Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bipolar hastaları için askerden muaf olma prosedürü nedir?

siradan1

Üye
Konular
21
Reaksiyonlar
0
askerlik şubesine gittim beni devlet hastanesine yönlendirdiler 1 senelik muaf oldum. tekrar muayene olmama 3 ay var.

bu süreç hakkında bilgisi olanlar var mı?

2 yıl daha aynı işlem sonrası muaf olursun .ne dediler

siradan

Geçmiş yıllara ait devlet hastanesinden alınmış tedavi sürecini gösteren resmi evraklar olduğunda, o evraklarda hastalığın tedavi ile düzeltilemez olduğu yazdığında, doğrudan muafiyet verildiğine oluyor. Ama bu gerçekten çok çok istisna. Genelde 2-3 erteleme sonunda muafiyet hakkı tanınır.

Bipolar heyet raporu ve askerlik işlemleri

arkadaşlar merhaba.

depresif yönü ağır basan bipolar bozukluk hastasıyım. 2 hafta önce devlet hastanesinde heyete çıkarak bipolar bozukluk heyet raporu aldım.

teşhis: f31.8 bipolar bozukluk ve %40 oranında rapor verildi

yaşım 30, e-devletten baktığımda askerlik durumum son yoklamaya tabi ve 1 şubat 2019 a kadar askerlik işlemleri açısından sakıncası yoktur yazıyor. ben bu tarihi beklemeden bi kaç ay içinde askerlik işlemlerimi yaptırmak istiyorum.

sormak istediklerim, askeriyeden hastaneye sevkte benden tekrar doktor doktor gezerek heyete çıkmam istenecek mi? yoksa elimdeki mevcut raporla durumum göz önünde mi bulundurulacak? ki rapor çok yeni.

yorumlarınızı bekliyorum

OturanBoğa

Ya,her muaf alanda tedaviyle düzelemez ibaresi oluyor mu yani muaf olmak için bu şart mı?

engel88

Şubeden alacağın sevkle hastaneden yeni rapor alman gerekecek. Önceki raporlar ya da tedavi sürecini gösteren belgeler sadece doktorunun daha kolay tanı koymasına katkı sunar o kadar.

ahmet22
Hayır, tsk sağlık yönetmeliği'nde daha farklı oluyor ifadeler:

MADDE 15
A) Bu dilimde psikiyatrik bir tanı sınıflandırılmamıştır.
B) 1. Tek hecme halinde geçirilmiş psikotik bozukluklar, bipolar bozukluklar.
AÇIKLAMA: Tam remisyonda olan ve işlevsellik düzeyi etkilenmemiş olgular.
C) Bu maddenin (B) ve (D) dilimlerinde yer alan hastalık ve arızaların tedavi, izlem ve nekahet halleri.
D) 1. Bir hecmeden fazla tekrarlayan veya kronik nitelik kazanmış psikotik bozukluklar, bir hecmeden fazla
tekrarlayan bipolar bozukluklar.
2. Psikotik ataklarla seyreden ağır kişilik bozuklukları (şizoid, şizotipal, paranoid ve borderline kişilik bozuklukları
ve benzeri).

merhaba yeniden, bu yazdığnız 15. maddenin her bir diliminde kiler muaf mı sayılır ?

teşekkürler.

ahmet22
Kardeşim kodlamalar şöyle oluyor.
A-Dilimi askerlik yapar.
B-Dilimi,toplamda 1 yıl erteleme sonrası muafiyet.
C-Dilimi istirahat.
D-Dilimi muafiyet şeklindedir,
Geçmiş olsun.

Askerliğe elverişli değildir heyet raporu aldım fakat kütükteki ilçeye yollandı

Askeri şube 3. Ertelemede heyete yolladı askerliğe elverişli değildir aldım fakat onay sürecine girdi memur olarak atanırsam etkiler ataman iptal olur mu?
Yanı şu an e devlette muaf değil 2019 2. Aya kadar ertelenmiş görünüyor.

Arkadaşlar bu mesajımın üzerinden yaklaşık 2 buçuk yıl geçmiş.2018'in sonbaharında Askerlik için ilk başvurumda bipolardan çürük aldım,süreç 2-3 seneye uzamadı.

