Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bir gözün görmemesi halinde artık %40 mı veriliyormuş!?

t-i-l-k-i

Üye
Konular
53
Reaksiyonlar
0
Selam arkadaşlar ben bugün 183 engelliler bölümünü aradım memura hanıma bir sorum oldu dedim tek gözü görmeyen bir engelinin rapor oranı kaç olur dedim bana su cevabi verdi %40 yükseldiğini söyledi eminmisiniz defalarca sordum kitapçığa bakarak cvp verdiğini söyledi ibarede %32 görünmüyor yani anlayacağınız %40 olmuş ben bunu anladım sözlerde araştırırsanız teyit etmiş oluruz sevgiler

yönetmelik değişikliği en son 30 Mart 2013 CUMARTESİ tarihinde yapılmış olduğundan şuanda geçerli olan yönetmelik budur. Bu yönetmeliğe göre de tek gözü tümör nedeniyle alınan kişiler sadece %42 rapor alabilmekte

Örnek 2: 45 yaşında, kadın memur.
Anamnez: Sol gözü çocukluğunda enüklee edilmiş.
Şu anki semptomları: Tüm ofis fonksiyonlarını yapabiliyor.
Fizik muayene: Sol gözde iyi uyumlu bir protezi var.
Tanı: Retinoblastom hikayesi.
Klinik: Binoküler Görme Keskinliği: 20/20
Sağ Göz Görme Keskinliği: 20/20
Sol göz Görme Keskinliği 0
G.K. Keskinlik Puanı
Binoküler G.K.: 20/ 20 100 x3 = 300
Sağ Göz G.K.: 20/ 20 100 x1 =100
Sol Göz G.K.: 0 0 x1= 0
400 / 5 = 80
İşlevsel keskinlik puanı (İKP) : 80
İşlevsel Alan Puanı (İAP) : 100-15=85
İşlevsel Görme Puanı (İGP) : 80x85/100=68
Görme Sistemi Yetersizlik Oranı (GSYO): 100-68=32
Görme Sistemi yetersizliğine göre Özür Oranı = 32 (GSYO, 50 veya daha az olduğu için GSYO Özür Oranına denktir). Bu kişiye tedaviye cevap veren klinik evreli malign tümör (retinoblastom) nedeniyle net % 10 ilave yapılır ve kişinin Özür Oranı = 32 + 10 = 42 bulunur

dosyax

Merhaba,
Yukarıda verdiğiniz örneğe birebir uymaktayım. 47 yaşında öğretmenim ve 2 yaşımda retinoblastomdan sağ gözüm alınmış. Bu forumdan aldığım bilgiler üzerine Vergi Dairesine müracaat ederek, kurul raporu almak üzere, geçtiğimiz Salı günü kurul önüne çıktım. Poliklinik muayeneleri yapılırken, göz doktoruna ve dahiliye uzmanına bu kanser mevzusunu anlattım. Kendileri de Retinoblastom diye not alarak, onkoloji görüşü şeklinde bir not düştüler. Ancak bugün öğrendim ki, raporum %36 olmuş. %32'si sağ göz körülüğünden, %4'ü de boyun fıtığından.
Bu konuda ilgili "Engelli özür oranı hesaplama cetvelinde" aynen sizin yukarıda yazdıklarınız yazıyor. Yani sanırım, kurul işgüzarlık yaparak ya da bilgisizliğinden, benim ekstra %10 verme olayını atlamış.

Raporum henüz yazılmamış. Ama itiraz mı etmem lazım ? En doğru ve en hızlı neticeyi nasıl ve nereden alırım ?

Teşekkürler

benim bir gözüm görmüyor diğeri 0,8 %36 verdiler. %40 almam için gören gözün kaç olması gerekiyor?

merhaba benim sağ goz protez görmüyor sol 0.2 görüyor roporumu yenileyecem ne kadar olur bilen arkadaşlar varsa cevap beklerim teşekkürler. 97 yılında aldığım eski raporum %63 idi

oturanboğa kardeşim ben gönderiğiniz linki daha öncede inceledim. ben mi anlamıyorum diye kendimden şüphe ettim bizim şirket doktoruda çözemedi. sonra doç dr gönderdim oda anlamadı.ben sizden veya bilen arkaşlardan şunu rica ediyorum

benim gözümde üveit olduğu için ataklarda görüntü düşüyor.ilaç tedavisinde biraz toparlıyor.o nedenle gören gözde değerler değişiyor.eskiden üveite puan veriyorlardı.yeni yönetmelikte üveite puan vermiyorlar. ve gözün puanını anormal derece düşürmüşler.
ne yapacağımı bilmiyorum.

