Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bipolar hastası olan biri askerlik yapar mı?

semihb

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba Arkadaşlar,
Yaklaşık 3 ay önce bipolar I teşhisi aldım. Lithuril ve Risperdion kullanıyorum. Önümüzdeki ay askere alınacağım. Hastalığım nedeniyledilekçe ile durumumu sevk öncesi askeriyeye bildireceğim. Sanırım tetkikler için hastaneye sevk ediyorlarmış. Sorum; askerliğe elverişsiz bulunur muyum? Neye bakıyorlar?
Selamlar,

semihb
Bipolar bozukluk tanısı almışsanız, askerliğe elverişsiz kararı çıkar.
Bipolar bozukluk tanısı için;psikolog değerlendirmesi ve psikiyatri muayenesi yeterli olur, belki ailenizden sizinle ilgili bilgi istenebilir/Geçmiş olsun ...

Kağan55

Ben de öyle ümit ediyorum açıkçası, baktığım sitelerden bipolar yaşam derneği sitesinde kesin bir şey söylemedikleri için sormak istedim.

semihb
Genel olarak bipolar hastalarına askerlik yaptırmazlar, ancak %100 muaf olursun da diyemeyiz, buna durumunuza göre muayeneyi yapan hekim karar verecek.
Bazı hekimler direkt muaf tutar, bazıları erteler, bazıları direkt birliğine yollar orada değerdirilirsin der vs.
Kesin muaf için açık bir hüküm yok.hekimin kanaati yeterli olur...

Kağan55 "Kesin muaf için açık bir hüküm yok. hekimin kanaati yeterli olur..."

Doğrudur; benim şizoaffektif bozukluk(depresif tip) tanılı üniversite hastanesi raporunu hiçe sayıp askere aldılar; pişman değilim, kimseyi de suçlamıyorum. Gittiğim iyi bile oldu diyebilirim. Bir sorun çıkarsa askeriyede, efendiysen, sorunları sen çıkartmıyorsan yardımcı olurlar bu bipolar teşhisinle...

Hastalar, askerlik öncesinde hastalığı ilgili şubeye bildirmelidir. Şube hastayı asker hastanesine sevk eder ve muayene sonucuna göre ilgili karar, ‘askerliğe elverişli’, ‘erteleme’ veya ‘elverişli değil’ şeklinde çıkabilir.

adamo
İlaçlarınızı nasıl aldınız askerde? bildiğim kadarıyla ilaç sokmak yasak askeriyeye...

semihb Ben kısa dönemdim, ilaç kullandığımı bildirdim, kısa dönem eczacı vardı askeriyede ondan alıyordum, sonra dağ başına gönderdiler ve eczaneden aldığım ilaçları yanımda götürdüm... Sonra İzmir gibi büyük bir şehre tayin oldum, yine eczaneden parasıyla almaya devam ettim, taa ki diğer askerler ile sorun başlayıncaya kadar bu durum devam etti; hastaneye gitmek istememe rağmen sevip saydığım karakol komutanının isteğiyle hastaneye çıktım ve Seroquel ilacımı aldım, isteseydim ta en başından Seroquel veya Risperdal talep edebilirdim ama kısa dönem olduğum için rahattım aslında, yani rahat battı diyebilirim. :)

Bu arada söylemeyi unuttum, kısa dönem eczacı bana Zedprex antidepresan veriyordu sadece!!!

Bipolar bozukluk ve askerlik hk.

Merhaba arkadaşlar,

15.08.2019 tarihinde bana bipolar bozukluk 1 tanısı koyuldu 6 senedir yaşadığım gitgelleri ben normal sanıyordum annemden bana genetik geçmiş. Ben kışın askere giderim diye tecilimi bozdurmuştum hiç bir hastalığım yok idi sağlıklı bir şekilde tecil bozulmuş oldu ve 23 eylülde askerlik yerim açıklanıcak doktor bipolar teşhisi koyunca kesinlikle askere gidemezsin askerde intihar etmeyi düşündüğümü falanda söyledim her şeyi şeffaf bir şekilde. Bana lithuril ve rexapin verdi 1 hafta sonra tekrar gel dedi.

Şimdi sormak istediklerim ben 1 hafta sonra doktora gittiğimde bana hastalığımın tanısı ve tedavi gördüğüme dair belgemi isteyim asker şubesinemi vereyim burdaki süreç nasıl işliycek o konuda yardıma ihtiyacım var.

