Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Biri sürekli ibareli, diğeri süreli (süresi bitmiş) iki rapor durumunda ötv muafiyeti

dejavu014

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Askerde gazi olmam sonucu Sol bacaktan ortopedik engelli olmam sebebiyle 5 yıl önce ötv den muaf aracımı sürekli ibareli engelli raporum ve h sınıfı ehliyet alır otomatik vistesli araç kullanır ibareli h sınıfı ehliyet raporumla aldım.

Daha sonra memur olarak işe başladım ve vergi indirimi için sürekli ibareli raporumla başvuruda bulundum. Vergi dairesi başka bir tabloya göre durumumun tespiti için hastaneye sevk etti. Vergi dairesinin istediği tabloya göre hastaneden verilen rapor ise 2015 de 3 yıl süreli olarak çıktı, raporun kullanım amacında da 193 sayılı gelir vergisinden yararlanması hakkında ibaresi bulunmakta ve bu 3 yıllık süre de bitmiş durumda.

Mart ayında aracımın 5 yılı dolacak. Sizce ne yapmam gerekiyor? 2 adet engelli raporum var. Bunlardan 2013 tarihli olan hayatı boyunca geçerli yazan sürekli ibareli bir raporken, diğeri 2015 tarihli gelir vergisi indiriminden yararlanma hakkında rapor yazan ve 3 süreli (süresi dolmuş vaziyette) olan. Sürekli ibareli raporumla ötv den muaf ikinci aracım için başvuruda bulunmam da bir sakınca var mı? Çünkü ikinci verilmiş raporun süresi dolmuş durumda. Ayrıca 5 yıl önce ehliyetimi h sınıfına çevirirken kullandığım h sınıfı ehliyet alır otomatik vistesli araç kullanır ibareli raporumda mevcut durımda.Ne yapacağıma karar veremiyorum.

Son düzenleme:
dejavu014 en son alınan rapor en güncel rapordur
2013 ten sonra yönetmenlik değişmedi tekrar rapor alırsanız
Aynı oranda rapor alırsınız bu defa sürekli olma ihtimali yüksek

2013 tarihli sürekli ibareli ilk raporumla ve h sınıfı ehliyet raporumla önce bir şansımı denesem mi diyorum? Vergi dairesi tamam derse sonra başımıza bir iş açılır mı diye korkuyorum. Yani ilerleyen yıllarda süreklinin üstüne bir rapor almışsın o da süreli verilmiş, süresi bittikten sonra ilk raporun olan sürekliyle araç almışsın ama aslında o geçersizdi filan derler mi diye çekiniyorum.

dejavu014bir sorun ama 3.5 sene sonra sıkıntı çıka bilir karşınıza
Diğer raporunuz engelli veri tabanında silinmiş ola bilir

Teşekkür ederim cevaplarınız için.En iyisi yenilemek gibi duruyor raporu. Yeni alacağımız rapora herhangi bir ibare yazdırmak gerekiyor mu acaba? Yoksa engel durumunu gösterir bir rapor olması yeterli olur mu?

Bu arada 3 yıl süreli olan raporumun tarihi de 2015. Yani onun süresi de bitti geçen ay. Onu da ekliyim.

Ehliyetler 2021 yılına kadar yasal olarak değiştirme mecburiyeti yoktur.
Fakat yeni araç alımında h sınıfı ehliyetini emniyet ile vergi dairesi yenilemeni isteyebilirler.
Sürekli olan raporunda elbete geçerlidir. Yönetmeliğe göre geçerli olan ilk raporundur.
Raporunda özürlü haklarından yararlanamadığın bir konu varsa (örnek vergi indirimi gibi)
Bir dilekçe ile yararlanmak istediğin ibareyi yazdırmak için müracaat edebilirisin
Selametle

brn2191 sanırım atladığınız yada gözden kaçırdığınız
Bir yer var sürekli raporundan sonra birdaha farklı bir amaç için
Aldığı bir 2.ci süreli raporu var buda yönetmelikte en son
Engellinin aldığı rapor veri tabanına işler
Bilginize

doğru son alınan veri tabanına işlense de raporun mükerrer duruma düşmemesi için 2. rapora baş vururken 1. bir raporunun varlığını beyanda bulunma zorunluluğu vardır.

30 mart 2013 tarih 28603 sayılı resmi gazetede yayımlanan Özürlü ölçütü sağlık raporları yönetmeliğinin 13. maddesi 4. fıkrasına bakınız şayet 1. rapor varsa 2. rapor verilmez

en doğrusu anladığım kadarı ile rapor aldın oranı ve süresi de belli hastalığın yada sakatlığın değişti hallerde bunu raporu aldığın kuruma bildirerek güncelleme yoluna gidilmesi gerektiği kanaatindeyim

tabi ben bu işin uzmanı değilim kimseyide yanıltmak istemem ne yazık ki yetki ve sorumluluğu olanların mevzuatta bi haber olan bir ülkede yaşıyoruz

selamlar.
pardon en son alınan raporun geçerliliği ( güncelin ne demek) hangi tarih ve sayılı yönetmelikte yazıyor.

eski rapora ne oluyor kendiliğinden iptal mı oluyor acaba
selametle

Son düzenleme:
Araç için alınacak engelli raporlarında yazması gerekenler neler?

