Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Birden fazla hastalıktan malulen emekli olma..?

Konular
13
Reaksiyonlar
0
Selamlar.Malulen emeklilik için hastaneye sevk oldum ve heyete girdim.Şimdi dosyanın Bölge sağlık kuruluna ulaşmasını beklemekteyim.Mevzuatı okudukça kafam karışmaya başladı.2013 Sağlık yönetmeliği birden fazla hastalıkta Balthazard formülü uygulanmaz derken oturanboğa nın açtığı http://www.engelliler.biz/forum/eme...lma-oranin-artmasi-ile-malulen-emeklilik.html sayfasında ise aksi yönde yargıtay kararı mevcut.

Şimdi ben 6 hastalıktan dolayı heyete girdim.Oran olarak yüzde 70 civarı bir oran beklemekteyim Balthazard formülüne göre.Ama Sgk acaba tek hastalıktan yüzde 60 ı aramakta ısrarcı olacak mı?Bu durumda nasıl bir yol izlemem gerekecek,mahkeme süreci insanın ister istemez gözünü korkutmakta.Bana izlemem gerekecek yol hususunda yardımcı olursanız memnun olurum.Bir de birden fazla hastalıktan dolayı aramızda malulen emekli olanlar varsa ve durumlarını paylaşırlarsa herkes için yararlı olacaktır.Saygılarımla...

Şartlarınız %40 erken emekliliğe uyuyorsa birden cok hastalık için hem sorun teşkil etmez hemde yüzdesi az.

yüzde 40 vergi indirimi ile emekli olmak için son 7 yıl hesabında ençok çalışılan kurum dikkate alınıyor.Benim son 7 yıllık çalışma öyküm ise başlangıç ssk 250 gün- sonrasında1992-2000 emekli sandığı 2700 gün -sonrasında 2003-2004 bağkur 350 gün ve son olarakta günümüze kadar 400 gün ssk.Bütün primlerimin toplamı 3700 gün yapıyor.Ama bu durumda en fazla hizmet son 7 yıl hesabına göre emekli sandığında bulunuyor.Emekli sandığı kurumundan da yüzde 40 ile erken emeklilik olayı yok maalesef.Şu an raporlarımın oranı yüzde 70 civarı ama işte bu oranı 6 değişik hastalıktan (Koah,ağır uyku apnesi,diyabet,tansiyon,obezite,fıtık)olarak tamamlamaktayım.Sgk sizce malulen emekliliğime karar verir mi?Yoksa maluliyet tek hastalıktan değil diyerek red edebilir mi?

SGK genel olarak birden faza rahatsızlıklarda maluliyet taleplerini reddediyor. OturanBoğa'nın aksi yönde açıklaması var dediğiniz yer onun kendi görüşü olmayıp yargı kararıdır.
Bu konuda açılmış ve çalışan lehinde sonuçlanmış yargı kararları var.
Umalım ki bu tür yargı jkararları ve ısrarlı talepler neticesinde sgk inadından vaz geçsin.

Teşekkürler ufukalp bakalım sgk ne yönde karar verecek.Açıkcası yargı yolunun uzun zaman alması,maddi yetersizlikler gözümü korkutmakta.

Şu sorularıma cevap verebilecek tecrübe ve bilgi sahibi arkadaşlar cevaplayabilirse memnun olacağım.
Malulen emeklilik için heyete girmiştim.Dosya sgk sağlık kuruluna gidecek,fakat malulen emeklilikte Balthazard formülü uygulanmadığı için,tek hastalıktan yüzde 60 oran aranacağı için,emekli olacağım umudu taşımıyorum açıkcası.Koah,1.derece ağır uyku apnesi,diyabet,obezite,tansiyon ve bel fıtığı rahatsızlıklarından yüzde 70 üzeri raporum var.Şimdi şöyle bir yol izlesem isteğe bağlı sigorta yaptırıp,prim ödemeye başlasam dolayısıyla 4b(bağkur)statüsüne geçmiş olacağım.2003-205 yılları arasında 2yıl-7ay-27 gün Bağkur primim var)Bu durumda

1-28.maddeye göre Bağkurdan erken emekli olabilirmiyim?(Prim şartını askerlik borçlanarak sağlayabiliyorum)
2-28.maddeden erken emeklilik için hastalıklar birleştirilebiyor mu?(Balthazard formülü) uygulanır mı?
3-Sakatlık oranım yüzde 70 üzeri olduğu için sorun teşkil eder mi?(Yüzde 59 u geçtiği için)
4-28.maddeden emekli olacaklarda son 7 yıl şartı aranıyor mu?Yani 3.5 sene Bağkur priminin olması şart mıdır?

Yukardaki sorularım için cevap aramaktayım.ilgilenecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.Saygılarımla.

1- Evet ancak son 7 yılın fazlası bağkur olmalı
2- Evet
3- Hayır
4- Evet 7 yıl şartı var ancak sizin 2 den fazla statüde hizmetiniz olduğundan 3,5 yıl şartı yok, son 7 yılda en fazla priminizin olduğu statüden emekli olursunuz.
Neden bağkurda ısrar ediyorsunuz onu anlamadım.
sgk olsun bağkur olsun emekli sandığı olsun her statüde %40 üzeri oranla erken emeklilik imkanı vardır.
Son 7 yıl hesabında boşta geçen süreler sayılmadığı, kısaca geriye doğru ödenmiş 2520 primin fazlası dikkate alındığından şu an emekli sandığı görünüyor ama emekli sandığı hizmetiniz üzerinden de çok uzun yıllar geçmiş uygulama nasıl olur emin değilim.
2 sene kadar çalışıp vergi indirimi ile ssk dan emekli olmak da seçenekler arasında.