Bir de bipolar bozukluk olupta engelli raporu alanlar olmuş burda okuduğum kadarıyla her ne kadar ben 6 senedir yaşıyo olsam da resmi olarak 15.08.2019 tarihinde tanı koyulmuş oldu raporu almam için herhangi bir süre geçmesi vs gerekiyor mu yoksa tanı koyulması yeterli mi

şimdiden verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Bu durum değişkendir. Ben iki farklı hastaneden %40 engelli raporunu bipolar bozukluk tanısı ile almış olmama rağmen askerlik işlemleri için muayene olduğumda bana doktorum 1 yıl erteleme yazmıştı. Lâkin askerliğe elverişli olup olmadığım hakkında nihai kararın verileceği gün heyet beni çağırdı başlarında kişinin gözlerine baktım boş bir sandelye vardı solumda otur dedi oturdum. Askerliğe elverişli değildir deyip çıkabilirsin dedi ardından.

Bu belgeleri askerlik şubesine götürdüm v.s. bedelli olarak başvurmuştum kredi çekerek yatırdığım parayı da geri aldım nihayetinde muaf olunca biraz prosedürü oluyor.

Dikkat ederseniz doktora bağlı olarakta değişebiliyor. Benden daha ağır ilaçlar kullanan ve ileri safhada rahatsızlığı olanların askerlik yapmış olduğunu veya muaf olanların 2 kere erteleme sonucu 3. muayene de anca muaf olduğunu bilirim.

Allah yardımcımız olsun.

morpheous

Mrb aynı hastalıkla bende mücadele ediyorum,askerden sonra başladı bende,ama süreci biliyorum;Askerlik şubesine gideceksin seni hastaneye gönderecekler sonra doktor karar verecek ama sen askerlik şubesine gitmeden önce devlet hastanesindeki teşhisi koyan doktordan bipolar olduğunu belgeleyen yazıyı ve hangi ilaçları kullandığına dair yazıyı al (ilaç için olanı eczaneden de alabilirsin)ki askerlik şubesinin gönderdiği hastane senin durumunun ciddiyetini anlasın ,ne yaparsan yap ama askerlik yapma daha kötü olursun,sakın gurur yapma askerlik senin sağlığından önemli değil,umarım herşey istediğin gibi olur.

Rapor için teşhisten 5-6 ay gibi bir süre sonrasında doktorunuza rapor için başvurabilirsiniz;direk vermeyebilir bu bir kaide değil ama tedbir heralde...

@King-kong
Şuan elimde hastaneden aldığım durum bildirir raporunda bipolar bozukluğumun olduğu ve aile öyküsününde olduğu vs detaylıca yazıyor askerlik şubesine gittim 23 eylülde yerim açıklanınca dilekce verip sevk isteyecekmişim hastaneye ben bu durum bildirir raporunu heyete girdiğimde psikiyatriyemi göstericem heyetemi kime göstercem o kısmı anlamadım kime vermem gerekiyor

@RssCip

@morpheous
Heyete muayene olduğun hastanede gireceksen yanında götürmene gerek yok,durum bildirir raporunu askerlik şubesi seni hangi hastaneye gönderirse oradaki doktora göstereceksin.
Heyete gireceksen heyetten sonra verilen raporu askerlik şubesinin sevk edeceği hastaneye götüreceksin,oradaki doktor sorabilir.

En kısa sürede Doktorun ile heyet konusunu konuş ,heyet için 182 den randevu al şimdiden ,büyük ihtimalle %40 1 yıl yada 2 yıl süreli rapor verirler. ,heyet raporu için başvuru yapın ,teşhisten sonra hemen başvurabilirsiniz ,kısacası psikiyatri doktorun ile en kısa sürede konuş herşey ona bağlı.

Aşırı derecede karışık bipolar askerlik işlemlerim!?

Merhaba arkadaşlar,

Bipolar tanım ve tedavim ilaçlarım hakkında aldığım durum bildiri raporum ve reçete evraklarım mevcut askerlik muayenesi için devlet hastanesine başvurdum devlet hastanesinde heyete çıktım tam olarak beni dinlememişti bile doktor direk gülhane eğitim araştırmaya sevk ettiler (farklı il) gülhaneye gittim doktor bana tedavimle alakalı durumumla alakalı benimle hiç muhattap olmadan sevk raporuna bakıp sana yatış veriyorum dedi bende beni dinlemediniz bile ne yatışı kaç gün dedim en az 20 gün 3 aymı olur 6 aymı bilemem kesin karar verilirmi dedim oda kesin değil dedi o zaman yatmıyorum istemiyorum dedim durum bildirisine yatış önerildi yatışı kabul etmedi karar verilemedi yazdı başhekimliğe onaylattım askeriyeye vercen dedi askeriyeye gittim elverişlisin yada değilsin yazmıyo deyip işimi yapmıycaklardı ben şube müdürüyle konuşup orda ortalığı birbirine katınca işlediler dosyalarımı sisteme askere gideceksin dediler 6 senedir bu hastalığı yaşıyorum ama tanım daha yeni arkadaşlar ne yapacağım şimdi ?

morpheous
Yatış sonrası muaf olacaktın.
Yatışı red ettiğin için hatalısın .
Bu durumda askere gideceksin.
Bundan sonraki süreç birliğinden devam edecek.
Süreci kendi kendine uzatıp zora sokmuşsunuz, Muaf olacaksınız ama sivilde değil.
Birliğine gittiğinde/geçmiş olsun...

en az 20 gün dedi karar kesin değil dedi 20 gün orda yatacağıma asker birliğine giderim daha iyi hocam haksızmıyım

morpheous
Karar sizin, ona ben bir şey diyemem.
Yatış sonrası heyete gidecektin ve %99 muaf olacaktınız.hekim arkadaş size yatış vermekle aslında size bir yerde iyilik etmiş.herkesi yatırmazlar öyle.20 gün dediğin nedir aylarca yıllarca yatan var.
Pekii sağlıcakla/Geçmiş olsun...

