi bana.

anladığım kadarıyla hastalığınız bipolar değil. rixper de psikoz için kullanılıyor. teşekkür ederim.

umut777

Hastalığım bipolar değil şizoafektif bozukluk, fakat ben de 100 mg ketiapin kullanıyorum, depakin yerine de karazepin kullanıyorum (atak için), ayrıca neredeyse emekliliği gelmiş 10 yıllık bir memurum, tavuk gibi 19:30-20:00 gibi uyuyup sabah 5:30 ya da 6:00 gibi kalkıyorum durumdan şikayetçi değilim zaten çoğu zaman akşamları izleyecek ya da yapacak bir şey bulamıyorum.

ben ölmüşüm:)) bipolardan kaynaklı uyku sorunum zaten var üstüne bir de agır uyku apnem var. nedir cektiğim uykulardan :)

Geçmiş olsun öncelikle. Uyku sorunu bipoları kısır döngüye sokan en önemli sorunların başında gelir. Belki tavsiyelerde bulunabiliriz ama bu ilaç tavsiyesi olamaz. Eğer iş hayatınız varsa bu avantajdır saatlerinizi düzenlemek zorunda kalırsınız çalışmıyorsanız bu biraz daha zor. Mümkün olduğu kadar uyumayı 23.00 ve sonrasına bırakmayın kullandığınız uyku yapıcı ilacları da örneğin ben uyumaya iki saat kala 20.00 te ilacımı alırsam istediğim dilimde uyuyorum. Sizde bunu kendinizde ayarlayın yeme-içme işini uykudan iki üç saat öncesi kesin. Geç saate kalmazsanız uyku hormonunun salgılandıgı saat aralığında sessiz ve full karanlık bir odada vucut dinlenmiş kalkar ve yine de her daim alarmınızı kurun. Örneğin çalışmıyorsanız bile saat 08.-09 olmadan uyanın bunun yanında kapalı veya açık alanda farketmez spor veya haftada en az iki gün doğada en az birer saat yürüyüş (zor değil) bir de havalarında etkisi var çevrenizi de gözlemleyin :) benim migrenim var başım dün agrımıştır ama dikkat ediyorum cevremde migreni olmayanın da bası agrımıştır çünkü hava lodoslu vs nedenleri vardır tetıklemiştir herkeste bir hastalığı :) saglıcakla kalın.

Not : Her zaman tavsiyem ulaşabiliyorsanız frekansınızın uyuştuğu uzmanlığına guvendiğiniz doktor ve psikologlara gidin sıkıntılarınızda en büyük destek önce Allah sonra siz sonra da bence onlar :)

Tomris_Hatunn tavsiyeleriniz için öncelikle çok teşekkür ederim. Bazı doktorlarda anlatsam da yan etkilerini önemsemiyor ya da yokmuş gibi davranarak hiç o topa girmek istemiyor. Şu an kendi işimde çalışıyorum o kadar problem olmuyor ama ilerde başka işe girersem sıkıntı çekerim diye düşünüyorum.

internette şu yazıyı buldum prof dr. Sibel Çakır yazmış

Atipik Antipsikotikler: Klasik antipsikotiklerin yaptığı pek çok yan etkiyi yapmayan dopamini seçici olarak beynin bazı bölgelerinde etkileyen ve seratonin üzerinden de dolaylı etkileri olan bu ilaçlar son 15 yıl içinde şizofreni ve bipolar bozukluk tedavisinde daha yoğun olarak kullanılmaya başlamıştır. Risperidon (Risperdal), olanzapin (Zyprexa, Rexapin, Elynza, Olfrex), Ketiapin (Serequel, Cedrina, Ketilept, ) aripiprazol(Abilify, Abizol), amisülprid (Solian) gibi çeşitleri bulunmaktadır. Klasik antipsikotiklerin yaptığı pek çok yan etkiyi yapmamasına rağmen, uyku ve iştah artışı, şişmanlık, üreme işlevlerinde bozulma gibi yan etkileri görülür. Bu gruptaki ilaçlardan ketiapin bazı bipolar kişiler tarafından uyku yapıcı yan etkisi nedeniyle uyku ilacı gibi düşünülür. Oysa bu ilaç bipolar bozukluğun depresyon döneminin tedavisinde başarı ile kullanılır. Bu ilacın uzun etkili ve kısa etkili 2 şekli vardır. Uyku ve tansiyon düşmesi yapmayan şekli ve dozunun bulunması önemlidir.

