Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bir kolu olmayan birinin çevrede yaşadığı zorluklar konulu hikaye

büş

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
merhaba ben sizden daha farklı bir konuda yardım istiyorum. bi bakıma size yardım da etmek istiyorum.sizi ve çevrenizde yaşadığınız sorunları dile getirmede araç olacak bir hikaye yarışması var 'engelliler ve yaşadığımız çevre' adında. ben hikayeme başladım ve bir kolu olmayan birinin çevrede yaşadığı zorlukları da dile getiren bir hikaye yazmaya başladım. ve bu hikayeme sizin de duygularınızı katmak istiyorum. çevrede yaşadığınız sorunları dinlemek istiyorum.bana yardımcı olmak isteyenleriniz varsa seve seve dinlerim. Teşekkürler...

Değerli arkadaşı herşeyden evvel katılacağın yarışmada size başarılar diliyorum.

Umarım katılacağınız yarışmada başarılı olursunuz. Size yardım etmek isterdim. Zira benim öyle bir hikayem yoktur. Düzenleme, geliştirme konusunda isterseni size yardımcı olurum. Ama unutmayın ki, sizin bir hikayeniz varsa, onu geliştirin, engelinizle ilgili vurguları iyi noktalarda yaparak, duygularınızıda yüklerseniz sanırım güzel bir sonuç çıkar. Tabi bunlar benim nacizene görüşlerim.

Arkadaşım eğer burada daha geniş kapsamlı düşünürsen sanırım daha iyi olur. Tek konuyu alma engellileri genel olarak değerlendir. Çevrenin ve yaşadığımız hayattaki sorunlarada vurgu yaparsan daha etkili olur diye düşünüyorum.

öncelikle duyarlılığınıza teşekkür ederm. ben engelli değilim elimden geldiği kadar sizin gözünüzden bakmaya ve çevrenizde karşılaştığınız sorunlara yer vermeye, size tercüman olmaya çalışıyorum. bunun için yardımlarınıza ihtiyacım var çevrede karşılaştığınız sorunlarla ilgili olarak. yarışmada 1. olsamda olamasam da bittiğinde hikayemi burada yayınlayacağım size biraz da olsa katkıda bulunmak adına. ilgilerinizi bekliyorum...

Arkadaşım bu konuda ne gibi bir katkı sağlamamız konusunda açık bir ifade kullanırsanız sanırım daha iyi yardımcı olacağız. Benim bu konularla ilgili birçok yazılarım var.

Hangi konuda bir yazı istiyorsanız söylerseniz bu konu ile ilgili gerekli olan çalışmayı kendi adıma yaparım.

iki mesajda da söylediğim gibi;' çevrenizde yaşamınızı zorlaştıran sorunları, kişilerin size bakışlarından duyduğunuz rahatsızlıkları ifade etmenizi istiyorum.' gayet açık...

Engellilerin yaşamını zorlaştıran sorunlar…

Engellilerin yaşamını zorlaştıran sorunlar…

Konuyu bir engelli gözüyle değerlendirdiğimiz zaman, bu sorunlar engelimize göre değişiklikler gösterebilmektedir. Zira engellilerin hepsinin ortak sorunları kısaca şu şekildedir.

Bana göre günümüzde bütün engellilerin en büyük sorunu, istihdam sorunudur. Çünkü bir engelli, bir taraftan engelinin zorluklarıyla uğraşırken, diğer taraftan da maddi imkânsızlıkların olması engelli kişiyi en çok etkileyen faktörlerden birisi olarak nitelendirilebilir. İşte bu bağlamda düşündüğümüz zaman engellinin durumu açık bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Öncelikle maddi imkânları sağlayarak, insanları sosyal bir statüye sokabilirsiniz. Maddi olanaklar verilmeden insanlara sosyal imkânlar sunulması, hiçbir anlam teşkil etmez. Günümüzde maddi olanaklar olmadan hiçbir şeyin yapılamayacağı açık ve nettir. Bir noktada sağlığınızla ilgili bir sorunda dahi, maddi imkânınız kadar sağlık hizmeti alabiliyorsunuz.

İşte bunun içinde engellilere ayrılmış olan kadroların, tam olarak doldurulması ve gerekli denetim mekanizmalarının daha aktif hale getirilerek, engelli kadrosunda istihdam sağlamayan işverene ağır müeyyideler uygulanmalıdır. Yeterli olmayan engelli kadroları artırılmalıdır. Engelli olanlara mesleki eğitim verilerek meslek sahibi birer birey olmaları sağlanmalıdır. Bu şekilde bir çalışma yaparak sadece engellinin istihdamı konusunda kısmi bir çözüm sunulabilir. Tabi bu kısmi çözümler sadece yaşadığımız zaman içindir. Bunun için daha verimli projeler geliştirerek ilerleyen zaman dilimi içinde daha köklü ve daha etkili çözümler bulunmalıdır.