Ötv den muaf ikinci arabamı almam için yeniden engelli raporu almam gerektiği için hastaneye başvuracağım. H sınıfı ehliyet alır otomatik vitesli araç kullanır ibareli H sınıfı ehliyet raporum mevcut. Ehliyetimde h sınıfı otomatik vitesli. Şimdi alacağım rapora ortopedik sakatlıklarım ve oranları haricinde herhangi bir ibare yazdırmam gerekiyor mu?

Sol alt ekstremite de engelim olması sebebiyle, özel tertibatlı araç kullanmalıdır veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araç kullanabilir gibi bir ibare yazdırmamız gerekiyor mu? Son zamanlarda ötv muafiyeti için rapor çıkaran arkadaşlar engelleriniz ve oranları hricinde bu şekilde ibareler yazdırdınız mı raporlarınıza?

Hastalığın tanımına dikkat ediyorlar net birşey yok benim anladığım zorluk çıkartıyorlar kendimden örnek vermem gerekirse sol ayağımda PEV rahatsızlığı mevcut bu hastalık ile araba alanlar mevcut bana vermediler neden olarakta kısalık olmasi gerektiğini soylendin farkli bi şehirde herhangi bi sıkıntı olmadığı alabileceğim söylendi en son çare ankaraya dilekçe yazdık sonucunu bekliyoruz inşallah sizde böyle bir sorun ile karşılaşmazsinız.

hozgul

raporu yenilemem gerekiyor o yüzden bende yarın doktorları gezmeye başlayacağım. H sınıfı ehliyet alır otomatik vitesli araç kullanur ibareli h sınıfı ehliyet raporum zaten mevcut. Ehliyetim de H sınıfı. İlk arabamı da ötv den muaf aldım. Engelim sol alt ekstremite de, bu durumda rapora ne yazdırmalıyım? nasıl bir ibare olmalı

Yeni alacağım ehliyeti değiştirmek için alacağım raporda yazması gerekenler!?

Değerli arkadaşlar, raporumu yenilemem gerektiği için yarın tekrar doktorları gezmem gerekiyor. H sınıfı otomatik vitesli ehliyetim mevcut. H sınıfı ehliyet alır otomatik vitesli araç kullanır ibareli H sınıfı ehliyet raporum da mevcut. İlk arabamı da ötv den muaf aldım. Şimdi yeni alacağım engelli sağlık kurulu raporunda herhangi bir ibare yazması gerekiyor mu? Eğer yazması gerekiyorsa bu ibare nasıl olmalı? Lütfen tecrübeli arkadaşlar ve moderatörler yardımcı olabilirler mi? Uygun olmayan bir rapor çıkarsa değiştittirmek çok zor biliyorsunuz. Lütfen yardımcı olun

dejavu014

Otomatik tertibat zaten özel tertibat sınıfında değerlendiriliyor. Otomatik vitesli araba kullanmak zorunda olduğunuz belirtilirse sorun olacağını düşünmüyorum.

hozgul

hocam bugün gezdim tüm doktorları, sol bacağımda ki engellilik oranları haricinde ,ortopedi doktoruna "otomatik vitesli araç kullanabilir", ftr doktoruna da "özel tertibatlı araç(otomatik vites) kullanması uygundur" yazdırabildim. heyete 19 şubatta gireceğim de bu ibareler uygun olmuş mu? Sol alt ekstremiteden engelliyim ve otomatik vitesli araç kullanabiliyorum.

dejavu014
[FONT=sans-serif]
Otomatik vites özel tertibat sınıfında değerlendirildiğinden sorun olacağını düşünmüyorum[/FONT]

OturanBoğa

Hocam ben ötv den muaf ikinci aracım için rapor yenilemesi yapmam gerektiğinden bugün heyet doktorlarını gezdim. 19 şubatta heyete gireceğim.sol alt ekstremite ile ilgili doktorlar engel oranlarımı yazdıktan sonra ortopedi doktoruna "otomatik vitesli araç kullanabilir", FTR doktoruna da "özel tertibatlı araç(otomatik vites) kullanması uygundur" ibarelerini eklettirdim. Ben sol alt ekstremiteden engelli olduğum için sadece otomatik vites mi yazmaları mı gerekliydi? yani ftr doktoruna özel tertibalı araç(otomatik vites) ibaresini yazdırarak yanlış mı yaptım acaba.

dejavu014
[FONT=sans-serif]
Otomatik vites özel tertibat sınıfında değerlendirildiğinden sorun olacağını düşünmüyorum[/FONT]

Acaba otomatik vitesli araç kullanması uygundur mu yazdırsaydım? İçime dert oldu şimdi. 19 şubatta heyette bu "özel tertibatlı araç(otomatik vites)" ibaresini çıkarttırsam mı?

Bursa da yaptırdım bu işlemleri.

Son düzenleme:
dejavu014

Engelli sağlık kurulu raporunda:

1- Oran olacak
2- Sol alt ekstremitede kısıtlılığa işaret eden tanı yazacak
3- "özel donanımlı araç kullanır" ibaresi bulunacak
4- ÖTV için değerlendirildiği işareti olacak

OturanBoğa

Vakit ayırdığın için teşekkür ederim Bülent Abi. Benim raporuma da "özel tertibatlı araç(otomatik vites) kullanması uygundur" yazdı fizik tedavi bölümü. O zaman uygun olmuş yazması demek ki. (donanım veya tertibat ibaresinin aynı anlama geldiğini düşünüyorum.)

Son düzenleme:
Üst Alt