Peki hocam sizden ricam ben şimdi 1 kasımda askere gittiğimde yapmam gerekenler neler

morpheous
Elinde bipolar bozukluk tanılı epikiriz varmı?
Birliğine teslim olduğunda hemen muaf olamazsınız, süreç biraz uzar.
Birlik amirine çıkar durumu anlatırsın, kıta işlevsellik formu ile sizi hastaneye sevk edecektir, oradaki heyetin kanatine artık, ya hava değişimi ile erteler yada muaf tutar.
Birliğine katıldığında yazın, buralarda olursam yardımcı olmaya çalışırım.sağlıcakla...

Elimde şuan tanı koyulan hastaneden aldığım durum bildirir raporum var tanımın olduğu ve ilaçlarımın yazdığı extradan ilaçlarımın çıktısıda var onun dışında devlet hastanesine sevk ettiklerinde heyete çıktığımdaki sonucun aslı gibidiri ve gülhaneye gittiğimde yatışı kabul etmediğimin durum bildiriride var hangisini gösteriyim gittiğimde

semihb...askerlik yapmicakmissiniz sanirim hastalıktan dolayı....ooohhh kurtuldunuz....iyi tarafından bakin....😹

ayy sıkıldım....askerlik konusuna bile yazdım bu gün...😹😹😹

morpheous

Kardeşim ne başına buyruk doktorlar var ya, öyle iş mi olur.. Ben de 10 yıldır bipolar tedavisi görüyorum ve hep ayaktan tedavi gördüm bence o doktor işini hakkıyla yapmıyor yapmış olsa adam gibi yatış yerine muafiyetinde yardımcı olurdu.. Şayet haftaya benim de tekrar muayenem var bana yatış sözünü ne hakla söyleyebilir ki? Zaten allahın cezası zımbırtı ilaçları sabah akşam içiyoruz.. Bana yatış kağıdı verene kadar o yatışı orada yırtar atarım..

Sanki yatış olunca sihirli değnek var ellerinde bizde düzelcez 1.5 senedir ayaktan tedavi görüyorum zaten o ilacları biz her gün saatinde iciyoruz

Bilmediğiniz konu hakkında yorum yapmayın, söz konusu düzelme değil.
Söz konusu askerliğe elverişli mi değilmi?
Hastane yatışında yakın takip ve yakın gözlem oluyorsunuz, davranışlarınız uyumunuz hal ve hareketleriniz hepsi hemşireler tarafından takip ediliyor gözlem tutuluyor, ona göre tanı koyulup karar veriliyor amaç bu.
Bipolar bozukluk tanısı koymak için 10-15 dakikalık poliklinik muayenesi yeterli Bir süre değil.
Özellikle bazı askerler bu durumu suistimal ediyor, rol yapıyor gerçek hasta askerlerinde günahına giriyor.
Özet olarak hekim bu durumu anlamak için yatış verebilir, bu gayet yerinde bir karar.
Ayrıca hekimler hakkında ileri geri konuşmak hoş bir şey değil.
Beğenmiyorsanız kendi tedavinizi kendiniz yapın...

Kağan55

Bravo tebrik ediyorum sizi.. Her doktor çok mu iyi soruyorum size? İstediğim gibi konuşurum kimseye soracak değilim... Anlamıyor musun adam beni dinlemedi bile diyor daha neyi anlayacakmış adamın bir sürü dökümanı var elinde...

Site admininden süresiz ban istedim kendime, burada buraya mesaj yazıp kendini anlatmaya çalışanda kabahat...Lanet olsun böyle düzene...

Yani benim anladığım benim elimde tüm olan bu belgelerle birliğime gideceğim orda hastalığım varmı diye sorduklarında söyleyeceğim sonrası ne olacak acaba

Arkadaşım askerlik yaptın mı ne oldu merak ettim görürsen cevap bekliyorum

Arkadaşlar merhaba Bipolardan muaf olanlar var mı bana biraz yol gösterir misiniz?

En az 1 ay yatışın varsa ve uzun bir süre kontrollerine aksatmadan gittiysen epikriz raporunla birlikte gittiğinde muaf olabilirsin.Ben muaf oldum tanı bipolar.

Üst Alt