Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bir engelli olarak iş talebiniz olumsuz sonuçlandı mı? Size sebep ne gösterildi?

Eshat

Aktif Üye
Konular
141
Reaksiyonlar
0
Bir engelli olarak iş talebiniz olumsuz sonuçlandı mı? Sonuçlandıysa sebep ne gösterildi?

Burada engelli arkadaşların, bir işyerine başvuru yaptıkların da taleplerinin olumsuz karşılanmaları halinde ne gibi gerekçeler öne sürülmüştür? Bu gösterilen gerekçelerdeki işverenin haklılık payı var mıdır? Varsa nedir?

İş talebinizde, haksız bir gerekçeye maruz kaldığınız oldu mu? Veya hiçbir gerekçe gösterilmeden sadece engelli olduğunuz için mi talebiniz geri çevrildi?

Burada bu tip sorunları yaşayan arkadaşlarımız varsa. İçine düştükleri bu durumda ki, yaşamış oldukları sorunları ne olmuştur? Bu sorunları aşabildiler mi? Aşabildilerse ne gibi bir mücadele sergilediklerini anlatırlarsa, sanırım buradaki birçok engelli arkadaşımız da bu tecrübelerinde faydalanmış olurlar diye düşünüyorum.

Bunun yanında çalışmış oldukları iş yerinde, engelinden dolayı yaşamış oldukları sorunları ve bu sorunların çözümü konusunda ki, vermiş oldukları mücadeleyi de, burada paylaşırlarsa, birçok arkadaşımız da fikir sahibi olacaktır.

Yaşamış olduğumuz toplumumuzda, yasalarla belirlenmiş amir hükümlerin olmasına rağmen, maalesef birçok işveren özürlü istihdam etmemek için, her türlü bahaneyi ortaya koyarak, engelli istihdam etmemekte ısrar etmektedir. Bunun yanında, Kamudaki engelli istihdamının da yeteri kadar olmaması gerçekten düşündürücüdür.

İşverenlerimizin bu konularda ki peşin hükümleri biz engellilerin işsiz kalmalarında ki en büyük etkenlerdendir. Ayrıca işverenin engelliler hakkındaki verimli çalışamayacakları, işyerinde özel düzenlemeler yapmanın bir masraf olacağı ve sık, sık mazeret izini kullanacaklarını düşünmeleri de sanırım biz engellilerin işe alınmama sebeplerinden birkaç tanesi olarak sıralayabiliriz.

Burada engellilerin istihdam edilmemesi veya istihdam edilen engellilere gerekli iş ortamının sağlanmaması toplumumuzun adeta kanayan bir yarasıdır diye düşünüyorum.

Tabi biz engellilerde işverenler böyle düşünüyor diye sessiz kalmamalıyız. Haklı olan mücadelemizde, en mükemmel bir şekilde, yürekten vermeliyiz. Kanunlarla verilmiş olan haklarımızı sonuna kadar aramalıyız. Çünkü bu hakları kullanmaya birçok engelli arkadaşımızın ihtiyacı vardır.

Ben engelli olarak bir defa İŞKUR tarafından bir işyerine gönderildim. Sadece görme engelli olduğum için hiç bir sebep göstermeden iş talebin ger çevrildi.

Sonra bir işyerine engelli olmayarak başvuru yaptım. Engelli olarak değilde normal kadroıda işe başladım. O iş yerinde de 5 yıl normal kadroda çalıştım.

Daha sonra ise özürlü kadrosunda kamuda göreve başladım. Hala devam etmekteyim. İnşallah Kamuda çalışmak isteyen herkesin dilekleri kabul olur
.

Siz Tekkstilde recme, overlok, makinac,ı ütücü falan bu değil mi? Bende 5 yıl tekstilde çalıştım. Ama benmkisi iplik üzerineydi..

Zaten engelli olduğumuz için kısıtlı olan iş imkanları. Ülkemizdeki işsizliğin büyük sorun olmasıyla beraber daha da kısıtlı hale gelşmiştir. Biz engellilerinde doğal olarak iş bulma imkanı azalmaktadır. Aslında engellilere yasalarda ki, haklarını tam olarak verilmesiyle bu sorunlar kısmen de olsa çözülebilir.

