Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Bir firma kurulduğunda veya bir firmaya ortak olunduğunda malulluk maaşı kesilir mi?
Yalnız uygulamada maaşınızı kesiyorlar bilginize. 2007 yılında malulen emekli olan adi ortaklık sahibi kişiye ortaklığı terketmesi gerektiği ve terk edesiye kadar maaş alamayacağı yazısı geldi. Hatta bende o kanuna göre iptal edilmez dedim. Kuruma gitti ve sonra ortaklık faaliyetine son verdi.
2006 yılında malulen emekli olan birine sene başında yazı geldi ve yazıda Ortaklık faaliyetine son veresiye kadar maaş ödenemeyeceğini bildiren yazı geldi ve o kişi ortaklık faaliyetine son verdi. Yine 2013 yılında diyalizden dolayı malulen emekliliğe başvuran arkadaşıma emekliliği hak ettiği fakat vergi mükellefiyetine son veresiye kadar maaş bağlanamayacını bildiren yazı geldi. Bunlar yaşanmış şeyler ve işlemi yapan SGK büroları farklı farklı bürolar. Ben sadece yaşanmış olayları söyledim. Ve sanırım 01.10.2008 öncesi sigortalı olanlar (malulluk aylığı 4/1(b) 5510 sayılı kanunun 27. maddesi gereği aylığı kesilir ve hakkında tüm sigorta kolları uygulanır diyor.
Hangi statüde emekli olunduğu ve hangi stat,de çalışılacağı bu konuda belirleyici oluyor. Yukarıda aktardığım mevuzat cetvelinin bahsettiğin arkadaş açısından da uygulandığını düşünüyorum.