Evet Sayın Ufukalp öncelikle cevaplarınız için teşekkür ediyorum.
Şu an için Sorun son 7 yıldaki emekli sandığı hizmetinin fazlalığı,dolayısıyla bu konumda emekli sandığı için gerekli prim şartını tamamlayamıyorum.Bağkurdaki ısrarım 2 yıl 7 ay ve 27 gün hizmetim var.Ssk ise son 7 yıllık dönem içerisinde 400 gün.Dolayısıyla 3 kurum içerisinde,en fazla çalışmayı Bağkurla tamamlayabileceğimi düşündüm.(Dışardan bir süre isteğe bağlı prim ödeyerek).Ama tabi vergi indirimi alıp Ssk danda emekli olabilme imkanı var(2 yıl kadar çalışarak)Ama ben en çabuk şekilde sonuçlanacak olan davranışı bulmaya çalışmaktayım.Zira çalışacak durumum maalesef kalmadı.Maddi yetersizlikler malumunuz.Çalışamayınca sorunlar dağ misali büyüyor.Bu durumda sizce hangi yönde hareket etmeliyim.Bu konuda şahsi fikirlerinizi bekliyorum.Saygılarımla.

Kardeş, öncelikle mesajlarınız arasında çelişki olduğundan hangisine göre hesaplamak gerektiği konusunda kararsız kaldım.
2. mesajınızda 350 gün bağkurum var deniyor ve ben de onu baz alarak neden illa bağkur dedim çünkü 400 gün de ssk nız var.
Ama daha sonraki mesajınızda 2 yıl 7 ay 27 gün bağkurunuz olduğunu belirtmişsiniz.
Ama bu seferde toplam priminiz çelişiyor, toplamda 4000 üzeri priminiz görünüyor.
Tam olarak hangi yıllarda hangi statüden ne kadar gününüz olduğunu yazarsanız şahsi olarak görüş belirtebiliriz.
Sonraki mesajınızdaki tarihlere göre primleri baz alınca gerekli süre ve prim şartınız tamamlanmış görünüyor, sadece bağkur hizmetinizin son 7 yıl içinde emekli sandığını geçmesi gerekiyor. Bunun için de sadece 4 ay bağkura prim ödemeniz yeterli oluyor.
Çünkü siz bağkura 4 ay ödediğinizde emekli sandığının 4 ayı 7 yıl dışına çıkıyor.
Yine de net rakamlarla konuşmak daha iyi.

Şöyle söyleyeyim.Bağkur hizmetim toplamda 2yıl 7 ay 27 gün ben bu son paket kanunla dondurmuştum.Primi yatan 350 günüm hizmette görünüyordu.Yani geri kalan kısmı ihya edebiliyorum.Bu yüzden ilk mesajda 350 günüm var demiştim.
Bütün çalışmalarım şu şekildedir

1988 işe başlama ssk 180 gün
1992-2000 emekli sandığı 2700 gün
2001-2003 ssk 360 gün
2003-2005 bağkur 957 gün
2015 ssk 34 gün toplamda 4231 gün

Çalışmalarım yukardaki şekilde.Buna göre sizin dediğiniz gibi 4 ay kadar dışardan prim ödeyerek bağkur kapsamında prim yatırdığımda ve dondurduğum süreyi tekrar canlandırdığımda sanırım bağkur 28.maddeye göre emeklilik talebinde bulunabilirim.Şayet Ssk dan emekli olmak istersem vergi indirimi alıp,2 sene kadar çalışarak en fazla hizmeti ssk dan tamamlayabilirim.Emekli sandığından ise erken emekli olabilme durumum yok çünki gerekli prim şartını tamamlayamıyorum.Ufukalp hocam bu şekilde tekrar yorumlayıp teyit edebilirseniz memnun olurum.Saygılarımla.

Aynen dediğiniz gibi.
Gerçi Bağkur emekli maaşında bir miktar dezavantajlı gibi ama diğer taraftan da ssk dan olmak için 2 yıl gibi bir süre gerekmekte.
Hem çalışmanızın da çok zor olduğunu belirttiğinize göre 4 aylık isteğe bağlı ödemeniz bağkurdan 5510/28. madde kapsamında emekliliğiniz için yeterli olacaktır.

2013 yılında malülen emeklilik için sgk baş vurdun. birden fazla hastalık(şeker+tansiyon+kalp yetersizliği+obez+nöröpati)sonuç red?? ozamanlar çok üzülmüştüm.benimle bir büyügümüzde ileri derecede koah hastası yanında üç dört tane daha koahdan dolayı 16 saat makinaya bağlı. onuda red eddiler.sonra koah hastası abimiz itiraz etti fakat cevap gelmeden vefat etti öldükten iki üç gün soraki cevap red.ben daha sonra vergi indirimine baş vurdum %70 raporum %53 olarak onaylandı.şimdi son 34 gün kaldı inşallah bu sefer tamam.

Birşey kalmamış 34 gün nedir ki, şimdiden hayırlı olsun.

Başgedikli

Son 2520 primin fazlasını bağkur yağtığınızda evet, 5510 28'e göre erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabileceksiniz. Bu madde kapsamında Yaşlılık emekliliği için sigorta müdürlüğüne başvurun günü gelince. Büyük olasılıkla sevkinizi 28'den değil 25'ten yaparlar. Israr edin 28'den yapmaları için. Israrınız kabul görürse birkaç ay zaman kazanmış olursunuz. Eğer 25'ten sevk ederlerse, o zaman hastaneye gidip rapor alırsınız ve sgk size "durumunuz maluliyeti gerektirmediği için malulen emekliliğiniz reddedildi" der. Bunun üzerine siz de dilekçe verip "o zaman 28'e göre değerlendirin" dersiniz.

28. maddede balthazard formülü uygulanır.

Üst Alt