umutsuzvaka
Ben varım. 18 yıldır bipolar hastasıyım, ancak 2 kez hastanede yattım. 12 yıldır hastanede yatmamı gerektiren bir durum olmadı. Ancak, yaşantıma çok dikkat ettim.
Öncelikle, biz bipolar hastaları için antidepresan ilaçlar ve bunun dışında başka birtakım ilaçlar riskli, mani'yi tetikliyor. 12 yıldır antidepresan kullanmıyorum, onun yerine depresyonumu düzenleyebilmek için Lamictal verdi doktor.
Bu hastalıkta "doktor" çok önemli, çünkü her psikiyatrist bipolar konusunda çok iyi değil maalesef, bipolar konusunda gerçekten uzman olan bir doktora gitmelisiniz. Üniversite hastanelerindeki hocaları tavsiye ederim.
Ben uzun bir süredir lityumu bıraktım (size tavsiye etmem bırakmanızı, o doktorun bileceği iş) Şu an sadece Lamictal kullanıyorum. Ve 2 gece üst üste uykusuz kalırsam, küçük bir doz Seroquel alıyorum ki uyuyabileyim. Çünkü bu hastalıkta uykusuz kalmamak son derece önemli. Benim doktorum 2 gün üst üste uyuyamazsan bil ki atağa girmek üzeresindir demişti, o nedenle buna çok dikkat ediyorum.
Alkol kullanmıyorum, kırk yılın başında bir, o da çok az.
Antidepresanlar gibi mani'ye yol açabilecek başka ilaçlar da var (örneğin Zanax gibi) tüm bu riskli ilaçların neler olduğunu doktorunuzdan öğrenmelisiniz ve bu tip ilaçlardan kaçınmalısınız. Dediğim gibi doktor önemli.
Yaşam şeklinize dikkat ederek daha stabil bir hayat yaşayabilirsiniz, sürekli atak geçirmek kaderiniz değil.
Geçmiş olsun.