Merhabalar bende BES hakkında şikayetçiyim. Ben yandim başkaları yanmasin deyip mevzuyu anlatiyim...
Arkadaslar öncelikle bilmeniz gereken şey 46 yasında değilseniz ve 10 seneden evvel cikmayi düşünüyosaniz kolay kolay kar edemezsiniz...
ben bankaya gidip ilgili kişilerden bilgi aldim tabi herzamanki gibi işine gelen kisimlari söylemişler. diger kisimlar eksik olunca benim hesap hep eksiye gitti.
3ay sonra BES ten cıkma karari aldim aslinda 3 ayda katakülleye getirip 3. ay taksidini de aldilar yani 290 TL gibi bir tutar cekebildiler toplamda.. lakin ne kadar cok cekerlerse o kadar kardalar zaten. benim onlarda görünen anaparam aşaği yukari 276 TL gibi bişiylerdi. her ay için %2 kesinti + 2.5 tl gibi bir meblag da aidatmiş.
benim burdan geri alabildgim para 190 lira falan bana 2,5-3 ayda 100 lira taktilar nerdeyse... Sistemde ne kadar cok durursaniz o kadar kaziklaniyosunuz
anliycaginiz o ki sizin tirnaklarinizla kaziyarak biriktirdiğiniz paralarinizi biriktiriyim diye emanet ettiginiz bankalar anaparanizdan kesinti yapıyolar. yani devlet katkısı olmasa 10 senede 1 milyar para yatırsaniz sizin paraniz 890 TL gibi bir meblag tutcak. buna faiz işliycekler diyelim ki 10 senelik birikimli faiz ile 1000 tl oldu ve siz sistemden cikarken % bilmem kaç gelir vergisii kesicekler böylelikle yine - lere düşceksiniz... yani siz biriktirdiginizi de alamiycaksiniz...
Gelelim devlet katkısına...
Devlet katkısını alabilmek kolay değil, 3 sene durursaniz %5 ; 5 sene durursaniz %10 ; 10 sene durursaniz ve %15; ekstra aliyosunuz. Peki %25 nerde alicaksiniz.
56 yasını doldurmus ve 10 sene sistemde durmuş kişiler %25 katkı alabiliyolar. 10 sene sonra devlet babaninda ben vazgeçtim deme ihtimali yok değil hani binlerce kişinin KEY leri yokulmuşken buna hayır demesi hiçte ilginc olmaz.
herneyse diycegim şu ki sistemden istediginiz zaman cikamazsiniz. Özellikle yeni kanunlarla sistemden 3 sene dolmadan cikmak cok zor ve zararlı. Girmeden önce 2 defa düşünün.
BES yerine altin alip yastik altı yapmanızı önerebilirim. veya bankalarin biriktiren fon hesaplarina aylik ödeme talimati vererek güzel birikimler yapmak mümkün. Şahsen biriktiren fon hesapları kullanıyorum...
Ancak acil paraya ihtiyacim olur vs... biriktirmek için BEs açiyim diyosaniz kesinlikle uzak durun derim.