Engelliler için bir sorunda eğitim sorunudur. Eğitim konusunda engelli olan kişilere yeterli eğitim olanakları sağlanmaması engellileri oldukça zor durumda bırakmaktadır. Çünkü eğitimin olmadığı yerde hiç bir şey olmaz. İnsanları eğiteceksin ki, bazı konularda gerçekleri görebilsin, kendisine güvenebilsin. Hâlâ günümüzde engelli kişileri dışlayan eğitimcilerin olması ve bu gibi haberlerin hâlâ medyamızda çıkması oldukça üzücü ve düşündürücü olarak değerlendirilebilir.

Engellilere sosyal etkinliklerin sunulmaması veya yeterli sosyal faaliyet olanaklarının verilmemesi de ayrı bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. İşte insanlara sağlanılabilecek en güzel imkânlarda birisi de sosyal imkânlardır. İnsanlarla barışık bir hayat yaşaya bilmek için insanların hep beraber bir araya geldikleri sosyal etkinliklerin düzenlenmesi engelliler için çok önemlidir.

Diğer taraftan her zaman gündeme gelen konu çevre düzenlemelerinin engellilere uygun olarak yapılmaması, engelliler için ayrılmış otoparklara engelli olmayan kişilerin araçlarını park etmesi, Alışveriş merkezlerinin engellilere uygun bir şekilde dizayn edilmemesi, engelliler konusunda hem engellileri, hem de toplumumuzu bilinçlendirecek seminerlerin çok az olması… Vs. vs. vs.

İşte burada yapılması gerekenler, ihtiyaç önceliğine göre değerlendirilerek, engellilere bu olanakların sunulması, engelli insanların hayatını önemli ölçüde kolaylaştıracaktır.

İşte şunu da unutmamak gerekir ki, her engelli de diğer insanlar gibi duygular yaşamaktadır. Toplumumuz engellilere acıyarak, dışlayarak veya görmezden gelerek hiçbir yere varamaz.

Engelliyiz fakat engelimizle olan mücadelemiz en onurlu bir şekilde vermeye de kararlıyız. Toplumumuzun bir önyargısı mevcuttur. Zira bir engelli olarak toplumumuzun bu önyargısını ortadan kaldırmakta bizlerin gayretiyle olacaktır. İşte burada bizim istediğimizde şudur; biz engellilere fırsat verilsin, ondan sonra bir değerlendirme yapılsın. İnsanlara hiçbir hak tanınmadan sadece kendi düşüncelerimizle olayları önyargılı biçimde yorumlamak bana göre haksızlıktır. Diğer taraftan engelli insanlara hiçbir işe yaramayan insan gözüyle bakmakta sanırım etik bir davranış değildir. Birçok engelli arkadaşlarımızın birçok konularda normal insanlardan daha başarılı olduğu bilinmektedir. İşte burada yine konu geliyor. Fırsat verilmesine dayanıyor.

Toplumumuzun engelliye bakış açısının bu kadar umutsuz olması, biz engellilerin önündeki en büyük engellerden birisidir. Toplumumuzun sorunu olan engelli sorununa, insanların bu kadar atıl kalması da ayrı bir tartışma konusudur. İşte burada engellinin kendisini topluma ifade edememesi, toplumdan kendisini uzaklaştırarak kendi kabuğuna çekilmesi, kendisine olan özgüvenini yitirmesinin en büyük nedeni, toplumumuzun engelliye bakış açısının hoş olmamasından kaynaklanmaktadır.

Unutmayalım ki; her sağlam insanda bir engelli olabilir. İşte o zaman sanırım insanlar bizi daha iyi anlarlar. Lakin bizi anlamasalar da, kesinlikle hiçbir insanın bizi anlaması için, engelli olmasını istememizde asla söz konusu olamaz. Burada sadece bizi anlamak istemeyen kişiler için bir durum değerlendirilmesi yapılmıştır.

Bir düşünün! En sevdiğiniz insan engelli ve toplum ona acıyan gözlerle bakıyor. Acaba ne hissedersiniz? Veya kendinizi bir engelli olarak düşünün! Toplumdaki insanlar size umutsuz gözlerle baksalar ne hissedersiniz? İşte sorunun temel noktası da burasıdır. İnsanlarımız bir olayı değerlendirirken sadece kendilerine göre değerlendiriyorlar. Birde karşımızdaki insanın yerine kendimizi koyabilsek, birde olaylara o insanın gözüyle bakabilsek, sanırım sorunun büyük bir kısmı çözülecektir.

Hayatımızda keşkeler olmaması için, olayları daha geniş açıdan değerlendirerek, yaşadığımız toplumdaki engelli insanlara gerekli desteği vermek bütün toplumumuz için önemlidir. Zira yarın kimin ne olacağı hiç belli değildir.

Engelsiz bir yaşam dilerim…
Umarım yardımcı olabilmişimdir.

bu güzel yazıyı benimle paylaştığınız için çok teşekkür ediyorumm. inanın çok yardımcı oldunuz.bütün engellilerin sizin gibi engelsiz düşünebilmesi dileğiyle...

Ben Teşekkür ederim Arkadaşım. Umarım bir nebzede olsun yardımcu olabilmişimdir. Ayrıca katılacağınız yarışmada başarılar dilerim.

Üst Alt