Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bireysel emekliliğin erken emekli olacak engelli memurlara uygulanması!?

HOŞCAKAL

Üye
Konular
34
Reaksiyonlar
4
Bireysel Emeklilik her ay maaşımızda 88 TL kesinti yapmakta erken emekli olunca artı eksileri hakkında bilgileri olanlar var mı

Birikim yaparsın emeklilik sisteminden çok yatırım aracı para biriktremeyenler için ideal. Erken bozmamak şartı ile. 100 tl ye 25tl devlet katkısı alırsın. 88 tl ye ne kadar devlet katkısız alırsın ya da var m bilemiyorum. Eksisi maaşın eksik alırsın ama başka bir yerde birikiyor.

HOŞCAKAL

Merhaba,

Ben eski emeklilik danışmanıyım. Lisansım hala devam etse de şuan o işi yapmıyorum ama yardımcı olmaya çalışırım.

Öneride bulundum, Hazine Müsteşarlığı'da çalışıyormuş ama şuan Özel Emeklilik Sisteminde erken emeklilik yok. Sadece 56 yaşına geldiğinizde emekli olabilirsiniz.

Bahsettiğiniz maaştan kesilen zorunlu bireysel emeklilikle isteğe bağlı bireysel emeklilik aslında aynı sistemler. Sadece Devlet'in verdiği katkılar farklı.

Zorunlu emeklilik sisteminde Devlet 1 sefere mahsus 1.000 TL ek katkı verir. Sonrasında ödediğiniz tutar üzerinden %25 katkı almaya devam edersiniz.

Ayrıca özel emekliliğe göre bir diğer katkı farkı, Emekli olup (yani min 10 yıl ödeme yapıpı 56 yaşına gelme durumu durumu) birikiminizi min 10 yıllık gelir sigortası sözleşmesi ile almak isterseniz (Biz buna özel emeklilik sisteminden emekli maaşı alma diyoruz.) toplam birikiminizin %5'i oranında ek katkı da veriyor.

Birikim yapmanın eksisi olmaz. Fakat siz 0-3 yıl arasında bu birikimi çekmek isterseniz 1.000 TL ve %25 Devlet katkılarını alamıyorsunuz. Eğer fon getirinizi de uygun yapmanızsanız 0-3 yıl için yatırdığınız paranın altında para almanız muhtemel olabilir.

Bu yüzden bu sisteme girip ödeme yapıyorsanız uzun vadeli bakmanız gerekiyor.

Maaştan direk kesinti yapıldığı için, katkı payının yatırma, ödeme tutarını azaltma ve arttırma gibi seçenekleriniz yok. Maaşıızın %3'ü otomatik olarak kesiliyor.
Ve engelliler için SGK'dan erken emeklilik olsa da bu sistem üzerinden olmadığı ve 56 yaş bekleme şartı olduğu için (10 yıl ödeme ile birlikte) Özel Emeklilik sistminden emekli olmak biraz zor görünebiir.

Bu yüzden ben çevreme, bu sistemde olmak istiyorsanız emekliliği düşünmekten ziyade min 10 yıl para biriktirdiğinizi düşünün şeklinde tavsiyeler veriyorum.

sTrasor bana emeklilk hakkında sizinle özelden konuşablrmyiz bana saçma sapan bilgiler veriyorlar emeklilik hakkında birlgnz varsa bana yardımcı olurmusnz

Üst Alt