Fakat bir çok işveren ise bunu yapmak yerine ben engelliylemi uğraşacağım mantığı ile hareket etmektedir. Bu önyargıların olması, zaten her yerde bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Burada ben şunu anlamıyorum. Engelliler için insanlar neden bu kada önyargılı, neden bu kara çekimser oluyorlar. Belki yarın kendileri veya kendilerinin en yakınındaki sevdikleri, kıllarını zarar gelse üzülecekleri insanların engelli olabilecekleri neden hiç akıllarına gelmiyor. Olayı bu kısmıda gerçekten bu olayın başka bir boyuıtu olarak karşımızda durmaktadır.

Kim zahmet edicek ki bize sebep göstermeye falan.form doldurun gerek görüldüğünde size haber vereceğiz.

Arkadaşım bir noktada size hak veriyorum bütün işyerleri genelde düşük rapor oranı olan kişileri tercih ediyorlar. Fakat bu bir mücadeledir. Mücadeleyide azim eden kazanır. Böyle düşünerek mücadeleden vaz geçmeyelim.

6 yildir Avrupada yasiyorum Ve issiziim ayni zamandada engelliyim.Avrupada daha iyi sartlar altinda yasayacagimi düsünüyordum ama tam tersi oldu.3 yildir Isci bulma kurumuna kayitliyim birkez olsun is göndermediler. Bana göre is yokmus.kendi imkanlarimca birkac firmayla görüstüm onalarda bizim gibilerin sorun cikardigini sürekli hasta oldugunu üzgün olduklarini alamadiklarini söylediler.

HAtta isci bulma kurumu(AMS) ilk kaydoldugum yillarda Almanca kursu yada is istedigimi söyledigimde hayir veremeyiz dediler .Nedenini sorudugumda SEN BU INSANLARDAN degilsin cevabini aldim, Peki ben hangi insanlardanim :confused:...

Arkadaşım durumunuza gerçekten üzüldüm. Bir engelli olarak yaşamış olduğunuz olay çok vahim ve sırf engelli olduğunuz için işe alınmamanız ise düşündürücüdür.

Ayrıca Sen bu insanlardan değilsin derken sanırım Alman olmadığınızı anlatmak istemişler. İşte buradaki yapılanda ne kadar bencil bir uygulama. Böyle uygulamaların olması gerçekten insanı çok etkiliyor ve üzüyor. Ama herşeye rağmen mücadele etmek gerekir. Hakettiğimiz haklarımızı sonuna kadar aramak gerekir....

Aslında biz engellilere birçok işverenin olumsuz bir şekilde bakarak, sadece engelimizden dolayı bize iş olanağı vermemeleri çok düşündürücüdür.

Oysa her insanın kendisine göre yetenekleri vardır. İşte insnaların değerlendirmelerinin de buna göre yapılması gerekir. İşte bunun içinde engellilere fırsat verilerek bu özelliklerini uygulama imkanı sunulmalıdır. Bütün bunlar olmadığı sürece engeli olanların sadece "git, görüş, bekle ve yine bekle" gibi durumlardan hiç bir zaman kurtulamayacaklardır.

Daha dün akşam görüştüğüm bir engelli arkadaşımın sadece engelli olduğu için iş bulamadığını anlattı...

İşverenlerin engellilere tamamen önyargı ile bakarak işe almak istemediği kişiye türlü bahaneler ürettiklerini söylüyordu. Engellisin seni işe alamam demek yerine bizm burada işler ağır engelli insan sağlık açısından çalışamaz gibi türlü türlü nedenleri sıraladıklarını anlattı.

Ben bu duruma çok üzüldüm. İnsanların bu kadar umursamaz tavırlı olmaları anlaışılmaz ve çok anlamsızdır diye düşündüm. Engelinden dolayı insanları ayrıştırmak ayrımcılığın ta kendisidir. Neden bu kadar ayrımcılık neden bu kadar önyargı anlayamıyorum...

Üst Alt