bir göz 0 diğeri 0,5 %50 2006
bir göz 0 diğeri 0,5 %42 2014 aldığım rapor rapordan biliyorum
bir göz 0 diğeri 0,6 % ??
bir göz 0 diğeri 0,7 % ??
bir göz 0 diğeri 0,8 %36 2016 verdiler son aldığım

raporu alınca muayeneyi yapan doktora %40 almam için diğer gözün % kaç sordum. ısrarla cevap vermedi. eski tablolar daha iyi anlaşılıyor rakamlar çetvel halinde çok netti. ama bu son 2013 de çıkan yönetmelik beni bitirdi üç aydır forumlara bakıyorum . anlamıyorum.emeklilik zamanım geldi ama %40 alamadığım için emekli olamıyorum. çok çaresiz durumdayım. bu nasıl bir zulümdür.

%50 olan raporum %36 oldu kendilerine gelince 2 yılda emekli olan siyasiler engeliye 3 kuruşu vermemek için ellerinden geleni yapıyor. :(

OturanBoğa

benim 2011 yılından kalpten %30 raporum var tekrar ilave hastalık olarak gözden heyete giricem miyop astigmat ve sol gözde tembellik var sol göz 3.00 sağ gözde 1.75 numara yüzde kaç alabilirim acaba

sn karadeniz55

miyop aslligmat ı dikkate almıyorlar gözünüz nekadar görüyorsa ona göre puanlıyorlar.

Tek gözüm 3 yaşında tümör nedeniyle alındı %32 rapor verdiler oran doğrumu yanlışı mı . Yanlışsa ne yapmalıyım bilgi verirseniz sevinirim

Tümörde %32 yanlış

alionder

Sayın kardeşim, raporu nereden aldığın çok önemli. Bana da Devlet hastanesinden ilk aldığım raporda %32 verdiler. Bu durum, kurulda yer alan doktorların ya bilgisizliğinden, ya da kasıtlı olarak yapılıyor. Normalde Sağlık Müdürlüğüne itiraz etmen gerekiyor. Ama bu da pek bir işe yaramaz, sonuçta seni yine başka bir hastaneye sevk edecekler. Eğer gözün tümörden alındıysa, kesin olarak Oran %32+%10 = %42'dir. Bu oran yönetmelikte net olarak yer alıyor ve tartışmaya ve yoruma açık değil.

Nihayetinde ben hiç rapor almamış gibi, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesine bir dilekçe ile müracaat ettim, 200 TL para ödedim ve aynen yukarıda açıkladığım %42 oranı aldım. Bence sen de eski raporu imha et ve paralı olarak rapor alabileceğin bir üniversite hastanesine müracaat et.
Selamlar

Benimde doğuştan bir gozum görmuyor diger gözum ise 2.00 miyop ve asgmat var biraz şaşıliķta var iki uç dojtora sordum ne kadar verirler diye 32 veririz dedi bir dokturda gözün görmese bile gözün dışardan bakıldığnda saglam olarak gözüküyor yüzde 25 veririz dedi , bu ülkede adelet yok , eger baska sehirde 40 oranı veren varsa bilsem iyi olur

t-i-l-k-i

Tek göz protez ise %32 den fazla alamazsın. kalp ,şeker , tansiyon , fıtık varsa eklettir. %40 tamamla raporu.

İron

Arkadaşım, tek göz herhangi bir sepebten veya kazadan dolayı kayıpsa, %32'dir. Ama kişi gözünü retinoblastom'dan (göz kanseri) türü bir tümör nedeniyle kaybettiyse, +%10 eklenir. Bu da %42 eder... Ben bunun mücadelesini kendim verdim ve yönetmelikte yer aldığı şekilde tek gözüm için %42 aldım

matador32

haklısındır kardeşim o zaman yukarıdaki arkadaş seninle aynı durumda olduğu için %42 rapor alması gerekir.

Kaza geçiren biri tek gözden %20 alır . Kulak burun boğaz doktorundan %15 alır . Bunun toplamı %32 yapar zaten kural böyle ama göz kanseri ile gözün alınmasını sen yaşamış sın ve %42 aldığına göre bu durumda olan arkadaşlarda alır diye düşünüyorum.

Üst Alt