Neler yaptığımı listelersek sırasıyla:

1- Önce e-Devlet'i kullanarak askerlik başvuru bilgilerimizi dolduruyoruz,fotoğrafımızı yüklüyoruz ve bilgilerimizi kaydediyoruz.(Siteye giriş yaptıktan sonra arama bölümüne "ASAL Yoklama İşlemleri" yazıp, "ASAL Yoklama İşlemleri" başlığı altında bulunan "ASAL Yoklama Başvurusu" bölümüne tıklayıp yoklama işlemlerini yapabilirsiniz. Bu bölümde askere sevk işleminizi ve askerlik tecil işlemlerinizi yapabilirsiniz)

2- Daha sonra Aile Hekimimize gidiyoruz. Aile hekimi kendi AHBS uygulamasından Sağlık Bakanlığı sisteminden bizi sorguluyor.

3- Bilgilerimizi alan Aile Hekimi normal bir muayene gibi protokol numarası alıp,muayene kaydı oluşturuyor.

4- Muayene esnasında aile hekimimize bipolar bozukluk'tan dolayı engelimiz olduğunu ve elimizde engelli raporu olduğunu muhakkak söylüyoruz. Bunun üzerine Aile Hekimimiz bizi İlimizdeki Devlet Hastanesine muayene için sevk ediyor.(Hastanenin Sağlık kuruluna)

5- Sevk belgesi ile birlikte Devlet Hastanesi'nin heyet bölümüne(sağlık kurulu)müracaat ediyoruz. Orada elimize başta psikiyatri olmak üzere muayene olacağımız yanlış hatırlamıyorsam 10 civarı uzman doktor listesi veriliyor. Dahiliye, KBB, göz, fizik tedavi, nöroloji vs. Tavsiyem ilk psikiyatri'den başlayın. Kendinizi iyi ifade edin.Durumunuzu açıkça anlatın. Tek tek listedeki doktorları dolaşıyoruz, başkada bir rahatsızlığımız varsa psikiyatri sorunumuzun(bipoların) yanına ekleniyor.(bende tiroid rahatsızlığı ve kilo fazlalığı da çıktı ve heyet raporuna eklendi) Heyet gününü beklemeye başlıyoruz.

6- Heyet gününde kurulun önüne çıkıyoruz. İsmimiz yüzümüze okunuyor.Hastalık durumumuz soruluyor. Rahatsızlığımızı orada da dile getiriyoruz. Sonrasında yoğunluğa göre(raporun çıkması gün olarak hafta olarak farkedebiliyor) heyetten çıkan askerliğe elverişsizdir raporu ile birlikte Aile Hekimimize gidiyoruz.Aile hekimi o raporu sisteme işleyip e-Devlet MSB ASAL sistemine aktarıyor( benim Aile Hekimim biraz acemiydi, becerememişti. Onun yüzünden işim biraz uzadı sağolsun :) )

7- Son olarak Aile Hekimimizden de aldığımız Askerliğe elverişsizdir içerikli belge ile birlikte Askerlik Şubesine gidiyoruz. Orada bazı formlar falan dolduruyoruz. Bize Askerlik şubesinden geçici olarak Askerlik Durum Belgesi veriyorlar(bunda askerlikten muaftır yazıyor) ve 6 - 7 ay sonra gelmemizi, asıl sonuç belgesini almamızı söylüyorlar ve onların dediği süreden sonra gidip Asıl Muafiyet Belgemizi alıyoruz ve işimiz bitmiş oluyor.

Evet bir bipolar olarak benim muayenemde başımdan geçenler bunlar. Yaklaşık 2 sene olacak ama güzel Türkiyem de bırakın seneyi neredeyse her ay prosedür değiştiği için belki yine bir değişiklik olmuştur. Her ihtimale karşı Milli Savunma ve Sağlık Bakanlığımızdan bilgi alın.

Hepimize geçmiş olsun. Allah şifa versin.

Ben de bipolar tedavisi görüyorum. Askere giderken hiç bahsetmedim. 12 ay yaptım geldim. Son 3 ay hava değişimi ile bitirdim. Yine olsa yine giderim.
Askerlik tam da bipolar hastasına göre bence.
3000 metre rakımda 12 saat nöbet tutuyordum.
Gayet de güzeldi.

P_A_L_A

Aslında haklısın kardeş. Askerlik kadar güzel bir şey yok.

Bende yapmak isterdim fakat bu hastalığı ağırlıklı olarak majör depresyon ucunda yaşıyorum. hipomani-mani ataklarım yılda sadece birkaç ay oluyor. Hastalığım yüzünden üni'de kazandığım bölümleri bitiremedim. Yaşımda 30'a gelmişti. Hastalığım yıllarca bilinmesine rağmen engelli raporunu 2.5 yıl önce aldım. Bazı şeyler için çok geç olmuştu. Hastalığı daha çok mani-hipomani olarak yaşasaydım bende Askerlik yapmak isterdim, yapardım.

Üst Alt