2000 yılından belli tedavi görüyorum kullanmadıgım ilaç kalmadı yatmadıgımda hastane kalmadı allah hepimize şifa versin

Ben önceden lustral zyprexa risperdal kullandım. Bu 3 ilaç bana çok uyku veriyordu. Şu anda rexapin ve depreks kullanıyorum. Bu ilaçlar uyku sorunu yapmıyor.

hakanyildiz

dikkat dağınıklığı ya da başka yan etkileri var mı size yaptığı?

ne kadar süre kullandınız?

kullandığınız süre boyunca atak geçirdiniz mi?

13 yaşımdan beri ilaç kullanıyorum. Şu an yaş 29. Ama bir türlü iyileşemedim. Yan etki olarak sadece uyku problemi yapıyordu o ilaçlar. Günde 11-12 saat uyuyordum. özelilkle lustralı kullanırken çok uyuyordum.

Yeni nesil ilaç grupları yan etkileri daha az olduğu yönünde. İlaçlarda aslında kişiden kişiye değişebiliyor, tahminimce ilaçlarınız oturma aşamasında. Çok kişi teşhis konulduğunda farklı ilac kombinasyonlarıyla tedavi görüyor sonra kendi ve doktorunda farkındalığıyla uygun ilac bulundugunda bunlar sabitleniyor. Bu durum benim kanaatim belki böyle değildir, ama hekimim bildiğim ilaçtan şaşırmıyor mümkün oldukça az ilaç ile beni stabil tutuyor :) İstanbul'daysanız tavsiye ederim Bakırköy RSHH Duygudurum Merkezinde kendisi. Yan etkiler zamanla -kişinin bünyesine göre -azalıyor . Bir ilacın artı ve eksilerini değerlendirmeniz lazım doktorunuzla. Bence eger farklı doktorlara gidiyorsanız doktorunuzu sabitleyin ve kullandığınız ilacları yan etkilerini gün içinde değişim süreçlerınızı iniş çıkışlarınızı not edin ve dr her gittiğinizde bu notları sırayla aktarın. Öteki türlü hekim odasında nasılsın sorusuna anlık cevaplar ve hislerimiz biraz konunun havada kalmasına neden oluyor :)

hakanyildiz
Merhaba Hakan bey , aslında bipolarsak iyileşemiyoruz stabil kalıyoruz. Yani hastalık remisyonda -uykuda- oluyor. Hastalığı keşfettikçe üzerinizde farkındalığınız arttıkça kendinizi daha iyi hisseder süreci iyi yönetir az ilaçla stabil olarak yaşarsınız. Tabiki arada her insanda olduğu gibi iniş çıkışlarımız olur ama yaşadığınız her şeyi lütfen hastalığa bağlamayın :) gülmek aglamak üzülmek sinirlenmek bunlar insani duygular önemli olan bunu sınırını keşfetmek ve sınırı çizmek çizebilmek ,saglıcakla kalın.

umut777

ketiapin gibi antipsikotik ilaçlar, yan etki olarak uyku yapar. bu ilacı, gece uyumadan önce kullanmalısınız. en basit ilaçta bile bir çok yan etki olduğunu görüyoruz, maalesef bu konuda ödünleşmek gerekiyor, ilaç hastalığımıza iyi geliyorsa, yan etkilere katlanmak zorundayız. bir çok yan etki düzenli ilaç kullanımında bir süre sonra ortadan kalkıyor. bu nedenle çok ciddi bir yan etki görülmedikçe doktorlar bu konuya odaklanmaz, ilacın hastalığınızı tedavi edip etmediğine odaklanırlar. benimde uyku sorunum var, fakat benim durumum tam tersi, uyuyamıyorum.

keşke sen bana bir miktar uyku, bende sana bir miktar uykusuzluk gönderebilsem :p

Doktora görünmenizde fayda var bence ilaçları değiştirir giderseniz söyleyin doktorunuza

umut777

Doktora görünmende fayda olacağını sanıyorum ilaçlarını değiştirebilir o yüzden sen yine tedavini görmeye çalış

Üst Alt